06-12-17

Nieuwsoverzicht

De Britse bioscoopketen Cineworld neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Regal Entertainment over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,6 miljard dollar. Door de overname van Regal krijgt Cineworld toegang tot de lucratieve Amerikaanse markt. Regal is na concurrent AMC Entertainment Group de grootste bioscoopketen in de Verenigde Staten. Het bedrijf bezit er 561 bioscopen met een totaal van 7.315 schermen. Cineworld is marktleider in Groot-Brittannië. Ook in andere Europese landen - waaronder Polen, Tsjechië, Ierland en Bulgarije - is de Britse groep actief. In totaal telt Cineworld 232 bioscopen, die in totaal over 2.227 schermen kunnen beschikken.

Baggeraar Deme heeft, in samenwerking met zijn Nederlandse sectorgenoot Boskalis, een contract verworven voor de uitdieping van het kanaal Martin Garcia, een scheepvaartroute tussen Uruguay en Argentinië. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van ongeveer 110 miljoen euro. Deme en Boskalis verwerven in het samenwerkingsverband elk een belang van 50 procent. Er is een uitvoeringstermijn voorzien van vijf jaar. Het Martín García-kanaal is een belangrijke toegangsroute naar Nueva Palmira, de tweede haven van Uruguay. Ook geeft het kanaal een verbinding naar de Rio Uruguay. De uitdieping van het kanaal staat volgend jaar op het programma. Daarna volgen vier jaar onderhoudswerken.

De bioscoopgroep Kinepolis heeft met de uitgifte van obligaties 125 miljoen euro opgehaald. Dat heeft de bioscoopgroep bekend gemaakt. De financiële middelen werden opgehaald met een private plaatsing bij institutionele investeerders. Een pakket van 60 miljoen euro werd geplaatst met een looptijd van acht jaar. Voor het saldo werd een looptijd van tien jaar voorzien. Kinepolis merkt op dat op de markt voor een groter bedrag interesse bleek dan met de uitgifte uiteindelijk werd opgehaald. De middelen zullen worden gebruikt voor de ondersteuning van de verdere expansie van de groep. Volgens een aantal partijen zal het geld mogelijk ook gebruikt worden voor een nieuwe overname.

Het energieconcern Shell wordt ook in Nederland door een aantal ontwikkelingsorganisatie aangeklaagd wegens een een grote corruptiezaak in Nigeria. Daarbij is tevens een klacht ingediend tegen een aantal huidige en voormalige topbestuurders van het concern, zoals Ben van Beurden, Simon Henry, Peter Voser en German Burmeister. Oorzaak van de klacht is de aankoop van de exploitatierechten voor een olieveld voor de kust van Nigeria. Shell en Italië betaalden voor de concessie zes jaar geleden een bedrag van ongeveer 1 miljard euro. Het geld kwam uiteindelijk echter terecht bij een bedrijf van een omstreden gewezen Nigeriaanse olieminister. Shell zegt nooit bij de corruptie betrokken te zijn geweest.

Indien België voor zijn luchtmacht kiest voor de aankoop van het Franse jachtvliegtuig Rafale, kan zijn industrie voor 4 miljard euro in projecten participeren. Dat heeft Florence Parly, Frans minister van defensie, in een column voor de krant De Tijd geschreven. Het Belgische leger moet een vervanger voor zijn F-16 zoeken. In totaal zouden vierendertig toestellen worden gekocht voor een bedrag van 3,5 miljard euro. Er is volgens Parly geen enkele bezwaar dat België zou beletten met Frankrijk onderhandelingen over een samenwerkingsverband te starten. Parly beloofde economische compensaties - met een honderdtal industriële of technologische projecten - voor zowel het noorden als het zuiden van België.

De geplande bouw van een nieuwe afvalenergiecentrale van de Belgische groep Indaver in Ringaskiddy in Ierland zou schade toebrengen aan het lokale toerisme. Dat hebben lokale actiecomités gezegd. Indaver probeert al lange tijd een erkenning voor de bouw van de Ierse centrale te krijgen, maar botst op zwaar lokaal verzet. Nu wordt erop gewezen dat de centrale een bedreiging zou kunnen vormen voor de uitstraling van Spike Island, een nabijgelegen eiland met een historische gevangenis. Spike Island werd onlangs verkozen tot Europese toeristische bestemming van het jaar. Met de bouw van een nieuwe afvalenergiecentrale zou een bedrag van 160 miljoen euro zijn gemoeid.

De Vlaamse overheid zal aan autobouwer Audi Brussels ruim 4 miljoen euro strategische transformatiesteun ter beschikking stellen. De steun heeft betrekking op drie projecten rond de lancering van de e-tron, het elektrische model dat in de fabriek in Vorst zal worden gebouwd. Dat heeft Philippe Muyters, Vlaams minister van economie en innovatie, gemeld. De productie betekent door de inzet van volledig nieuwe technologieën volgens de minister een uitdaging voor Audi Brussels, dat ook met nieuwe materialen zal werken. In Brussel wordt nog tot eind dit jaar het model A1 geproduceerd. Daarna wordt op de e-tron overgeschakeld. Audi investeert tot midden volgende decennium 600 miljoen euro in Vorst.

