31-12-17

Laag inkomen verhoogt risico op vroegtijdig overlijden

Personen uit lagere inkomenscategorieën lopen een grotere kans om vroegtijdig te overlijden aan ziektes die kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Victoria University in Australië.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gematigde streken vragen grootste aanpassing aan klimaatverandering

In de regio's op de grootste afstanden tot de polen en de evenaar hebben diersoorten het meest te winnen bij een grote aanpassingskracht aan de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Lund University in Zweden.

Lees Verder

15:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen tonen vroeg tekenen van racisme

Blanke kinderen tonen al op jonge leeftijd tekenen van impliciet racisme. Generatiegenoten met dezelfde huidskleur worden immers bevoordeeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol en de York University in Toronto.
 

14:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bij liefdadigheid is lieftalligheid belangrijker dan behoefte

Bij liefdadigheid spreekt lieftalligheid het publiek veel meer aan dan de reële nood. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bath. Vastgesteld werd dat voor het voortbestaan van de giraf, de zebra, de olifant of de flamingo meer geld kon worden opgehaald dan voor de redding van de lesuur, de orang-oetan, de chimpansee of de pinguïn.

Lees Verder

13:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén op tien jonge Amerikanen één jaar dakloos

In de Verenigde Staten is één op tien jonge volwassenen gedurende minstens één jaar dakloos geweest. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago. Dat geldt ook voor adolescenten.

Lees Verder

12:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook transport verhoogt risico op gehoorschade

Forenzen worden tijdens hun verplaatsingen vaak geconfronteerd met geluidsniveaus die op termijn tot gehoorschade kunnen leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Toronto.

Lees Verder


11:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kunstlicht steeds grotere bedreiging voor natuur

Het probleem van de lichtvervuiling vormt steeds een grotere bedreiging voor de natuur. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries.

09:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal dit jaar meer dan 9 miljoen reizigers vervoeren. Daarmee wordt een nieuw record gevestigd. Het vorige record dateert van vorig jaar, toen 7,74 miljoen passagiers werden geteld. Dit jaar werden na elf maanden echter al 8,4 miljoen reizigers geregistreerd. Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, had eerder al gemeld dat dit jaar meer dan 9 miljoen passagiers zouden worden vervoerd. Eind oktober waren immers de activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium door Brussels Airlines overgenomen. Daarnaast wordt echter ook gewezen naar de inzet van nieuwe toestellen, die een groter aantal passagiers kunnen vervoeren. Ook het aantal bestemmingen werd uitgebreid.

De Ierse maatschappij AerCap, actief in vliegtuigleasing, heeft aangekondigd bij constructeur Airbus nog eens vijftig toestellen van het type A320neo te kopen. Met de bestelling wordt een optie uitgevoerd die bij een eerdere aankoop was neergelegd. De leveringen van het nieuwe order moeten over vijf jaar van start gaan. Het order heeft een cataloguswaarde van 5,3 miljard euro. Wanneer het nieuwe order volledig is uitgevoerd, zal AerCap in totaal 270 exemplaren van de A320neo in zijn vloot hebben. Het toestel is vooral bedoeld voor vluchten op middellange afstanden. De totale vloot van AerCap telt ruim 1.500 toestellen. Daarmee is de maatschappij naar eigen zeggen marktleider in vliegtuigleasing.

In België hebben de autoriteiten tijdens de eerste helft van dit jaar bij de grote technologiebedrijven 1.341 aanvragen voor informatie over een totaal van 2.619 accounts of apparaten ingediend. Vier jaar geleden waren bij de vragen over dezelfde periode slechts 1.417 apparaten of accounts gemoeid. Opgemerkt wordt dat inmiddels gemiddeld 80 procent van de vragen worden ingewilligd. De meeste vragen hadden betrekking op Apple (1.040), gevolgd door Facebook (757), Microsoft (441), Google (349) en Twitter (32). Bij Facebook en Microsoft worden meer dan 80 procent van de vragen ingewilligd. Apple blijft net onder het gemiddelde van 80 procent. Bij Twitter daalt dat cijfer echter tot 67 procent.

Het recyclagebedrijf Belgian Scrap Terminal (BST) heeft in Kallo een recyclagefabriek voor afgeschreven auto’s in gebruik genomen. Met het project was een investering gemoeid van 20 miljoen euro. Een nieuwe shredder bleek noodzakelijk om de toenemende stroom autowrakken te kunnen blijven recycleren. Ook ander metaalafval kan door de shredder worden verwerkt. De installatie kan tot tweeduizend ton afval verwerken. Dat komt overeen met ongeveer tweeduizend autowrakken. De installatie is bovendien in staat om nadien ook kleine delen kunststof te recupereren. Het bedrijf heeft sinds dertig jaar een schrootterminal aan het Vrasenedok. Jaarlijks wordt ongeveer anderhalf ton schroot verwerkt.

