30-12-17

Nieuwsoverzicht

Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways, Vueling en Iberia, neemt de Oostenrijkse vliegtuigmaatschappij Niki over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 20 miljoen euro. Niki maakte eerder deel uit van Air Berlin, dat enkele maanden geleden failliet werd verklaard. De overnemer verwerft onder meer landingsrechten in Wenen, Düsseldorf, München en Palma. Het akkoord omvat ook de overdracht van vijftien vliegtuigen. Ongeveer 740 werknemers maken eveneens de overstap. Daarnaast krijgt Niki van zijn nieuwe eigenaar een financiële injectie van 16,5 miljoen euro. Niki wordt onderdeel van Vueling.

Warenhuisketen Hudson’s Bay gaat in zijn assortiment ook goedkopere merken opnemen. De keten wil daarmee zijn duur imago afzwakken. Dat heeft een woordvoerder van Hudson”s Bay tegenover het Financieele Dagblad. Hudson’s Bay zegt vastgesteld te hebben dat klanten vooral klagen over hogere prijzen. Daarom zal volgens de keten het merkenpakket worden aangepast. De keten merkte daarbij ook op geen enkel plan te hebben om zich uit de Nederlandse markt terug te trekken. De groep opende drie maanden geleden tien Nederlandse vestigingen. Een aandeelhouder had te kennen gegeven dat de groep zich echter alweer uit de Nederlandse markt zou willen terugtrekken. Dat wordt echter ontkend.

De Dienst Intellectuele Eigendom (DIE) van de Federale Overheidsdienst Economie heeft het voorbije jaar 1.173 patentaanvragen ontvangen. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie heeft bekendgemaakt. Over een periode van drie jaar is er sprake van een stijging met 34 procent. Ook de Belgische aanvragen voor Europese octrooien lieten het voorbije jaar een stijging met 7 procent optekenen. Daarmee is België één van de snelste groeiers van de Europese Unie. De groei wordt toegeschreven aan een verlaging van de taksen op de aanvragen en de grotere inspanningen die ondernemingen op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling doen.

Het energiebedrijf Electrabel, een dochter van de Franse groep Engie, heeft van het arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs in een aanslepend conflict met zijn Duitse sectorgenoot PreussenElektra, onderdeel van Eon, ongelijk gekregen. Het geschil draait rond een deal tussen de twee bedrijven acht jaar geleden over de uitwisseling van stroom uit kerncentrales. Beide rekenden elkaar de taks van het eigen land op nucleaire energie door, maar raakten het niet eens over de bedragen. De Duitse taks was eerder al door het Duitse grondwettelijk hof vernietigd. Nu gebeurt ook hetzelfde met de Belgische heffing. Electrabel kan niet meer in beroep gaan, maar sluit andere procedures niet uit.

Het investeringsfonds Pershing Square Holdings van miljardair Bill Ackman heeft een schikking bereikt in de zaak rond vermeende handel met voorkennis bij de mislukte overname van de farmagroep Allergan. Drie jaar geleden hadden Pershing en de farmagroep Valeant geprobeerd samen een vijandig bod te doen op Allergan. De aandeelhouders van Allergan beschuldigden de kandidaat-overnemers van handel met voorkennis. Valeant betaalt ruim 92 miljoen dollar in de schikking. Pershing had eerder al 75 miljoen dollar opzij gezet in verband met de kwestie. Het investeringsfonds van Ackman zegt echter in geen geval met voorkennis te hebben gehandeld en blijft zijn onschuld vasthouden.

Het Chinese technologieconcern Huawei verwacht dit jaar een omzet van 600 miljard yuan of 77 miljard euro te zullen boeken. Dat betekent een groei met 15 procent tegenover vorig jaar. Daarmee boekt het bedrijf de traagste omzetgroei in verscheidene jaren. Dat heeft Ken Hu, topman van Huawei, bekend gemaakt. Nochtans slaagde Huawei er dit jaar in op de wereldwijde smartphonemarkt aandeel te winnen tegenover Samsung en Apple. De omzet van de apparatendivisie nam met 30 procent toe tot 236 miljard yuan. Huawei verdient traditiegetrouw echter het meest met zijn netwerkdivisie. De uitrol van nieuwe netwerken stagneerde echter door een afnemende investeringsbereidheid bij telecombedrijven.

SnowWorld wil naast zijn overdekte skihal in Zoetermeer in Nederland onder de naam SurfCity ook een complex voor surfers optrekken. Dat heeft een woordvoerder van SnowWorld, dat gecontroleerd wordt door de holding Alychlo van Marc Coucke, bekendgemaakt. Met het project zou een investering zijn gemoeid van ongeveer 25 miljoen euro. SurfCity zou over twee jaar zijn deuren openen. Gewag wordt gemaakt van een golfslagbad van driehonderd meter lang en vijftig meter breed. Surfers zouden kunnen rekenen op golven die bijna twee meter hoog reiken en in reeksen van vijf exemplaren zouden kunnen worden genomen. Alychlo heeft op dit ogenblik al 70 procent van de aandelen van SnowWorld in bezit.

In Frankrijk loopt sinds november een vooronderzoek naar voorgeprogrammeerde veroudering en misleiding bij printers van de Japanse producent Epson. Het onderzoek is een gevolg van klachten van de organisatie Halte à l'Obsolenscence Programmée (HOP) tegen verschillende fabrikanten van printers. De apparaten zouden melden dat de inkt is uitgeput, terwijl de patronen in realiteit nog voor ongeveer 20 procent zouden zijn gevuld. Naast Epson werden door de consumentenorganisatie ook fabrikanten zoals Hewlett-Packard (HP), Canon en Brother geviseerd. In België heeft verbruikersorganisatie Test-Aankoop het probleem al aangekaart bij Kris Peeters, federaal minister van consumentenzaken.

