07-12-17

Nieuwsoverzicht

Europese vakbonden komen gezamenlijk in actie tegen de aangekondigde samenvoeging van de staalactiviteiten van de groepen ThyssenKrupp en Tata Steel. Metaalvakbonden uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje hebben daarover in Brussel afspraken gemaakt. De vakbonden hopen de leiding van de bedrijven te bewegen om van de fusie af te zien. De Duitse metaalbond IG Metall stelde ThyssenKrupp eerder al een ultimatum. Geëist wordt dat nog voor kerstmis duidelijkheid wordt gecreëerd over het behoud van arbeidsplaatsen. Anders zal de vakbond naar eigen zeggen alle mogelijke inspanningen doen om de fusie tegen te houden. Gevreesd wordt voor duizenden ontslagen.

Bij de Nederlandse telecomoperator KPN hebben de aandeelhouders ingestemd met de aanstelling van Maximo Ibarra als nieuwe chief executive. Ibarra wordt bij KPN opvolger van Eelco Blok, die in april volgend jaar zijn tweede termijn als bestuursvoorzitter van het Nederlandse bedrijf beëindigt. Ibarra, van Colombiaans-Italiaanse afkomst, stond tot nu toe aan het hoofd van het Italiaanse telecombedrijf Wind. De nieuwe topman zal bij KPN een basissalaris van 935.000 euro per jaar ontvangen. Daarnaast kan hij ook aanspraak maken op variabele vergoedingen. Tevens krijgt hij een vergoeding van 400.000 euro om vanaf januari als adviseur de overgang van de bedrijfsleiding te begeleiden.

Bij het Duitse winkelconcern Steinhoff heeft topman Markus Jooste met onmiddellijke ingang zijn mandaat teruggegeven. Volgens het bedrijf is er meer informatie beschikbaar over boekhoudkundige onregelmatigheden, waardoor de positie van Jooste onhoudbaar zou zijn geworden. Jooste wordt bij Steinhoff tijdelijk opgevolgd door president-commissaris Christo Wieso. Door accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) wordt een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd. Ook de Duitse justitie en fiscus zijn nog met een onderzoek bezig. Steinhoff beloofde later met gecontroleerde jaarcijfers te komen. Dan zal ook worden gekeken of de resultaten van eerdere jaren zouden moeten worden aangepast.

Luxemerken kunnen weigeren dat hun producten op online verkoopsplatformen zoals Amazon of eBay zouden mogen worden verkocht. Dat blijkt uit een arrest van het Europese hof van justitie. Reden van de uitspraak is een conflict in Duitsland tussen verkoper Parfümerie Akzente en het cosmeticamerk Coty Germany, onder meer bekend van Calvin Klein en Chloé. Parfümerie Akzente bleek artikelen van Coty op Amazon te verkopen. Nochtans werd een dergelijke verkoop contractueel verboden. Het Europese hof benadrukt dat een merk kan kiezen voor een exclusieve distributie voor luxeproducten. Daarbij wordt gewezen op een strategie om het imago van luxemerk te behouden.

Groot-Brittannië heeft de scheiding met de Europese Unie ingezet zonder vooraf de kost van de operatie te berekenen. Ook na het referendum over de brexit had de Britse overheid geen idee over de omvang van de financiële schade. Dat heeft David Davis, de Britse onderhandelaar voor de brexit, tijdens een hoorzitting in het Europese Parlement toegegeven. Ook voor individuele sectoren is geen berekening van de last gemaakt. Tony Blair, voormalig premier van Groot-Brittannië, had eerder al opgeroepen om een nieuw referendum te organiseren, aangezien de bevolking door de overheid eerder zou zijn misleid over de kosten die zullen moeten worden gedragen.

De Amerikaanse technologiebedrijven Amazon en Google zijn in conflict geraakt over het gebruik van elkaars platformen. Google besliste immers eind september dat gebruikers van de Echo Show, een toestel met een spraakassistent en een beeldscherm, geen toegang zouden krijgen tot het videokanaal YouTube. Volgens Google pleegde Amazon inbreuken tegen de gebruikersvoorwaarden van YouTube. Er wordt bovendien opgemerkt dat Amazon zelf tot het conflict heeft bijgedragen door te weigeren om Nest en Chromecast, apparaten van Google, te verkopen. Critici merken op dat het conflict vooral de consument treft. Google zegt te hopen dat alsnog een vergelijk zal kunnen worden gevonden.

De Amerikaanse keten Home Depot wil de volgende drie jaar belangrijke investeringen voor zijn winkelnetwerk en personeelsbestand doorvoeren. Met die beslissing hoopt Home Depot de consumenten aan te zetten om frequentere en grotere aankopen te doen. Jaarlijks zal het bedrijf 2,5 procent van zijn omzet besteden aan winkels en personeel. Ook de aandeelhouders zullen worden beloond. Daarbij zullen de volgende drie jaar voor maximaal 15 miljard dollar eigen aandelen worden ingekocht. Home Depot merkte ook op te streven naar een jaarlijkse omzetgroei tussen 4,5 procent en 6 procent. Daarmee moet uiteindelijk een omzet van bijna 120 miljard dollar kunnen worden gerealiseerd.

