08-12-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten is Oliver Schmidt, voormalig topbestuurder bij Volkswagen, door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De veroordeling is het gevolg van het dieselschandaal dat bij het Duitse autoconcern werd ontdekt. Schmidt moet ook een boete betalen van 400.000 dollar. Schmidt werd beticht zich schuldig gemaakt te hebben aan fraude en het toebrengen van milieuschade. Hij heeft de aantijgingen bekend. De openbare aanklager had een maximale sanctie geëist. De rechtbank is op die vraag ook ingegaan. Het dieselschandaal heeft Volkswagen tot nu toe al een verlies van 30 miljard dollar opgeleverd.

De Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch, onderdeel van AB InBev, heeft bij de autobouwer Tesla veertig elektrische vrachtwagens van het type Semi besteld. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Het order is volgens de krant wellicht de grootste bestelling die Tesla tot nu toe voor de Semi heeft ontvangen. Tesla brengt zijn elektrische vrachtwagen wellicht over twee jaar op de markt. Anheuser-Busch wil van de elektrische trucks gebruik maken om zijn brandstofkosten en ecologische voetafdruk te beperken. Tesla heeft voor de Semi ook al orders ontvangen van retailer Walmart, pakketbezorger DHL Express en vlootbeheerders JB Hunt en Fortigo Freight Services.

De Amerikaanse elektriciteitsproducent GE Power, onderdeel van het conglomeraat General Electric, schrapt ongeveer twaalfduizend arbeidsplaatsen. De operatie moet volgend jaar een besparing van 1 miljard dollar opleveren. Er wordt op gewezen dat de vraag naar centrales op steenkool en gas door de omslag naar duurzame energie gevoelig is afgenomen. De afslanking zal vooral worden gevoeld in Zwitserland en Duitsland, waar respectievelijk 33 procent en 15 procent van de arbeidsplaatsen moet verdwijnen. Ook in Groot-Brittannië worden banen geschrapt. General Electric werkt aan een transformatie waarbij een reeks activiteiten zullen worden afgestoten.

De Britse bookmaker GVC Holdings, eigenaar van merken zoals Partypoker en Sportingbet, voert gesprekken om sectorgenoot Ladbrokes Coral over te nemen. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. GVC Holdings zou bereid zijn tot een overnamebod van 3,9 miljard pond. In de fusiegroep zou GVC Holdings een meerderheidsbelang van 53,5 procent verwerven. De twee groepen hadden al een belangrijke impact op de fusiegolf die de voorbije jaren in de Britse goksector kon worden opgetekend. Een combinatie van GVC Holdings en Ladbrokes zou een van de grootste aanbieders van online kansspelen en sportweddenschappen ter wereld creëren.

De Nederlandse telecomoperator KPN Groep zal onder zijn nieuwe topman Maximo Ibarra uitdrukkelijk naar buitenlandse overnames kijken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Iberra neemt zijn nieuwe functie pas in april op, maar werkt nu reeds al adviseur voor de Nederlandse telecomoperator. Daarbij zou hij ook een lijst met een aantal potentiële overnameprooien samenstellen. Onder meer zou hij daarbij kijken naar Tele Danmark Communications (TDC) in Denemarken, Elisa van Finland en Proximus in België. In een reactie heeft de Nederlandse telecomoperator gemeld op dit ogenblik geen plannen te koesteren voor internationale overnames.

Autofabrikant Nissan start in maart experimenten met zelfrijdende taxi's in zijn thuisland Japan. Passagiers zullen in de stad Yokohama een rit kunnen maken in een robotauto, al zal er nog wel een chauffeur achter het stuur zitten om in noodsituaties in te grijpen. De service Easy Ride wordt opgezet in samenwerking met het Japanse technologiebedrijf Dena, dat vooral bekend is vanwege zijn mobiele games en webwinkels. Klanten van de dienst kunnen hun rit boeken en betalen met behulp van een speciale mobiele applicatie. Ook toont de applicatie welke bezienswaardigheden in de buurt kunnen worden bekeken en welke speciale toeristische routes kunnen worden genomen.

Grondstoffenbedrijf Trafigura wordt over twee jaar de belangrijkste klant van de Belgische zinkproducent Nyrstar. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Op dit ogenblik heeft Glencore recht op het merendeel van de voorraden zinkconcentraat die Nyrstar produceert. Dat contract loopt echter volgend jaar af. Trafigura heeft een aandeel van bijna 25 procent in Nyrstar en kon van die band profiteren om zich van de zinkbevoorrading te verzekeren. Ook Glencore had ooit met een belang van bijna 7,8 procent een bevoorrechte relatie met Nyrstar. Dat belang moest van de Europese Commissie echter worden verkocht om een fusie tussen Glencore en Xstrata goed te keuren.

Het farmabedrijf Mithra uit Luik stoot zijn Franse activiteiten af. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de operatie wil het Luikse bedrijf de nodige financiële middelen vrijmaken om het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen te financieren. De Franse farmaceutische licentie wordt overgedragen aan Theramex, een bedrijf dat gecontroleerd wordt door investeerder CVC Capital. De verkooprechten van vier geneesmiddelen op de Franse markt worden aan de groep Laboratoire CCD overgedragen. Wel wordt benadrukt dat de Franse activiteiten ook de volgende jaren aan Mithra nog royalties en andere inkomsten zullen opleveren.

