04-12-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse tweeling Tyler en Cameron Winklevoss zijn waarschijnlijk de eerste bitcoinmiljardairs van de wereld. De broers investeerden vier jaar geleden 11 miljoen dollar in de toen nog volstrekt onbekende cryptomunt. Tegen de huidige koers van meer dan 11.000 dollar in het duo inmiddels miljardair. De tweeling startte enkele jaren geleden nog een rechtszaak tegen Mark Zuckerberg, oprichter van het sociale netwerk Facebook. Volgens de twee broers, gewezen Olympische roeiers, had Zuckerberg zijn ideeën voor een sociaal netwerk bij hen gestolen. De rechter ging gedeeltelijk op de claim in en kende de tweeling een schadevergoeding van 65 miljoen dollar toe. Daarmee werd in bitcoin geïnvesteerd.

In de Verenigde Staten heeft Nghia Hoang Pho, een voormalig medewerker van de National Security Agency (NSA), toegegeven tijdens de eerste helft van dit decennium bij zijn toenmalige werkgever geheime informatie te hebben ontvreemd. De documenten vermoedelijk later opnieuw gestolen door Russische hackers. Dat blijkt uit documenten van het Amerikaanse ministerie van justitie. In april moet Pho (67) zich voor de rechtbank voor de feiten verdedigen. Hij riskeert een gevangenisstraf tot tien jaar. Met een lek in een online beveiligingssysteem zou de informatie door Russische hackers van de computer van Pho zijn weggehaald. Over de inhoud van de gecontamineerde gegevens is geen informatie verspreid.

Brouwer AB InBev neemt de Australische ambachtelijke brouwer Pirate Life over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Wel werd gemeld dat AB InBev een bedrag van 10 miljoen dollar zal investeren in de plannen van Pirate Live om in Port Adelaide een brouwerij met een capaciteit van acht miljoen liter per jaar uit te bouwen. Dankzij de samenwerking met AB InBev kan Pirate Life volgens Jack Cameron, oprichter van de Australische brouwer, ook op een sterk internationaal distributiekanaal terugvallen. In Port Adelaide wordt ook een ontvangstcentrum gebouwd waar de vier bieren van Pirate Life kunnen worden geconsumeerd. AB InBev nam in Australië eerder ook al de artisanale brouwer 4 Pines over.

Bij Uber hebben drie hogere leidinggevenden van de beveiligingsafdeling hun functies neergelegd. Dat heeft een woordvoerder van Uber tegenover het persbureau Reuters bevestigd. Eerder raakte bekend dat Uber vorig jaar het slachtoffer was geworden van een groot datalek, waarbij de gegevens van 57 miljoen gebruikers gecompromitteerd raakten. Dara Khosrowshahi had erop gewezen dat dergelijke incidenten nooit mogen gebeuren. In november werd Joe Sullivan, topman beveiliging van Uber, ontslagen omdat hij het lek had verzwegen. Ook Craig Clark, assistent van Sullivan, moest vertrekken. Kalanick betaalde hackers vorig jaar 100.000 dollar om de gegevens te verwijderen en het lek stil te houden.

Microsoft stelt de ontwikkelaarsversie van zijn HoloLens sinds begin deze maand ook in de Benelux beschikbaar. De HoloLens, een headset voor artificiële reality, kost 3.299 euro. Het apparaat was in eerste instantie uitsluitend in de Verenigde Staten beschikbaar. Nadien werd het toestel ook in Duitsland, Frankrijk en Ierland op de markt gebracht. In een derde fase voegt de HoloLens nu nog eens dertig landen aan zijn afzetmarkt toe. Verder maakte Microsoft al bekend dat in een volgende versie van de HoloLens ook een chip voor artificiële intelligentie zal worden ingebouwd. Panos Panay, hoofd apparatuur bij Microsoft, heeft al gezegd dat het bedrijf de chip uiteindelijk ook in andere toestellen wil inbouwen.

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft de Luxemburger Karl Rickard tot chief executive benoemd. Rickard wordt bij de maatschappij de opvolger van de Nederlander Harm Prins, die volgens een aantal bronnen in onmin zou zijn geraakt met de Chinese meerderheidsaandeelhouders van VLM Airlines. Prins zegt echter dat zijn taak bij VLM Airlines is afgerond. De integratie met Thomas Cook Airlines Belgium is immers een feit en de maatschappij heeft ook de nodige vergunningen verkregen. Rickard was sinds begin dit decennium chief executive van Power Jet Aviation in Luxemburg. Eerder werkte hij onder meer voor de KLM Groep, Aer Lingus en Luxair. Hij wil onder meer werk maken van intercontinentale operaties.

Amazon heeft een patent gekregen op een methode waarbij bezorgdrones zichzelf in geval van nood in de lucht kunnen vernietigen. Het patent beschrijft een fragmentatie-component, die de zelfvernietiging van de drone gecontroleerd regelt op een ogenblik dat het toestel zich nog in de lucht bevindt. Het systeem zou rekening houden met omgevingsfactoren en weersomstandigheden om een optimaal scenario voor de zelfvernietiging te selecteren. Op die manier zou de drone zichzelf gecontroleerd in verschillende delen uit elkaar laten vallen. Door deze fragmentatie zou de schade op de grond door de neerstortende drone beperkt moeten kunnen blijven. Amazon voert al bijna een jaar praktijktests met drones uit.

