10-11-17

Mislukte ambities vaak basis voor jihadisme

Geblokkeerde carrière-ambities liggen bij moslim-geestelijken vaak aan de basis van de beslissing om jihadist te worden. Die stelling wordt naar voor gebracht in het boek ‘Deadly Clerics: Blocked Ambition and the Paths to Jihad’ van auteur Richard Nielsen, professor politieke wetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Nielsen zegt vastgesteld te hebben dat vele predikers van de haat hun carrière zijn gestart als een doorsnee geestelijke, op zoek naar een erkende positie die door de overheid zou worden betaald en waar ze hun intellectuele training zouden kunnen gebruiken. Een groot deel bleef echter werkloos, wat vaak zou leiden tot ontgoocheling en vervolgens radicalisering.

“Frustraties met omstandigheden kan mensen kwaad maken en hen tot politiek geweld aanzetten,” beklemtoont Richard Nielsen. “Dat geldt zeker voor getrainde moslim-geestelijken. Een groot gedeelte van de jihadistische predikers die zich online manifesteren, blijken er eerder niet in geslaagd te zijn in de gewone samenleving een carrière uit te bouwen. Werkloosheid dreigt er voor te zorgen dat ze de investeringen in hun legale training nooit zullen kunnen recupereren. Daardoor wordt een groter risico gecreëerd dat de stap naar het jihadisme zal volgen. Het gaat hier weliswaar over een minderheid, maar die mag toch niet hoofd worden gezien.”

“Het fenomeen verklaart meteen ook waarom radicale geestelijken vaak hun eigen academische verwezenlijkingen uitspelen om hun status uit te bouwen,” zegt professor Nielsen nog. “Dit geldt zowel voor Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Daesh, als voor Ayman al-Zawahiri, de huidige topman van al-Qaeda.” De onderzoeker waarschuwt wel dat niet alle radicale geestelijken eenzelfde parcours hebben gevolgd. Er is volgens hem immers ook een groep die zich eerst bij het jihadisme heeft aangesloten, om vervolgens zich tot geestelijke en prediker op te werken. Verder zegt te ramen dat jihadisten ongeveer 10 procent vertegenwoordigen van alle islamitische geestelijken die online content publiceren.

Lees Verder

12:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.