03-12-17

Nieuwsoverzicht

Het is ongehoord dat de Amerikaanse speelgoedketen Toys R Us, die half november bescherming tegen zijn schuldeisers vroeg, aan zeventien executives een bonus van minstens 16 miljoen dollar wil uitkeren. Dat bedrag kan zelfs nog oplopen tot bijna het dubbele indien een aantal doelstellingen worden gehaald. Dat heeft Judy A. Robbins, die het faillissementsdossier voor het Amerikaanse ministerie van justitie moet beheren, gezegd. Robbins benadrukte dat vijf executives net voor het faillissement al een bijzondere bonus van 8,2 miljoen dollar uitgekeerd hadden gekregen. Het nieuwe plan druist volgens Robbins in tegenover elke logica en zin, temeer daar nog steeds herstructureringsplan is ingediend.

In de Verenigde Staten heeft het surfmerk Quiksilver een overnamebod gedaan op sectorgenoot Billabong. Met het voorstel is een bedrag gemoeid van ongeveer 150 miljoen dollar. Het bod is mogelijk nog de enige uitweg voor Billabong, dat de voorbije jaren telkens verliezen heeft moeten melden. Vorig jaar werd een negatief resultaat werd een negatief resultaat van 58 miljoen dollar geboekt. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. De voorbije vijf jaar slaagde Billabong slechts één keer erin winst te maken. Quiksilver wordt sinds zijn faillissement twee jaar geleden gecontroleerd door investeerder Oaktree Capital, dat ook al een aandeel van 19 procent in Billabong heeft uitgebouwd.

In Griekenland heeft Alpha Bank tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 35,6 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 70,7 miljoen euro het kwartaal voordien. De achteruitgang moet volgens de bank worden toegeschreven aan de grotere provisies voor slechte leningen. Er moest immers een bedrag van 298 miljoen euro worden ingeschreven die mogelijk nooit meer zullen worden terugbetaald, tegenover 217 miljoen euro voorzieningen tijdens het tweede kwartaal. De bank merkte verder ook op minder inkomsten uit intresten te hebben kunnen boeken, maar die impact kon gedeeltelijk door kostenbesparingen worden opgevangen.

De Nederlandse winkelketen Hema is van plan om in België een tiental nieuwe winkels te openen. Dat heeft Tjeerd Jegen, chief executive van Hema, gezegd. Hema zou daarbij willen mikken op kleine winkels op drukke pendellocaties zoals luchthavens en treinstations. Jegen benadrukt dat de keten dergelijke winkels al heeft opgestart in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Hij wil de formule nu echter ook naar België uitbreiden. Jegen betoogt dat deze winkels de hoogste omzet per vierkante meter opleveren. Deze winkels kunnen door hun ligging in een drukke omgeving volgens Jegen ook als gigantische reclamepanelen worden bestempeld. In Brussel en Antwerpen wordn twee grote flagshipstores geopend.

Het concern Arrow Energy, een joint-venture van Shell en PetroChina, heeft in Australië een contract getekend voor de bevoorrading van Queensland Curtis, een fabriek voor de productie van vloeibaar gas in het oosten van het land. In de overeenkomst is ook de ontwikkeling van gasreserves van Arrow in het Surat Basin in Queensland voorzien. De ontginning is vooral bedoeld voor de lokale markt en voor export naar markten zoals China, Korea en Japan. De eerste productie wordt tegen het einde van dit decennium voorzien. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Het contract heeft een looptijd van zevenentwintig jaar. Queensland Curtis is in handen van Shell, Cnooc en Tokyo Gas.

In de Verenigde Staten heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aan de CME Group en Chicago Board Options Exchange, uitbaters van derivatenbeurzen, toestemming gegeven om producten op basis van de cryptomunt bitcoin te kunnen verhandelen. De beslissing van de Amerikaanse toezichthouder kan een belangrijke steun betekenen voor de bitcoin. De maatregel betekent immers een impliciete acceptatie van de bitcoin door de financiële wereld van de Verenigde Staten. Chris Giancarlo, voorzitter van de commissie, benadrukte met de derivatenbeurzen te hebben samengewerkt om ervoor te zorgen dat een goede standaard werd vastgelegd voor het toezicht op de producten.

Het Amerikaanse concern Schlumberger, toeleverancier van de oliesector, mag zijn geplande joint-venture OneStim met sectorgenoot Weatherford International doorvoeren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie beslist. OneStim moet Schlumberger toelaten bij fracking de concurrentie met marktleider Halliburton op te voeren, terwijl anderzijds Weatherford een aantal financiële problemen zou kunnen oplossen. Schlumberger krijgt in OneStim een belang van 70 procent. Schlumberger boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 7,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 176 miljoen dollar naar 545 miljoen dollar.

De Franse luchtvaartmaatschappij Joon, een dochterbedrijf van Air France, heeft zijn eerste commerciële vlucht gemaakt. Joon moet de volgende jaren Air France helpen aan een verdere uitbouw van zijn marktaandeel. Tegelijkertijd zal Joon volgens topman Jean-Michel Mathieu ook als proefplatform dienen voor de introductie van nieuwe reisproducten. Joon heeft voorlopig een vloot een zes toestellen, die vanuit luchthaven Charles de Gaulle in Parijs verbindingen aanbieden naar Barcelona, Berlijn, Lissabon en Porto. De bestemmingen worden overgenomen van moederbedrijf Air France. Het aanbod zal verder worden uitgebreid met nieuwe bestemmingen in Europa, maar ook in onder meer Brazilië en het Midden-Oosten.

