14-12-17

Nieuwsoverzicht

Bij de Duitse autobouwer Daimler heeft topman Dieter Zetsche zijn vertrek aangekondigd. Hij maakte bekend in oktober volgend jaar naar de reisorganisatie TUI Gruppe over te stappen. Zetsche werkte sinds het midden van de jaren zeventig bij Daimer. Elf jaar geleden werd hij tot topman aangesteld. Begin vorig jaar werd bekend gemaakt dat het contract van Zetsche nog met drie jaar zou worden verlengd. Bij TUI Gruppe wordt Zetsche als bestuursvoorzitter de opvolger van Klaus Mangold, die eveneens een verleden bij Daimler heeft. Als mogelijk opvolger van Zetsche bij Daimler wordt de naam van onder meer ontwikkelingsdirecteur Ola Källenius naar voor geschoven.

Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa ziet af van de overname van de Oostenrijkse maatschappij Niki, die deel uitmaakt van de boedel van de failliete groep Air Berlin. Dat heeft Lufthansa bekendgemaakt. De Duitse groep hoopt dat de beslissing de Europese Commissie gunstiger zal stemmen tegenover de overname van de rest van Air Berlin. Lufthansa hoopt een groot deel van de vloot, het personeel en de landingsrechten van Air Berlin te kunnen overnemen. De Europese Commissie vreest echter dat Lufthansa door die transactie een dominante positie op onder meer de Duitse markt zou verwerven. Eerder was ook al aangeboden een gedeelte van de landingsrechten van Air Berlin op te geven.

Projecten voor de ontwikkeling van olie en gas zullen na eind volgend jaar niet meer op investeringen van de Wereldbank kunnen rekenen. Wel kan mogelijk uitzondering worden gemaakt van bepaalde gasprojecten in arme landen. Dat heeft de Wereldbank bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de bank zich aan de snel veranderende wereld aanpast en die verschuivingen ook in de eigen werkzaamheden door te voeren. Wanneer de energieprojecten echter kunnen helpen om bepaalde bevolkingsgroepen uit armoede te helpen, kunnen volgens de Wereldbank uitzonderingen worden voorzien. Wel moeten ook deze projecten aan de vereisten van het internationale klimaatbeleid beantwoorden.

Het sociale netwerk Facebook herschikt zijn fiscale structuur. Door de ingreep zal Facebook voortaan belastingen betalen in elk land waarin het bedrijf activiteiten heeft. In het verleden werden alle inkomsten van de onderneming overgeheveld naar een divisie van Facebook in Ierland, waar van een voordelig fiscaal stelsel kon worden geprofiteerd. Facebook maakte daarbij bekend een lokale verkoopsstructuur te zullen opzetten in landen waar de onderneming al een kantoor heeft om lokale adverteerders aan te trekken. Dat geldt ook in België, waar Facebook een kantoor heeft aan de Wetstraat in Brussel. Sinds begin dit decennium bundelde Facebook zijn internationale activiteiten in Ierland.

De Nederlandse drankenproducent Lucas Bols heeft de wereldwijde distributierechten verworven voor Nuvo, een mousserende likeur die geproduceerd wordt door het Amerikaanse concern London Group. Daarbij heeft het Nederlandse bedrijf ook een optie bedongen om het merk op termijn helemaal over te nemen. Financiële details over de transactie zijn niet bekendgemaakt. Nuvo wordt gemaakt van wodka, mousserende wijn en vruchtennectar. De drank heeft een exclusief imago en geniet volgens Bols vooral populariteit bij het vrouwelijke publiek. Bols verwacht dat Nuvo belangrijke groeivooruitzichten kan hebben. Ook rekent het bedrijf op een betere toegang tot de Amerikaanse markt.

Het Japanse technologieconcern Toshiba heeft een punt gezet achter een maandenlang conflict met zijn Amerikaanse sectorgenoot Western Digital. Daarmee is de weg vrij voor het Japanse technologieconcern om zijn chipdivisie te verkopen aan een groep investeerders rond Bain Capital. Western Digital wilde die verkoop tegenhouden omdat dochterbedrijf SanDisk bij de productie van geheugenchips nauw samenwerkt met de halfgeleidertak van Toshiba. Onderdeel van de schikking is dat deze samenwerking met enkele jaren wordt verlengd, zodat de zakelijke belangen van het Amerikaanse bedrijf voorlopig zijn beschermd. Toshiba heeft de inkomsten nodig om zijn financiële situatie te verbeteren.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple investeert 390 miljoen dollar in lenzenfabrikant Finistar. Dat heeft Apple bekendgemaakt. Finistar is een Amerikaanse producent van onder meer lasers, die door de iPhone van Apple wordt gebruikt voor gezichtsherkenning. Het geld voor de investering is volgens Apple afkomstig uit een fonds van 1 miljard dollar dat eerder dit jaar werd aangekondigd om de tewerkstelling in de Verenigde Staten te ondersteunen. Er wordt aan toegevoegd dat Finisar de financiële middelen zal gebruiken om een fabriek in Sherman in de Amerikaanse staat Texas te heropenen. Op de site zullen volgens Apple vijfhonderd arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