In Nederland wordt boekenketen Bruna door uitgever VBK Beheer van zijn huidige eigenaren PostNL en ING Groep overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overname moet nog wel door de Nederlandse mededingingsautoriteit worden goedgekeurd. VBK Beheer past in verband met de overname zijn bedrijfsstructuur aan en gaat verder onder de nieuwe naam Shared Stories Group. Bruna krijgt een eigen positie binnen het nieuwe concern, waarvan onder meer ook de abonnementsdienst voor ebooks Bookchoice deel uitmaakt. Bruna staat al enkele tijd onder financiële druk, maar is volgens Shared Stories een cruciale schakel in de boekenketen.

Klanten keren zich steeds meer af van internationale merken en tonen een toenemende voorkeur voor lokale producten. Dat gebeurt niet alleen in opkomende markten in Azië, maar ook in de Verenigde Staten en Europa. Dat heeft Hemant Bakshi, president-directeur van Unilever Indonesië, tijdens een conferentie in Jakarta gezegd. Volgens Bakshi hechten de consumenten een groter belang aan de situatie in hun land en de kleinere gemeenschap. Hij merkt op dat de trend is gestart in Azië, waar grote westerse merken in het verleden gemakkelijker marktaandeel wonnen. Volgens Bakshi kan het fenomeen echter echter ook in westerse markten worden opgemerkt. Daarin zouden sociale media een rol spelen.

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet start met activiteiten op de Duitse binnenlandse markt. Dat heeft de maatschappij gemeld. Daarbij wil EasyJet de concurrentie aangaan met de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa. Vanaf begin volgend jaar wil EasyJet vanuit Berlijn wekelijks 250 vluchten aanbieden naar Frankfurt, Düsseldorf, Stuttgart en München. Tegelijk zal ook op vijftien internationale bestemmingen worden gevlogen. EasyJet wil de leemte opvullen die door het faillissement van Air Berlin is ontstaan. In april wordt het aanbod verder uitgebreid. EasyJet heeft vijfentwintig vliegtuigen van Air Berlin overgenomen. De Duitse uitbreiding is afhankelijk van een Europese goedkeuring van die aankoop.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé neemt het Canadese concern Atrium Innovations over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. Atrium is de grootste acquisitie die het concern sinds het aantreden van zijn nieuwe chief executive Mark Schneider begin dit jaar heeft gerealiseerd. Atrium Innovations is een producent van voedingssupplementen en was in handen van een groep investeerders rond Permira. Atrium realiseert een jaaromzet van ongeveer 700 miljoen dollar. Schneider heeft aangekondigd het bedrijf meer toe te spitsen op markten voor koffie koffie, dierenvoeding, babyvoeding en spuitwater. Hij wil ook winsttoename voorkeur geven aan omzetgroei.

De Amerikaanse autobouwer Ford start een samenwerking met de Chinese webwinkel Alibaba. Daarmee wil Ford zijn verkoop op de Chinese markt versterken. Bedoeling is dat de Chinese bevolking een wagen van Ford kunnen kopen op Tmall, de Chinese online marktplaats van Alibaba. De wagens kunnen worden geleverd bij dealers, maar er wordt ook een alternatieve mogelijkheid aangeboden. Kopers krijgen immers toegang tot grote garages met nieuwe wagens en kunnen met een smartphone een een test of een aankoop doen. De klassieke dealers hebben wel de garantie gekregen dat zij de herstellingen aan de wagens toegewezen zullen krijgen.

Het Duitse postbedrijf Deutsche Post heeft met de uitgifte van obligaties een bedrag van 1,5 miljard euro opgehaald. Dat heeft Deutsche Post bekendgemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf met de transactie gebruik wil maken van de aantrekkelijke condities die op die ogenblik op de kapitaalmarkten kunnen worden vastgesteld. De kapitaaloperatie bestaat uit een converteerbare obligatie met een waarde van ongeveer 1 miljard euro, die aan institutionele beleggers zal worden aangeboden. Daarnaast is er ook een klassieke uitgifte met een waarde van 500 miljoen dollar. Deutsche Post wil de bijkomende middelen onder meer voor een herfinanciering inzetten.

Indien België voor de opvolging van zijn gevechtsvliegtuig F-16 kiest voor de Eurofighter, zal in het land een centrum voor cyberbeveiliging worden uitgebouwd. Dat heeft het consortium van BAE Systems, Airbus en Leonardo, het samenwerkingsverband achter de Eurofighter, gezegd. Eerder had Frankrijk aan België 4 miljard euro compensaties beloofd indien gekozen zou worden voor het Franse vliegtuig Rafale. Het voorstel van Eurofighter omvat twee nieuwe innovatiecentra en de infrastructuur, technologie en opleiding voor een Belgisch National Network Cyber Centre. Met het project zou ook de creatie van achttienhonderd nieuwe banen worden voorzien.

In Nederland hebben de bouwgroepen BAM en VolkerWessels een belangrijke tegenslag moeten verwerken bij de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. De caissons voor de sluisdeuren bleken onvoldoende sterk en dienden opnieuw te worden ontworpen. Door het probleem sleept de oplevering van de sluis langer aan. Bovendien moet BAM op het project met afschrijving van ongeveer 55 miljoen euro boeken, terwijl de werken eerder al 14 miljoen euro verliezen hadden opgeleverd. Bij VolkerWessels moet een voorziening van 69 miljoen euro worden genomen. Gepland was dat de nieuwe sluis over twee jaar in gebruik genomen zou kunnen worden. Het contract had een waarde van 600 miljoen euro.

08:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.