Het Zweedse telecombedrijf Tele2 heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,5 miljard kroon, tegenover 6,7 miljard kroon inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte anderzijds een nettowinst van 512 miljoen kroon, tegenover een verlies van 2,3 miljard kroon tijdens het derde kwartaal van vorig jaar. Het telecomconcern maakt vooral gewag van goede resultaten in Nederland, Kazachstan en de Baltische staten. In Nederland, na Zweden de grootste markt van het telecombedrijf, kon Tele2 naar eigen zeggen vooral profiteren van de introductie van een aantal nieuwe abonnementsvormen. Onder meer wordt gewezen op een maandabonnement van 25 euro voor onbeperkte data.

Hotelketen Moxy, een samenwerking tussen hotelgroep Marriott en meubelketen Ikea, opent volgend jaar ook in België twee vestigingen. In de lente van volgend jaar zou een filiaal van Moxy worden geopend aan de Kouter in Gent. Nadien komt er ook een vestigingen op Het Zuid in Antwerpen, waar het hotel zich zal vestigen op de site van de vroegere discotheek Zillion. Moxy baat al hotels uit in grootsteden zoals New York, Parijs, Tokio, Chicago en Londen. De hotels van Moxy zullen in België worden uitgebaat door de Groupe-Cayman. Ook voor vestigingen in Brussel, Luik en Charleroi werden al dossiers ingediend. Moxy is volgens Groupe-Cayman geen budgethotel, maar mikt wel op scherpe prijzen.

De Britse pubketen Mitchells & Butlers heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,18 miljard pond, tegenover 2,09 miljard pond inkomsten het jaar voordien. Mitchells & Butlers - de groep boven ketens zoals All Bar One, Browns, Harvester en Toby Carvery - boekte een winst van 77 miljoen pond, tegenover een positief resultaat van 94 miljoen pond het jaar voordien. Phil Urban, chief executive van Mitchells & Butlers, benadrukte dat de sector weliswaar het voorbije jaar met hogere kosten heeft moeten afrekenen, maar dat kon volgens hem onder meer door de grotere nadruk op de commerciële cultuur worden opgevangen. De groep heeft 1.750 pubs en restaurants.

Autofabrikant General Motors (GM) wil over twee jaar in de grote steden al een grote vloot zelfrijdende auto's introduceren. Dat heeft het concern tijdens een conferentie met investeerders gemeld. Opgemerkt wordt dat veel automakers aan zelfrijdende voertuigen merken, maar blijkt General Motors de meest ambitieuze tijdlijn terzake te hanteren. De Amerikaanse groep wil daarbij vooral werken met een vloot die als een taxidienst aan de consument zou kunnen worden aangeboden. Tegen het midden van volgend decennium zou de prijs van een rit gedaald zijn tot ongeveer 1 dollar per mijl. Op dit ogenblik kost een verplaatsing in een auto van Uber, met chauffeur, ongeveer 2,5 dollar per mijl.

Het oliekartel Opec heeft met een aantal andere olieproducenten, waaronder Rusland, een akkoord gesloten om de lopende beperkingen op de productie te verlengen. De overeenkomst heeft betrekking op een totaal van vierentwintig landen, die samen ongeveer 60 procent van de wereldwijde olieproductie vertegenwoordigen. In de overeenkomst is voorzien dat de productie met 1,8 miljoen vaten per dag wordt verminderd. Daarmee zou de wereldwijde productie met ongeveer 2 procent worden ingekrompen. Op die manier hopen de olieproducenten de grote overschotten af te bouwen.De overschotten, gecombineerd met een lagere vraag, worden een cruciale reden genoemd voor de relatief lage olieprijzen.

Investeerder Blackstone wil in Brazilië samen met zijn lokale partner Patria Investimentos een bod doen op Transportadora Associada de Gas, een netwerk gaspijpleidingen van Petroleo Brasileiro (Petrobras), in het noordoosten van het land. Ook combinaties van Mubadala Development en EIG Global Energy Partners enerzijds en een consortium rond de Franse energiegroep Engie zouden interesse hebben getoond. Petrobras verkoopt een belang van 90 procent in het netwerk. De biedingen zouden tot 6 miljard dollar oplopen. Pedro Parente, chief executive van Petrobras, wil de financiële situatie bij het concern zo snel mogelijk aanzuiveren. Hij wil de volgende acht maanden voor 21 miljard dollar activa verkopen.

Het Zuid-Koreaanse concern Samsung heeft samen met de Japanse telecomgroep KDDI Corporation een succesvolle test met supersnelle internetverbindingen in treinen uitgevoerd. Dat heeft Samsung bekend gemaakt. De test werd uitgevoerd in de stad Saitama, in de omgeving van Tokio. In de trein, die aan een snelheid van ruim honderd kilometer per uur reed, kon een internetsnelheid van 1,7 gigabit per seconde worden gegenereerd. Daarvoor werd gebruik gemaakt van mobiele technologie van de vijfde generatie (5G). Het experiment toont volgens Samsung dat 5G-apparaten ingezet kunnen worden om aan boord van treinen een beter draadloos internet aan te bieden.

11:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.