30-11-17

Nieuwsoverzicht

Staalgroep ArcelorMittal wil volgend jaar op zijn site in Gent een fabriek voor de productie van bio-ethanol bouwen. Met het initiatief is een bedrag gemoeid van 150 miljoen euro. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. De bouw van de fabriek past in de plannen van de staalgroep om de ecologische voetafdruk van zijn Europese fabrieken terug te schroeven. De fabriek zou de uitstoot van koolstofmonoxide en koolstofdioxide moeten verminderen. Berekend werd dat de fabriek van ArcelorMittal in Gent 8 procent van de totale Belgische uitstoot vertegenwoordigt. Twee jaar geleden werd de Gentse site van ArcelorMillar nog tot één van de meest vervuilende fabrieken in Europa gerekend.

Vietnam wil bijna 5 miljard dollar ophalen met de verkoop van een meerderheidsbelang in brouwerij Saigon Beer Alcohol Beverage (Sabeco). De Vietnamese staat bezit op dit ogenblik nog een belang van bijna 90 procent in Sabeco. Bedoeling is om een participatie van 53,59 procent te verkopen. Er werd eerder al gewag gemaakt van een mogelijke verkoop van Sabeco, de grootste brouwerij van Vietnam. Onder meer groepen zoals AB InBev en Heineken werden daarbij als mogelijke kandidaten geciteerd. Vietnam is voor de biersector een belangrijke groeimarkt. Het voorbije anderhalve decennium is de Vietnamese bierverkoop met 300 procent gestegen. De omzet bedraagt nu 6,5 miljard dollar per jaar.

Taxidienst Uber heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het kwartaal voordien. Vergelijkingen met vorig jaar zijn niet mogelijk. De resultaten worden pas sinds dit jaar gepubliceerd. Het verlies van de onderneming met eveneens met 14 procent toe tot 743 miljoen dollar. Het verlies zou gedeeltelijk moeten worden toegeschreven aan de stijgende kosten voor juridische procedures. Uber is onder meer in een rechtszaak gewikkeld met Waymo, onderdeel van Alphabet, over een eventuele diefstal van documenten over zelfrijdende auto’s. Ook wordt het bedrijf aangeklaagd voor het verzwijgen van een datalek.

Investeringsmaatschappij Gimv heeft het Nederlandse bedrijf Brakel, producent van natuurlijke klimaatbeheersing en brandbeveiliging, verkocht aan bouwmaterialengroep Kingspan. Dat heeft Gimv bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wel werd aangegeven dat de investering in Brakel een rendement heeft opgeleverd dat het gemiddelde van de portefeuille van de Gimv op lange termijn overstijgt. Gimv verwierf twee jaar geleden een meerderheidsbelang in Brakel. Ook verstrekte de investeringsmaatschappij vorig jaar aan Brakel bijkomende middelen om de overname van ArginaTechnics te kunnen financieren.

De bitcoin moet verboden worden. Dat heeft de econoom Joseph Stiglitz, zestien jaar geleden winnaar van de Nobelprijs, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. De digitale munt dient volgens Stiglitz geen enkel maatschappelijk nut. De populariteit is volgens de econoom vooral te wijten aan het gebrek aan toezicht, waardoor de bitcoin uitermate geschikt zou zijn voor witwaspraktijken. Stiglitz is er ook van overtuigd dat de bitcoin, die inmiddels een waarde van meer dan 11.000 dollar heeft bereikt, een zeepbel is geworden. De econoom zegt wel niet principieel tegen digitale valuta te zijn. Hij wees er daarbij eerder al op dat digitale geldstromen gemakkelijker kunnen worden gevolgd.

Het biotechbedrijf Biocartis uit Mechelen, gespecialiseerd in de moleculaire diagnostiek, heeft met een kapitaalverhoging een bedrag van 80 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden ingezet om de commercialisering van het diagnoseplatform Idylla te versnellen. Recent kon Biocartis zijn activiteiten al naar de Verenigde Staten uitbreiden, maar koestert ook ambities voor de Chinese en Japanse markt. Ook wil het bedrijf een aantal bijkomende diagnose-testen aan zijn portfolio toevoegen. Op dit ogenblik kan Biocartis twaalf testen aanbieden voor de opsporing van kanker. Nog twee andere diagnoses hebben betrekking op infectieziektes.

De Amerikaanse juweliersketen heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 976 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer naar de vergelijkbare omzet wordt gekeken, zou echter een inkrimping met 1 procent zijn gemeld. De nettowinst nam met 5 procent toe tot 100 miljoen dollar. Alessandro Bogliolo, chief executive van Tiffany, geeft toe dat de financiële resultaten slechts een lichte vooruitgang hebben laten optekenen, maar hij voegt eraan toe ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf op middellange tot lange termijn een betekenisvolle vergelijkbare omzetgroei zal kunnen realiseren.

