31-12-17

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal dit jaar meer dan 9 miljoen reizigers vervoeren. Daarmee wordt een nieuw record gevestigd. Het vorige record dateert van vorig jaar, toen 7,74 miljoen passagiers werden geteld. Dit jaar werden na elf maanden echter al 8,4 miljoen reizigers geregistreerd. Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, had eerder al gemeld dat dit jaar meer dan 9 miljoen passagiers zouden worden vervoerd. Eind oktober waren immers de activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium door Brussels Airlines overgenomen. Daarnaast wordt echter ook gewezen naar de inzet van nieuwe toestellen, die een groter aantal passagiers kunnen vervoeren. Ook het aantal bestemmingen werd uitgebreid.

De Ierse maatschappij AerCap, actief in vliegtuigleasing, heeft aangekondigd bij constructeur Airbus nog eens vijftig toestellen van het type A320neo te kopen. Met de bestelling wordt een optie uitgevoerd die bij een eerdere aankoop was neergelegd. De leveringen van het nieuwe order moeten over vijf jaar van start gaan. Het order heeft een cataloguswaarde van 5,3 miljard euro. Wanneer het nieuwe order volledig is uitgevoerd, zal AerCap in totaal 270 exemplaren van de A320neo in zijn vloot hebben. Het toestel is vooral bedoeld voor vluchten op middellange afstanden. De totale vloot van AerCap telt ruim 1.500 toestellen. Daarmee is de maatschappij naar eigen zeggen marktleider in vliegtuigleasing.

In België hebben de autoriteiten tijdens de eerste helft van dit jaar bij de grote technologiebedrijven 1.341 aanvragen voor informatie over een totaal van 2.619 accounts of apparaten ingediend. Vier jaar geleden waren bij de vragen over dezelfde periode slechts 1.417 apparaten of accounts gemoeid. Opgemerkt wordt dat inmiddels gemiddeld 80 procent van de vragen worden ingewilligd. De meeste vragen hadden betrekking op Apple (1.040), gevolgd door Facebook (757), Microsoft (441), Google (349) en Twitter (32). Bij Facebook en Microsoft worden meer dan 80 procent van de vragen ingewilligd. Apple blijft net onder het gemiddelde van 80 procent. Bij Twitter daalt dat cijfer echter tot 67 procent.

Het recyclagebedrijf Belgian Scrap Terminal (BST) heeft in Kallo een recyclagefabriek voor afgeschreven auto’s in gebruik genomen. Met het project was een investering gemoeid van 20 miljoen euro. Een nieuwe shredder bleek noodzakelijk om de toenemende stroom autowrakken te kunnen blijven recycleren. Ook ander metaalafval kan door de shredder worden verwerkt. De installatie kan tot tweeduizend ton afval verwerken. Dat komt overeen met ongeveer tweeduizend autowrakken. De installatie is bovendien in staat om nadien ook kleine delen kunststof te recupereren. Het bedrijf heeft sinds dertig jaar een schrootterminal aan het Vrasenedok. Jaarlijks wordt ongeveer anderhalf ton schroot verwerkt.

De federale wegpolitie neemt volgend jaar in totaal 121 nieuwe voertuigen in gebruik. Met de aankoop gaat een investering van 5,8 miljoen euro gepaard. Onder meer worden negenendertig interventiewagens van het model Volvo V90 aangekocht. De wagen werd specifiek aan de noden van de wegpolitie aangepast. Het voertuig, dat zal worden gebruikt bij interventies en signalisatie, kost 76.000 euro. De auto kon vooraf bij de Zweedse politie worden uitgetest. Daarnaast werden nog achtentwintig andere wagens en vierenvijftig motorfietsen aangekondigd. De aankopen worden verdeeld over de zesentwintig verkeersposten van de federale wegpolitie. Eind juni moeten alle voertuigen zijn geleverd en verdeeld.

Tim Cook, chief executive van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, moet in de toekomst ook voor zijn vakanties van een privéjet gebruik maken. Dat heeft de raad van bestuur van Apple bekendgemaakt. Gewag wordt gemaakt van veiligheidsredenen. Het voorbije jaar werd een bedrag van 93.109 dollar betaald om Cook met een privéjet te vervoeren. Steve Jobs, de voorganger van Cook, kon op een eigen vliegtuig beroep doen. De veiligheidsmaatregelen die Apple verder nam om Cook te beschermen vergden nog eens een investering van 224.216 dollar. Dat bedrag werd onder meer uitbesteed aan bodyguards en een aantal andere beveiligingsmaatregelen.

Een chief executive van een Duits bedrijf ontvangt gemiddeld een jaarsalaris van 5,6 miljoen euro. Daarmee scoort een Duitse bedrijfsleider beter dan collega’s uit andere West-Europese landen. Dat blijkt uit het salarisonderzoek van Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School. Op de tweede plaats staat Groot-Brittannië met een gemiddelde vergoeding van 4,9 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk met 4,61 miljoen euro en Nederland met 2,94 miljoen euro. In Zweden wordt een gemiddeld bedrag van 1,51 miljoen euro betaald, tegenover 2,08 miljoen euro in België. Rekening houdend met alle parameters, geeft de verdeling volgens Baeten aan dat Duits en Britse bedrijfsleiders worden overbetaald.

