12-11-17

Nieuwsoverzicht

Voedingsgroep Bakkavor, de grootste producent van hummus in Groot-Brittannië, heeft uiteindelijk toch tot een beursgang besloten. Het bedrijf, dat een brede reeks producten levert aan Britse supermarkten, had eerder gezegd zijn beursplannen op te bergen omdat de marktomstandigen te volatiel bleven. Het bedrijf is echter daarna op die beslissing teruggekomen. Het bedrijf wil bij zijn beursgang een bedrag van 100 miljoen pond ophalen. Door die operatie wordt de waarde van Bakkavor geraamd op een bedrag van ruim 1 miljard dollar. De bijkomende middelen zullen onder meer worden gebruikt voor verdere investeringen. Bakkavor levert ook aan klanten in de Verenigde Staten en China.

In Las Vegas is een experiment met een zelfrijdende shuttle binnen het eerste uur in een ongeval geëindigd. Getuigen merken wel op dat de shuttle stilstond toen hij door een manoeuvrerende truck werd aangetikt. De shuttle was door de American Automobile Association (AAA) en partner Keolis ingezet om openbaar vervoer in het centrum van Las Vegas aan te bieden. Las Vegas is de eerste stad waar het openbaar vervoer autonome voertuigen inzet. Bij de aanrijding raakte niemand gewond. Ook de schade bleef beperkt. Indien ook de truck over zelfrijdende technologie had beschikt, zou volgens de initiatiefnemers van een ongeval geen sprake zijn geweest. De tests worden verder gezet.

De Duitse groep Adidas, fabrikant van sportartikelen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,68 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden vooral goede prestaties opgetekend in Noord-Amerika en China. Alleen Rusland kende een terugval. De sterkste groei werd opgetekend bij het hoofdmerk Adidas, dat een stijging met 13 procent liet optekenen. Bij zustermerk Reebok bleef de omzetgroei beperkt tot 1 procent. Daarbij wordt vooral gewezen naar een herstructurering van de distributie in de Verenigde Staten. De nettowinst steeg met 35 procent tot 548 miljoen euro.

De Amerikaanse speelgoedmaker Hasbro wil concurrent Mattel overnemen. Een eventueel samengaan zou één van de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld opleveren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Hasbro is bekend van onder meer My Little Pony en Monopoly. Mattel is vooral succesvol met Barbie. Beide ondernemingen zijn beursgenoteerd Hasbro heeft een marktwaarde van 11 miljard dollar. Mattel is ongeveer 4,8 miljard dollar waard nadat het aandeel dit jaar nog fors minder waard is geworden. De sector staat onder druk van online concurrentie en een toenemende voorkeur van kinderen voor elektronica.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair lanceert een programma om het aantal piloten in directe dienst te verhogen en om het management van de piloten te verbeteren. Dat is volgens het persbureau Reuters gebleken uit een intern document van het bedrijf. Het concern zou bereid zijn om in november en december in totaal 480 piloten een contract aan te bieden. Ryanair moest in september maar liefst twintigduizend vluchten schrappen door roosterproblemen. Er bleken niet genoeg piloten beschikbaar te zijn om geplande vluchten uit te voeren. Critici maakten gewag van een overdreven werkdruk en ongunstige loonvoorwaarden. De piloten hadden betere werkomstandigheden geëist.

Het chemiebedrijf Proviron uit Hemiksem is gestart met de indoorkweek van microalgen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ledlichten en computergestuurde voeding. Proviron heeft tien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie. De microalgen worden verwerkt tot een voedingsproduct voor garnalen. Op dit ogenblik levert Proviron al een garnaalkwekerijen in Vietnam, Singapore en Turkije. De productie is op dit ogenblik nog kleinschalig, maar in Hemiksem wordt gebouwd aan een grotere installatie. Het bedrijf verwacht op termijn mogelijk een grote omzet te kunnen realiseren. Proviron produceert onder meer ook ontijzingsmiddelen voor vliegtuigen en alternatieven voor antibiotica in de veeteelt.

Het entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 1 procent terug tot 1,7 miljard dollar. Gewezen wordt onder meer naar ongunstige weersomstandigheden. Door de orkaanactiviteit in de Verenigde Staten moesten een aantal parken in Florida gedurende twee dagen worden gesloten. Daarnaast moest ook afschrijving worden geboekt voor een animatiefilm die uiteindelijk werd geschrapt. De inkomsten van de filmdivisie kenden het voorbije kwartaal een daling met 21 procent. Ook de inkomsten uit reclame vielen terug.

De Nederlandse ondernemer Dirk Scheringa wordt directeur bij het fonds ICO HeadStart, waar beleggers in verschillende virtuele munten kunnen investeren. ICO HeadStart zou willen optreden als een platform om beleggingen in virtuele valuta voor bedrijven gemakkelijker te maken. De oprichters van ICO HeadStart benadrukken met Scheringa een grote expertise in de financiële wereld en crowdfunding te hebben kunnen aantrekken. Scheringa (67) is de vroegere topman van de DS Bank (DSB), die echter na een bankrun van ongeruste klanten op het einde van het voorbije decennium in liquiditeitsproblemen raakte en uiteindelijk failliet werd verklaard.

