11-11-17

Nieuwsoverzicht

In China heeft Jinri Toutiao, de belangrijkste nieuwsaggregator van het land, het videoplatform Musical.ly overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. De overname moet Jinri Toutiao toelaten zijn bereik verder uit te breiden en zijn positie op de online videomarkt versterken. Musical.ly heeft wereldwijd ongeveer twintig miljoen gebruikers. Het platform is gevestigd in Shanghai en is bijzonder populair bij het jonge publiek. Waarnemers merken op dat beelden voor Jinri Toutiao, dochter van de groep Bytedance, efficiënter zijn dan tekst om zijn activiteiten in het buitenland te kunnen versterken. Musical.ly wordt organisatorisch samengevoegd met Douyin, het videoplatform van Bytedance.

De Belgische bedrijven Umicore en Voxdale gaan samen met de Indiase groep Mahindra een elektrische racewagen ontwikkelen. De auto zal in het wereldkampioenschap Formula E worden ingezet. Mahindra Racing is één van de tien raceteams die in de Formula E uitkomen. Voor volgend seizoen wordt een nieuwe auto gebouwd, waarvoor beroep wordt gedaan op Umicore en Voxdale. Voor Umicore is de samenwerking naar eigen zeggen een unieke gelegenheid om de inzichten in de batterij-wetenschap verder te versterken. In racewagens wordt het materiaal immers aan de meest extreme omstandigheden onderworpen. Voxdale zal de wagens van Mahindra in virtuele windtunnels testen.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 28,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarentegen met 17,3 procent naar 1,6 miljard euro. De winstdaling moet naar eigen zeggen toegeschreven aan natuurrampen. Het derde kwartaal van dit jaar werd immers geconfronteerd door een aantal orkanen, zware stormen en andere vormen van natuurgeweld. Daardoor ontving de Duitse verzekeraar significant meer schadeclaims dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste drie kwartalen van het jaar kon nog wel een winstgroei met 5 procent tot 5,4 miljard euro worden gemeld.

In Duitsland hebben hebben speurders een inval gedaan bij Commerzbank, waarbij gezocht werd naar mogelijke aanwijzingen van belastingontduiking. Dat heeft de openbare aanklager in Frankfurt bevestigd. Ook op enkele particuliere adressen werden een aantal huiszoekingen verricht. Commerzbank zou ervan verdacht worden aandelenstransacties te hebben opgezet om belasting te ontwijken. Daarbij wordt gewag gemaakt van een bedrag van mogelijk 40 miljoen euro. Er wordt aan toegevoegd dat de Duitse autoriteiten bij meerdere Duitse banken aanwijzingen van dergelijke fiscale constructies te zoeken. De praktijken zouden de Duitse overheid de voorbije jaren miljarden euro kunnen hebben kosten.

Het Amerikaanse bedrijf Uber, aanbieder van alternatieve taxidiensten, wil over twee jaar een notering op de beurs. Dat heeft Dara Khosrowshahi, chief executive van Uber, bekendgemaakt. Eind augustus had hij al aangegeven dat Uber binnen een periode van achttien tot zesendertig maanden naar een beursgang zou streven. Khosrowshahi wees er daarbij op dat Uber toch al door het publiek en de autoriteiten nauwlettend in het oog wordt gehouden, net zoals een beursgenoteerd bedrijf. Wel kan Uber tot nu toe niet van de voordelen van een beursnotering gebruik maken. Travis Kalanick, voorganger van Khosrowshahi, had de intentie om een beursnotering van Uber zo lang mogelijk af te houden.

Het biotechbedrijf OneLife uit Louvain-la-Neuve heeft met een kapitaalronde een bedrag van 2,3 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van enzymecocktails die in ziekenhuizen bacteriën zouden moeten kunnen bestrijden. OneLife is een spinoff van Realco, dat al langer enzymes inzet om bacteriën in onder meer de voedingsindustrie te bestrijden. Met OneLife worden die technologieën nu ook ingezet om chirurgische materialen in ziekenhuizen te desinfecteren. Het bedrijf wil de toepassing van zijn technologieën in de verdere medische sector uitbouwen. Realco nam voor 0,5 miljoen euro deel aan de kapitaaloperatie. Het saldo werd opgehaald bij enkele familiale groepen.

De holding Texaf heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar uit de verhuur van woningen en kantoren in de Congolese hoofdstad 4,2 miljoen euro inkomsten gehaald. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt wel opgemerkt tegenover vorig jaar de portefeuille met het project Clos des Musiciens - dat meer dan dertig appartementen telt - kon worden uitgebreid. Anderzijds wordt aangevoerd dat de zandsteengroeve Carrigres in Kinshasa aan de holding 0,4 miljoen euro heeft opgebracht. Dat betekent een daling met 54 procnt tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat in Kinshasa de wegenbouw is gestopt. De vraag naar beton is volgens Texaf extreem zwak.

