29-12-17

Nieuwsoverzicht

De Japanse investeerder Softbank heeft een belang genomen in het alternatieve taxibedrijf Uber Technologies. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Gewag wordt gemaakt van een belang van 20 procent. De totale waarde van Uber werd eerder geraamd op een bedrag van ruim 68 miljard dollar, maar Softbank zou op de transactie een korting van ongeveer 30 procent hebben bedongen. Uber zal de bijkomende financiële middelen investeren in zijn verdere uitbreiding. SoftBank was al investeerder in Didi Chuxing, de partner van Uber in China. Ook heeft het Japanse concern belangen in Grab en Ola in India.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft van de Amerikaanse Financial Industry Regulatory Authority (Finra) een boete gekregen omdat aan een aantal klanten tijdens de eerste helft van dit decennium gedurende geruime tijd verkeerde adviezen werden gegeven. De fout was het gevolg van een technisch defect, waardoor in de adviezen verkopen en aankopen werden verward. Citigroup werd door de toezichthouder verscheidene keren gewaarschuwd, maar zou niet adequaat hebben gereageerd. Ook de controles zouden tekort zijn geschoten. In totaal moet Citigroup 11,5 miljoen dollar betalen. Een gedeelte van 6 miljoen dollar zal worden gebruikt om gedupeerde klanten te compenseren.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de strenge regels voor de winning van olie en gas op zee versoepelen. Barack Obama, de voorganger van Trump, had striktere maatregelen ingevoerd in een reactie op de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon begin dit decennium. Onder meer waren strengere vereisten ingevoerd voor het ontwerp van het veiligheidssysteem. Ook moesten de exploitanten voor hun apparatuur een extern veiligheidsrapport kunnen voorleggen. Door een vermindering van de regeldruk zouden de exploitanten van de offshore booreilanden over een periode van tien jaar een besparing tot 288 miljoen dollar kunnen realiseren.

De Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Amazon voeren gesprekken rond de opstart van een aantal activiteiten in Saudi-Arabië. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De projecten zouden passen in de strategie van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die de technologiesector van zijn land wil stimuleren. Tot nu toe werden de producten van Apple en Amazon al door derde partijen op de Saudische markt geïntroduceerd, maar de Amerikaanse bedrijven hadden in het land geen grote directe aanwezigheid. Onder meer zou zijn voorzien dat Apple in Saudi-Arabië een eigen winkel opent. De gesprekken met Amazon bevinden zich in een vroege fase.

Tim Cook, topman van het Amerikaanse technologieconcern Apple, ontvangt dit jaar een beloning van 101,9 miljoen dollar. Dat blijkt uit een rapport dat het bedrijf bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft ingediend. Een groot deel van de vergoeding van Cook bestaat uit een aandelenpakket van 89,2 miljoen dollar dat de topman heeft ontvangen voor de uitstekende prestaties die het bedrijf dit jaar heeft laten optekenen. Cook geniet bij Apple een vast salaris van 3 miljoen dollar. Daarnaast ontving hij ook een bonus van 12,8 miljoen dollar, tegenover 8,7 miljoen dollar het jaar voordien. De andere vijf bestuursleden ontvingen een aandelenpakket tussen 10 miljoen dollar en 32 miljoen dollar.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro gaat bekijken of een aantal onderdelen van zijn zakenbank onder de nieuwe internationale regels nog wel levensvatbaar zijn. Dat heeft Kees van Dijkhuizen, topman van ABN Amro, tegenover het Financieele Dagblad gemeld. Onder meer verwees hij naar het beursbedrijf ABN Amro Clearing en de kredietverlening aan de scheepvaart en de energiesector. Door de nieuwe richtlijnen moet de bank meer kapitaal aanhouden, waardoor het rendement wordt beperkt. In een aantal services concurreert ABN Amro bovendien met bedrijven die niet door de nieuwe richtlijnen worden geraakt. Daardoor is het voor ABN Amro onmogelijk om de extra kosten aan de klanten door te rekenen.

De Zuid-Koreaanse overheid dreigt met de sluiting van handelsplatformen voor digitale munten. Daarmee wil Zuid-Korea de zware speculatie tegengaan. Zuid-Korea wordt met een grote bitcoin-activiteit geconfronteerd. Ongeveer een vijfde van de wereldwijde handel in de digitale munt zou immers in Zuid-Korea zijn gesitueerd. De Zuid-Koreaanse premier waarschuwde recent nog dat de bitcoin-speculatie een corrumperende impact had op de lokale jeugd. Er is nu aangekondigd dat anonieme rekeningen voor de handel in cryptomunten voortaan worden verboden. Daarnaast zal een nieuwe wetgeving de toezichthouders de mogelijkheid bieden om handelsplatformen voor cryptomunten te sluiten.

De Canadese bedrijven Potash en Agrium fuseren begin volgend jaar tot het concern Nutrien, dat de grootste meststoffenproducent van de wereld zal worden. Nutrien produceert 30 miljoen ton meststoffen  per jaar. Alleen al in de Verenigde Staten beschikt de fusiegroep over 1.400 productiesites. Nutrien vertegenwoordigt een omzet van ruim 20 miljard dollar en een bedrijfskasstroom van 4 miljard dollar. De fusie betekent een belangrijke uitdaging voor andere producenten van meststoffen, maar ook in landbouwsector groeit onrust. Gevreesd wordt immers dat Nutrien van zijn dominante positie gebruik zal maken om de prijzen voor meststoffen gevoelig op te drijven. Potash en Agrium hebben samen 20.000 werknemers.

