07-11-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft het entertainmentconcern Walt Disney recent gesprekken gevoerd over een overname van de kabeltelevisiezenders, de internationale distributie en de studio’s van 21st Century Fox. Dat hebben bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De overname zou de dominantie van Disney in Hollywood versterken en Fox in staat stellen zich te focussen op sport, actualiteit en televisieshows. Fox zou ook zijn belang van 39 procent in de Britse betaalzender Sky aan Disney verkopen. De transactie zou Disney tussen 20 miljard dollar en 30 miljard dollar kunnen kosten. Er is echter geen zekerheid dat de gevoerde gesprekken tot een overeenkomst leiden.

Supermarktketen Jumbo overweegt op termijn de stap te maken naar de Belgische markt. Dat hebben vertegenwoordigers van het bedrijf tegenover diverse media gemeld. In het meerjarenplan van Jumbo is naar eigen een optie voorzien om eventueel de Belgische markt te betreden. Voor eind volgend jaar moet volgens het bedrijf echter zeker geen beweging worden verwacht. Jumbo wil naar eigen zeggen eerst kijken welke mogelijkheden op de Belgische markt kunnen worden gevonden. Zes jaar geleden startte ook Albert Heijn al activiteiten in België. Sindsdien is moederbedrijf gefuseerd met Delhaize. Dat samengaan zou mogelijk ruimte creëren voor nieuwe partijen.

De Amerikaanse farmagroep Mylan heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,99 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval moet naar eigen zeggen onder meer worden toegeschreven aan een lagere verkoop in Noord-Amerika. Het bedrijf boekte een nettowinst van 88,3 miljoen dollar, tegenover een verlies van 119,8 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Toen moest wel een eenmalige last van 558 miljoen dollar worden ingeschreven. Het bedrijf wordt geconfronteerd met de inkrimping van de verkopen van zijn allergiemiddel EpiPen. De onderneming kreeg wel toelating voor de verkoop van twee nieuwe middelen.

De Russische overheid heeft geld geïnvesteerd in de sociale netwerken Facebook en Twitter. Daarbij werd de Russische miljardair Yuri Milner ingeschakeld. Dat blijkt uit documenten die door de Duitse krant Süddeutsche Zeitung werden verkregen. Milner zou volgens die documenten van de Russische staatsbank VTB Bank een bedrag van 191 miljoen dollar hebben gekregen. Een gedeelte van dat geld zou Milner hebben gebruikt om in Twitter te investeren. Anderzijds zou Milner geld van het Russische energieconcern Gazprom hebben gebruikt voor een investering in Facebook. Miller had in Facebook en Twitter belangen van respectievelijk 8 procent en 5 procent, maar die zijn weer verkocht.

Jean-Claude Trichet, gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank, vindt cryptomunten eerder gevaarlijk dan bruikbaar. Dat heeft Trichet in een gesprek met het persbureau Bloomberg gemeld. Hij wijst erop dat cryptomunten een essentiële eigenschap van geld ontberen, aangezien ze geen enkele waarde vasthouden. Trichet noemde de cryptomunten, zoals de bitcoin, een speculatief instrument. Daarbij wees hij op de scherpe koersbewegingen die de cryptomunten laten optekenen. Wel toonde Trichet zich positiever over de blockchain, de technologie achter de bitcoin. De blockchain kan volgens Trichet mogelijk uitgroeien tot een nieuw disruptief concept in de financiële wereld en een aantal andere sectoren.

In de Verenigde Staten wil chipfabrikant Marvell Technology zijn sectorgenoot Cavium overnemen. De gesprekken zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Het samengaan van Marvell en Cavium zou een bedrijf met een waarde van ongeveer 14 miljard dollar creëren. Op dit ogenblik wordt de waarde van Cavium en Marvell geraamd op respectievelijk 4,5 miljard dollar en 9 miljard dollar. Indien de gesprekken niet op onoverkomelijke problemen stuiten, zou volgens de bronnen in de loop van de volgende weken een akkoord kunnen worden bekend gemaakt.

Het Amerikaanse modehuis Michael Kors Holdings heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,11 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg van 160,9 miljoen dollar naar 202,9 miljoen dollar. De groei is onder meer te danken aan een afbouw van de fiscale lasten en aan hogere inkomsten uit nieuwe winkels. Er werden 56 nieuwe filialen geopend. Het bedrijf voegde er ook aan toe de overname van schoenenfabrikant Jimmy Choo is afgerond, zodat de nieuwe dochteronderneming nog voor het einde van het boekjaar een bijdrage aan de cijfers van Michael Kors kan bijdragen.

Bij de Federal Reserve Bank of New York gaat voorzitter William Dudley (64) midden volgend jaar met pensioen. Daarmee vertrekt Dudley zes maand vroeger dan eerder was voorzien. Dat heeft de centrale bank van New York bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat onmiddellijk met een zoektocht naar een geschikte opvolger van Dudley wordt gestart. Dudley werd tien jaar geleden, midden in een economische recessie, tot voorzitter van de centrale bank van New York benoemd. Hij was voordien twee decennia actief bij Goldman Sachs, waar hij uiteindelijk tot hoofdeconoom werd aangesteld. Dudley vroeg onder meer de uitbouw van een betere ethische cultuur bij de grootbanken.