Het Franse gerecht is een onderzoek gestart naar de praktijken van de bankgroep Société Générale in Libië. Onderzoekers verdenken de bank ervan bij een aantal contracten met de Libyan Investment Authority de Franse anticorruptiewetgeving te hebben geschonden. De Libyan Investment Authority functioneerde lange tijd als de investeringsmaatschappij van de Libische dictator Muammar Kaddafi. Na diens dood zes jaar geleden werd Société Générale er echter door de Libische maatschappij van beticht een lokaal zakenman te hebben omgekocht om bepaalde investeringen te kunnen doordrukken. In mei trof de bank daarvoor een schikking van 963 miljoen euro. Het Franse gerecht onderzoekt het dossier nog verder.

De Nederlandse bank ABN Amro heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende echter een toename met 11 procent tot 673 miljoen euro. Die gunstige evolutie is onder meer te danken aan besparingen. Daardoor konden de operationele kosten met 12 procent tot 1,2 miljard euro worden teruggebracht. Verder wordt opgemerkt dat de bank kon profiteren van de verdere opleving van de Nederlandse economie. Daardoor konden ook de voorzieningen voor risicovolle transacties beperkt worden gehouden, terwijl de kredietverstrekking aan particulieren en het bedrijfsleven toenam.

De Belgisch-Nederlandse holding Waterland verkoopt het bedrijf Ipcom, producent in isolatie, aan de Franse investeerder Alpha. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 250 miljoen euro zijn gemoeid. Ipson wordt het tweede Belgische bedrijf in de portefeuille van Alpha. De Franse investeerder nam immers eerder ook al het bedrijf Metallo, gespecialiseerd in metaalrecyclage, over. Ipcom verwerkt en verdeelt isolatie van groepen zoals Saint-Gobain en Recticel. Waterland maakte de voorbije zomer bekend een overnemer te zoeken voor Ipcom. Naast Alpha zou alvast minstens één andere investeringsmaatschappij interesse hebben laten blijken. Ipcom boekt een omzet van bijna 300 miljoen euro.

De Amerikaanse bankier Richard Fuld, voormalig chief executive van Lehman Brothers, start een nieuwe carrière als vermogensbeheerder. Zijn fonds Matrix Private Capital Group, die de voorbije zomer werd gelanceerd, zou inmiddels een vermogen van achttien families beheren. De portefeuille zou een omvang hebben van ongeveer 100 miljoen dollar. Fuld werd negen jaar geleden wereldberoemd toen de zakenbank Lehman Brothers, waarover hij de leiding had, failliet ging. De bank was onder meer het slachtoffer geworden van rommelhypotheken, maar vormde daarmee ook het beginpunt van de wereldwijde financiële crisis. Lehman Brothers staat bekend als het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis.

De immobiliëngroep Warehouses De Pauw (WDP), gespecialiseerd in logistiek vastgoed, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar bijna 115,98 miljoen euro inkomsten geboekt, tegenover een opbrengst van bijna 104,30 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 19 procent tot ruim 90 miljoen euro. Het bedrijf liet op het einde van het derde kwartaal van dit jaar een bezettingsgraad van 97,3 procent optekenen, tegenover 97 procent op hetzelfde tijdstip vorig jaar. De gemiddelde looptijd van de contracten bedraagt 6,3 jaar. Een groot aantal contracten die binnenkort verlopen, werden volgens de groep al verlengd. Dat bewijst volgens De Pauw het vertrouwen van de klanten.

Het textielbedrijf Wattex uit Buggenhout wordt overgenomen door de Franse bouwgroep Saint-Gobain. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wattex wordt bij Saint-Gobain ondergebracht in de divisie Performance Plastics. Wattex werd meer dan zestig jaar geleden opgericht door Louis Baert. Het bedrijf is sindsdien steeds eigendom gebleven van de stichtersfamilie, die met Filip Baert inmiddels aan zijn derde generatie toe was. Het bedrijf ging van start met de productie van natuurlijke vezels, maar schakelde nadien onder meer over op polypropyleen en polyester. Het assortiment werd ook uitgebreid met zelfleggende tegels. Wattex boekte vorig jaar een omzet van 19 miljoen euro.

In Londen is de Italiaanse kok Antonio Carluccio overleden. Hij werd tachtig jaar oud. Carluccio wordt vaak de peetvader van de Italiaanse keuken genoemd. Hij vestigde zich een veertigtal jaar geleden in Londen, waar hij een restaurant opende. Hij verwierf internationale faam en schreef onder meer ruim twintig boeken over de Italiaanse kookkunst. Hij ontwikkelde zich bovendien in Groot-Brittannië tot één van de grote televisiechefs. Hij was ook de oprichter van de restaurantketen Carluccio’s, die inmiddels een honderdtal filialen telt. Onder meer de Britse televisiekok Jamie Oliver was een groot bewonderaar van de Italiaanse chef. De loopbaan van Oliver startte in het Neal Street Restaurant van Carluccio van start.

Staalgroep Bekaert heeft tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3,07 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Autonoom werd een omzetgroei van 7,5 procent gemeld. Hogere volumes zorgden daarbij voor een groei met 2,5 procent, terwijl een gunstige productmix voor een stijging met 5 procent zorgden. Vooral in de autoproductie en de bouwsector worden uitstekende prestaties gemeld. Het bedrijf zegt bovendien in alle sectoren verder een aanhoudend sterke vraag te verwachten, hoewel gewaarschuwd wordt voor de gebruikelijke seizoenseffecten op het einde van het jaar en voor de integratie van overgenomen activiteiten.

15:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.