In Duitsland is Erich Kellerhals (78), oprichter van elektronicaketen MediaMarkt, overleden. Het begin van het concern gaat terug naar de eerste helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw, toen Kellerhals en zijn echtgenote in Ingolstadt een winkel voor de verkoop van kachels en fietsen startten. Later werden ook radio en televisie aan het aanbod toegevoegd. Op het einde van de jaren zeventig werd in München is samenwerking met een aantal partners een discountwinkel voor elektronica opgezet. Dat groeide uit tot de groep MediaMarkt, die vandaag meer dan duizend winkels heeft in vijftien Europese landen. Later werd de keten verkocht aan de groep Kaufhof. Kellerhals had nog een belang van 22 procent in het bedrijf.

Rederij Exmar heeft mogelijk een huurder gevonden voor zijn drijvende gasfabriek FLNG Caribbean. Dat hebben waarnemers afgeleid uit verklaringen van een topman van het Iraanse staatsoliebedrijf Nioc. Daarbij werd verklaard dat de drijvende gasfabriek door Nioc voor een langere periode zou worden gehuurd. Gewag wordt gemaakt van een contract voor een periode van vijftien jaar. De Caribbean zou worden inzet om gas uit het Pars-veld voor de kust van Iran vloeibaar te maken. Het contract zou in de zomer van volgend jaar worden geactiveerd. Geraamd wordt dat de overeenkomst Exmar jaarlijks een bedrag tussen 30 miljoen dollar en 40 miljoen dollar kan opleveren.

Het Chinese conglomeraat Wanfeng Aviation Industry heeft de Oostenrijkse vliegtuigbouwer Diamond Aircraft overgenomen. Dat hebben de twe partijen bekend gemaakt. Opgemerkt zorgt de overname ervoor dat de toekomst van Diamond kan worden veilig gesteld. Wanfeng nam in december vorig jaar al een belang van 60 procent genomen in de Canadese divisie van Diamond Aircraft. Daarin was voorzien dat de een gedeelte van de productie naar Ontario in Canada zou worden overgebracht. Een ander gedeelte zou gehandhaafd blijven in Wiener Neustadt in Oostenrijk. Door de overname zal mogelijk opnieuw in de ontwikkeling van een aantal nieuwe modellen kunnen worden geïnvesteerd.

Het Brits-Nederlandse concern Shell heeft een nieuw langjarig contract getekend met de nationale oliemaatschappij van Koeweit over de levering van vloeibaar gemaakt aardgas. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De overeenkomst gaat in bij de start van het nieuwe decennium en heeft een looptijd van vijftien jaar. De productie moet Koeweit helpen om in zijn groeiende energiebehoefte te blijven voorzien, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen zou kunnen worden teruggedrongen. Het land heeft op dit ogenblik onvoldoende eigen productiecapaciteit. Over de omvang van het contract werden geen mededelingen gedaan. Ook financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

China moet lokale overheden failliet kunnen laten gaan, zodat een einde kan worden gemaakt aan de hoge schuldenlasten op de verschillende overheidsniveaus. Dat zegt Xu Zhong, hoofd van het onderzoeksbureau van de Chinese centrale bank. Ook het Chinese ministerie van financiën heeft eerder al aangegeven dat lokale overheden niet de illusie moeten hebben dat de nationale autoriteiten hen steeds uit de financiële problemen zullen redden. Chinese steden hebben jarenlang met enorme schulden hun lokale economie en vooral de plaatselijke vastgoedmarkt proberen te stimuleren. Opgeteld hebben de Chinese steden en regio’s officieel 259 miljard dollar schulden. De reële omvang is echter onduidelijk.

Rusland wil zijn winstbelasting van 13 procent op de bedrijfsleven schrappen. Russische ondernemingen kunnen ook een generaal pardon krijgen wanneer ze hun offshore kapitaal repatriëren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Op die manier moeten Russische zakenlieden kunnen worden overgehaald om hun buitenlandse kapitalen te repatriëren. De Russische nam drie jaar geleden al een gelijkaardige beslissing toen de kapitaalvlucht in het land enorme proporties aannam, de relatie met de westerse landen verslechterde en de olieprijzen kelderden. Die amnestie-regeling eindigde in de zomer van vorig jaar. Van die maatregel werd echter weinig gebruik gemaakt.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet zich voor zijn prijsbeleid bij het Bundeskartellamt verantwoorden. Lufthansa heeft sinds het faillissement van concurrent Air Berlin op de Duitse luchtvaartmarkt een grote dominantie verworven. Volgens het Bundeskartellamt zou Lufthansa daarvan mogelijk hebben geprofiteerd om de ticketprijzen op te trekken. Lufthansa ontkent echter de aantijgingen en betoogt dat de prijzen door algoritmes worden bepaald. De zakenkrant Handelsblatt had eerder al gemeld dat vluchten tussen Berlijn en Düsseldorf 300 procent duurder zijn geworden. Sinds eind november loopt er een onderzoek naar de tariefverhogingen bij Lufthansa.

08:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.