15-11-17

Nieuwsoverzicht

In Frankrijk heeft de politie een inval gedaan in de kantoren van de Frans-Zwitserse cementgroep LafargeHolcim in Parijs. De inval kadert in een onderzoek naar vermeende banden tussen LafargeHolcim en de terreurgroep Daech. Er zouden aanwijzingen zijn dat het Franse bedrijf Lafarge tijdens de eerste helft van dit decennium betalingen aan Daech zou hebben verricht om de fabriek in Aleppo open te kunnen houden. Daardoor zou Lafarge zich schuldig hebben gemaakt aan de financiering van een terreurorganisatie. Het bedrijf zegt zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek. Er gebeurde ook een huiszoeking bij de Groupe Bruxelles Lambert (GBL), aandeelhouder van LafargeHolcim, in Parijs.

In navolging van onder meer de Europese Unie is nu ook de Amerikaanse staat Missouri een onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik door de technologiegroep Google. Dat heeft Josh Hawley, procureur-generaal van Missouri, bekendgemaakt. Het onderzoek moet uitwijzen of Google mogelijk de mededingingswetten van Missouri heeft overtreden. Het onderzoek spitst zich toe op het prijsvergelijkingsplatform Google Shopping, dat eerder dit jaar ook door de Europese Commissie met een boete van 2,4 miljard euro werd gesanctioneerd. Hawley merkte daarbij op bezorgd te zijn dat Google in de Verenigde Staten een gelijkaardig gedragspatroon ontplooit. Google tekende al wel beroep aan tegen de Europese sanctie.

Het Duitse concern Henkel, fabrikant van huishoudelijke producten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,71 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer naar de autonome omzet wordt gekeken, zou een groei met 3,1 procent worden gemeld. Wanneer ook valutaschommelingen worden verwerkt, zou een omzetgroei met 7,1 procent zijn gemeld. Het bedrijf merkt verder op dat in alle divisies een omzettoename kon worden geregistreerd. De operationele winst van Henkel, producent van merken zoals Schwarzkopf en Persil, steeg met 8,5 procent tot 3,17 miljard euro. De nettowinst liep met 10 procent op tot 2,32 miljard euro.

Het Amerikaanse industriële concern General Electric (GE) plant een belangrijke reorganisatie. Dat heeft John Flannery, chief executive van General Electric, bekendgemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat het concern zich in de toekomst wil toeleggen op activiteiten in de luchtvaart, de gezondheidszorg en energie. Deze divisies vertegenwoordigen 58 procent van de totale omzet die door het concern wordt gerealiseerd. Het merendeel van de andere activiteiten zou worden afgestoten. Onder meer de verlichtingsdivisie zou worden verkocht, net zoals de transportafdeling en het belang in Baker Hughes, een dienstverlener voor de oliesector. De operatie moet de winstgevendheid van de groep opnieuw verhogen.

Venezuela is failliet. Het overheid van het Zuid-Amerikaanse land had een maand geleden al 200 miljoen euro intresten aan schuldeisers moeten overmaken. Na een wachtperiode van dertig dagen is het probleem nog steeds niet opgelost. Daarmee moet volgens het ratingbureau Standard & Poor’s officieel van een faillissement gewag worden gemaakt. Het faillissement van het land is geen verrassing. Onder meer de Britse bank Barclays had begin vorig jaar al aangekondigd dat een faillissement onafwendbaar was geworden. Het land is ingestort door moeilijkheden op de oliemarkt, een desastreus economisch beleid en politieke instabiliteit. Sinds begin deze eeuw gingen in Zuid-Amerika ook Argentinië en Puerto Rico al failliet.

Het ecommerce-concern Amazon heeft de televisierechten op The Lord of The Rings gekocht. Daarmee zal op basis van het werk van auteur Tolkien een televisiereeks worden gecreëerd die over meerdere seizoenen zal lopen. Er werd al langer gesuggereerd dat Amazon plannen koesterde om het werk als basis voor een televisiereeks te gebruiken. Amazon merkt wel op dat het verhaal gesitueerd zal zijn in een periode voor The Fellowship of The Ring, het eerste deel van de trilogie van Tolkien. Ook de Tolkien Estate & Trust, die de nalatenschap van de auteur beheert, reageerde positief op het initiatief van Amazon. De serie zal exclusief worden getoond op het streamingplatform Amazon Prime. Een spinoff is eveneens mogelijk.

De Duitse energiegroep RWE heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 32,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep met 9 procent op tot 4,2 miljard euro. De nettowinst steeg van 227 miljoen euro naar 876 miljoen euro. De groei is volgens de onderneming vooral te danken aan de hogere energieprijzen. Daarnaast wordt gewezen op een daling van de kosten voor onderhoud. Ook de herstructureringskosten konden volgens Markus Krebber, chief executive van de energiegroep, onder controle worden gehouden. Wel wordt gewag gemaakt van een aanhoudende druk op de steenkoolcentrales.

