15-12-17

Nieuwsoverzicht

Het entertainmentconcern Walt Disney neemt de divisie film en televisie van sectorgenoot 21st Century Fox over. Met de transactis is een bedrag gemoeid van 52,4 miljard dollar. Door de transactie wordt Disney onder meer eigenaar van franchises zoals Avatar, Titanic, X-Men, Deadpool, Kung Fu Panda en Family Guy, net zoals populaire televisieseries zoals Modern Family, The Simpsons en The Americans. De overeenkomst omvat ook de Europese satellietzender Sky en een reeks betaalzenders zoals National Geographic. Ook Star India wordt eigendom van Disney. Het bedrijf wil over meer films en series kunnen beschikken om een eigen videostreamingdienst te kunnen opstarten.

Het Braziliaanse olieconcern Petrobras heeft met de beursgang van zijn brandstofdivisie Distribuidora een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro opgehaald. De aandelenverkoop moet het Braziliaanse oliebedrijf, dat de grootste schuldenlast in de oliesector meedraagt, de nodige ademruimte bieden. Petrobras wil met de verkoop van activa een bedrag van 21 miljard dollar ophalen. De beursgang van Distribuidora is in die operatie tot nu toe het grootste initiatief. Door het afstoten van de activa wil Petrobras niet alleen zijn zware schuldenlast verlagen, maar zich ook opnieuw meer op de productie van olie toespitsen. Gehoopt wordt dat het bedrijf op termijn weer een dividend zal kunnen uitkeren.

Een consortium rond de Belgische baggeraar Deme heeft een definitief contract gekregen voor de aanleg van de Blankenburgtunnel in Nederland. Met het project is een investering van ongeveer 1 miljard euro gemoeid. De Blankenburgtunnel moet de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio vergroten. Het project was eerder al toegewezen aan een consortium van Deme en de Nederlandse groep Ballast Nedam. Concurrenten hadden echter aangevoerd dat het winnende consortium een adviseur had ingeschakeld die bij de opstelling van de aanbesteding nog voor de opdrachtgever had gewerkt. Op die manier zou een concurrentieel voordeel zijn verworven. De klacht werd door de rechter afgewezen.

Het Russische hof van arbitrage heeft een klacht van het Duitse industrieconcern Siemens over de verhuis van gasturbines afgewezen. Siemens had de turbines geleverd voor een industrieel project in het zuiden van Rusland. Achteraf bleek dat de installaties waren verscheept naar de Krim, dat door Rusland drie jaar geleden was geannexeerd. Door die Russische agressie heeft de Europese Unie een verbod ingesteld op de leveringen van energietechnologie in het gecontesteerde gebied. Daarbij zou ook Siemens in problemen hebben kunnen komen, maar het bedrijf heeft altijd ontkend technologie aan de Krim te hebben geleverd. Tegen Rusland werd wegens de verhuis klacht neergelegd.

Midden januari neemt de Duitser Stephan Borchert zijn functie als nieuwe topman van de Nederlandse groep GrandVision, uitbater van optiekketens, op. De aandeelhouders hebben immers aan de benoeming van Borchert hun goedkeuring gehecht. Borchert wordt bij GrandVision de opvolger van Theo Kiesselbach, die al eerder had aangegeven volgend jaar zijn mandaat te zullen beëindigen. Kiesselbach heeft zestien jaar voor GrandVision gewerkt. Borchert werkte eerder onder meer voor de modeketen Peek & Cloppenburg (P&C) en het cosmeticabedrijf Douglas. Op dit ogenblik werkt hij voor het cosmeticabedrijf Sephora, waar hij eindverantwoordelijke is voor de Europese markt.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever koopt het Amerikaanse bedrijf Schmidt’s Naturals, fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten. Dat heeft Unilever bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Schmidt’s Naturals is gevestigd in Portland en maakte begin dit decennium met een deodorant zijn marktintrede. De onderneming produceert inmiddels ook zeep en tandpasta op basis van planten en mineralen. Het bedrijf, dat zich richt op de markt voor natuurlijke verzorgingsproducten, kent een snelle groei en krijgt nu bijkomende distributiemogelijkheden. Unilever beschouwt Schmidt’s Naturals als een goede aanvulling op eigen merken zoals Dove en Axe.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft bij de Europese constructeur Airbus honderd toestellen van het type A321neo besteld. Er werd ook een optie op nog eens honderd exemplaren genomen. De eerste toestellen moeten tegen eind dit decennium geleverd worden. De rest van het order wordt gespreid over de eerste drie jaar van volgend decennium. Een vliegtuig van het type A321neo kost volgens de catalogusprijs 127 miljoen dollar. De keuze voor Airbus zou zijn gebaseerd op onvrede die bij Delta is gerezen over Boeing. Delta maakte verder bekend dat zijn onderhoudsdivisie TechOps een langdurig contract heeft gesloten met motorenfabrikant Pratt & Whitney.