De Britse budgetvlieger EasyJet wil ook in de toekomst een verdere groei blijven realiseren. Dat heeft Johan Lundgren, de nieuwe topman van EasyJet, gezegd. Lundgren zegt dat de maatschappij volgend jaar 90 miljoen passagiers wil ver ook het systeem van aansluitingen op de vluchten op verre bestemmingen van andere maatschappijen verder uitbreiden. Waarnemers merken op dat Lundgren daarmee verder bouwt op de strategie van zijn voorganger Carolyn McCall, die onder meer de landingsrechten op de Berlijnse luchthaven Tegel kon uitbreiden na de overname van een gedeelte van de portefeuille van de failliete Duitse maatschappij Air Berlin. Lundgren stelt ook hybride technologieën in het vooruitzicht.

De alternatieve taxidienst Uber verkoopt zijn leasedivisie Xchange Leasing aan de startup Fair.com. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Uber had Xchange Leasing twee jaar geleden gelanceerd om ook personen met een minder sterke kredietwaardigheid toch nog de mogelijkheid te bieden als taxichauffeur te werken. Xchange Leasing zou inmiddels over een vloot van meer dan dertigduizend wagens met een boekwaarde van ongeveer 400 miljoen dollar beschikken. Door het intensieve gebruik zouden de wagens echter snel aan waarde verliezen en daarmee een grote verliespost creëren.

Deutsche Bank gaat aan zijn personeel weer bonussen geven. Ook kunnen opnieuw loonsverhogingen in overweging worden genomen. Dat heeft John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, gezegd in een gesprek met de Duitse zakenkrant Börsen Zeitung. De bank moest vorig jaar onder meer miljardenboetes voor giftige beleggingsproducten betalen. Daardoor moesten besparingen worden doorgevoerd en dienden onder meer de bonussen van 2,4 miljard euro naar 546 miljoen euro worden teruggebracht. Hoewel de bank volgens Cryan nog steeds met een uitdagende omgeving wordt geconfronteerd, begint de situatie zich volgens hem toch te normaliseren.

De Duitse autobouwer Volkswagen is er niet in geslaagd om een speciale onderzoeker, die op aangeven van aandeelhouders was aangesteld, te laten wraken. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De speciale onderzoeker diende na te gaan of de top van het concern op de hoogte was van de fraude met emissiesoftware. Volgens Volkswagen werden echter door de activiteiten van de speciale onderzoekers, die door de rechtbank was aangeduid, de fundamentele rechten van het bedrijf aangetast. Volkswagen had daarop aan het Duitse Constitutioneel Hof gevraagd de aanstelling van de onderzoeker te vernietigen. De vraag werd echter verworpen. Inhoudelijk werd over de beslissing geen verduidelijking verstrekt.

Er is met een metro of een lightrail een rechtstreekse verbinding mogelijk tussen het stadscentrum van Amsterdam en luchthaven Schiphol. Die aanleg moet wel door de privésector worden gefinancierd. Dat heeft Ad Toet, vertrekkend directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), in een gesprek met het Financieel Dagblad gezegd. In Amsterdam wordt al langer gekeken of met openbaar vervoer een snelle verbinding met luchthaven Schiphol kan worden gerealiseerd. Toet zegt er echter persoonlijk van overtuigd te zijn dat voor dergelijke investeringen privépartners moeten worden gezorgd. Dergelijke partijen kunnen volgens Toet worden aangetrokken indien voldoende rendement kan worden gegarandeerd.

Luchtvaartmaatschappij China Aircraft Leasing Group Holdings (Calc) heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus een bestelling voor vijftig exemplaren van het type A320neo geplaatst. Met de overeenkomst is een cataloguswaarde van ruim 4,5 miljard euro gemoeid. De vliegtuigen kunnen worden ingezet voor verbindingen op middellange afstanden of verre bestemmingen. Met inbegrip van het nieuwe order heeft China Aircraft Leasing bij Airbus een bestelling van ongeveer tweehonderd toestellen lopen. Mike Poon, chief executive van de Chinese maatschappij, benadrukt dat het bedrijf de volgende jaren een sterke groei wil realiseren. Het nieuwe order moet over zes jaar volledig zijn geleverd.

Het Brusselse bedrijf Alter Pharma, producent van generische geneesmiddelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse investeringsgroep Riverside. Alter Pharma werd een tiental geleden opgericht door Stijn Van Rompay. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan honderdtwintig werknemers en realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 68 miljoen euro. De voorbije zomer raakte echter bekend dat voor Alter Pharma een overnemer werd gezocht. Riverside heeft nu een meerderheid in de Belgische onderneming verworven. Alter Pharma moet door de inbreng van Riverside zijn verdere groei kunnen versnellen. Onder meer wordt gedacht aan overnames die door Riverside zouden worden gefinancierd.

Het Canadese bedrijf Aeterna Zentaris heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen voor de commerciële lancering van Macrilen, een product dat diagnoses rond een tekort aan groeihormonen moet vergemakkelijken. Het bedrijf vermoedt dat er in de Verenigde Staten, Canada en Europa jaarlijks zestigduizend tests naar een tekort van groeihormonen worden uitgevoerd. Het product zou in de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar op de Amerikaanse markt kunnen worden gelanceerd. Michael V. Ward, chief executive van Aeterna Zentaris, benadrukt dat het product een belangrijke leemte in de markt invult en zowel patiënten als medisch personeel een meerwaarde biedt.

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.