De Nederlandse postgroep PostNL heeft tijdens het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van 809 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het postbedrijf boekte ook een nettowinst van 19 miljoen euro, tegenover een verlies van 9 miljoen euro het derde kwartaal vorig jaar. PostNL kon naar eigen zeggen vooral profiteren van een aanhoudend sterke groei bij de pakketbezorging, die de dalende postvolumes ruimschoots kon compenseren. De inkomsten van de pakketbezorging liep met meer dan 20 procent op tot 274 miljoen euro. Bij de postbezorging was er een daling met 4 procent tot 395 miljoen euro.

De Amerikaanse chipfabrikant Broadcom heeft een bod van 130 miljard dollar uitgebracht op sectorgenoot Qualcomm. De transactie zou de grootste technologie-fusie uit de geschiedenis kunnen worden. De fusiegroep zou de derde grootste chipfabrikant van de wereld worden. Een aantal partijen zegt dat Broadcom zijn voorstel op een uitgelezen moment lanceert, kijkend naar de problemen die Qualcomm op dit ogenblik met Apple ervaart. Qualcomm heeft in eerste instantie echter afwijzend gereageerd op de toenadering. De overnameprooi zou onder vragen hebben rond de omvang van het bod, maar zou bovendien ook problemen met de concurrentieregulatoren vrezen.

De Franse autoconstructeur PSA Group snijdt in het aantal modellen dat zijn Duitse dochter Opel aanbiedt. Ook moet Opel de kortingen voor klanten beperken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gemeld. PSA Group nam de Duitse constructeur Opel en diens Brits zusterbedrijf Vauxhall eerder dit jaar over van het Amerikaanse concern General Motors. De nieuwe eigenaar heeft al aangekondigd om Opel, dat al lange tijd verlieslatend is, op drie jaar tijd weer winstgevend te willen maken. Onder meer zouden in de nieuwe modellen van Opel technologieën van de Franse dochters van PSA Group worden gebruikt.

De Japanse telecomgroep Softbank heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 97,1 miljard yen of 851 miljoen dollar gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van 511,4 miljard yen dezelfde periode vorig boekjaar. De achteruitgang wordt onder meer toegeschreven aan een daling van de inkomsten uit de participatie in Alibaba en een aantal andere financiële activiteiten. Het operationeel inkomen steeg met 21 procent tot 396 miljard yen. Anderzijds leverde het investeringsfonds Vision Fund het bedrijf ook 81 miljard yen op. De omzet van het Japanse concern steeg met 3,7 procent tot 2,23 miljard yen, ondanks moeilijke telecomoperaties in Japan en de Verenigde Staten.

De Europese Commissie beslist ten laatste tijdens de eerste week van de maand maart volgend jaar over de aangekondigde fusie tussen Bayer en Monsanto. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. In augustus had de Europese Commissie gemeld een onderzoek te zullen instellen omdat de fusie mogelijk tot een verstoring van de markt voor onder meer pesticiden en zaden zou kunnen leiden. Bayer en Monsanto hebben al verschillende constructies voorgesteld om de geciteerde bezwaren weg te nemen. Bayer wil 66 miljard dollar voor de overname van Monsanto. Door de operatie zou het grootste bedrijf voor de productie van zaden en bestrijdingsmiddelen worden gecreëerd.

Het Amerikaanse televisiebedrijf Nexstar Broadcasting Group heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 611,9 miljoen dollar, tegenover 275,7 miljoen dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De groei wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de overname van het bedrijf Media General, een keten met ongeveer 170 stations in januari van dit jaar. De nettowinst steeg met 64 procent tot 42,1 miljoen dollar. Perry Sook, chief executive van Nexstar, zegt dat het bedrijf ook volgend jaar een sterke groei mag verwachten, dankzij de Olympische Winterspelen, de Superbowl en politieke verkiezingen. Daarnaast wordt ook gewezen op commerciële overeenkomsten.

Drankengroep Coca-Cola wil tegen het midden van volgend decennium al zijn plastic verpakkingen in West-Europa inzamelen. Nieuwe flessen moeten bovendien voor de helft uit herwonnen materiaal bestaan, tegenover 21 procent dit jaar. Dat blijkt uit een nieuw duurzaamheidsplan dat het Amerikaanse bedrijf bekend heeft gemaakt. In de plannen werden ook doelstellingen over verantwoorde voeding en diversiteit opgenomen. Onder meer wil de Coca-Cola West-Europa dat over acht jaar de helft van de verkochte dranken slechts een minimale opname van calorieën veroorzaakt. Bovendien wil het bedrijf in het management een vrouwelijke aanwezigheid van 40 procent.

09:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.