Het Amerikaanse verfconcern Axalta staat nog steeds open voor eventuele gesprekken over een samenwerking met sectorgenoot AkzoNobel. Dat heeft Robert Bryant, topman van Axalta, tijdens een investeerdersdag gezegd. Eerdere fusiegesprekken tussen beide partijen liepen vast nadat Nippon Paint interesse in Axalta had laten blijven. Dat leidde echter evenmin tot een oplossing, waarna opnieuw gewag werd gemaakt van een mogelijke toenadering tussen Axalta en AkzoNobel. Bryant benadrukte dat op dit ogenblik tussen beide partijen geen gesprekken worden gevoerd, maar liet wel verstaan geen problemen te hebben indien AkzoNobel opnieuw een initiatief in die richting zou nemen.

De Israëlische farmagroep Teva schrapt wereldwijd veertienduizend banen. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Door de operatie zal een kwart van alle arbeidsplaatsen bij het bedrijf verdwijnen. In Israël zullen zeventienhonderd functies wegvallen. Ook benadrukte Teva een aantal vestigingen te zullen sluiten. Een aantal onrendabele producten zullen worden afgestoten. Verdere details over de operatie werden niet bekend gemaakt. Wel gaf Teva aan voorlopig ook geen dividend meer te zullen uitkeren. Met de ingreep hoopt Teva zijn schuldenlast gevoelig te kunnen verminderen. De plannen zouden over een periode van twee jaar een besparing van 3 miljard dollar moeten opleveren.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell verkoopt zijn Argentijnse downstream-activiteiten aan de Braziliaanse groep Raizen. Met de transactie is een bedrag tussen 1 miljard dollar en 1,1 miljard dollar gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. De transactie zou betrekking hebben op onder meer een olieraffinaderij en honderden benzinestations. Raizen is één van de grootste producenten van suiker en ethanol ter wereld. Het bedrijf is een joint-venture van Shell en Cosan en is ook een groot distributeur van brandstoffen. Ook de Chileense groep Luksic zou interesse voor de activiteiten hebben getoond. De verkoop zou begin volgend jaar worden afgerond.

In de Verenigde Staten kunnen de internetproviders voortaan besluiten aan een aantal gebruikers prioriteit te verlenen. Dat heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) beslist. Door de maatregel wordt aan de Amerikaanse netneutraliteit een einde gemaakt. Zowel in de Europese Unie als de Verenigde Staten werd twee jaar geleden het beginsel van netneutraliteit geïnstalleerd. De Amerikaanse president Donald Trump had echter al te kennen gegeven de maatregel, die door zijn voorganger Barack Obama was goedgekeurd, te willen terugdraaien. Door de maatregel krijgen de grote online providers de kans om een grotere vergoeding te vragen voor hogere internetsnelheden.

Het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics lanceert een kapitaalverhoging van minstens 8 miljoen euro. Het Russische farmabedrijf Pharmstandard neemt een gedeelte van de investering voor zijn rekening. Dat geldt ook voor de Federale Participatiemaatschappij (FPIM) en de Société Régionale d'Investissement de Wallonie (SRIW). Op die manier heeft het bedrijf al een garantie op een bedrag van 4 miljoen euro. Indien bij de investeerders een grote interesse blijkt, kan het bedrag van de kapitaalverhoging mogelijk nog verder worden opgetrokken. Door de bijkomende middelen heeft Bone Therapeutics voldoende ruimte om zijn onderzoek en andere activiteiten tot eind volgend jaar verder te zetten.

Bij fietskoerier Bubble Post uit Gent, een dochteronderneming van Bpost, is een einde gemaakt aan het mandaat van chief executive Marc Morioux. Dat heeft Bpost bekendgemaakt. De taken van Morioux zijn inmiddels al overgenomen door Jeroen D’Espaillier, die bij de pakketdivisie van Bpost verantwoordelijk was voor de afdeling Fresh Food Delivery. Bubble Post werd de voorbije zomer door Bpost overgenomen. De transactie diende het netwerk van CityDepot, een dochteronderneming van Bpost, te versterken. Marc Morioux was anderhalf jaar geleden bij Bubble Post aangesteld om als chief executive Benjamin Rieder, één van de oprichters van de onderneming, op te volgen.

De Nederlandse retailer Albert Heijn zet de Duitse activiteiten van zijn winkelformule AH To Go stop. Opgemerkt wordt dat de Duitse winkels weliswaar een bescheiden groei lieten blijken, maar zouden onvoldoende redenen zijn gevonden om de activiteit verder te zetten. Daarbij wordt aangevoerd dat in Duitsland al meerdere andere ketens met gemakswinkels actief zijn. AH To Go had zes filialen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, maar ook vijf winkels bij benzinestations. Albert Heijn was zes jaar geleden met het concept AH To Go van start gegaan. Bedoeling was over een periode van vijf jaar honderdvijftig winkels te openen. De formule plooit zich nu helemaal terug op Nederland.

Woonketen Steinhoff gaat de financiële resultaten over vorig jaar herzien. Op de eerder gepubliceerde cijfers kan immers niet langer worden vertrouwd. Dat heeft Steinhoff bekend gemaakt. Het concern neemt naar eigen zeggen de nodige stappen om de kwestie op te lossen. Eerder had Steinhoff al aangegeven dat er in de cijfers onregelmatigheden waren aangetroffen. Tevens werd het vertrek van topman Markus Jooste bekendgemaakt. Die gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf de voorbije periode nagenoeg zijn hele beurswaarde zag verdampen. Ook een groot deel van het eigen vermogen is verdwenen. Vorderingen in het onderzoek worden aan de financiële markten gemeld.

14:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.