De oppervlakte van de natuurreservaten Bears Ears National Monument (5.471 vierkante kilometer) en Grand Staircase-Escalante (7.571 vierkante kilometer) in de Amerikaanse staat Utah wordt voor een groot gedeelte afgebouwd. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump beslist. Trump wil Bears Ears met 85 procent inkrimpen, terwijl het gebied van Grand Staircase zou worden gehalveerd. Trump merkt op dat de overheid teveel terrein in beslag neemt. Volgens milieubeschermers betekent de beslissing een grote ecologische bunders. Woordvoerders van groepen native americans hebben al aangekondigd de beslissing van Trump juridisch te zullen aanvechten.

In de Italiaanse steden Milaan en Firenze heeft het parket een huiszoeking verricht in vestigingen van het modehuis Gucci. Dat hebben woordvoerders van Gucci bevestigd. Het modehuis zou ervan verdacht worden in Italië belastingen te hebben ontdoken. Vermoed wordt dat Gucci jarenlang inkomsten uit zijn Italiaanse activiteiten in Zwitserland zou hebben aangegeven. Daardoor zou de Italiaanse fiscus in totaal een bedrag van 1,3 miljard euro zijn ontnomen. Vier jaar geleden werd ook Prada, een ander Italiaans luxemerk, wegens gelijkaardige praktijken veroordeeld. Prada diende daardoor aan de Italiaanse fiscus een bedrag van 470 miljoen euro terug te betalen.

Het Nederlandse verfconcern AkzoNobel waardeert zijn Amerikaanse sectorgenoot Axalta op een bedrag van ongeveer 10,7 miljard dollar. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Daarbij werd ook bevestigd dat AkzoNobel opnieuw zou openstaan voor fusiegesprekken met Axalta, dat zelf onderhandelingen over een samensmelting met Nippon Paint heeft afgebroken. AkzoNobel zou bij een fusie mikken op een aandelenruil. In het nieuwe geheel zouden de aandeelhouders van AkzoNobel een vertegenwoordiging van 63 procent krijgen. Verder werd aangegeven dat een fusie tot een kostenbesparing van meer dan 700 miljoen dollar zou kunnen leiden.

Telecomoperator Proximus zal geen huurcontracten meer aanbieden aan nieuwe klanten die een vast toestel willen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Proximus was eerder bekritiseerd omdat klanten al jaren een telefoon huurden zonder zich daarvan bewust te zijn en inmiddels la meer betaald hadden dan het toestel waard was. Diverse partijen eisten dat de huurgelden zouden worden terugbetaald. Er komt echter geen financiële compensatie, maar wel is voorzien dat de huur kosteloos kan worden opgezegd. Men kan ook het toestel houden of een nieuw exemplaar kopen aan de helft van de prijs. Met huurcontracten zal in de toekomst echter niet meer worden gewerkt.

In de Verenigde Staten is Deutsche Bank door speciaal aanklager Robert Mueller gedagvaard in verband met het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de persbureaus Reuters en Bloomberg gemeld. Mueller eiste enkele tijd geleden al documenten op over de relatie tussen Trump en Deutsche Bank. Op die manier hoopt de speciaal aanklager te kunnen achterhalen of er aanwijzingen over mogelijke relaties tussen Trump en Rusland bestaan. Trump heeft bij Deutsche Bank nog een krediet van 300 miljoen dollar voor de investering van vastgoedprojecten open staan.

Ford Motor Company wil de volgende jaren zijn groei in China versnellen. Daarom zullen op de Chinese markt ruim vijftig nieuwe modellen worden geïntroduceerd. Dat heeft een woordvoerder van Ford Motor gezegd. De Amerikaanse autobouwer wil zijn omzet in China tegen het midden van volgend decennium hebben verdubbeld. Daarbij zal vooral de nadruk worden gelegd op de productie van sportieve terreinwagens, waarvan minstens acht nieuwe modellen zouden worden voorzien. Daarnaast zullen ook minstens vijftien elektrische modellen op de Chinese markt worden gelanceerd. Er wordt voor de Chinese markt ook een joint-venture opgezet met de lokale fabrikant Zotye.

De Italiaanse autobouwer Lamborghini brengt met het model Urus een luxe terreinwagen op de markt. De Urus moet op de markt vooral de concurrentie aangaan met de G-Class van Mercedes en de Bentayga van Bentley. De Italiaanse constructeur heeft grote verwachtingen voor het model. Gehoopt wordt dat de Urus uiteindelijk 50 procent van de totale verkoop van Lamborghini zal kunnen vertegenwoordigen. Over twee jaar moet de totale jaarproductie van de Italiaanse autobouwer tot ongeveer zevenduizend exemplaren zijn opgelopen. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover de huidige productie. De Urus kost 171.429 euro en wordt in de lente volgend jaar op de markt gebracht.

De Belgische onderneming NG Data, ontwikkelaar van bigdata-technologieën, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 16 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf biedt met zijn Lily Entreprises aan ondernemingen software aan om miljoenen klanten individueel en persoonlijk te kunnen benaderen. Het klantenbestand van NG Data bestaat in belangrijke mate uit banken en mediabedrijven. Luc Burgelman, chief executive van NG Data, wijst erop dat de onderneming jaarlijks een groei met 70 procent boekt. De bijkomende middelen zullen onder meer worden geïnvesteerd in de uitbreiding van het verkoopsteam. Dat is nodig om tegen eind dit decennium de verhoopte verdubbeling van de omvang te realiseren.

10:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.