De federale wegpolitie neemt volgend jaar in totaal 121 nieuwe voertuigen in gebruik. Met de aankoop gaat een investering van 5,8 miljoen euro gepaard. Onder meer worden negenendertig interventiewagens van het model Volvo V90 aangekocht. De wagen werd specifiek aan de noden van de wegpolitie aangepast. Het voertuig, dat zal worden gebruikt bij interventies en signalisatie, kost 76.000 euro. De auto kon vooraf bij de Zweedse politie worden uitgetest. Daarnaast werden nog achtentwintig andere wagens en vierenvijftig motorfietsen aangekondigd. De aankopen worden verdeeld over de zesentwintig verkeersposten van de federale wegpolitie. Eind juni moeten alle voertuigen zijn geleverd en verdeeld.

Tim Cook, chief executive van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, moet in de toekomst ook voor zijn vakanties van een privéjet gebruik maken. Dat heeft de raad van bestuur van Apple bekendgemaakt. Gewag wordt gemaakt van veiligheidsredenen. Het voorbije jaar werd een bedrag van 93.109 dollar betaald om Cook met een privéjet te vervoeren. Steve Jobs, de voorganger van Cook, kon op een eigen vliegtuig beroep doen. De veiligheidsmaatregelen die Apple verder nam om Cook te beschermen vergden nog eens een investering van 224.216 dollar. Dat bedrag werd onder meer uitbesteed aan bodyguards en een aantal andere beveiligingsmaatregelen.

Een chief executive van een Duits bedrijf ontvangt gemiddeld een jaarsalaris van 5,6 miljoen euro. Daarmee scoort een Duitse bedrijfsleider beter dan collega’s uit andere West-Europese landen. Dat blijkt uit het salarisonderzoek van Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School. Op de tweede plaats staat Groot-Brittannië met een gemiddelde vergoeding van 4,9 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk met 4,61 miljoen euro en Nederland met 2,94 miljoen euro. In Zweden wordt een gemiddeld bedrag van 1,51 miljoen euro betaald, tegenover 2,08 miljoen euro in België. Rekening houdend met alle parameters, geeft de verdeling volgens Baeten aan dat Duits en Britse bedrijfsleiders worden overbetaald.

De Britse budgetvlieger EasyJet wil ook in de toekomst een verdere groei blijven realiseren. Dat heeft Johan Lundgren, de nieuwe topman van EasyJet, gezegd. Lundgren zegt dat de maatschappij volgend jaar 90 miljoen passagiers wil ver ook het systeem van aansluitingen op de vluchten op verre bestemmingen van andere maatschappijen verder uitbreiden. Waarnemers merken op dat Lundgren daarmee verder bouwt op de strategie van zijn voorganger Carolyn McCall, die onder meer de landingsrechten op de Berlijnse luchthaven Tegel kon uitbreiden na de overname van een gedeelte van de portefeuille van de failliete Duitse maatschappij Air Berlin. Lundgren stelt ook hybride technologieën in het vooruitzicht.

De alternatieve taxidienst Uber verkoopt zijn leasedivisie Xchange Leasing aan de startup Fair.com. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Uber had Xchange Leasing twee jaar geleden gelanceerd om ook personen met een minder sterke kredietwaardigheid toch nog de mogelijkheid te bieden als taxichauffeur te werken. Xchange Leasing zou inmiddels over een vloot van meer dan dertigduizend wagens met een boekwaarde van ongeveer 400 miljoen dollar beschikken. Door het intensieve gebruik zouden de wagens echter snel aan waarde verliezen en daarmee een grote verliespost creëren.

Deutsche Bank gaat aan zijn personeel weer bonussen geven. Ook kunnen opnieuw loonsverhogingen in overweging worden genomen. Dat heeft John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, gezegd in een gesprek met de Duitse zakenkrant Börsen Zeitung. De bank moest vorig jaar onder meer miljardenboetes voor giftige beleggingsproducten betalen. Daardoor moesten besparingen worden doorgevoerd en dienden onder meer de bonussen van 2,4 miljard euro naar 546 miljoen euro worden teruggebracht. Hoewel de bank volgens Cryan nog steeds met een uitdagende omgeving wordt geconfronteerd, begint de situatie zich volgens hem toch te normaliseren.

De Duitse autobouwer Volkswagen is er niet in geslaagd om een speciale onderzoeker, die op aangeven van aandeelhouders was aangesteld, te laten wraken. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De speciale onderzoeker diende na te gaan of de top van het concern op de hoogte was van de fraude met emissiesoftware. Volgens Volkswagen werden echter door de activiteiten van de speciale onderzoekers, die door de rechtbank was aangeduid, de fundamentele rechten van het bedrijf aangetast. Volkswagen had daarop aan het Duitse Constitutioneel Hof gevraagd de aanstelling van de onderzoeker te vernietigen. De vraag werd echter verworpen. Inhoudelijk werd over de beslissing geen verduidelijking verstrekt.

