14-11-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft een overnamevoorstel van Broadcom van de hand gewezen. Een bod van 130 miljard dollar zou volgens de negatieve reactie immers geen weerspiegeling van de reële waarde van Qualcomm vertegenwoordigen. Qualcomm, dat zelf bezig is zijn Nederlandse sectorgenoot NXP Semiconductors in te lijven, wijst vooral op zijn sterke posities in belangrijke groeimarkten. Daarmee kan de chipmaker zijn aandeelhouders naar eigen zeggen op eigen kracht veel meer bieden dan het bedrag dat Broadcom wil bieden. Bovendien verwacht Qualcomm dat de mededingingsautoriteiten zware eisen zullen stellen om de samensmelting van beide groepen goed te keuren.

De Duitse autobouwer Volkswagen gaat 560 miljoen euro investeren in zijn Argentijnse fabriek. Daar zal een nieuw suv-model voor de Zuid-Amerikaanse worden gebouwd. Dat heeft Volkswagen bekend gemaakt. De fabriek van Volkswagen in de Argentijnse stad Pacheco moet tegen eind dit decennium de eerste exemplaren van het nieuwe type opleveren. Bij de bouw van de wagen zal volgens de Duitse constructeur gebruik gemaakt worden van de bestaande technologie van de groep. Tevens werd aangegeven dat de auto een breed publiek moet aanspreken. De investering in Pacheco zou volgens de autobouwer ook ongeveer 2.500 nieuwe banen kunnen creëren.

De Amerikaanse groep Office Depot, leverancier van kantoormateriaal, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 193 miljoen dollar naar 92 miljoen dollar. Het bedrijf zegt de voorbije periode last gehad van orkaanactiviteit. Volgens Office Depot hebben de orkanen Harvey, Irma en Maria tot verstoringen geleid van de activiteiten in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Puerto Rico, waar zich volgens het bedrijf veel klanten bevinden. Echter ook bij de vergelijkbare verkoop moest echter een daling worden gemeld. Tevens is er de impact van winkelsluitingen.

In Thailand is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de activiteiten van de King Power Group, die van betrokkenheid bij corruptie wordt verdacht. King Power, geleid door Vichai Srivaddhanaprabha, zou inkomsten voor de staat voor een totaalbedrag van 14 miljard baht of 363 miljoen euro hebben achtergehouden. King Power zou immers 15 procent van de opbrengsten van zijn dutyfree-activiteiten op Suvarnabhumi, de belangrijkste luchthaven van Bangkok, aan de staat moeten doorstorten. Uiteindelijk zou echter slechts 3 procent zijn overgemaakt. King Power is eigenaar van de Engelse voetbalclub Leicester City. Ook de Belgisch club OH Leuven vormt sinds de voorbije zomer onderdeel van de portfolio van King Power.

Milieuvereniging Greenpeace heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Noorse staat. Mikpunt van de actie is de goedkeuring die Noorwegen vorig jaar heeft gegeven om in de Barentszzee een tiental proefboringen naar oliebronnen te organiseren. Greenpeace, die bij de klacht heeft samengewerkt met de lokale milieugroep Nature & Youth, plegen die boringen een inbreuk tegen de Noorse grondwet. Daarbij wordt erop gewezen dat mensen recht hebben op een gezond leefmilieu. Ook wordt gewag gemaakt van het klimaatakkoord van Parijs. Voor de proefboringen werden onder meer vergunningen verstrekt aan de enegieconcerns Statoil, Chevron en Lundin. De Noorse staat ontkent de verwijten van de milieugroepen.

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell trekt zich volledig terug uit het Australische bedrijf Woodside Petroleum. Dat heeft Shell bekend gemaakt. Shell had een belang van ongeveer 13,3 procent in Woodside Petroleum. De verkoop zou een bedrag van ongeveer 2,7 miljard dollar moeten opleveren. Shell had oorspronkelijk plannen om een belang van 8,5 procent te verkope, maar zegt bij institutionele investeerders een bijzonder sterke vraag te hebben vastgesteld. Daarvan zou Shell hebben kunnen profiteren om de participatie tegen een aantrekkelijke prijs van de hand te doen. Shell was sinds de jaren negen een belangrijk aandeelhouder van Woodside. Een volledige overname werd door de Australische overheid verboden.

De Amerikaanse winkelketen Macy's heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 6 procent. Wanneer naar de identieke verkopen wordt gekeken, wordt een omzetdaling met 4 procent gemeld. Voor de daling wordt onder meer gewezen naar een aantal winkelsluitingen. Ook de andere vestigingen werden echter met lagere verkopen geconfronteerd. De nettowinst kon echter wel van 15 miljoen dollar naar 34 miljoen dollar worden opgedreven. Daarbij wordt onder meer gewezen op de gunstige impact van kostenbesparingen. Jeff Gennette, chief executive van Macy’s, stelde in het algemeen tevreden te zijn over de prestaties van de groep.