De Belgische regering lanceert een duurzame obligatie waarmee investeringen in duurzame projecten kunnen worden gefinancierd. Dat heeft Belgisch premier Charles Michel bekendgemaakt. Michel hoopt met de obligaties bij institutionele investeerders, zoals banken en verzekeraars, een bedrag tussen 3 miljard euro en 5 miljard euro te kunnen ophalen. Particulieren zullen na de uitgifte de obligaties op de secundaire markt kunnen kopen. Het geld zal onder meer gebruikt worden voor investeringen in de spoorwegeninfrastructuur en energie-efficiëntie. De uitgifte is volgens Michel een teken dat België een sterk engagement wil tonen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

De Belgische zandwinningsgroep SBR-Sibelco neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Fairmount Santrol over. Met de transactie is een bedrag van 170 miljoen dollar gemoeid. Daarnaast wordt ook een aandelenruil opgezet, waardoor de aandeelhouders van Fairmount een belang van 35 procent in de fusiegroep in portefeuille zullen houden. De fusiegroep realiseert een jaaromzet van ongeveer 2 miljard dollar. Fairmount wordt samengevoegd met Unimin, een divisie van SBS-Sibelco die zich heeft gespecialiseerd in de ontginning van fractioneerzand. Dat materiaal wordt onder meer gebruikt bij de ontwikkeling van schalielagen. Unimin kan door de operatie zijn positie op de Amerikaanse markt versterken.

De Duitse groep Aurubis investeert een bedrag van 320 miljoen euro in zijn sites in Hamburg en Olen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Aurubis is gespecialiseerd in de verwerking van koperconcentraat en koperschroot, waaruit zuiver koper moet worden gefilterd. Het bedrijf wil die activiteiten echter uitbreiden tot andere grondstoffen, zoals nikkel, selenium en tellerium. De activiteit buiten de kopersector moet de volgende vijf jaar zijn verdubbeld. Opgemerkt wordt dat de investering ook honderdtachtig banen zal creëren. Aurubis is tien jaar actief in Olen, waar de divisie Cumerio van Umicore werd overgenomen. Olen heeft zich binnen de groep ontwikkeld tot een expertisecentrum voor koper.

De investeringsmaatschappij Life Sciences Partners (LSP) van biotechnondernemer Rudy Dekeyser heeft een bedrag van 280 miljoen euro opgehaald. De middelen zullen worden geïnvesteerd in ontwikkelaars van medische technologie. De operatie vertegenwoordigt een nieuw record voor de medische sector. Life Sciences Partners evenaarde vorig jaar ook al het vroegere record van 250 miljoen euro van Gilde Health Care. De nieuwe middelen werden opgehaald bij een bredere reeks verzekeraars, banken, overheden en rijke particulieren. De nieuwe investeringen zullen worden verdeeld over een vijftiental ondernemingen. Eerdere investeringen gingen onder meer naar Galapagos, Kiadis, Crucell en Argenx.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google opent in Peking een onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Google wil met het filiaal naar eigen zeggen kunnen profiteren van Chinees talent op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het Chinese onderzoekscentrum zal samenwerken met gelijkaardige vestigingen van Google in onder meer New York, Toronto, Londen en Zürich. Het Chinese team zal worden geleid door Fei-Fei Li, hoofdwetenschapper van Google Cloud en voormalig hoofd van het onderzoekslaboratorium van de Stanford University. Fei-Fei Li zal die functie delen met Jia Li, voormalig onderzoeksdirecteur van het applicatiebedrijf Snap.

Het mediaconcern RTL Group zal vanaf begin volgend jaar nog slechts één chief executive hebben. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De voorbije periode werd het bedrijf geleid door Bert Habets en Guillaume de Posch, maar deze laatste heeft meegedeeld vrijwillig een stap opzij te zetten. De Posch blijft wel zetelen in de raad van bestuur van het mediaconcern. Een reden voor het vertrek van de Posch (59) is niet meegedeeld. De man was gedurende meer dan vijfentwintig jaar aan RTL Group verbonden. Vijf jaar geleden kreeg hij de leiding over het bedrijf. Bert Habets kwam in maart dit jaar over van RTL Nederland, waar hij een belangrijke rol had in de digitalisering van de zender.

Zuid-Korea overweegt een belasting op cryptovaluta in te voeren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De Zuid-Koreaanse regering zou plannen hebben om de winsten op cryptovaluta te belasten. Tevens zou aan minderjarigen worden verboden rekeningen voor virtuele munten te openen. Zuid-Korea ging in september van dit jaar al over tot een verbod op zogenaamde initial coin offerings (ico), waarmee ondernemingen eigen cryptovaluta uitgeven om snel groeikapitaal op te halen zonder op de traditionele markten beroep te moeten doen. Er is de voorbije periode een toenemende interesse in cryptovaluta opgetekend. Vooral de bitcoin kende een sterke waardestijging.

De volgende vijf jaar kan bijna 0,5 miljard euro worden geïnvesteerd in het Vlaamse spoornet. Dat is het gevolg van een overeenkomst die Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, heeft gesloten met zijn federaal collega François Bellot. Vlaanderen moet wel een pakket van 100 miljoen euro uit eigen middelen investeren. De beschikbare middelen zullen worden besteed aan elf prioriteiten die Ben Weyts had aangestipt, maar waaraan Bellot volgens de Vlaamse minister onvoldoende klemtoon op legde. Dat programma omvat onder meer de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven. Ook de spoorverbinding tussen Gent en Brugge wordt met bijkomende sporen uitgebreid.

07:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.