Er is met een metro of een lightrail een rechtstreekse verbinding mogelijk tussen het stadscentrum van Amsterdam en luchthaven Schiphol. Die aanleg moet wel door de privésector worden gefinancierd. Dat heeft Ad Toet, vertrekkend directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), in een gesprek met het Financieel Dagblad gezegd. In Amsterdam wordt al langer gekeken of met openbaar vervoer een snelle verbinding met luchthaven Schiphol kan worden gerealiseerd. Toet zegt er echter persoonlijk van overtuigd te zijn dat voor dergelijke investeringen privépartners moeten worden gezorgd. Dergelijke partijen kunnen volgens Toet worden aangetrokken indien voldoende rendement kan worden gegarandeerd.

Luchtvaartmaatschappij China Aircraft Leasing Group Holdings (Calc) heeft bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus een bestelling voor vijftig exemplaren van het type A320neo geplaatst. Met de overeenkomst is een cataloguswaarde van ruim 4,5 miljard euro gemoeid. De vliegtuigen kunnen worden ingezet voor verbindingen op middellange afstanden of verre bestemmingen. Met inbegrip van het nieuwe order heeft China Aircraft Leasing bij Airbus een bestelling van ongeveer tweehonderd toestellen lopen. Mike Poon, chief executive van de Chinese maatschappij, benadrukt dat het bedrijf de volgende jaren een sterke groei wil realiseren. Het nieuwe order moet over zes jaar volledig zijn geleverd.

Het Brusselse bedrijf Alter Pharma, producent van generische geneesmiddelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse investeringsgroep Riverside. Alter Pharma werd een tiental geleden opgericht door Stijn Van Rompay. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan honderdtwintig werknemers en realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 68 miljoen euro. De voorbije zomer raakte echter bekend dat voor Alter Pharma een overnemer werd gezocht. Riverside heeft nu een meerderheid in de Belgische onderneming verworven. Alter Pharma moet door de inbreng van Riverside zijn verdere groei kunnen versnellen. Onder meer wordt gedacht aan overnames die door Riverside zouden worden gefinancierd.

Het Canadese bedrijf Aeterna Zentaris heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen voor de commerciële lancering van Macrilen, een product dat diagnoses rond een tekort aan groeihormonen moet vergemakkelijken. Het bedrijf vermoedt dat er in de Verenigde Staten, Canada en Europa jaarlijks zestigduizend tests naar een tekort van groeihormonen worden uitgevoerd. Het product zou in de loop van het eerste kwartaal van volgend jaar op de Amerikaanse markt kunnen worden gelanceerd. Michael V. Ward, chief executive van Aeterna Zentaris, benadrukt dat het product een belangrijke leemte in de markt invult en zowel patiënten als medisch personeel een meerwaarde biedt.

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-17

Datakwaliteit blijft grote hinderpaal voor marketeers

Datakwaliteit is voor marketeers de grootste hinderpaal om de consument optimaal op een depersonaliseerde manier te kunnen benaderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Monetate en WBR Insights bij meer dan vijfhonderd marketeers.

Lees Verder

 

19:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Klokkenluiders vaak door bedrijfscultuur ontmoedigd

De cultuur op de werkvloer ontmoedigt veel kandidaat-klokkenluiders problemen te melden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Freshfields Bruckhaus Deringer bij vijfentwintighonderd managers in de Verenigde Staten, Azië en Europa.

Lees Verder

 

18:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online shopper vindt email belangrijkste kanaal voor klantendienst

Voor online shoppers blijft email het belangrijkste platform voor klantendiensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf United Parcel Service (UPS) bij meer dan vijfduizend consumenten die het kwartaal minstens twee online aankopen hadden gedaan.

Lees Verder

 

13:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stress beïnvloedt inschatting over dreigend verlies

Volwassenen die als kind in een bijzonder stresserende omgeving zijn opgegroeid, ervaren moeilijkheden om een dreigend verlies of een bestraffing aan te voelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wisconsin.

Lees Verder

 

12:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aankopen in applicaties blijven bijzonder beperkt

Slechts een kleine minderheid van de consumenten gaat in op de koopgelegenheden die in applicaties worden aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent App Annie bij meer dan twaalfhonderd applicatie-handelaars.

Lees Verder

 

11:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vele werknemers met ethisch dilemma geconfronteerd

Een groot aantal werknemers wordt binnen de onderneming met ethische kwesties geconfronteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent A Blueprint for Better Business bij duizend arbeidskrachten in Groot-Brittannië.

Lees Verder

 

10:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mond-aan-mond reclame voor vele merken belangrijk verkoopkanaal

Mond-aan-mond reclame is verantwoordelijk voor bijna één vijfde van de aankoopbeslissingen van de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Engagement Lab. over honderdzeventig merken.

Lees Verder

 

09:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways, Vueling en Iberia, neemt de Oostenrijkse vliegtuigmaatschappij Niki over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 20 miljoen euro. Niki maakte eerder deel uit van Air Berlin, dat enkele maanden geleden failliet werd verklaard. De overnemer verwerft onder meer landingsrechten in Wenen, Düsseldorf, München en Palma. Het akkoord omvat ook de overdracht van vijftien vliegtuigen. Ongeveer 740 werknemers maken eveneens de overstap. Daarnaast krijgt Niki van zijn nieuwe eigenaar een financiële injectie van 16,5 miljoen euro. Niki wordt onderdeel van Vueling.

