17-12-17

Nieuwsoverzicht

De Britse autobouwer Aston Martin is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Aan zakenbank Lazard is gevraagd de mogelijke opties te onderzoeken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Naast een verkoop zou mogelijk ook aan een beursnotering van het bedrijf kunnen worden gedacht. Aston Martin heeft de voorbije periode een sterke verkoopsgroei laten optekenen. Daarvan zouden de huidige eigenaren van het bedrijf - het Italiaanse investeringsfonds Investindustrial en enkele partijen uit Koeweit - willen profiteren. De waarde van Aston Martin wordt inmiddels geraamd op een bedrag tussen 2 miljard pond en 3 miljard pond.

Irak is van plan een uitgebreid netwerk van oliepijpleidingen aan te leggen. Het netwerk is vooral bedoeld om ruwe olie en olieproducten naar het buitenland te kunnen exporteren. De aanleg van het nieuwe netwerk moet niet alleen de exportmogelijkheden verhogen, maar dient ook het dure systeem van het olievervoer per vrachtwagen te vervangen. Door de opeenvolgende oorlogssituaties van de voorbije vijfendertig jaar zijn de oude pijpleidingen grotendeels verloren gegaan. Er is nog slechts één verbinding operationeel, waarbij vanuit het Koerdische gebied in het noorden van het land olie wordt getransporteerd naar de Turkse kust aan de Middellandse Zee.

Mogelijk zal de regering van de Verenigde Staten proberen te beletten dat vliegtuigbouwers Airbus en Boeing leveringen zouden doen aan Iran. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Nadat twee jaar geleden met Iran een nucleair akkoord werd gesloten, konden met het land ook opnieuw commerciële projecten worden opgezet. Boeing en Airbus hebben inmiddels met Iraanse vliegtuigmaatschappijen contracten voor bijna driehonderd vliegtuigen. De orders hebben een waarde van ongeveer 40 miljard dollar. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zouden die toestellen kunnen worden gebruikt voor het vervoer van wapens en soldaten.

Een groep Europese technologiebedrijven hebben aan de Europese Commissie gevraagd actie te ondernemen tegen de praktijken van een aantal grote Amerikaanse groepen zoals Apple en Amazon, die de concurrerende markt zouden ondermijnen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Onder meer Daniel Ek en Hans-Holger Albrecht, toplui van respectievelijk Spotify en Deezer, zouden in een brief aan de Europese Commissie hebben gevraagd in te grijpen. Ook een aantal Europese ontwikkelaars en uitgevers van games zouden het schrijven hebben ondertekend. De ondertekenaars zeggen dat de grote Amerikaanse groepen zich aan machtsmisbruik schuldig maken.

Franse jongeren onder de zestien jaar moeten voortaan mogelijk toestemming van hun ouders hebben om zich bij Facebook en andere sociale netwerken te registreren. Dat heeft Nicole Belloubet, Frans minister van justitie, bekendgemaakt. Volgens de minister zullen jongeren bij hun aanmelding moeten aangeven of ze van hun ouders of voogden goedkeuring hebben gekregen. Het is nog onduidelijk hoe de Franse autoriteiten de nieuwe regel willen gaan handhaven. De maatregel is onderdeel van een Frans wetsvoorstel dat de bescherming van de privacy bij de omgang met data te verbeteren. Het wetsvoorstel is al door het Franse kabinet goedgekeurd, maar moet nog wel het parlement passeren.

Een Belgische uitstap uit kernenergie tegen het midden van het volgende decennium, zoals in het energiepact is voorzien, is een ramp voor de industrie van het land. Er kunnen immers nooit tijdig voldoende alternatieve bronnen worden gecreëerd. Dat heeft Wouter De Geest, chief executive van Basf Antwerpen, gezegd. De Geest pleit dan ook voor een minimale nucleaire optie, waarbij twee kernreactoren langer operationeel kunnen blijven, samen met investeringen in hernieuwbare energie en invoer uit het buitenland. Indien dat niet gebeurt, worden volgens hem blackouts aanvaard en geeft België in praktijk zijn industrie op. Zekerheid van betaalbare energieleveringen zijn volgens hem cruciaal.

Telecomgroep Telenet mikt op de volledige eigendom van de groep De Vijver Media, de koepel boven de televisiezenders Vier, Vijf en Zes en het productiehuis Woestijnvis. Op dit ogenblik heeft Telenet een belang van 50 procent in De Vijver, terwijl Mediahuis een participatie van 30 procent in portefeuille heeft. De resterende 20 procent is in handen van de ondernemers Wouter Vandenhaute en Erik Watté. Er wordt echter al enkele maanden onderhandeld over een hertekening van de aandeelhoudersstructuur. Mediahuis, Vandenhaute en Watté zouden mogelijk bereid zijn hun participatie te verkopen. Telenet zou door de operatie bij de uittekening van de strategie voor De Vijver niet langer met tegenspraak rekening moeten houden.

In Zwitserland is de spoorlijn tussen Schwyz en Stoos, ten zuiden van Zürich, in gebruik genomen. De spoorlijn heeft een lengte van 1.720 meter en moet daarbij een hoogteverschil van 743 meter overwinnen. Het bergdorp Stoos ligt daarmee aan de terminus van de steilste spoorweg ter wereld. De trein moet op sommige delen van het traject hellingen tot 47,7 graden te nemen. Een speciale technologie werd toegepast, waarbij cilindrische coupés ervoor moeten zorgen dat de reizigers over het hele traject rechtop blijven. Met de aanleg van de spoorlijn was een investering gemoeid van 44,6 miljoen euro. De trein haalt een gemiddelde snelheid van tien meter per seconde.

