22-11-17

Nieuwsoverzicht

TransCanada heeft voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL in de Amerikaanse staat Nebraska toegang gekregen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet om de pijplijn daadwerkelijk te kunnen aanleggen. Vorig Amerikaans president Barack Obama had de aanleg twee jaar geleden de aanleg afgevoerd. Aanleiding waren protesten van milieuverenigingen en de lokale autochtone stammen. De beslissing van Obama werd na het aantreden van zijn opvolger Donald Trump echter snel ongedaan gemaakt. Millieugroepen hebben al aangekondigd de aanleg voor de federale rechter te zullen aanvechten. Keystone XL moet olie van de teerzanden in Canada naar raffinaderijen in Texas transporteren.

De voorgenomen miljardenovername van mediabedrijf Time Warner door het telecomconcern AT&T stuit op bezwaren van het Amerikaanse openbaar ministerie. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Met de overname is een bedrag van 85 miljard dollar gemoeid, maar de Amerikaanse autoriteiten zouden de transactie desnoods voor de rechtbank te willen aanvechten. In een reactie zegt AT&T de houding van de overheid niet te kunnen bedrijven. De onderneming zei verder alle vertrouwen te hebben in een goede afloop van een eventuele rechtsgang. De toezichthouder had eerder al geëist dat een aantal televisie-activiteiten van Time Warner zouden worden verkocht. Dat werd door AT&T geweigerd.

De Italiaanse bank UniCredit heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarentegen van 447 miljoen euro naar 2,8 miljard euro. Die winstgroei was vooral te danken aan de verkoop van de Pioneer, de divisie vermogensbeheer van UniCredit, aan de Franse groep Amundi. Voor die verkoop ontving UniCredit een bedrag van 3,5 miljard euro. UniCredit, de grootste bank van Italië, slaagde er door de verkoop van Pioneer ook in zijn kapitaalratio tot 13,5 procent op te voeren. Wanneer de cijfers van de verkoop zouden worden geschrapt, behield de bank een winst van 838 miljoen euro.

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet aan de Amerikaanse staat Colorado een boete van 8,9 miljoen dollar betalen. Dat heeft de Public Utilities Commission (PUC) van Colorado beslist. Uber werd bestraft omdat 57 chauffeurs werden ingeschreven die zich in het verleden aan ernstige misdrijven of zware verkeersinbreuken schuldig hadden gemaakt. Een aantal chauffeurs bleek ook geen rijbewijs te kunnen voorleggen. Voor elke chauffeur moet Uber een boete van 2.500 dollar per dag activiteit betalen. Uber wijst in een reactie naar een lacune in het medewerkersbeheer, maar betoogt dat het euvel inmiddels is verholpen. Het bedrijf zegt de autoriteiten ook proactief van de problemen te hebben verwittigd.

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd meer dan 287.000 elektrische en hybride auto’s afgeleverd. Dat betekent een stijging met 63 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg New Energy Finance. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar was er sprake van een toename met 23 procent. Meer dan 50 procent van de verkopen werden in China opgetekend. Europa volgt met een aandeel van 24 procent op de tweede plaats. Bloomberg wijst erop dat dit jaar wereldwijd in totaal wellicht meer dan één miljoen elektrische en hybride wagens worden verkocht. Daarmee wordt volgens het persbureau een belangrijke symbolische mijlpaal bereikt.

Het Chinese concern Tencent heeft het Amerikaanse sociale netwerk Facebook uit de top vijf van grootste beursgenoteerde ondernemingen geduwd. Tencent heeft inmiddels immers een beurswaarde van 523 miljard dollar opgebouwd, tegenover 422 miljard dollar voor Facebook. Tencent heeft sinds begin dit jaar een belangrijke opgang gerealiseerd. De beurswaarde van het bedrijf liet daarbij een toename met 127 procent optekenen. De ranglijst met grootste beursgenoteerde bedrijven van de wereld wordt nog altijd aangevoerd door het Amerikaanse concern Apple, gevolgd door het Chinese Alphabet. Daarna volgen de Amerikaanse groepen Microsoft en Amazon. Facebook wordt stilaan ook door Alibaba bedreigd.

De Nederlandse groep Beter Bed heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 105,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Nederland kon een omzetgroei met ruim 10 procent worden gerealiseerd. In Duitsland, de grootste markt voor Beter Bed, diende daarentegen een achteruitgang met ongeveer 3 procent worden opgetekend. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf vooral worden toegeschreven aan ongunstige weersomstandigheden tijdens de maand augustus. De relatief hoge temperaturen tijdens de maand augustus zouden immers de winkelbezoeken van de consument hebben beperkt.

De Spaanse hotelketen Barcelo streeft naar een fusie met de NH Hotel Group. Dat heeft NH Hotel, onder meer uitbater van Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, bevestigd. Barcelo is gevestigd op Mallorca en is in handen van een familiale groep. Aan de aandeelhouders van NH Hotel zou een aandeel van 40 procent in het fusiebedrijf zijn aangeboden. Door een samensmelting van Barcelo en NH Hotel zou het grootste hotelbedrijf van Spanje ontstaan. De twee bedrijven hebben samen in Europa en Noord-Amerika immers meer dan zeshonderd hotels. NH Hotel maakt echter gewag van een ongevraagd bod en benadrukt vast te houden aan de groeiplannen die recent zelf voor de volgende drie jaar werden voorgesteld.