Warenhuisketen Hudson’s Bay gaat in zijn assortiment ook goedkopere merken opnemen. De keten wil daarmee zijn duur imago afzwakken. Dat heeft een woordvoerder van Hudson”s Bay tegenover het Financieele Dagblad. Hudson’s Bay zegt vastgesteld te hebben dat klanten vooral klagen over hogere prijzen. Daarom zal volgens de keten het merkenpakket worden aangepast. De keten merkte daarbij ook op geen enkel plan te hebben om zich uit de Nederlandse markt terug te trekken. De groep opende drie maanden geleden tien Nederlandse vestigingen. Een aandeelhouder had te kennen gegeven dat de groep zich echter alweer uit de Nederlandse markt zou willen terugtrekken. Dat wordt echter ontkend.

De Dienst Intellectuele Eigendom (DIE) van de Federale Overheidsdienst Economie heeft het voorbije jaar 1.173 patentaanvragen ontvangen. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie heeft bekendgemaakt. Over een periode van drie jaar is er sprake van een stijging met 34 procent. Ook de Belgische aanvragen voor Europese octrooien lieten het voorbije jaar een stijging met 7 procent optekenen. Daarmee is België één van de snelste groeiers van de Europese Unie. De groei wordt toegeschreven aan een verlaging van de taksen op de aanvragen en de grotere inspanningen die ondernemingen op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling doen.

Het energiebedrijf Electrabel, een dochter van de Franse groep Engie, heeft van het arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs in een aanslepend conflict met zijn Duitse sectorgenoot PreussenElektra, onderdeel van Eon, ongelijk gekregen. Het geschil draait rond een deal tussen de twee bedrijven acht jaar geleden over de uitwisseling van stroom uit kerncentrales. Beide rekenden elkaar de taks van het eigen land op nucleaire energie door, maar raakten het niet eens over de bedragen. De Duitse taks was eerder al door het Duitse grondwettelijk hof vernietigd. Nu gebeurt ook hetzelfde met de Belgische heffing. Electrabel kan niet meer in beroep gaan, maar sluit andere procedures niet uit.

Het investeringsfonds Pershing Square Holdings van miljardair Bill Ackman heeft een schikking bereikt in de zaak rond vermeende handel met voorkennis bij de mislukte overname van de farmagroep Allergan. Drie jaar geleden hadden Pershing en de farmagroep Valeant geprobeerd samen een vijandig bod te doen op Allergan. De aandeelhouders van Allergan beschuldigden de kandidaat-overnemers van handel met voorkennis. Valeant betaalt ruim 92 miljoen dollar in de schikking. Pershing had eerder al 75 miljoen dollar opzij gezet in verband met de kwestie. Het investeringsfonds van Ackman zegt echter in geen geval met voorkennis te hebben gehandeld en blijft zijn onschuld vasthouden.

Het Chinese technologieconcern Huawei verwacht dit jaar een omzet van 600 miljard yuan of 77 miljard euro te zullen boeken. Dat betekent een groei met 15 procent tegenover vorig jaar. Daarmee boekt het bedrijf de traagste omzetgroei in verscheidene jaren. Dat heeft Ken Hu, topman van Huawei, bekend gemaakt. Nochtans slaagde Huawei er dit jaar in op de wereldwijde smartphonemarkt aandeel te winnen tegenover Samsung en Apple. De omzet van de apparatendivisie nam met 30 procent toe tot 236 miljard yuan. Huawei verdient traditiegetrouw echter het meest met zijn netwerkdivisie. De uitrol van nieuwe netwerken stagneerde echter door een afnemende investeringsbereidheid bij telecombedrijven.

SnowWorld wil naast zijn overdekte skihal in Zoetermeer in Nederland onder de naam SurfCity ook een complex voor surfers optrekken. Dat heeft een woordvoerder van SnowWorld, dat gecontroleerd wordt door de holding Alychlo van Marc Coucke, bekendgemaakt. Met het project zou een investering zijn gemoeid van ongeveer 25 miljoen euro. SurfCity zou over twee jaar zijn deuren openen. Gewag wordt gemaakt van een golfslagbad van driehonderd meter lang en vijftig meter breed. Surfers zouden kunnen rekenen op golven die bijna twee meter hoog reiken en in reeksen van vijf exemplaren zouden kunnen worden genomen. Alychlo heeft op dit ogenblik al 70 procent van de aandelen van SnowWorld in bezit.

