01-12-17

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev heeft zijn dominante positie op de Belgische biermarkt misbruikt om de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. Dat staat in een voorlopig oordeel van Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging. De Europese Commissie opende in juni vorig jaar een onderzoek naar de activiteiten van AB InBev op de Belgische markt. Basis voor de klacht is het feit dat in Nederland en Frankrijk respectievelijk de Franse en Nederlandse opschriften van de verpakkingen worden gehaald. Daardoor zou een invoer in België onmogelijk worden. AB Inbev krijgt nog wel de kans zich tegen de klacht te verdedigen

Spacex, het ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft 100 miljoen dollar extra kapitaal opgehaald. De middelen zullen worden geïnvesteerd in de verdere uitbreiding van de activiteiten. Sinds de voorbije zomer haalde Spacex al 450 miljoen dollar op. De waarde van de onderneming wordt nu geraamd op 21 miljard dollar. De plannen van Spacex omvatten onder meer bemande vluchten naar de maan en de planeet Mars, die binnen een periode van tien jaar zou moeten kunnen worden gerealiseerd. Uiteindelijk wil Spacex een bijdrage leveren aan de kolonisatie van de planeten. Het bedrijf bracht al een herbruikbare raket op de markt en vervoert cargo naar het International Space Station (ISS).

Investeerder Rocket Internet heeft tijdens de eerste negen maanden dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,85 miljard euro. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon van 642 miljoen euro naar 44 miljoen euro worden herleid. De onderneming maakt dan ook gewag van een significante stap naar winstgevendheid. Gewezen wordt onder meer naar de beursgang van de besteldienst Delivery Hero, die een positieve impact had op de resultaten van de onderneming. Onder meer Global Fashion Group, een andere dochter van Rocket Internet, kende een groei met 25 procent tot 281,9 miljoen euro. Ook Westwing, Home24 en HelloFresh toonden positieve resultaten.

Karen Van Godtsenhoven legt haar functie als curator van het ModeMuseum Antwerpen (MoMu) neer. Ze stapt over naar het Metropolitan Museum in New York, waar ze de nieuwe curator van het Costume Institute wordt. Karen Van Godtsenhoven trad op het einde van het voorbije decennium in dienst van het MoMu, waar ze vijftien tentoonstellingen organiseerde. Van Godtsenhoven maakt gewag van een unieke opportuniteit. Ze wijst erop dat het Costume Institute een ongelooflijke collectie kostuums en een aantal iconische objecten uit de modegeschiedenis omvat. Over haar opvolging bij het MoMu is nog geen duidelijkheid. Het MoMu sluit eind maart voor een periode van twee jaar de deuren voor een grote renovatie.

In Antwerpen heeft rederij Compagnie Maritime Belge (CMB) het schip Hydroville in gebruik genomen. De boot, met een lengte van veertien meter, wordt aangedreven door de verbranding van waterstof. De technologie werd door de Antwerpse rederij ontwikkeld. Bedoeling is dat de Hydroville een testschip voor milieuvriendelijke scheepvaart wordt. De Hydroville is immers het eerste passagiersschip ter wereld dat geen koolstofdioxide, fijnstof of zwaveldioxide uitstoot. Het schip zal worden ingezet voor het vervoer van het eigen personeel. Op die manier hoopt de rederij te ontsnappen aan de Antwerpse fileproblematiek. Het schip vaart tussen Rupelmonde, Kruibeke en Antwerpen. In het project werd 1 miljoen euro geïnvesteerd.

China moet zijn olieleveringen aan Noord-Korea stoppen. Dat heeft Nikki Haley, ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties, gezegd tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad. De vergadering was samengeroepen na de nieuwe test die Noord-Korea met een intercontinentale raket heeft uitgevoerd. China vertegenwoordigt ongeveer 90 procent van de Noord-Koreaanse buitenlandse handel. De Verenigd Staten probeerden China eerder al aan te zetten om de druk op Noord-Korea op te voeren. De herhaalde rakettesten van Noord-Korea hebben al geleid tot verscheidene internationale sancties. Tot nu toe hebben die maatregelen echter nog niet veel opgeleverd.

De Amerikaanse speelgoedfabikrant Mattel werkt verder aan een grotere diversiteit van zijn franchise Barbie. Aangekondigd werden speciale poppen die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders vertegenwoordigen. De poppen dragen de slogan Love Wins en ook de kleurencombinatie van de holebi-beweging. Het t-shirt van Barbie wordt ook in levensgrote versie verkocht. Het kledingstuk is ontworpen door de artiste Aimee Song. Het bedrijf boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,6 miljard dollar, tegenover 1,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er werd een verlies geboekt van 603,3 miljoen dollar, tegenover een winst van 236,3 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar.

Door de strikte regels van het Belgische ministerie van defensie gaan een aantal interessante locaties voor de bouw van windmolens verloren. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA). Indien het ministerie zijn normen zou versoepelen, zou er volgens de sectororganisatie ruimte vrijkomen voor honderdvijftig extra windturbines. Om de doelstellingen van Vlaanderen op het gebied van hernieuwbare energie tegen eind decennium te halen, zouden nog 280 windmolens moeten worden gebouwd. Dit jaar zal volgens de organisatie voor 200 megawatt windkracht worden geïnstalleerd. Dat komt overeen met zeventig windmolens, zodat naar eigen zeggen de doelstelling alsnog haalbaar is.

Het Finse bedrijf Nokia, fabrikant van netwerkapparatuur, voert geen overnamegesprekken met zijn Amerikaanse sectorgenoot Juniper Networks. Dat heeft het Finse bedrijf gezegd in een reactie op berichten in de Amerikaanse media dat Nokia een bod van 16 miljard dollar op Juniper zou voorbereiden. Nochtans wordt opgemerkt dat een fusie niet onlogisch zou zijn. De transactie zou Nokia immers toelaten de activiteiten van de eigen telecom-divisie te versterken. Nokia boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 5,5 miljard euro. Dat betekent een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 133 miljoen euro naar 190 miljoen euro op.

De logistiek dienstverlener DHL International, onderdeel van Deutsche Post, heeft bij de Amerikaanse autobouwer een bestelling voor tien elektrische vrachtwagens geplaatst. De logistieke groep wil de trucks inzetten voor leveringen in de grote Amerikaanse steden. Ook zouden er plannen zijn om de vrachtwagens op langere afstanden te testen. Daarbij zou ook worden gekeken naar de veiligheid en het comfort van de chauffeur. Vorige maand onthulde Tesla het prototype van zijn nieuwe elektrische truck. De vrachtwagen moet over twee jaar in productie worden genomen. Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart en transportbedrijf JB Hunt Transport hebben eveneens al een vroege bestelling voor de trucks gedaan.

Het Duitse biotechnologiebedrijf Probiodrug heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van bijna 1,7 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 2,4 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen naar kleinere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Er werd tijdens het derde kwartaal van dit jaar nog ruim 1,1 miljoen euro in onderzoek geïnvesteerd, tegenover een uitgave van 1,8 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Er kon immers een belangrijke onderzoeksfase worden afgesloten. Het bedrijf heeft nog geen omzet gerealiseerd. Probiodrug werkt aan een middel tegen onder meer de ziekte van Alzheimer. Het bedrijf heeft nog een reserve van 11,7 miljoen euro.

Het energiebedrijf Engie Electrabel kan aan honderden overheidsgebouwen in Vlaanderen gas en elektriciteit leveren. Daarover heeft de onderneming met het Vlaams Energiebedrijf een akkoord gesloten. Financiële details over het akkoord werden niet bekendgemaakt. In het contract is voorzien dat gedurende een periode van drie jaar gas zal geleverd worden aan meer dan tweehonderd Vlaamse overheidsinstellingen. Er is sprake van een volume van ongeveer 2.500 gigawattuur per jaar. Dat komt overeen met het jaarverbruik van 107.000 gezinnen of 4 procent van het totale residentiële gebruik. Daarnaast wordt ook gedurende twee jaar ook elektriciteit geleverd. Sprake is van een volume van 600 gigawattuur per jaar.

De Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Cern) in Genève heeft een fabriek opgestart voor de levering van zeldzame radio-isotopen die kunnen worden ingezet bij de behandeling van kanker. Medicis, de nieuwe fabriek, zal instaan voor de productie van twee isotopen die op geen enkele andere locatie in de wereld zouden kunnen worden gemaakt. De isotopen zijn bijproducten van het onderzoek dat in het Cern plaatsvindt. Tot nu toe werden de isotopen slechts gedurende enkele dagen per jaar geproduceerd. Medicis zal echter instaan voor een continue productie. Gehoopt wordt dat de isotopen op termijn een diagnose kunnen stellen, terwijl onmiddellijk ook tegelijkertijd de kankercellen worden aangevallen.

Het Amerikaanse chemiebedrijf DowDuPont heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer alleen naar de vergelijkbare omzet wordt gekeken, zou er nog sprake zijn van een groei met 8 procent. Daarbij werden de sterkste prestaties gemeld in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, waar een groei met 16 procent werd gemeld. In volumes kon wereldwijd een vergelijkbare groei met 4 procent worden gemeld. De nettowinst viel daarentegen terug van 719 miljoen dollar naar 514 miljoen dollar. Die achteruitgang was volgens het bedrijf te wijten aan reorganisatiekosten.

Het Deense modemerk Samsøe & Samsøe opent in februari een eerste vestiging in België. De winkel zal worden ingeplant aan de Antwerpse Kammenstraat. Dat blijkt uit een jobadvertentie die het bedrijf heeft gepubliceerd. Het is niet duidelijk of het bedrijf in België nog verdere uitbreidingsplannen zou hebben. Het Deense modemerk werd bijna een kwarteeuw geleden in Kopenhagen opgericht door de broers Klaus en Preben Samsøe, die in eerste instantie juwelen verkochten. Al snel werden echter ook t-shirts aan het aanbod toegevoegd. Inmiddels wordt het merk in zevenentwintig landen verkocht. Tot nu toe waren er echter enkel eigen winkels in Denemarken, Noorwegen, Finland, Duitsland en Nederland.

09:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.