10-11-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat elektrische wagens voor de Chinese markt ontwikkelen. Dat gebeurt in samenwerking met de Chinese groep Anhui Zotye Automobile. Met het project is een investering gemoeid van 750 miljoen dollar. Zotye bouwt al elektrische wagens en heeft naar eigen zeggen tijdens de eerste tien maanden van dit jaar 22.500 auto’s verkocht. Dat betekende een groei met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ford zegt te verwachten dat de verkoop van elektrische en hybride wagens tegen het midden van volgend decennium een niveau van zes miljoen voertuigen zal halen. Vorig jaar werd een groei met 50 procent tot 336.000 exemplaren opgetekend.

De Europese banken worden voor een bedrag van 800 miljard euro blootgesteld aan oninbare leningen. Weliswaar betekent dat een daling met 100 miljard euro tegenover begin dit jaar, maar toch blijven de risico’s bijzonder hoog. Dat heeft Danièle Nouy, hoofd bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB), bekendgemaakt. Italiaanse banken vertegenwoordigen een kwart van de problematische leningen. De Europese Centrale Bank wil het gevaar van nieuwe probleemkredieten in de toekomst vermijden. Ongedekte leningen zullen voortaan na twee jaar moeten worden geregulariseerd. Leningen met een onderpand zullen na zeven jaar volledig gerecupereerd moeten zijn.

Luierfabrikant Ontex Group heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 592 miljard euro. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare omzet kende een groei met 4,3 procent. Opgemerkt wordt nog dat ongunstige wisselkoerseffecten een negatieve impact hadden van 6 miljoen euro. De winst steeg met 7,9 procent tot 68,2 miljoen euro. Charles Bouaziz, chief executive van Ontex, stelde tevreden te zijn over de resultaatontwikkeling, al moest volgens hem wel gewag worden gemaakt van uitdagende marktomstandigheden. Onder meer wordt gewezen op een druk die het bedrijf in Brazilië wordt ervaren.

De Mechelse mediagroep Telenet neemt het informaticabedrijf Nextel over. De operatie moet de zakelijke divisie van Telenet gevoelig versterken. Nextel heeft vestigingen in Wommelgem en Zaventem en heeft meer dan driehonderd medewerkers. Nextel zal worden ondergebracht bij de divisie Telenet Business, die vorig jaar een omzet van ongeveer 120 miljoen euro realiseerde. Aangezien Nextel een jaaromzet van ruim 45 miljoen euro boekt, wordt de zakelijke divisie van Telenet door de transactie met ruim 35 procent uitgebreid. De operatie moet de positie van Telenet in de concurrentiestrijd met Proximus versterken. De verkoop heeft geen betrekking op de Nederlandse activiteiten van Nextel.

Winkelketen Schoenen Torfs uit Lier breidt zijn activiteiten uit naar Wallonië. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Over twee jaar wordt in Dinant een eerste Waalse vestiging van de groep geopend. Torfs denkt al lang aan een uitbreiding op de Waalse markt. Toch wordt gewag gemaakt van een voorzichtige groei. Gerekend wordt op twee tot drie winkels in het randgebied van de Waalse steden. Op die manier kan de interesse van het Waalse publiek worden getoetst. Torfs wijst erop in Vlaanderen weliswaar op een grote merkbekendheid te kunnen rekenen, maar dat is in Wallonië niet het geval. Om de naamsbekendheid te versterken, lanceert Torfs dit jaar nog een Franstalige webwinkel.

Met een topsnelheid van 447 kilometer per uur heeft de Agera RS van de Zweedse autofabrikant Koenigsegg zich tot snelste productiewagen van de wereld gekroond. De Agera RS verbrak daarbij het vorige record, dat met een snelheid van 435,3 kilometer per uur door de Hennessey Venom GT was gevestigd. De nieuwe recordpoging gebeurde op een autostrade tussen Las Vegas en Pahrump. Op de heenweg liet testrijder Niklas Lilja een snelheid van 457 kilometer per uur registreren. Op de terugweg werd een snelheid van 437 kilometer per uur opgetekend. Twee ritten zijn noodzakelijk om voor een vermelding in het Guinness Book of Records in aanmerking te komen.

Chemiegroep Solvay heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,46 miljard euro. Dat betekende een een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf werd weliswaar met negatieve wisselkoerseffecten geconfronteerd, maar dat kon door een volumestijging met 9 procent worden gecompenseerd. De nettowinst daalde echter van 247 miljoen euro naar 229 miljoen euro. Jean-Pierre Clamadieu, chief executive van Solvay, benadrukte dat alle operationele segmenten een sterke volumegroei konden laten optekenen, waardoor de hogere vaste kosten konden worden gecompenseerd. Er werd ook opgemerkt dat de transformatie van de bedrijfsportefeuille is afgerond.

