09-11-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is voor de eerste keer op de beurs meer dan 900 miljard dollar waard geworden. Het bedrijf had die grens recent al eens bereikt, maar had die waarde toen niet tot het einde van de beursdag kunnen vasthouden. Dit keer kon een beurswaarde van 905 miljard dollar worden genoteerd. Apple profiteert van de interesse die voor zijn jongste generaties iPhones kan worden opgetekend. Daarnaast wordt gemeld dat de jongste resultaten van het bedrijf door beleggers goed werden ontvangen. Daarbij is onder meer gebleken dat het concern over een reserve van bijna 270 miljard dollar beschikt. Vermoed wordt dat het bedrijf nog dit jaar de grens van 1.000 miljard dollar zal overschrijden.

De Amerikaanse telecommaatschappij AT&T moet nieuwszender Cable News Network (CNN) afstoten om het concern Time Warner te kunnen overnemen. Die eis zullen de autoriteiten stellen om de overname van Time Warner, het moederbedrijf van de nieuwszender, goed te keuren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De ondernemingen hebben een akkoord waarbij AT&T een bedrag van 84,5 miljoen dollar betaalt voor de overname van Time Warner. AT&T zou echter niet bereid zijn om aan de eis van de autoriteiten toe te geven. Desnoods zou een juridische procedure worden gestart. Er wordt opgemerkt dat de overname in geen geval concurrentieverstorend zou werken.

Supermarktgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 277 miljoen euro naar 359 miljoen euro. Dick Boer, chief executive van Ahold Delhaize, maakte gewag van een sterke financiële prestatie, waarbij de marges een significante stijging konden laten optekenen. Daarbij wordt vooral gewezen naar de impact van een aantal synergieën. Boer benadrukte dat de besparingen opnieuw in het bedrijf worden geïnvesteerd. Ahold Delhaize zegt in alle geografische regio’s een omzetgroei te hebben kunnen realiseren. In België was er sprake van een status-quo.

In Frankrijk neemt energiemaatschappij Total neemt de divisie vloeibaar gas van de nutsgroep Engie over. Met de transactie is een bedrag van minstens 1,5 miljard dollar gemoeid. Die som kan nog met 550 miljoen dollar worden verhoogd indien de activiteiten van de divisie de volgende jaren een aantal vastgelegde doelstellingen halen. Met de aankoop van de divisie wordt Total wereldwijd de tweede grootste partij op de markt voor vloeibaar gas. Marktleider blijft de Brits-Nederlandse groep Shell. De betrokken divisie heeft zowel participaties in gasfabrieken, schepen en installaties voor hervergassing. De transactie laat volgens waarnemers beide partijen toe zich meer op kernactiviteiten te concentreren.

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva door staalproducent ArcelorMittal. De samenvoeging zou immers voor bepaalde staalproducten een markt met een beperkte concurrentie kunnen veroorzaken. Dat zou mogelijke prijsstijgingen kunnen veroorzaken. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees Commissaris voor mededinging, gemeld. Vestager wijst er daarbij op dat staalproducenten industrieën bevoorraden die in Europa aan 30 dertig miljoen mensen werk bieden. Al deze ondernemingen hebben volgens Vestager concurrerende prijzen nodig om hun positie op de wereldwijde markten te kunnen handhaven.

Het Chinese internetconcernt Tencent heeft tijdens de voorbije maanden een belang van 12 procent in het applicatiebedrijf Snap opgebouwd. Dat blijkt uit documenten die bij de Securities and Exchange Commission (SEC) werden gedeponeerd. Snap is ontwikkelaar van de applicatie Snapchat. De Chinese aandeelhouder wil in samenwerking met het applicatiebedrijf naar eigen zeggen onder meer de publicatie van mobiele games en een newsfeed exploreren. Tencent investeerde vier jaar geleden al een eerste keer in Snap. De participatie van Tencent in Snap heeft een waarde van ongeveer 2 miljard dollar. Een gedeelte van die middelen zouden worden gebruikt voor een herschikking van het design van Snap.

Het Britse winkelbedrijf Marks & Spencer (M&S) heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,1 miljard pond. Dat betekende een stijging met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 25,1 miljoen pond naar 118,3 miljoen pond. Tijdens de eerste helft vorig boekjaar dienden echter een aantal eenmalige lasten te worden geboekt, zoals een bedrag van 154 miljoen pond pensioenkosten. Het bedrijf waarschuwde wel voor een mogelijke groeivertraging van de voedingsactiviteiten. Daarbij werd aangekondigd dat de uitbouw van dochtermerk Simply Food langzamer zou worden doorgevoerd dan oorspronkelijk was voorzien.

Het Russische telecombedrijf Veon hoopt op korte termijn van de toezichthouder in Egypte toestemming te krijgen voor de overname van Global Telecom. Dat heeft Jean-Yves Charlier, topman van Veon, bekendgemaakt. Veon, het voormalige Vimpelcom, hoopt de overname van Global Telecom nog dit jaar te kunnen afronden. Vervolgens zal het Egyptische bedrijf van de beurs worden gehaald. Veon had al een meerderheidsbelang in Global Telecom uitgebouwd. Er diende nu ook een bod op een resterend pakket van 42,31 procent van de aandelen worden gedaan. Met de operatie zou in totaal een bedrag van ongeveer 767 miljoen euro zijn gemoeid.

Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt gewezen op een grotere verkoop in Zweden en Oost-Europa. Tevens konden bij de activiteiten rond hernieuwbare energie in Italië en de Verenigde Staten hogere prijzen worden aangerekend. De operationele winst nam met 13 procent toe tot 350 miljoen euro. Het Duitse bedrijf maakte verder bekend bij zijn plannen te blijven om zijn belang van 46,65 procent in zijn afgesplitste activiteit Uniper, actief in fossiele brandstoffen, begin volgend jaar te verkopen aan de Finse groep Fortum Oyj.

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell trekt zich eind juni volgend jaar terug uit het olieveld Majnoon in Irak. Dat hebben een aantal woordvoerders van de Iraakse overheid tegenover het persbureau Reuters gemeld. Eerder was al gemeld dat het Iraakse ministerie van olie een vertrek van Shell uit Majnoon, in de omgeving van Basra, voorbereidde. Shell heeft een belang van 45 procent in Majnoon, dat drie jaar geleden met de productie van start ging. De Brits-Nederlandse groep is ook de operator van het veld, waar ongeveer 235.000 vaten per dag worden geproduceerd. Het beheer van het veld zal worden overgedragen aan Basra Oil Company, een joint-venture van Shell, South Gas Company, Mitsubishi en Nebras.

Bij Deutsche Bank zullen mogelijk nog eens tienduizenden banen worden geschrapt. Daarmee moeten de nodige kosten worden bespaard. Dat heeft John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, tegenover de Britse krant Financial Times gemeld. Cryan merkte daarbij op dat Deutsche Bank op dit ogenblik nog 97.0000 medewerkers heeft. Dat is volgens Cryan ongeveer het dubbele van het personeelsbestand van veel andere grote financiële groepen. Bijna twee jaar geleden werd bij Deutsche Bank al een sanering van negenduizend banen aangekondigd. Inmiddels zijn daarvan al vierduizend arbeidsplaatsen geschrapt. Bij de nieuwe operatie zullen een aantal functies door technologie worden vervangen.

Het Amerikaanse mediaconcern 21st Century Fox heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 821 miljoen dollar naar 855 miljoen dollar. Het concern merkt op dat de televisiedivisie rond Fox News een omzetgroei met 10 procent kon melden. In de filmafdeling werd eveneens een omzetstijging met 3 procent opgetekend. Het bedrijf merkte verder nog op alle vertrouwen te hebben dat de volledige overname van de Britse groep Sky in de eerste helft van volgend jaar zal kunnen worden afgerond. Het Amerikaanse concern heeft al een belang van 39 procent in Sky.

De Amerikaanse ecommerce-groep Amazon biedt nu ook in de Benelux een gratis levering van bestelling binnen één dag aan. Dat heeft het Amerikaanse concern bekendgemaakt. Met zijn service Amazon Prime, waarvoor klanten maandelijks een vaste vergoeding dienen te betalen, wil het Amerikaanse concern de concurrentie aangaan met lokale partijen zoals Bol.com van Ahold Delhaize, Coolblue en Wehkamp. Ongeveer twee miljoen producten zouden voor een levering met de service in aanmerking komen. Een abonnement op Amazon Prime kost een bedrag van 3,99 euro per maand of 49 euro per jaar. In dat aanbod is ook een abonnement op het streamingplatform Prime Video begrepen.

Kinepolis kan mogelijk bepaalde bezittingen kunnen overnemen van de Amerikaanse bioscoopexploitant AMC Entertainment Holdings, die op zoek zou zijn naar een nieuwe strategie voor zijn Europese divisie. Dat hebben een aantal waarnemers gezegd. AMC Entertainment wordt met een aantal financiële problemen geconfronteerd. Om die moeilijkheden het hoofd te bieden, zou het Amerikaanse bedrijf voor een gedeelte van zijn Europese activiteiten een verkoop of een beursgang overwegen. Daarbij wordt erop gewezen dat Kinepolis ook na de overname van Landmark Cinema voldoende financiële reserves achter de rug houdt om eventueel een aantal onderdelen van AMC Entertainment over te nemen.

Hotelketen MGM Resorts International heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar 2,82 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 12,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 536 miljoen dollar naar 139 miljoen dollar. Daarbij wordt wel opgemerkt dat tijdens het derde kwartaal van vorig jaar nog wel van een eenmalige meevaller kon worden opgetekend. Het bedrijf heeft wel gewaarschuwd voor een mogelijke daling van de inkomsten van zijn activiteiten in Las Vegas. MGM Resorts is onder meer eigenaar van het hotel Mandalay Bay, waar massamoordenaar Stephen Paddock in oktober het vuur opende op de bezoekers van een muziekfestival op een aanpalend terrein.

08:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.