In Nederland is de aanbesteding geopend van het offshore windproject Hollandse Kust Zuid. Het nieuwe windpark moet een capaciteit van 700 megawatt krijgen. Onder meer het Zweedse energieconcern Vattenfall zou al op de aanbesteding hebben ingeschreven. Het bedrijf zegt het project ook zonder subsidies van de overheid rendabel te kunnen opleveren. Ook de Duitse groep EnBW en het Noorse concern Statoil zouden interesse hebben getoond, net zoals Masdara Abu Dhabi Future Energy. Hollandse Kust Zuid zou het tweede Europese offshore windturbinepark worden dat zonder subsidies wordt gerealiseerd. In april ondertekende EnBW al een gelijkaardig contract in Noord-Duitsland.

Baggeraar Deme werkt aan een aangepaste versie voor een offshore energie-eiland. Dat heeft Alain Bernard, topman van Deme, gezegd. Deme had enkele jaren geleden al een gelijkaardig project uitgewerkt in samenwerking met sectorgenoot Jan De Nul en het energiebedrijf Electrabel. Het energie-atol moest overtollige productie van de offshore windparken voor later gebruik kunnen stockeren. De Belgische overheid weigerde twee jaar geleden echter voor het project een concessie te verlenen. Er zouden te veel onduidelijkheden zijn gebleven over het strategisch belang van het atol voor de Belgische energiebevoorrading. De nieuwe versie zou ook aandacht besteden aan aquacultuur en andere initiatieven van de blauwe cluster.

De Reynaers Group uit Duffel neemt het Zwitserse bedrijf Forster Profilsysteme over zijn het concern Arbonia. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Forster betekent wel de grootste overname uit de geschiedenis van Reynaers. Het Zwitserse bedrijf is een fabrikant van stalen bouwprofielen. Daarmee betreedt Reynaers, dat zich tot nu toe in aluminium heeft gespecialiseerd, een nieuwe markt. Forster is vooral actief in Zwitserland en Duitsland. De onderneming heeft ruim tweehonderd medewerkers en heeft in elf landen een regionaal kantoor. Het bedrijf zou de omzet van Reynaers met ongeveer 18 procent verhogen. De totale jaaromzet zou daarmee tot ongeveer 500 miljoen euro oplopen.

Het biotechbedrijf Tigenix heeft dan het Europese geneesmiddelenbureau een positief advies ontvangen voor de marktintroductie van zijn product Alofisel, een behandeling op basis van celtherapie tegen anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Tegen de aandoening zou op dit ogenblik geen efficiënte behandeling bestaan. Alofisel zal in Europa door het Japanse bedrijf Takeda worden gelanceerd. Gerekend wordt op een piekverkoop tussen 200 miljoen dollar en 300 dollar per jaar. In de Verenigde Staten, waar Tigenix zelf verantwoordelijk zal zijn voor de verkoop, wordt gewag gemaakt van piekomzetten tussen 300 miljoen dollar en 600 miljoen dollar.

Gevreesd moet worden dat de Amerikaanse farmagroep Gilead binnenkort een overnamebod op het Mechelse biotechbedrijf Galapagos zal doen. Dat heeft Onno Van de Stolpe, chief executive van Galapagos, gezegd. Galapagos en Gilead kondigden twee jaar geleden een verregaande samenwerking aan over de verdere ontwikkeling van filgotinib. Gilead nam toen ook een belang van 15 procent in Galapagos. In de overeenkomst was echter voorzien dat Gilead zijn participatie tot eind dit jaar niet kon opdrijven. Er moet volgens van de Stolpe dan ook rekening gehouden worden met een mogelijk bod. Hij merkt daarbij op dat Galapagos een aantal interessante projecten heeft die ook Gilead zouden kunnen interesseren.

Freddy Van Gaever, vijfentwintig jaar geleden oprichter van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines, is overleden. Van Gaever (79) startte zijn ondernemerscarrière in het wegtransport, maar stapte met zijn firma FreddyTrans in het midden van jaren zestig al in de luchtvaart. Nadien creëerde hij de regionale luchtvaartmaatschappij Delta Air Transport (DAT), die later door Sabena zou worden overgenomen en een uiteindelijk een doorstart zou kennen als Brussels Airlines. Nadat hij bij VLM Airlines was vertrokken, werd hij begin deze eeuw oprichter van maatschappij VG Airlines, die later tot Delsey Airlines zou evolueren. Ook bij de nieuwe start van VLM Airlines viel opnieuw de naam van Van Gaever.

De Spaanse ondernemer Amancio Ortega (81) trekt zich grotendeels terug uit het textielimperium dat hij met de groep Inditex heeft opgezet. Ortega had zich zes jaar geleden al uit de operationele activiteiten van de groep teruggetrokken, maar heeft nu ook zijn zetel in de bestuursraden van de 53 dochterondernemingen van Inditex opgegeven. Met een participatie van 59 procent blijft Ortega wel de belangrijkste aandeelhouder van het concern. Het vermogen van Ortega wordt geraamd op 60 miljard euro. Daarmee is de Spaanse ondernemer één van de rijkste personen ter wereld. Volgens het magazine Forbes hebben alleen Bill Gates, Warren Buffett en Jeff Bezos een groter persoonlijk vermogen dan Ortega.

17:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |