02-12-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Alphabet overweegt om dochterondernemingen Google en Nest opnieuw samen te voegen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Door beide divisies te laten samensmelten, hoopt Alphabet de diensten van Google beter te kunnen integreren in de gadgets van Nest, fabrikant van onder meer intelligente thermostaten en beveiligingscamera’s. Nest telt een duizendtal werknemers. De activiteiten werden twee jaar geleden van Google afgesplitst, zoals ook gebeurde met afdelingen die onderzoek verrichten naar medische innovaties en zelfrijdende auto’s. Google zelf produceert onder meer smartphones laptops en speakers.

De Belgische groep Mediahuis neemt het belang van Talpa in Telegraaf Media Group (TMG) over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 81 miljoen euro. Daarmee is de overnamestrijd rond Telegraaf Media Group helemaal afgerond. Mediahuis had al een belang van meer dan 60 procent van Telegraaf Media Group in handen. Ook Talpa, de holding van John de Mol, had echter een participatie van 29,16 procent opgebouwd, in een poging uiteindelijk een meerderheidsbelang te kunnen verwerven. Talpa geeft die ambities nu echter definitief op. Tegelijkertijd werd bekend dat Telegraaf Media Group zijn belang van 23 procent in Talpa Radio aan John de Mol.

De Amerikaanse taxi-applicatie Lyft, de belangrijkste concurrent van Uber, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 483 miljoen dollar, tegenover ongeveer 150 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kon van 283 miljoen dollar naar 206 miljoen dollar worden teruggebracht. Het verlies per rit daalde van 4 dollar naar 1,2 dollar. Waarnemers merken op dat Lyft lijkt te kunnen profiteren van de problemen waarmee concurrent het voorbije jaar werd geconfronteerd. Uber werd onder meer op de korrel genomen wegens aantijgingen over een seksistische bedrijfscultuur, de ontwijking van toezichthouders en het gedrag van de vertrokken topman Travis Kalanick.

De Chinese technologiegroep Tencent wil een belang van 10 procent verwerven in de streamingdienst Spotify. Omgekeerd zou ook Spotify een participatie van 10 procent krijgen in Tencent Music. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. De operaties zouden kaderen in de plannen voor een beursgang die beide bedrijven voor volgend jaar koesteren. Door de overeenkomst zouden beide partijen een sterkere positie nastreven bij toekomstige onderhandelingen voor muzieklicenties bij de grote labels. Bij de transactie zou Tencent nog wel een bedrag aan Spotify overmaken. Spotify heeft immers een hogere bedrijfswaarde dan Tencent Music.

De Italiaanse modeketen Benetton komt opnieuw in handen van zijn oprichters. Dat heeft Luciano Benneton (82), oprichter van de keten, tegenover de Italiaanse krant La Repubblica bevestigd. Benneton zegt met zijn terugkeer het bedrijf uit de problemen te willen halen. Hij vertrok negen jaar geleden bij de modeketen toen een nettowinst van 155 miljoen euro werd geboekt. Vorig jaar moest echter een verlies van 81 miljoen euro worden gemeld. Bovendien zijn tijdens die periode ook tweeduizend banen verdwenen. Ook Giuliana Benetton (80), de zus van de oprichter, keert terug en zou verantwoordelijk worden voor de productie van de truien die het merk wereldwijd beroemd hebben gemaakt.

De Franse oliegroep Total heeft in zijn installaties in de Antwerpse haven een bedrag van 1,1 miljard euro geïnvesteerd. De operatie vertegenwoordigt de belangrijkste investering in de fabriek sinds Total de voormalige site van Petrofina in handen kreeg. Een bedrag van 700 miljoen euro werd geïnvesteerd in een nieuw raffinagecomplex, waardoor zware stookolie gemakkelijker kan worden omgevormd tot lichte producten met een laag zwavelgehalte. Daarnaast werd 350 miljoen euro voorzien voor de aanpassing van de stoomkrakers, waardoor raffinagegas in grondstoffen zoals ethyleen kan worden opgezet. Ook de verwerking van Noors ethaan is voortaan mogelijk.

De Britse pubuitbater Greene King heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,03 miljard pond. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel van 139 miljoen pond aar 127,9 miljoen pond terug. De groep - eigenaar van de ketens Hungry Horse, Chef & Brewer, Farmhouse Inns en Flaming Grill - wijst op de lagere consumentenbestedingen en de hogere kosten waarmee de Britse pubsector wordt geconfronteerd. Greene King, ook brouwer van bieren zoals Greene King Ipa en Old Speckled Hen, wijst tevens op ongunstige weersomstandigheden tijdens de maanden augustus en september.

Studio 100 heeft Little Airplane Productions, een animatiebedrijf uit New York, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Little Airplane Productions werkt nauw samen met bedrijven zoals Disney, Nickelodeon, Universal, Amazon en Netflix en is ook bekend van series zoals ‘The Small Potatoes’. De overname van een Amerikaanse onderneming betekent voor Studio 100 een nieuwe mijlpaal. Eerder werden ook al twee Duitse bedrijven overgenomen. Little Airplane Productions werd op het einde van de vorige eeuw opgericht door Josh Selig, die zijn carrière startte als acteur in Sesame Street. Selig blijft ook na de overname bij de activiteiten betrokken.

De Amerikaanse winkelketen Kroger heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 27,75 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst steeg met 1,5 procent tot 397 miljoen dollar. Het bedrijf slaagde erin met prijsverlagingen meer consumenten aan te trekken, waardoor de vergelijkbare verkopen een groei met 1,1 procent konden melden. De resultaten tonen volgens waarnemers dat Kroger - eigenaar van ketens zoals Ralphs, Harris Teeter and Food 4 Less - op een succesvolle manier reageert op een nieuwe golf concurrentie van traditionele rivalen zoals Walmart en Aldi, maar ook van nieuwkomers zoals Amazon en Whole Foods.

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat meer kantoren sluiten dan eerder was voorzien. Dat heeft de Britse financiële groep gemeld. In maart was al de sluiting van 158 kantoren aangekondigd, maar nu wordt gemeld dat nog eens 259 filialen zullen verdwijnen. Op één jaar tijd zal Royal Bank of Scotland daarmee één derde van zijn totale kantorenbestand hebben geschrapt. De bank verwijst daarbij naar de impact van het mobiel bankieren. Opgemerkt wordt dat het gebruik van de kantoren de voorbije drie jaar met 40 procent is gedaald, terwijl bij de mobiele transacties een toename met 73 procent kon worden gemeld. Door de sluitingen worden ook 680 arbeidsplaatsen geschrapt.

België heeft zich kandidaat gesteld om de zetel van het backup-systeem van het Galileo Security Monitoring Centre naar het Waalse dorp Redu te halen. Het controlecentrum van Galileo, het Europese project voor satellietnavigatie, bevindt zich op dit ogenblik nog in Groot-Brittannië, maar moet door de brexit een andere locatie zoeken. België hoopt bij de selectie van de nieuwe thuisbasis een belangrijke troef te kunnen uitspelen. Rond Redu is immers al een belangrijk ruimtevaartcluster actief. Redu heeft niet alleen een satellietcentrum van het European Space Agency (Esa), maar ook een nieuw logistiek ondersteuningscentrum voor Galileo. Een definitieve beslissing door de Europese Commissie wordt in januari verwacht.

De Britse krantenuitgever Daily Mail & General Trust heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 1,66 miljard pond. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel daarentegen met 13 procent terug tot 226 miljoen pond. De uitgever wees er ook op dat MailOnline, de meest populaire nieuwssite van de wereld, tijdens het laatste kwartaal van voorbije boekjaar winstgevend is geworden. De website realiseerde een omzet van 119 miljoen pond, tegenover 93 miljoen pond inkomsten het jaar voordien. Bij de Daily Mail en Mail on Sunday daarentegen werd een omzetdaling met 6 procent tot 455 miljoen pond geregistreerd.

Umicore heeft de Europese afdeling van zijn divisie Technical Materials aan het Duitse Saxonia Edelmetalle verkocht. De afdeling heeft in Europa vestigingen in het Duitse Hanau en het Italiaanse Vicenza. De groep heeft driehonderd werknemers. De divisie, producent van contactmaterialen en soldeerlegeringen voor technische toepassingen, stond al enkele tijd in de etalage. De betrokken activiteiten realiseerden vorig jaar een omzet van 163 miljoen euro. Over de resterende activiteiten van Technical Materials buiten Europa wordt nog naar een potentiële overnemer gezocht. De verkoop past in de strategie van Umicore om zich verder toe te leggen op duurzame mobiliteit en recyclage.

De Amerikaanse cosmeticaketen Ulta Beauty heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,34 miljard dollar. Dat betekende een toename met 18,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 19,5 procent tot 104,6 miljoen dollar. De verkoopbare verkopen namen met 10,3 procent toe. Daarbij wordt opgemerkt dat het aantal transacties een groei met 6 procent kon melden, terwijl bij de gemiddelde rekening bij de aankoop een toename met 4,3 procent registreerde. De sterkste stijging werd opgetekend bij huidverzorging en parfums. Bij de ecommerce werd een stijging met 62 procent tot 119,8 miljoen dollar gemeld.

Het Nederlands chemieconcern AkzoNobel sluit een heropening van de onderhandelingen over een mogelijke fusie met zijn Amerikaanse sectorgenoot Axalta niet uit. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd in een reactie op de mededeling dat de gesprekken over een fusie tussen Axalta en diens Japanse sectorgenoot Nippon Paint geen resultaten hebben opgeleverd. AkzoNobel en Axalta hadden eerder al gesprekken aangeknoopt, maar die onderhandelingen werden stopgezet toen bleek dat Nippon Paint eveneens interesse toonde in de Amerikaanse onderneming. AkzoNobel benadrukt Axalta niet absoluut nodig te hebben en zegt dat er geen sprake is van een defensieve strategie.

12:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.