Het beursbedrijf Euronext neemt de Irish Stock Exchange (ISE) over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 137 miljoen euro. Dat heeft Euronext bekendgemaakt. Euronext is al uitbater van de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. De nieuwe transactie betekent volgens Euronext een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding van het federale model van het beursbedrijf. Daarbij wordt gewag gemaakt van een sterkere Europese positie. Op de Ierse beurs zijn eenenvijftig bedrijven genoteerd. De wortels van de Ierse beurs gaan terug naar het laatste decennium van de achttiende eeuw. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 29,4 miljoen euro en een winst van 8 miljoen euro.

Het Russische olieconcern Lukoil heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 97,3 miljard roebel of 1,67 miljard dollar. Dat was een stijging met 78 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot ruim 1,48 biljoen roebel. De resultaten werden gesteund door hogere olieprijzen en toegenomen handelsvolumes. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werd een productie van 1,8 miljoen vaten per dag gerealiseerd. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden steeg de nettowinst van 160 miljard roebel naar 298 miljard roebel. De omzet steeg van 3,8 biljoen roebel naar 4,3 biljoen roebel.

De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed schrapt honderd banen. Dat heeft een woordvoerder van BuzzFeed bevestigd. In de Verenigde Staten worden 8 procent van de banen geschrapt. De ontslagen vallen in de verkoopafdeling. De redactie blijft gespaard. In Groot-Brittannië zullen op de redactie wel een aantal functies worden geschrapt. BuzzFeed telt op dit ogenblik ongeveer 1.700 medewerkers. De nieuwssite is volledig afhankelijk van reclame-inkomsten. De nieuwssite heeft ongeveer 233 miljoen unieke bezoekers per maand. Om extra inkomsten te genereren wordt gewerkt aan de productie van televisiereeksen, terwijl ook specifieke lifestyle-merken, zoals Tasty, worden opgezet.

De Zweedse meubelketen Ikea wil zijn investeringen in nieuwe winkelformules in stadscentra gevoelig opvoeren. Dat heeft Jesper Brodin, chief executive van Ikea, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Brodin wijst erop dat de gewoontes van de klant veranderen. Tot nu toe zocht Ikea vestigingen op grote bedrijventerreinen langs drukke uitvalswegen. Voortaan wil de groep zich meer toespitsen op de opening van CityStores, waardoor het bedrijf ook bereikbaar wordt voor klanten zonder auto. Volgend jaar wordt volgens Brodin in Greenwich een CityStore geopend. Het jaar daarop wordt ook een filiaal geopend in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er lopen al een aantal experimenten.

De Finse uitgever Sanoma heeft zijn vroegere hoofdkantoor aan Ludviginkatu in Helsinki verkocht aan investeerder Aberdeen Standard Investments. Lidviginkatu was tot drie jaar geleden het hoofdkwartier van Sanoma. Tot op het einde van de voorbije eeuw was het adres ook de uitvalsbasis van de Helsingin Sanomat, de grootste krant van het land. De voorbije jaren werd het complex aan diverse organisaties verhuurd. Sanoma boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 405 miljoen euro. Dat vertegenwoordigde een stijging met 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 27,1 procent toe tot 89,3 miljoen euro.

Het Duitse industriële concern Siemens brengt zijn medische divisie Healthineers in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs in Frankfurt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Met het oog op de eventuele beursgang was Siemens Healthineers eerder al verzelfstandigd. Door de beursgang moet bijkomend kapitaal worden opgehaald om het medisch technologiebedrijf verder te laten groeien. Siemens Healthineers is producent van ziekenhuisapparatuur en zorgtechnologie. Er zal een minderheidsbelang in Siemens Healthineers naar de beurs worden gebracht. Het Duitse bedrijf zou tussen 15 procent en 25 procent van zijn aandelen te koop aanbieden.

Het uitzendconcern Randstad heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,9 miljard euro, tegenover 5,3 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel daarentegen van 177 miljoen euro naar 165 miljoen euro terug. Die achteruitgang moet echter worden toegeschreven aan investeringen in sectorgenoot Monster, dat vorig jaar werd overgenomen. Tijdens het derde kwartaal werd een bedrag van 21 miljoen euro gereserveerd voor de reorganisatie van Monster. Verder wordt gewag gemaakt van positieve resultaten in Frankrijk, terwijl in Italië kon worden geprofiteerd van een recente overname. Op de Nederlandse thuismarkt werd een groei met 1 procent geboekt.

Drie kaderleden van het Franse cementbedrijf Lafarge zijn in hechtenis genomen wegens een mogelijke betrokkenheid bij de financiering van terreurgroepen in Syrië. Dat hebben een aantal bronnen bekendgemaakt. Het drietal zou zijn verhoord. Het Franse gerecht is op zoek naar bewijzen dat de Franse groep banden zou hebben onderhouden met de terreurbeweging Daech in Syrië. Lafarge zou de extremistische groep daarbij sommen geld hebben betaald om een Syrische fabriek van de groep operationeel te houden. In het kader van het onderzoek werden eerder al huiszoekingen verricht bij Lafarge en bij aandeelhouder Groep Brussel Lambert (GBL).

10:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.