In Frankrijk loopt sinds november een vooronderzoek naar voorgeprogrammeerde veroudering en misleiding bij printers van de Japanse producent Epson. Het onderzoek is een gevolg van klachten van de organisatie Halte à l'Obsolenscence Programmée (HOP) tegen verschillende fabrikanten van printers. De apparaten zouden melden dat de inkt is uitgeput, terwijl de patronen in realiteit nog voor ongeveer 20 procent zouden zijn gevuld. Naast Epson werden door de consumentenorganisatie ook fabrikanten zoals Hewlett-Packard (HP), Canon en Brother geviseerd. In België heeft verbruikersorganisatie Test-Aankoop het probleem al aangekaart bij Kris Peeters, federaal minister van consumentenzaken.

Champagne is niet langer de populairste mousserende wijn van de wereld. De grootste verkoop werd vorig jaar immers gerealiseerd door de Italiaanse prosecco, die in totaal 411 miljoen flessen op de markt afzette. Champagne kwam op de tweede plaats met 306 miljoen flessen. De acht andere soorten Franse schuimwijnen kwamen aan een volume van 80 miljoen flessen. De interesse in prosecco heeft de jongste jaren een sterke groei gekend. Het fenomeen kan in belangrijke mate worden toegeschreven aan de streekgebonden bescherming van het product. Door voorbije drie jaar heeft de productie en een stijging 45 procent laten optekenen. De belangstelling voor Spaanse cava is daarentegen afgenomen.

Verzekeraar Ageas heeft zijn belang in zijn Italiaanse joint-venture Cargeas verkocht. Cargeas werd acht jaar geleden door Ageas en het Franse concern BNP Paribas Cardiff opgericht. Ageas heeft nu zijn belang verkocht aan de Franse groep, die al een participatie van 50 procent min één aandeel in Cargeas in portefeuille had. Met de verkoop was een bedrag gemoeid van 178 miljoen euro. Ageas zegt dat de Italiaanse joint-venture niet langer tot zijn kernactiviteiten behoort. Cargeas verkoopt immers schadeverzekeringen in mature markten, terwijl Ageas zich wil focussen waar een sterk marktaandeel kan worden uitgebouwd en sterke vooruitzichten kunnen worden geboden.

De Italiaanse broers Barbato mogen hun modebedrijf voortaan onder de naam Steve Jobs in de markt plaatsen. Dat heeft de rechtbank beslist. De broers Vincenzo en Giacomo Barbato ontdekten vijf jaar geleden dat Apple had nagelaten de naam van zijn oprichter Steve Jobs als merk te laten registreren. De broers deponeerden de naam vervolgens zelf bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). De naam zou gebruikt worden voor een nieuw modehuis, maar Apple legde daarop klacht neer bij de rechtbank. De klacht werd echter verworpen. Ook het logo van de Barbato’s toont veel gelijkenissen met Apple. De broers hebben gezegd ooit ook elektronica te willen verkopen.

In Frankrijk zijn onderhandelingen voor een fusie tussen de investeerders Eurazeo en Idinvest gestart. Dat heeft Eurazeo bekend gemaakt. Bedoeling is dat Eurazeo een meerderheidsbelang zou verwerven in zijn sectorgenoot. Door de overname zou Eurazeo de omvang van zijn portfolio nagenoeg verdubbelen. Zelf beheert de investeerder momenteel al 8 miljard euro aan activa van onder meer de horecaketens Accor en Léon de Bruxelles, de modemerken Degisual en Moncier, autoverhuurder Europcar en kappersgroep Dessango. Idinvest, twintig jaar geleden opgericht onder de naam AGF Private Equity, heeft een portfolio met een omvang van 7 miljard euro. Idinvest is vooral actief in digitale media en technologie.

Bij de vervanging van de batterijen van de jongste generaties iPhones zal de klant op belangrijke kortingen kunnen rekenen. Dat heeft Apple, producent van de iPhone, gemeld. Daarbij worden prijskortingen tot 50 procent aangekondigd. De actie zou bijna een jaar lang lopen. Met het aanbod wil Apple een antwoord bieden op de recente kritiek, waarbij was aangegeven dat de werking van oudere modellen van de iPhone bewust worden vertraagd. Officieel zou die maatregel zijn ingevoerd om de levensduur van de toestellen te verlengen, maar volgens critici wil Apple klanten aanzetten om sneller voor een nieuw model te kiezen. Apple ontkent echter met klem dergelijke praktijken te hebben gehanteerd.

Het Belgisch Staatsblad heeft het lopende jaar afgesloten met een recordaantal pagina's. In totaal werden dit jaar 117.002 bladzijden gepubliceerd. Het vorige record dateert van drie jaar geleden, toen ongeveer 107.000 pagina’s werden geteld. Het nieuwe record is volgens Wilfried Verrezen, directeur van het Belgisch Staatsblad, grotendeels te wijten aan enkele grote internationale verdragen in het begin van dit jaar. Daarvoor creëerde na een het eerste kwartaal al een extra volume van 25.000 bladzijden. Verder was het op legislatief vlak geen uitzonderlijk jaar. Het federale niveau vertegenwoordigt 55,4 procent van het totale pakket, gevolgd door de Vlaamse gemeenschap (14,5 procent) en het Waalse gewest (13,6 procent).