Technische problemen bij de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn verhinderen dat de reiziger optimaal gebruik kan maken van de Mobib-kaart. Op de Mobib-kaart kunnen reizigers hun abonnementen voor trein, tram en bus in heel België plaatsen. Op die manier hoeft bij een verplaatsing niet met verschillende kaarten gewerkt te worden. Een abonnement van De Lijn kan echter niet worden toegevoegd aan een Mobib-kaart die door een andere vervoersmaatschappij is uitgegeven. Omgekeerd zouden geen problemen worden ervaren. Volgens De Lijn zal het probleem begin volgend jaar zijn opgelost. De Mobib-kaart werd elf jaar geleden gelanceerd. De leverancier van de betrokken software zou al zijn beboet.

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 10 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 185 miljoen euro tot bijna 400 miljoen euro. In totaal vervoerde de maatschappij op zes maanden tijd 29,2 miljoen reizigers. Dat vertegenwoordigde een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Er wordt wel opgemerkt dat Emirates vorig boekjaar werd geconfronteerd met een dure dollar. Ook moest worden vastgesteld dat de uitbreiding van het zetelaanbod niet helemaal door een passagiersgroei werd gevolgd. Dat leidde tot een lagere bezettingsgraad.

Het Nederlandse detacheringsbedrijf Redmore wordt overgenomen door de Belgische groep House of Human Resources, eigenaar van onder meer het uitzendbureau Accent Jobs. Redmore is gespecialiseerd in personeelsdiensten voor de financiële sector en de overheid. Het bedrijf ontstond drie jaar geleden uit de samensmelting van een aantal gespecialiseerde partijen. Het vakgebied van het Nederlandse bedrijf spitst zich onder meer toe op risicobeheer, consultancy, procesverbetering en de uitvoering van projecten. Daarbij kan op een bestand van ongeveer 1.200 medewerkers worden gerekend. Er wordt een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro geboekt. Door de overname hoopt Redmore een snellere groei te kunnen nastreven.

Het alternatieve taxibedrijf Uber ontvangen een belangrijke investering van een groep investeerders rond de Japanse groep Softbank. De investeerders injecteren een bedrag van 1 miljard euro in Uber. Daarnaast nemen de betrokkenen tevens een bedrag van maximaal 9 miljard euro participaties van bestaande investeerders over. Volgens een aantal bronnen zou ook de Chinese internetgroep Tencent daarbij in het taxibedrijf zijn gestapt. Waarnemers merken op dat Uber verlieslatend is en door de nieuwe investering weer een grotere manoeuvreerruimte krijgt. Door de relaties van Softbank wordt in Zuidoost-Azië ook een samenwerking mogelijk met lokale partijen zoals Ola en Grab.

Staalgroep ArcelorMittal heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met meer dan 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 1,5 procent tot 1,9 miljard dollar. De nettowinst liep op van 680 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar. Het bedrijf merkt op een groter volume staalproducten te hebben kunnen verkopen. Tevens kon worden geprofiteerd van de hogere prijzen die op de staalmarkt konden worden opgemerkt. Lakshmi Mittal, topman van ArcelorMittal, maakt gewag van solide kwartaalprestaties, die dankzij positieve marktcondities konden worden gerealiseerd. Die trend zou ook volgend jaar worden doorgetrokken.

Vermogensbeheerder Carmignac Gestion heeft een rechtszaak aangespannen tegen het farmabedrijf Perrigo en diens voormalige chief executive Joseph Papa en gewezen topkaders Judy Brown en Marc Coucke. Carmignac Gestion zegt bij de integratie van het bedrijf Omega Pharma van Marc Coucke door Perrigo misleid te zijn. De vermogensbeheerder wil Papa, Brown en Coucke persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade die zou zijn geleden. Carmignac Gestion zegt dat de betrokkenen twee jaar geleden misleidende informatie hebben verstrekt om investeerders te overtuigen een overnamebod van concurrent Mylan af te wijzen. Perrigo heeft echter gezegd zich krachtdadig tegen de klacht te zullen verdedigen.

Het bedrijf Nvidia, producent van computerhardware, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,64 miljard dollar. Dat was een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 55 procent toe tot 838 miljoen dollar. De groei werd onder meer gedragen door activiteiten rond gaming en datacenters, waar tegenover het derde kwartaal van vorig jaar een omzetstijging met respectievelijk 25 procent en 109 procent kon worden gemeld. Games zijn voor Nvidia op gebied van inkomsten wel drie keer groter dan de datacenters. Verder wordt gemeld dat de mining van cryptomunten het voorbije jaar een aandeel van bijna 3 procent had in de totale omzet van de groep.

Het bedrijf Alterface uit Waver heeft een samenwerkingsakkoord ondertekend met het nabijgelegen themapark Walibi. Daardoor zullen bezoekers van Walibi, onderdeel van de Franse groep Compagnie des Alpes, de toegang krijgen tot een interactieve attractie, waarbij het publiek in shuttles langsheen interactieve schermen worden geloodst. De technologie, vergelijkbaar met gamecomputers, vergt een investering tussen 500.000 euro en 1 miljoen euro. Alterface is al vijftien jaar operationeel en heeft al voor tientallen themaparken in de hele wereld interactieve technologie geleverd. Onder meer Six Flags, Wanda Group en Merlin Entertainment zijn klant van Walibi, net zoals het Comics Station in Antwerpen.

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.