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de Amerikaanse National Aeronautics & Space Administration (Nasa). De collaboratie moet leiden tot de ontwikkeling van autonome vliegende auto’s. Daarbij zal worden gewerkt aan een systeem voor vluchtleiding, dat een veilig traject door de steden moet garanderen. Uber hoopt tegen het einde van dit decennium vliegende taxi’s uittesten in Dallas en Dubai. Er wordt nu ook gewerkt aan gelijkaardige plannen voor Los Angeles. De autonome vliegende auto’s van Uber hebben een elektrische aandrijving en zouden op platte daken van stadsgebouwen verticaal landen en opstijgen.

De Amerikaanse winkelketen JC Penney heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare omzet kende een stijging met 1,7 procent. Het bedrijf leed echter een verlies van 128 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 67 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar. De winkelketen wijst daarbij ook hogere uitgaven aan onder meer merchandising en pensioenkosten. Marvin Ellison, chief executive van JC Penney, merkte tevens op dat agressieve maatregelen zijn genomen om minder succesvolle voorraden op te ruimen. Dat heeft ruimte voor nieuwe collecties gecreëerd.

Retailer Ahold Delhaize gaat zijn prijsbeleid herzien, zodat vertrokken klanten opnieuw kunnen worden aangetrokken. Dat heeft Dick Boer, chief executive van Ahold Delhaize, bekendgemaakt. De groep hanteert volgens Boer prijzen die in het algemeen de vergelijking met de andere traditionele ketens kunnen doorstaan. In België is er volgens Boer echter ook de concurrentie van discounters zoals Colruyt, Aldi en Lidl, waar op lage prijzen wordt gefocust. Dat aantrekkelijk prijsaanbod heeft volgens Boer veel klanten van andere ketens aangetrokken. Door zelf sterkere promoties te lanceren, wil Ahold Delhaize die consumenten opnieuw aan zich binden.

De Nederlandse maritieme groep Boskalis had op het einde van het derde kwartaal van dit jaar een orderportefeuille ter waarde van 3,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het kwartaal voordien. Het voorbije kwartaal konden voor 500 miljoen euro orders worden ingeschreven. Dat wordt vermeld in de kwartaalresultaten van de Nederlandse groep, waarin verder geen concrete cijfers over omzet of winst werden verstrekt. Wel werd gemeld dat bij baggeropdrachten en infrastructuurwerken een sterkere activiteit kon worden gemeld dan tijdens de eerste jaarhelft. Ook de berging en sleepdiensten kenden een heropleving. De offshore energiedivisie leed onder ongunstige marktcondities.

In Waarschoot is ondernemer Daniël Coopman (80), gewezen topman van het vleeswarenbedrijf Ter Beke, overleden. Het bedrijf werd opgericht door Francis Coopman, de vader van de overledene. Daniël Coopman zorgde er echter voor dat het bedrijf van een familiale slager zou uitgroeien tot een beursgenoteerde Europese groep. Toen Daniël Coopman de slagerij op het einde van de jaren vijftig overnam, telde het bedrijf zes werknemers. Op dit ogenblik heeft Ter Beke meer dan 2.700 medewerkers. In het midden van de jaren tachtig maakte het bedrijf zijn debuut op de beurs van Brussel. Het bedrijf is nog voor 65,2 procent in handen van Coovan, de stichting van de families Coopman en Van der Pluym.

The Cookware Company uit Drongen heeft de Nederlandse bedrijven BK Cookware en Van Kempen & Begeer overgenomen van de groep Royal Delft. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. BK Cookware is fabrikant van kookpannen, terwijl Van Kempen & Begeer zich heeft gespecialiseerd in bestek. Door de verkoop van beide activiteiten wil Royal Delft zich volgens topman Henk Schouten verder toeleggen op investeringen in zijn kernactiviteit. Royal Delft is immers sinds het midden van de zeventiende eeuw fabrikant van het aardewerk Delfts Blauw. Bedoeling van de onderneming is de bescherming van dat product als Nederlands cultureel erfgoed. Schouten belooft nieuwe investeringen.

Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De maatschappij boekte een nettowinst van 939 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 257 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar. In totaal vervoerde Turkish Airlines tijdens het derde kwartaal dit jaar 21,3 miljoen passagiers. Ook dat betekende een stijging met 17 procent. Het bedrijf liet een bezettingsgraad van 81,5 procent optekenen. Dat is de hoogste score van de voorbije vijf jaar. Turkish Airlines benadrukt het beste derde kwartaal uit zijn geschiedenis te hebben geregistreerd.

10:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.