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moet zijn kostenlast tussen 10 procent en 15 procent verlagen. Het kostenverschil met de budgetsector moet zo klein mogelijk blijven. Dat heeft Bernard Gustin, chief executive van Brussels Airlines, gezegd. Ook de voorbije drie jaar konden de kosten door een brede waaier maatregelen al met 15 procent worden afgebouwd. Dat gebeurde onder meer door besparingen op het personeel, een harmonisatie van de vloot en een verbetering van de processen op de luchthaven, zoals een efficiëntere bagageafhandeling en een slimmere organisatie van de catering. Volgens Gustin is het mogelijk om de volgende drie jaar nog eens dezelfde inspanning te doen.

08:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-17

Luchtvaart investeert massaal in geconnecteerde technologieën

Meer dan 90 procent van de vliegtuigmaatschappijen wil de volgende jaren zijn investeringen in geconnecteerde technologie verhogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het break Sita. Vastgesteld werd 34 procent dat tegen het einde van dit decennium de eerste geconnecteerde vliegtuigen zullen worden geleverd.

Lees Verder

 

 

18:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument bereid groter deel voeding te recupereren

Het is mogelijk om het publiek te stimuleren om gerecupereerde voedingsproducten, die bij een gewone bereiding zouden worden weggeworpen, te consumeren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Drexel University.

Lees Verder

 

17:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezondheidsinformatie menu beïnvloedt online besprekingen

Een menu dat gezondheidsinformatie verstrekt laat zich ook voelen in de besprekingen die klanten online over een restaurant plaatsen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Southern California, de National University of Singapore en de Cornell University.

Lees Verder

 

 

16:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Diversiteit grote diersoorten cruciaal voor toekomst wereld

De aarde heeft voor een gezonde toekomst ook een goede diversiteit aan grote diersoorten nodig. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. Niet alleen het aantal dieren is volgens de onderzoekers van belang, maar ook de diversiteit.

Lees Verder

 

 

15:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tijdsbesteding huishoudens volgt een geijkt patroon

Er kunnen in het tijdsgebruik van het gezin een aantal duidelijke patronen worden opgetekend. De resultaten geven echter niet altijd uitzicht op een grotere gendergelijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University.

Lees Verder

 

 

14:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emoticons kunnen veel zeggen over sociale vaardigheden

Studies over het gebruik van emoticons kunnen veel informatie verstrekken over het sociale gedrag en de vaardigheden om informatie uit te wisselen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Albany.

Lees Verder

 

 

11:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Depressie rechtstreeks gelinkt aan dieet en levensstijl

Depressie kan rechtstreeks worden gelinkt aan het dieet, de levenslijn en lichaamsbeweging. Dat s de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Swinburne University in Australië.

Lees Verder

 

 

09:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Japanse investeerder Softbank heeft een belang genomen in het alternatieve taxibedrijf Uber Technologies. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Gewag wordt gemaakt van een belang van 20 procent. De totale waarde van Uber werd eerder geraamd op een bedrag van ruim 68 miljard dollar, maar Softbank zou op de transactie een korting van ongeveer 30 procent hebben bedongen. Uber zal de bijkomende financiële middelen investeren in zijn verdere uitbreiding. SoftBank was al investeerder in Didi Chuxing, de partner van Uber in China. Ook heeft het Japanse concern belangen in Grab en Ola in India.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft van de Amerikaanse Financial Industry Regulatory Authority (Finra) een boete gekregen omdat aan een aantal klanten tijdens de eerste helft van dit decennium gedurende geruime tijd verkeerde adviezen werden gegeven. De fout was het gevolg van een technisch defect, waardoor in de adviezen verkopen en aankopen werden verward. Citigroup werd door de toezichthouder verscheidene keren gewaarschuwd, maar zou niet adequaat hebben gereageerd. Ook de controles zouden tekort zijn geschoten. In totaal moet Citigroup 11,5 miljoen dollar betalen. Een gedeelte van 6 miljoen dollar zal worden gebruikt om gedupeerde klanten te compenseren.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de strenge regels voor de winning van olie en gas op zee versoepelen. Barack Obama, de voorganger van Trump, had striktere maatregelen ingevoerd in een reactie op de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon begin dit decennium. Onder meer waren strengere vereisten ingevoerd voor het ontwerp van het veiligheidssysteem. Ook moesten de exploitanten voor hun apparatuur een extern veiligheidsrapport kunnen voorleggen. Door een vermindering van de regeldruk zouden de exploitanten van de offshore booreilanden over een periode van tien jaar een besparing tot 288 miljoen dollar kunnen realiseren.

De Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Amazon voeren gesprekken rond de opstart van een aantal activiteiten in Saudi-Arabië. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De projecten zouden passen in de strategie van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die de technologiesector van zijn land wil stimuleren. Tot nu toe werden de producten van Apple en Amazon al door derde partijen op de Saudische markt geïntroduceerd, maar de Amerikaanse bedrijven hadden in het land geen grote directe aanwezigheid. Onder meer zou zijn voorzien dat Apple in Saudi-Arabië een eigen winkel opent. De gesprekken met Amazon bevinden zich in een vroege fase.