In vier centrale districten van Parijs zullen panden door Airbnb voortaan nog slechts honderdtwintig nachten per jaar kunnen worden verhuurd. Dat heeft het stadsbestuur beslist. In totaal beschikt Airbnb in Frankrijk over 350.000 adressen. Daarmee is Frankrijk na de Verenigde Staten voor Airbnb de grootste markt van de wereld. In Parijs worden door het bedrijf 65.000 adressen voor verhuur aangeboden. Omdat die activiteiten belangrijke gevolgen hebben voor het woningaanbod en de huurprijzen, gingen echter steeds meer stemmen op om de activiteiten van Airbnb aan strikte voorwaarden te onderwerpen. Mogelijk zal de nieuwe huurlimiet op termijn naar het hele grondgebied van Parijs worden doorgetrokken.

De Amerikaanse keten Home Depot heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,03 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer naar de identieke omzet wordt gekeken, werd een groei met 7,9 procent opgetekend. Het operationele resultaat nam van 3,32 miljard dollar naar 3,68 miljard dollar toe. De nettowinst steeg met 10 procent tot 2,17 miljard dollar. Craig Menear, chief executive van Home Depot, maakte gewag van soliede kernactiviteiten, ondanks de negatieve invloeden van diverse natuurrampen. De orkanen zouden 104 miljoen dollar kosten hebben veroorzaakt, maar ook 282 miljoen dollar verkopen hebben gegenereerd.

De Oostenrijkse activist Max Schrems mag wel degelijk Facebook in zijn thuisland aanklagen. Hij mag echter enkel zijn eigen zaak naar voor brengen en niet optreden in naam van duizenden andere gebruikers die zich bij hem hadden aangesloten. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese hof van justitie beslist. Schrems wil de Europese tak van Facebook aanpakken. De activist is van mening dat het platform zowel de bescherming van zijn gegevens en zijn privacy onvoldoende heeft kunnen garanderen. Facebook had gevraagd de klacht van Schrems te verwerpen omdat de Oostenrijker niet in een eigen dossier optrad, maar wou handelen in naam van 25.000 andere personen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een grote fout begaan door miljoenen vluchtelingen uit Syrië tot haar land toe te laten. Dat heeft de Duitse ontwerper Karl Lagerfeld, artistiek directeur van het modemerk Chanel, in een interview op een Franse televisiezender gezegd. Men kan volgens Lagerfeld onmogelijk miljoenen joden doden, om daarna miljoenen van hun ergste vijanden tot zijn grondgebied toe te laten. Dat blijft ook tientallen jaren na de feiten. De uitspraken van Lagerfeld, die in Frankrijk woont, hebben tot heel wat controverses geleid. De Franse mediaregulator ontving op zijn uitspraken honderden reacties. Er is een onderzoek beloofd.

De Duitse staalgroep Salzgitter heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,81 miljard euro, tegenover 5,86 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 14,6 miljoen euro naar 112,6 miljoen euro. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van de hogere prijzen op de markt voor staalproducten. Verder werd opgemerkt dat zowel in Europa als in andere regio’s goede resultaten konden worden gemeld. Heinz Jörg Fuhrmann, topman van Salzgitter, wees erop dat winst van het Duitse concern het hoogste niveau in bijna tien jaar heeft laten optekenen. Hij maakte dan ook gewag van uitstekende vooruitzichten voor het volledige boekjaar.

In Groot-Brittannië heeft de Competition and Markets Authority (CMA) zich voorlopig akkoord verklaard met de geplande fusie tussen supermarktketen Tesco en groothandelaar Booker Group. Opgemerkt wordt dat de twee bedrijven weinig overlappingen vertonen en dan ook geen gevaar voor de concurrentie opleveren. Integendeel zou bij een aantal activiteiten de concurrentie volgens de autoriteiten nog sterker kunnen worden. Een aantal andere distributeurs, waaronder Spar en Bestway, hadden gevraagd om het samengaan van Tesco en Booker te verbieden. Een definitieve beslissing wordt tegen eind dit jaar verwacht. Met de overname is een bedrag van 3,7 miljard pond gemoeid.

De Zweedse Volvo Group neemt de Belgische truckdealer Kant over. Kant heeft vier vestigingen in de provincie Antwerpen en één filiaal in de Nederlandse gemeente Hulst. Met de transactie zegt Volvo Group zijn positie op de Belgische markt verder te versterken. Kant is één van de drie grootste dealers op de Belgische markt. Het bedrijf wordt met opvolgingsproblemen geconfronteerd. Na de overname trekt Harold Kant, oprichter van de truckdealer, zich uit het bedrijf terug. Volvo had de voorbije jaren zelf al verkooppunten overgenomen in Ruisbroek, Mechelen en Kampenhout. Door de overname van Kant wordt dat netwerk uitgebreid met filialen in Antwerpen, Sint-Niklaas, Beerse en Olen.

Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar, dat begin april van start ging, een omzet gerealiseerd van 23,1 miljard euro, tegenover 24,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De daling wordt toegeschreven aan de afstoting van een aantal activiteiten en ongunstige wisselkoerseffecten. De operationele winst liep op van 1,5 miljard euro naar 2 miljard euro. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,2 miljard euro, tegenover een verlies van 1,5 miljard euro de eerste zes maanden vorig boekjaar. Vittorio Colao sprake zich positief uit over het eerste halfjaar, waarbij onder meer gewezen wordt op de sterke prestaties van mobiele data.

08:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.