08-11-17

Nieuwsoverzicht

De West-Vlaamse tapijtgroep Balta sluit zijn divisie residentiële tuft in Oudenaarde. De productie wordt overgebracht naar de vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Tielt. Op de afdeling werken 197 mensen. Volgens de directie staat de markt van residentieel kamerbreed tapijt onder druk. Daarbij wordt gewezen op hoge grondstofprijzen en negatieve wisselkoersen, maar ook op concurrentie uit landen met lage productiekosten zoals Turkije. De directie benadrukt zoveel mogelijk medewerkers te willen meenemen naar de andere vestigingen van het bedrijf, waar immers tientallen vacatures moeten worden ingevuld. Door de ingreep moet ook in Sint-Niklaas een magazijn worden gesloten.

Sinds de beslissing over de brexit hebben een vijftigtal banken al met de Europese Centrale Bank (ECB) contact opgenomen over een mogelijke verhuis van activiteiten van Londen naar de eurozone. Dat heeft de Europese financiële instelling zelf bekendgemaakt. Banken die hun diensten in de Europese Unie willen aanbieden, moeten immers in het gebied ook een onafhankelijk filiaal hebben. Zolang Groot-Brittannië deel uitmaakt van de Europese Unie is dat geen probleem, maar door de brexit zouden heel wat banken zich moeten reorganiseren. Een twintigtal instellingen zouden al een licentie voor de eurozone hebben aangevraagd. Populaire bestemmingen zijn vooral Parijs, Frankfurt, Dublin en Amsterdam.

Snap, het bedrijf achter de populaire applicatie Snapchat, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 208 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 62 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep echter van 124 miljoen dollar verder op naar ruim 443 miljoen dollar. Gemiddeld telde Snapchat het voorbije kwartaal gemiddeld 178 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat betekende een toename met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat stond echter onder grotere druk door de hogere kosten die moesten worden gedaan voor onder meer ontwikkeling en marketing. Ook is er op de reclamemarkt zware concurrentie van onder meer Facebook en Google.

De Deense bank Nykredit zet zijn plannen voor een beursgang in de koelkast. Een drietal pensioenfondsen hebben immers aangegeven een belang in de financiële instelling te willen nemen. Die interesse maakt het volgens Nykredit overbodig op de financiële markten bijkomende middelen te vergaren. De pensioenfondsen zouden ruim 1 miljard euro willen betalen voor een belang van bijna 11 procent in de Deense bank. Ook werd aangegeven dat de fondsen zich bereid zouden hebben verklaard Nykredit ook in de toekomst nog verdere steun te verstrekken. Bovendien zou de mogelijkheid worden bekeken om het belang van de fondsen in de bank verder tot bijna 17 procent op te voeren.

Het arrest van het Antwerpse hof van beroep over de miljardenclaim van de Belgische douane tegen het bedrijf Omega Diamonds moet worden verbroken. Dat heeft het parket-generaal bij het hof van cassatie beslist. Omega Diamonds werd vervolgd wegens de illegale invoer van 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarbij werd een bedrag van 4,6 miljard euro, met inbegrip van een boete van 2,29 miljard euro, geëist. Die eis werd door de correctionele rechtbank en het hof van beroep afgewezen. Het parket-generaal zegt echter dat niet alle processen-verbaal voldoende zijn bestudeerd. Vertegenwoordigers van Omega Diamonds komen nog aan het woord.

Het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht zet een samenwerking op met Continental, toeleverancier van de autosector. De samenwerking zou zijn gericht op de ontwikkeling van een intelligente verlichting voor de autobouw. Dat heeft Osram Licht bekendgemaakt. Er was al langer gewag gemaakt van een mogelijke samenwerking tussen beide bedrijven. De joint-venture krijgt 1.500 medewerkers en zal zijn producten onder de naam Osram Continental op de markt brengen. De oprichters van de onderneming verwachten dat wereldwijd meer dan de helft van de nieuwe wagens met een dergelijke intelligente verlichting uitgerust zullen worden. Het gecombineerde bedrijf rekent jaarlijks op een dubbelcijferige omzetgroei.

Het Spaans-Duitse windenergiebedrijf Siemens Gamesa schrapt zesduizend banen. De operatie moet volgens het bedrijf, wereldwijd de tweede grootste fabrikant van windturbines, zijn marktpositie tegenover de concurrentie versterken. De groep merkt op dat de financiële baten van de overname van Gamesa door Siemens voorlopig lager blijven dan aanvankelijk was verwacht. Siemens Gamesa zegt echter tegelijkertijd nog altijd bijzonder hoge verwachtingen te hebben voor de opwekking van windenergie. Daarbij wordt aangegeven dat de sector in de wereldwijde energieproductie over een kwarteeuw tot 17 procent zal zijn opgelopen. Dat betekent een verviervoudiging tegenover het huidige niveau.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar uit intresten een inkomen van 470 miljoen euro geboekt, tegenover een opbrengst van 483,5 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De bank realiseerde een nettowinst van 242 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,15 miljard euro tijdens het derde kwartaal vorig jaar. De winst is te danken aan een positief effect door de noodinjectie van de Italiaanse overheid van meer dan 5 miljard euro die Monte dei Paschi de voorbije zomer heeft ontvangen. De bank kwam in grote problemen door zware afschrijvingen op een enorme hoeveelheid slechte leningen. Die leningen worden nu afgestoten. De bank slankt bovendien zijn structuur af.