Tim Cook, topman van het Amerikaanse technologieconcern Apple, ontvangt dit jaar een beloning van 101,9 miljoen dollar. Dat blijkt uit een rapport dat het bedrijf bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft ingediend. Een groot deel van de vergoeding van Cook bestaat uit een aandelenpakket van 89,2 miljoen dollar dat de topman heeft ontvangen voor de uitstekende prestaties die het bedrijf dit jaar heeft laten optekenen. Cook geniet bij Apple een vast salaris van 3 miljoen dollar. Daarnaast ontving hij ook een bonus van 12,8 miljoen dollar, tegenover 8,7 miljoen dollar het jaar voordien. De andere vijf bestuursleden ontvingen een aandelenpakket tussen 10 miljoen dollar en 32 miljoen dollar.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro gaat bekijken of een aantal onderdelen van zijn zakenbank onder de nieuwe internationale regels nog wel levensvatbaar zijn. Dat heeft Kees van Dijkhuizen, topman van ABN Amro, tegenover het Financieele Dagblad gemeld. Onder meer verwees hij naar het beursbedrijf ABN Amro Clearing en de kredietverlening aan de scheepvaart en de energiesector. Door de nieuwe richtlijnen moet de bank meer kapitaal aanhouden, waardoor het rendement wordt beperkt. In een aantal services concurreert ABN Amro bovendien met bedrijven die niet door de nieuwe richtlijnen worden geraakt. Daardoor is het voor ABN Amro onmogelijk om de extra kosten aan de klanten door te rekenen.

De Zuid-Koreaanse overheid dreigt met de sluiting van handelsplatformen voor digitale munten. Daarmee wil Zuid-Korea de zware speculatie tegengaan. Zuid-Korea wordt met een grote bitcoin-activiteit geconfronteerd. Ongeveer een vijfde van de wereldwijde handel in de digitale munt zou immers in Zuid-Korea zijn gesitueerd. De Zuid-Koreaanse premier waarschuwde recent nog dat de bitcoin-speculatie een corrumperende impact had op de lokale jeugd. Er is nu aangekondigd dat anonieme rekeningen voor de handel in cryptomunten voortaan worden verboden. Daarnaast zal een nieuwe wetgeving de toezichthouders de mogelijkheid bieden om handelsplatformen voor cryptomunten te sluiten.

De Canadese bedrijven Potash en Agrium fuseren begin volgend jaar tot het concern Nutrien, dat de grootste meststoffenproducent van de wereld zal worden. Nutrien produceert 30 miljoen ton meststoffen  per jaar. Alleen al in de Verenigde Staten beschikt de fusiegroep over 1.400 productiesites. Nutrien vertegenwoordigt een omzet van ruim 20 miljard dollar en een bedrijfskasstroom van 4 miljard dollar. De fusie betekent een belangrijke uitdaging voor andere producenten van meststoffen, maar ook in landbouwsector groeit onrust. Gevreesd wordt immers dat Nutrien van zijn dominante positie gebruik zal maken om de prijzen voor meststoffen gevoelig op te drijven. Potash en Agrium hebben samen 20.000 werknemers.

In Duitsland is Erich Kellerhals (78), oprichter van elektronicaketen MediaMarkt, overleden. Het begin van het concern gaat terug naar de eerste helft van de jaren zestig van de voorbije eeuw, toen Kellerhals en zijn echtgenote in Ingolstadt een winkel voor de verkoop van kachels en fietsen startten. Later werden ook radio en televisie aan het aanbod toegevoegd. Op het einde van de jaren zeventig werd in München is samenwerking met een aantal partners een discountwinkel voor elektronica opgezet. Dat groeide uit tot de groep MediaMarkt, die vandaag meer dan duizend winkels heeft in vijftien Europese landen. Later werd de keten verkocht aan de groep Kaufhof. Kellerhals had nog een belang van 22 procent in het bedrijf.

Rederij Exmar heeft mogelijk een huurder gevonden voor zijn drijvende gasfabriek FLNG Caribbean. Dat hebben waarnemers afgeleid uit verklaringen van een topman van het Iraanse staatsoliebedrijf Nioc. Daarbij werd verklaard dat de drijvende gasfabriek door Nioc voor een langere periode zou worden gehuurd. Gewag wordt gemaakt van een contract voor een periode van vijftien jaar. De Caribbean zou worden inzet om gas uit het Pars-veld voor de kust van Iran vloeibaar te maken. Het contract zou in de zomer van volgend jaar worden geactiveerd. Geraamd wordt dat de overeenkomst Exmar jaarlijks een bedrag tussen 30 miljoen dollar en 40 miljoen dollar kan opleveren.

