07-11-17

Verdere uitbreiding Europese Unie niet voor morgen

Een verdere belangrijke uitbreiding van de Europese Unie moet niet worden verwacht. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of St Gallen. Gewag wordt gemaakt van een aantal praktische, legale en technische elementen die de kandidatuur van een aantal landen verder zal vertragen. Daarbij wordt opgemerkt dat voorlopig alleen Macedonië mogelijk aan de gestelde criteria zou kunnen voldoen om over zes jaar het lidmaatschap van de Europese Unie te verwerven. De jongste uitbreiding betrof de toetreding van Kroatië vier jaar geleden. Het land is echter nog steeds geen lid van het Schengen-gebied of de eurozone.

“Servië en Montenegro, die als de belangrijkste kandidaten op een lidmaatschap van de Europese Unie naar voor worden geschoven, zouden wellicht pas in het midden van de jaren dertig aan de nodige vereisten kunnen voldoen,” zegt onderzoeksleider Tina Freyburg, professor politieke wetenschappen aan de University of St Gallen. Een verdere uitbreiding van de Europese Unie tijdens het lopende mandaat van de Europese Commissie, dat over twee jaar afloopt, is uitgesloten. Er is ook geen groot enthousiasme voor een verdere uitbreiding. Officiële kandidaten zijn echter Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. Ook Bosnië-Herzegovina en Kosovo zouden een lidmaatschap ambiëren.

“Net zoals Servië en Montenegro zou ook Turkije pas tegen het midden van de jaren dertig aan de voorwaarden van een lidmaatschap kunnen voldoen,” zegt professor Freyburg nog. “Albanië en Bosnië-Herzegovina zouden op zijn minst tot het midden van de eeuw moeten wachten vooraleer aan een succesvolle kandidatuur te kunnen denken. In die landen lijken de politieke ambities groter dan de reële situatie.” Er wordt aan toegevoegd dat de kandidatuur van Turkije de grootste controverse oproept, vooral door het repressieve beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen de oppositie na de mislukte staatsgreep tijdens de zomer vorig jaar.

Lees Verder

17:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.