Champagne is niet langer de populairste mousserende wijn van de wereld. De grootste verkoop werd vorig jaar immers gerealiseerd door de Italiaanse prosecco, die in totaal 411 miljoen flessen op de markt afzette. Champagne kwam op de tweede plaats met 306 miljoen flessen. De acht andere soorten Franse schuimwijnen kwamen aan een volume van 80 miljoen flessen. De interesse in prosecco heeft de jongste jaren een sterke groei gekend. Het fenomeen kan in belangrijke mate worden toegeschreven aan de streekgebonden bescherming van het product. Door voorbije drie jaar heeft de productie en een stijging 45 procent laten optekenen. De belangstelling voor Spaanse cava is daarentegen afgenomen.

Verzekeraar Ageas heeft zijn belang in zijn Italiaanse joint-venture Cargeas verkocht. Cargeas werd acht jaar geleden door Ageas en het Franse concern BNP Paribas Cardiff opgericht. Ageas heeft nu zijn belang verkocht aan de Franse groep, die al een participatie van 50 procent min één aandeel in Cargeas in portefeuille had. Met de verkoop was een bedrag gemoeid van 178 miljoen euro. Ageas zegt dat de Italiaanse joint-venture niet langer tot zijn kernactiviteiten behoort. Cargeas verkoopt immers schadeverzekeringen in mature markten, terwijl Ageas zich wil focussen waar een sterk marktaandeel kan worden uitgebouwd en sterke vooruitzichten kunnen worden geboden.

De Italiaanse broers Barbato mogen hun modebedrijf voortaan onder de naam Steve Jobs in de markt plaatsen. Dat heeft de rechtbank beslist. De broers Vincenzo en Giacomo Barbato ontdekten vijf jaar geleden dat Apple had nagelaten de naam van zijn oprichter Steve Jobs als merk te laten registreren. De broers deponeerden de naam vervolgens zelf bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). De naam zou gebruikt worden voor een nieuw modehuis, maar Apple legde daarop klacht neer bij de rechtbank. De klacht werd echter verworpen. Ook het logo van de Barbato’s toont veel gelijkenissen met Apple. De broers hebben gezegd ooit ook elektronica te willen verkopen.

In Frankrijk zijn onderhandelingen voor een fusie tussen de investeerders Eurazeo en Idinvest gestart. Dat heeft Eurazeo bekend gemaakt. Bedoeling is dat Eurazeo een meerderheidsbelang zou verwerven in zijn sectorgenoot. Door de overname zou Eurazeo de omvang van zijn portfolio nagenoeg verdubbelen. Zelf beheert de investeerder momenteel al 8 miljard euro aan activa van onder meer de horecaketens Accor en Léon de Bruxelles, de modemerken Degisual en Moncier, autoverhuurder Europcar en kappersgroep Dessango. Idinvest, twintig jaar geleden opgericht onder de naam AGF Private Equity, heeft een portfolio met een omvang van 7 miljard euro. Idinvest is vooral actief in digitale media en technologie.

Bij de vervanging van de batterijen van de jongste generaties iPhones zal de klant op belangrijke kortingen kunnen rekenen. Dat heeft Apple, producent van de iPhone, gemeld. Daarbij worden prijskortingen tot 50 procent aangekondigd. De actie zou bijna een jaar lang lopen. Met het aanbod wil Apple een antwoord bieden op de recente kritiek, waarbij was aangegeven dat de werking van oudere modellen van de iPhone bewust worden vertraagd. Officieel zou die maatregel zijn ingevoerd om de levensduur van de toestellen te verlengen, maar volgens critici wil Apple klanten aanzetten om sneller voor een nieuw model te kiezen. Apple ontkent echter met klem dergelijke praktijken te hebben gehanteerd.

Het Belgisch Staatsblad heeft het lopende jaar afgesloten met een recordaantal pagina's. In totaal werden dit jaar 117.002 bladzijden gepubliceerd. Het vorige record dateert van drie jaar geleden, toen ongeveer 107.000 pagina’s werden geteld. Het nieuwe record is volgens Wilfried Verrezen, directeur van het Belgisch Staatsblad, grotendeels te wijten aan enkele grote internationale verdragen in het begin van dit jaar. Daarvoor creëerde na een het eerste kwartaal al een extra volume van 25.000 bladzijden. Verder was het op legislatief vlak geen uitzonderlijk jaar. Het federale niveau vertegenwoordigt 55,4 procent van het totale pakket, gevolgd door de Vlaamse gemeenschap (14,5 procent) en het Waalse gewest (13,6 procent).

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moet zijn kostenlast tussen 10 procent en 15 procent verlagen. Het kostenverschil met de budgetsector moet zo klein mogelijk blijven. Dat heeft Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, gezegd. Ook de voorbije drie jaar konden de kosten door een brede waaier maatregelen al met 15 procent worden afgebouwd. Dat gebeurde onder meer door besparingen op het personeel, een harmonisatie van de vloot en een verbetering van de processen op de luchthaven, zoals een efficiëntere bagageafhandeling en een slimmere organisatie van de catering. Volgens Gustin is het mogelijk om de volgende drie jaar nog eens dezelfde inspanning te doen.

08:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.