Het bedrijf LeasePlan, aanbieder van huurwagens, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van meer dan 1,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 21,5 procent op tot 139 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar werd een omzetgroei met bijna 3 procent tot 4,8 miljard euro gerealiseerd. De nettowinst over die periode steeg met 19,2 procent tot 430,5 miljoen euro. LeasePlan maakt daarbij gewag van uitstekende resultaten. LeasePlan beschikt inmiddels over een vloot van 1,73 miljoen voertuigen. Dat betekende een uitbreiding met bijna 5,5 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar.

In China hebben verscheidene applicatiewinkels het chatproduct Skype uit hun virtuele rekken moeten halen. Dat heeft een woordvoerder van Microsoft, het moederbedrijf van Skype, tegenover de Amerikaanse krant New York Times bevestigd. Skype zou zijn verwijderd omdat de chatdienst zich volgens de lokale autoriteiten niet aan de Chinese wet zou hebben gehouden. Het is volgens waarnemers niet duidelijk welke wet de applicatie zou hebben overtreden. Microsoft benadrukte het product zo snel mogelijk weer op de Chinese markt beschikbaar te willen hebben. Waarnemers merken wel op dat China steeds strenger optreedt tegen buitenlandse communicatiediensten. Ook WhatsApp werd eerder geblokkeerd.

De Zwitserse groep Nestlé, producent van voedingsmiddelen, onderzoekt de mogelijkheden om Hain Capital, fabrikant van biologische en vegetarische voeding, over te nemen. De waarde van Hain Capital wordt geraamd op een bedrag van 4,1 miljard dollar. Nestlé zou een volledige of gedeeltelijke overname van Hain zien als een mogelijkheid om de eigen portfolio gezondere producten verder uit te breiden. Hain heeft onder meer de merken Health Valley, Terra en Alba Botanica in bezit. Ook een aantal andere voedingsbedrijven en investeerders zouden interesse in Hain hebben laten blijken. Hain zelf zou mogelijk met een gedeeltelijke verkoop ruimte willen creëren om zelf het Nederlandse bedrijf Wessanen in te lijven.

De Amerikaanse retailer Gap heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,84 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat vorig jaar tijdens het derde kwartaal nog een omzetdaling met 1 procent moest worden opgetekend. Er werd een winst gerealiseerd van 228 miljoen dollar, tegenover een resultaat van 204 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Art Peck, chief executive van Gap, stelde tevreden te zijn dat het bedrijf voor het vierde kwartaal op rij met positieve cijfers naar buiten kan komen. Het bedrijf had op het einde van derde kwartaal wereldwijd 3.639 winkels, verdeeld over 46 landen.

De Duitse elektriciteitsproducent Uniper, voormalige dochter van Eon, heeft een overnamebod van de Deense groep Fortum afgewezen. Wel staat de onderneming open voor verdere gesprekken. Dat heeft Klaus Schäfer, bestuursvoorzitter van Uniper, gezegd. Uniper had een bod van 8,05 miljard euro gedaan op Fortum. Het voorstel was volgens Schäfer echter niet in het belang van de aandeelhouders, medewerkers en andere belanghebbenden bij Uniper. Bovendien zou het bod economisch niet interessant zijn en Uniper geen echte strategische voordelen bieden. Bovendien zouden cruciale vragen over de toekomst van Uniper zonder antwoord zijn gebleven Schäfer benadrukte wel met Fortum in gesprek te willen treden.

Het Amerikaanse voedingsbedrijf Campbell Soup heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,2 miljad dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de autonome omzet liet een terugval met 2 procent optekenen. Opgemerkt wordt dat vooral de soepdivisie, die een daling met 9 procent incasseerde, zwaar werd getroffen. De winst kromp met 10 procent in tot 412 miljoen dollar. Denise Morrison, chief executive van Campbell, maakte dan ook gewag van een moeizaam kwartaal in een volatiel operationeel klimaat. Opgemerkt wordt dat onder meer de hogere logistieke kosten tijdens het orkaanseizoen de marges onder druk zetten.

Britse banken zullen na de brexit hun financiële paspoort in de Europese Unie verliezen. Dat heeft Michel Barnier, brexit-onderhandelaar voor de Europese Unie, gezegd. Suggesties dat een brexit niet van toepassing zou zijn op de financiële sector, stroken volgens Barnier niet met de waarheid. Britse banken verliezen door de brexit de toegang tot een markt met 500 miljoen consumenten en 22 miljoen bedrijven. Barnier liet nog wel enige ruimte. Hij stelde immers dat de Europese Unie de ruimte heeft om een aantal Britse regels met de Europese wetgeving gelijk te schakelen. Hij benadrukte ook dat de Europese Unie ook na de brexit een verdere samenwerking met Groot-Brittannië wil handhaven.

07:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.