De verkoop van de Nederlandse supermarktketen Hema kan nog enkele tijd in beslag nemen. Dat heeft Tjeerd Jegen, topman van de winkelketen, tegenover de krant De Tijd gezegd. Hema staat sinds september te koop. De keten is op dit ogenblik nog eigendom van investeerder Lion Capital, die echter heeft aangegeven op zoek te zijn naar een potentiële overnemer. Daarbij zou worden gekeken naar een eventuele verkoop aan een andere winkelketen of aan een investeerder, maar Jegen benadrukte dat ook een beursgang altijd nog tot de mogelijkheden kan behoren. Het is volgens Jegen echter niet uitgesloten dat ook de volgende zomer nog altijd geen definitief nieuws over een verkoop zal brengen.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft bij de Europese Commissie een aantal concessies aangeboden om goedkeuring te krijgen voor de overname van een groot deel van de inboedel van het failliete Air Berlin. Het Duitse luchtvaartconcern hoopt met die toegevingen de bezwaren van de Europese Commissie over mogelijke concurrentieproblemen weg te nemen. Over de inhoud van de voorgestelde concessies zijn geen gegevens bekend. Een definitief oordeel wordt kort voor kerstmis verwacht. Indien de overname wordt goedgekeurd, kan Lufthansa onder meer zijn bestaande vloot met een tachtigtal vliegtuigen uitbreiden. Die toestellen zouden wellicht bij dochtermaatschappij Eurowings worden gestald.

Het investeringsfonds Ergon neemt het Duitse bedrijf SVT Group, gespecialiseerd in de productie van brandisolatie, over van IK Investment Partners. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. SVT Group realiseerde het voorbije jaar een omzet van 115 miljoen euro. Voor Ergon, een investeringsfonds van Albert Frère, betekent SVT Group de tweede overname van dit jaar. Eerder werd ook al puzzelspecialist Keesing overgenomen. Het bedrijf heeft meer dan vijftig jaar ervaring en heeft onder meer industrieën zoals Siemens, Bombarbier en Airbus als klant. Onder meer het gebouw van de Europese Centrale Bank en de Eurotower in Frankfurt zijn met producten van SVT Group uitgerust.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het bedrijf Ionity, dat vorig jaar door de autobouwers Daimler, Porsche, Audi, BMW en Ford werd opgericht. Bedoeling is dat het samenwerkingsverband een Europees netwerk van snelle laadpalen voor elektrische voertuigen zal uitbouwen. Met de gebruikte technologie zouden de jongste generatie elektrische wagens in een tijdsbestek van vijf tot acht minuten kunnen worden opgeladen. Dat is drie keer sneller dan het oplaadvermogen van de huidige generatie laadpalen. In eerste installatie zullen tachtig tankstations langs autostrades in tien Europese landen met de oplaadpalen worden uitgerust.

Luierfabrikant Ontex wil de capaciteit van zijn fabriek in Eeklo uitbreiden. Met de investering is een bedrag van ongeveer 12 miljoen euro gemoeid. Met de uitbreiding zouden ook een twintigtal bijkomende banen zijn gemoeid. Ontex produceert in Eeklo babyluiers en maandverbanden. De fabriek is de enige site van Ontex waar luierbroekjes worden geproduceerd. Dat product wordt bij jonge ouders echter steeds populairder. Om op die toenemende vraag te beantwoorden, wil Ontex in Eeklo twee nieuwe productielijnen bouwen. De nieuwe machines worden na de zomer volgend jaar in gebruik genomen. De invulling van de vacatures is echter al van start gegaan. De fabriek telt inmiddels 562 werknemers.

De Zwitserse chocoladefabikant Barry Callebaut plant een omvangrijke invstering in zijn Belgische fabrieken. Dat heeft Massimo Garavaglia, Europees directeur van Barry Callebaut, bekendgemaakt. Garavaglia merkt op dat de wereldwijde vraag naar Belgische chocolade toeneemt. Om op die vraag optimaal te kunnen inspelen, zal de capaciteit van de vier Belgische fabrieken van de groep volgens de directeur gevoelig worden uitgebreid. Op die manier moet Barry Callebaut in België de productie het volgende anderhalf jaar met 20 procent op te voeren. Het grootste gedeelte van de investering gaat naar de fabriek in Halle, die door Barry Callebaut één jaar geleden van de groep Mondelez werd overgenomen.

De Amerikaanse chipproducent Qualcomm eist een verbod op de import van bepaalde types iPhones van Apple in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een klacht die Qualcomm bij de US International Trade Commission heeft ingediend. De klacht vormt een nieuwe fase in het oplopende patentconflict tussen beide partijen. Qualcomm eist nu dat de import van iPhones met een modem van Intel - de jongste generaties van de smartphone van Apple - op de Amerikaanse markt zou worden verboden. Volgens Qualcomm schenden de betrokken iPhones zestien patenten die eigendom zijn van de chipproducent. Modellen van de iPhone met een modem van Qualcomm zouden nog wel mogen worden ingevoerd.

De Britse groep Grafton, fabrikant van bouwmaterialen, wordt volledig eigenaar van zijn West-Vlaamse sectorgenoot Youbuild. Grafton, met de merknamen BuildBase, Selco en Plumbase één van de grootste verdelers van bouwmaterialen in Groot-Brittannië, had ook in Youbuild al een participatie van 65 procent, maar heeft dat belang nu opgetrokken tot 100 procent. Het resterende pakket aandelen werd overgenomen van de familiale groep Roussel, oprichters van Youbuild. Het West-Vlaamse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 54 miljoen euro, maar moest wel een verlies van 2,2 miljoen euro boeken. De onderneming heeft tien vestigingen in West-Vlaanderen en Henegouwen.

07:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.