11-11-17

Nedersaksen krijgt wereldprimeur met treinen op waterstof

Over vier jaar wil de Duitse deelstaat Nedersaksen voor het spoorvervoer gebruik maken van een vloot treinen op waterstof. De deelstaat heeft daarvoor bij de Franse fabrikant Alstom veertien treinen van het type Coradia iLint besteld. Dat heeft Alstom bekendgemaakt. Gewag wordt gemaakt van een wereldprimeur. De treinen zouden in eerste instantie worden ingezet op verbindingen tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. De treinen zouden een afstand van duizend kilometer kunnen hebben. De Coradia iLint zou een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur kunnen halen. De treinen zullen op verbindingen zonder elektriciteit diesellocomotieven moeten vervangen.

“Brandstofcellen hebben alleen waterdamp als restproduct en worden,” benadrukt Alstom. “Een aandrijving op basis van waterstof wordt dan ook als één van de meest milieuvriendelijke vormen van transport bestempeld.” Er zouden ook plannen zijn om bij de productie van de waterstof gebruik te maken van het grote windturbinepark van Nedersaksen. Het akkoord werd afgesloten tussen de Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen, Alstom en het Duitse chemieconcern Linde Group, dat de laadstations voor de treinen zal moeten bevoorraden.

“Het contract vertegenwoordigt een echte doorbraak in het spoorverkeer,” benadrukte Gianluca Erbacci, Europees vice-president bij Alstom. “Met de Coradio iLint wordt een belangrijke stap gezet in de richting van een zuivere mobiliteit. De trein zal de uitstoot van schadelijke producten vermijden, terwijl dezelfde prestaties als een traditionele regionale trein kunnen worden gegarandeerd.” De eerste tests met de Coradia iLint hadden in maart van dit jaar plaats. Begin volgend jaar worden de eerste proefritten met passagiers gepland. Olaf Lies, minister van transport van Nedersaksen, wijst erop dat het gebruik van de brandstofcellen ook de mogelijkheid van energie-opslag biedt.

Lees Verder

15:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: waterstof |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.