Brouwer AB InBev heeft in de stad Putian, gelegen in de Chinese provincie Fujian, een nieuwe brouwerij geopend. De brouwerij krijgt een productiecapaciteit van 160.000 bierblikken per uur. Daarmee wordt de site de grootste brouwerij van AB InBev in Azië. De installaties van de fabriek zijn ook uitgerust met speciale scanners, die aan hoge bandsnelheden automatisch fouten in de productie kunnen detecteren. De fabriek maakt tevens gebruik van zonnepanelen. Er werden eveneens een aantal duurzame processen geïmplementeerd waardoor het waterverbruik wordt beperkt. De site wordt ook voorzien van een biertuin en demonstratiebrouwerij, waardoor het publiek het productieproces kan bekijken.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips neemt in eigen land het softwarebedrijf Forcare overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Forcare ontwikkelt programma’s die een soepele overdracht van gegevens voor verschillende medische systemen moet garanderen. De technologie van Forcare worden door ziekenhuizen in de hele wereld gebruikt. Volgens Philips wordt het steeds belangrijker dat systemen van verschillende zorgverleners optimaal met elkaar kunnen communiceren. Daarom past de overname naar eigen zeggen perfect in de strategie van Philips, die totaaloplossingen voor de gezondheidszorg wil aanbieden.

Rederij Euronav heeft opnieuw een oude tanker met een aanzienlijke kapitaalwinst kunnen verkopen. Dat heeft Euronav bekend gemaakt. De tanker Flandre werd volgens het bedrijf voor een bedrag van 45 miljoen dollar verkocht. Daarop werd een boekwinst van 20,3 miljoen dollar geboekt. De operatie kadert naar eigen zeggen in de strategie van Euronav om zijn vloot te verjongen. Eind november werd ook een oude tanker uit de vloot van Euronav verkocht. Toen werd de Cap Georges voor een bedrag van 9,3 miljoen dollar van de hand gedaan. Op die transactie kon Euronav een boekwinst melden van 8,5 miljoen dollar. Beide schepen zijn ongeveer twintig jaar oud.

La Maison du Cygne, één van de bekendste restaurants op de Grote Markt in Brussel, heeft een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. De groep Beyaz, sinds vier jaar eigenaar van het restaurant, verwijst voor de problemen vooral naar tegenvallende inkomsten door onder meer de introductie van de voetgangerszone in het centrum van de stad en de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs. Tevens wordt gewag gemaakt van de moeilijke economische conjunctuur. Het restaurant heeft voorlopig zijn deuren gesloten. Brasserie Ommegang, die zich in hetzelfde pand bevindt als La Maison du Cygne en ook door de groep Beyaz wordt uitgebaat, blijft voorlopig wel geopend.

De activiteiten van het alternatieve hotelplatform Airbnb in Brussel heeft meer dan duizend panden uit de woningmarkt weggehaald. Dat heeft Geoffroy Coomans, Brussels schepen van stedenbouw, gemeld. Opgemerkt wordt dat vele adressen in Brussel als appartementenhotel op Airbnb worden verhuurd, maar geen registratie hebben als toeristisch logement. Op die manier worden volgens Coomans hoteltaksen en belastingen ontweken en wordt de Brusselse woningmarkt onder grotere druk geplaatst. De verhuurders werken zonder de vereiste attesten, maar door tijdsgebrek zou het bijzonder moeilijk zijn de nodige controles uit te voeren en de nodige licenties af te leveren.

Landen in de Europese Unie importeerden vorig jaar voor bijna 7,2 miljard euro speelgoed. Dat betekent een stijging met meer dan 70 procent tegenover tien jaar geleden. De aanvoer komt voor 85 procent uit China. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Na China zijn Hongkong (4 procent) en Vietnam (2 procent) zijn de belangrijkste invoerders. Uit de cijfers blijkt daarnaast dat Groot-Brittannië met een aandeel van 27 procent de grootste bestemmeling is van de Europese speelgoedinvoer. Daarna volgen Duitsland (16 procent) en Nederland (10 procent). Anderzijds bleek dat de Europese Unie vorig jaar voor 1,5 miljard euro speelgoed heeft uitgevoerd.

De Belgische marine gaat onderzoeken of drones mogelijk kunnen worden ingezet voor complexe en gevaarlijke opdrachten op zee. De onbemande toestellen zouden een goedkoop alternatief moeten bieden voor de Sea King, een helicoptertype dat moet worden vervangen. De drones zouden een actieradius tussen 65 kilometer en 85 kilometer moeten hebben en zouden zes uur onafgebroken in de lucht moeten kunnen blijven. Een basisstation en twee drones vergen een investering tussen 4 miljoen euro en 5 miljoen euro. Dat is echter veel goedkoper dan de aankoop van een helicopter. Ook in de exploitatie kunnen met drones belangrijke besparingen worden gerealiseerd.

07:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.