In de Verenigde Staten is een gerechtelijk onderzoek gestart naar obligatieleningen voor een totaalbedrag van 2 miljard dollar die de banken BNP Paribas, Crédit Suisse en VTB Group enkele jaren geleden voor het ministerie van defensie van Mozambique hebben geregeld. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De lening diende voor de aankoop van goederen en diensten bij de groep Privinvest van de Libanees-Franse zakenman Iskandar Safa. Een gedeelte van de leningen zou echter mogelijk zijn gebruikt voor de betaling van steekpenningen aan een aantal overheidsfunctionarissen van het Afrikaanse land. Onderzocht wordt of de banken corruptie mogelijk hebben gemaakt.

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 593 miljoen euro. Dat betekende een daling met 5,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 44 procent tot 14 miljoen euro. De omzetdaling van de groep was vooral toe te schrijven aan de sterkte van de euro tegenover andere munten en aan de achteruitgang van de traditionele activiteiten. Zonder wisselkoerseffecten zou de daling beperkt zijn tot 2,9 procent. Dat is volgens het bedrijf een duidelijke verbetering tegenover de resultaten van de eerste zes maanden. Verder werd nogmaals de beslissing voor een afsplitsing van de informaticadivisie van Agfa HealthCare bevestigd.

De Belgische vastgoedgroep Mitiska Reim neemt in Frankrijk het retailpark Val Saint-Clair bij Caen over. Financiële details over de operatie werden niet bekend gemaakt. De transactie betekent het debuut van Mitiska Reim op de Franse markt. De voorbije maanden werden ook in Spanje en Duitsland investeringen in vastgoed gedaan. Val Saint-Clair heeft een verhuurbare oppervlakte van 13.500 vierkante meter, verdeeld over achttien panden. De ruimtes zijn verhuurd aan retailers zoals Electro Depot, Action, Sport 2000 en Maxi Zoo. Mitiska zegt echter te mikken op een sterkere lokale verankering, waarbij gehoopt wordt ook plaatselijke retailers te kunnen aantrekken.

De farmagroep Asit Biotech uit Brussel wil over een periode van drie jaar in totaal een kapitaal van 30 miljoen euro ophalen. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de liquiditeitsproblemen van het bedrijf, ontwikkelaar van behandelingen tegen allergieën, op te lossen. Begin december zal aan de aandeelhouders toelating voor de operatie worden gevraagd. De financiële middelen die vorig jaar bij de beursgang van Asit Biotech werden opgehaald, zijn immers al grotendeels geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Er moet onder meer bijkomend onderzoek komen naar een behandeling tegen hooikoorts. Ook zijn nieuwe projecten tegen voedselallergieën aangekondigd.

Beursuitbater Euronext heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 128,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat het overgenomen FastMatch tijdens het derde kwartaal 2,9 miljoen euro inkomsten heeft opgeleverd. De nettowinst steeg van Euronext steeg van 38,1 miljoen euro naar 38,3 miljoen euro. De inkomsten uit beursnoteringen stegen met 47 procent tot 20,2 miljoen euro. De omzet uit de beurshandel liep met ruim 16 procent op tot 57,2 miljoen euro. De inkomsten uit clearing namen met 15 procent toe tot 12,8 miljoen euro. Het dagelijkse volume in de valutahandel steeg met bijna 50 procent tot 18,3 miljard dollar.

Het Amerikaanse concern Honeywell moet een dwangsom van 150.000 euro betalen per klant die het probeert van de Belgische onderneming Zetes in te pikken. Dat heeft de handelsrechtbank in Brussel beslist. Zetes had tot voor kort met Vocollect, een dochterbedrijf van Honeywell, een samenwerking van voor de levering van voiceterminals aan meer dan driehonderd klanten. De samenwerking liep al vijftien jaar, maar werd door Honeywell begin oktober eenzijdig opgezegd. Al de volgende dag zou Honeywell al gestart zijn met de benadering van de klanten van het vroegere samenwerkingverband. De twee partijen betwisten de clausules van de beëindiging van het contract.

Het revalidatiecentrum TrainM in Antwerpen ontvangt in kapitaalinvestering van 1,5 miljoen euro, zodat in een verdere uitbreiding van de infrastructuur en uitrusting van het project kan worden voorzien. De injectie is afkomstig van onder meer de groepen Janssen, Van Hool, De Clerck en Visser. Ook Kois Invest en de topman van de Europese divisie van de zakenbank Jefferies droegen bij tot de investering. TrainM werd opgericht door Edward Schiettecatte en Nilofar Niazi en probeert met hoogtechnologische middelen patiënten met een verlamming opnieuw enige vorm van beweging te bieden. Inmiddels heeft het centrum ongeveer honderdvijftig patiënten behandeld.

Verzekeraar Ageas heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 27,1 miljard premie-inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt op gewezen dat de omzetgroei nog met 3 procent werd afgeremd door ongunstige wisselkoersen. Bij de levensverzekeringen werd een groei met 13 procent opgetekend, tegenover een daling met 2 procent bij de schadeverzekeringen. De nettowinst liep van 118 miljoen euro naar 360 miljoen euro op. Bart De Smet, chief executive van Ageas, maakte gwag van sterke resultaten, die aantonen dat de verzekeraar de beloftes van zijn strategisch plan kan invullen.

08:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.