De Zwitserse groep Syngenta, zadenhandelaar en producent van bestrijdingsmiddelen, neemt de zadendivisie van de onderneming Nidera over. Daarover heeft Syngenta een overeenkomst getroffen met de Chinese groep Cofco International, die eerder dit jaar eigenaar was geworden van het Nederlandse Nidera. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Er werd al langer gemeld dat Cofco op zoek was naar een overnemer voor Nidera Seeds. Johnny Chi, topman van Cofco, vormt de verkoop een onderdeel van de strategie van de Chinese groep om zich meer op zijn kernactiviteiten toe te spitsen. Nidera werd bijna honderd jaar geleden in Rotterdam opgericht.

Het uitzendconcern Adecco heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op autonome basis werd een groei met 5 procent opgetekend. In Frankrijk, de sterkste markt voor Adecco, liep de omzet met 6 procent op tot bijna 1,4 miljard euro. In Noord-Amerika, Groot-Brittannië en Ierland werd de achteruitgang echter ook het voorbije kwartaal verder gezet. Het uitzendconcern behaalde het derde kwartaal van dit jaar een brutowinst van 321 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 294 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Adecco meldde ook voor oktober alvast een verdere omzetgroei.

De Amerikaanse farmagroep Valeant zet de verdere ontwikkeling van Sprout, een middel voor het stimuleren van de de seksuele lust bij vrouwen, stop. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Valeant betaalde twee jaar geleden 1 miljard dollar om Sprout Pharmaceuticals over te nemen. Nu wordt Sprout nagenoeg gratis teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar. Analisten hadden bij de overname van Sprout al gewaarschuwd dat bijzonder veel geld was gemoeid. Het bedrijf was echter ook door een aantal schandalen op een negatieve manier in het bericht gekomen. Daarom werd uiteindelijk beslist de organisatie van de onderneming helemaal te herschikken. Daarin kadert ook het afstoten van Sprout.

De Japanse autofabrikant Toyota heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet van 14,2 biljoen yen of 107 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 13 procent tot 1,1 biljoen yen. In totaal werden tijdens de eerste jaarhelft 4,4 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 26.000 exemplaren tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Europa kende door een meerverkoop van 35.000 wagens de sterkste groei. In de Verenigde Staten en Azië diende daarentegen een achteruitgang te worden gemeld. Verder wordt gewag gemaakt van hogere kosten voor marketing en ontwikkeling.

De bouwgroep Van Pelt uit Zoersel neemt zijn sectorgenoot Paesen uit Peer over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de overname stapt de familiale groep Paesen volledig uit het kapitaal van het Limburgse bedrijf. De familie blijft operationeel wel betrokken bij de onderneming, die ook zijn naam zal behouden. Door de overname van Paesen wil Van Pelt naar eigen zeggen de nodige schaalgrootte creëren die nodig is om op de markt een sterke positie te behouden. Het voorbije jaar werden vanuit diezelfde strategie door Van Pelt al een drietal kleinere overnames gerealiseerd. Bij Paesen, dat vorig jaar een omzet realiseerde van 86 miljoen euro, werken honderdveertig mensen.

De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 23,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst viel met 3,2 procent tot 2,3 miljard euro terug, terwijl bij de nettowinst een daling met 1,8 procent tot 1,8 miljard euro werd gemeld. In totaal verkocht de autobouwer 590.415 wagens. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar. De winstdaling wordt vooral toegeschreven aan investeringen in de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen. Tegen midden volgend decennium wil BMW immers twaalf verschillende elektrische modellen hebben.

De Japanse autoproducenten moeten hun voertuigen in de Verenigde Staten bouwen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bezoek aan Japan gezegd. Trump uitte daarbij kritiek op het handelstekort van 69 miljard dollar dat de Verenigde Staten tegenover Japan moeten melden. Dat tekort wordt volgens Trump mede veroorzaakt door de import van Japanse wagens en elektronische apparaten op de Amerikaanse markt. Volgens de Japan Automobile Manufacturers Association (Jama) wordt echter 75 procent van de Japanse auto’s op de Amerikaanse markt ook in de Verenigde Staten gebouwd. Bovendien wordt erop gewezen dat de Japanse autobouwers ruim 90.000 Amerikaanse werknemers hebben.

08:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.