Het Chinese conglomeraat Wanfeng Aviation Industry heeft de Oostenrijkse vliegtuigbouwer Diamond Aircraft overgenomen. Dat hebben de twe partijen bekend gemaakt. Opgemerkt zorgt de overname ervoor dat de toekomst van Diamond kan worden veilig gesteld. Wanfeng nam in december vorig jaar al een belang van 60 procent genomen in de Canadese divisie van Diamond Aircraft. Daarin was voorzien dat de een gedeelte van de productie naar Ontario in Canada zou worden overgebracht. Een ander gedeelte zou gehandhaafd blijven in Wiener Neustadt in Oostenrijk. Door de overname zal mogelijk opnieuw in de ontwikkeling van een aantal nieuwe modellen kunnen worden geïnvesteerd.

Het Brits-Nederlandse concern Shell heeft een nieuw langjarig contract getekend met de nationale oliemaatschappij van Koeweit over de levering van vloeibaar gemaakt aardgas. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De overeenkomst gaat in bij de start van het nieuwe decennium en heeft een looptijd van vijftien jaar. De productie moet Koeweit helpen om in zijn groeiende energiebehoefte te blijven voorzien, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen zou kunnen worden teruggedrongen. Het land heeft op dit ogenblik onvoldoende eigen productiecapaciteit. Over de omvang van het contract werden geen mededelingen gedaan. Ook financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

China moet lokale overheden failliet kunnen laten gaan, zodat een einde kan worden gemaakt aan de hoge schuldenlasten op de verschillende overheidsniveaus. Dat zegt Xu Zhong, hoofd van het onderzoeksbureau van de Chinese centrale bank. Ook het Chinese ministerie van financiën heeft eerder al aangegeven dat lokale overheden niet de illusie moeten hebben dat de nationale autoriteiten hen steeds uit de financiële problemen zullen redden. Chinese steden hebben jarenlang met enorme schulden hun lokale economie en vooral de plaatselijke vastgoedmarkt proberen te stimuleren. Opgeteld hebben de Chinese steden en regio’s officieel 259 miljard dollar schulden. De reële omvang is echter onduidelijk.

Rusland wil zijn winstbelasting van 13 procent op de bedrijfsleven schrappen. Russische ondernemingen kunnen ook een generaal pardon krijgen wanneer ze hun offshore kapitaal repatriëren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Op die manier moeten Russische zakenlieden kunnen worden overgehaald om hun buitenlandse kapitalen te repatriëren. De Russische nam drie jaar geleden al een gelijkaardige beslissing toen de kapitaalvlucht in het land enorme proporties aannam, de relatie met de westerse landen verslechterde en de olieprijzen kelderden. Die amnestie-regeling eindigde in de zomer van vorig jaar. Van die maatregel werd echter weinig gebruik gemaakt.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet zich voor zijn prijsbeleid bij het Bundeskartellamt verantwoorden. Lufthansa heeft sinds het faillissement van concurrent Air Berlin op de Duitse luchtvaartmarkt een grote dominantie verworven. Volgens het Bundeskartellamt zou Lufthansa daarvan mogelijk hebben geprofiteerd om de ticketprijzen op te trekken. Lufthansa ontkent echter de aantijgingen en betoogt dat de prijzen door algoritmes worden bepaald. De zakenkrant Handelsblatt had eerder al gemeld dat vluchten tussen Berlijn en Düsseldorf 300 procent duurder zijn geworden. Sinds eind november loopt er een onderzoek naar de tariefverhogingen bij Lufthansa.

08:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-17

Moord bij Afro-Amerikanen belangrijkste factor in verloren levensjaren

Bij Afro-Amerikanen is moord de belangrijkste oorzaak van verloren levensjaren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University. Bij blanke Amerikanen staat moord daarentegen pas op de twaalfde plaats.

Lees Verder

18:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook goede buren zijn cruciaal voor de gezondheid

Vogels maken duidelijk dat goede buren een belangrijke invloed hebben op de gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia, de University of Leeds en de Universiteit Groningen.

Lees Verder

15:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zestigers leggen basis voor hun latere gezondheid

In de zestiger jaren wordt de basis gelegd voor het gezondheidsniveau op latere leeftijd. Dat zeggen wetenschappers van de Deakin University in Australië. Er moet volgens de onderzoekers dan ook een andere sociale perceptie tegenover deze groep worden gecreëerd.

Lees Verder

14:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Auditieve signalen leveren beste inschatting gevoelens

Auditieve signalen zijn het beste instrument om de gevoelens van een ander persoon in te schatten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Yale University. Een combinatie van auditieve en visuele signalen biedt geen optimale oplossing.

Lees Verder

13:10 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jongeren niet getroffen door narcistische epidemie

De huidige generatie jongeren stelt zich minder narcistisch op dan hun collega's in de jaren negentig van de voorbije eeuw. Dat is de conclusie van een onderzoek bij tienduizend studenten aan de de University of California en de University of Illinois. Er wordt volgens de onderzoekers dan ook onterecht opgemerkt dat de hedendaagse jongeren door een epidemie van narcisme is getroffen.

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vooral mannelijke wetenschappers bereid werk te delen

Vooral mannelijke wetenschappers tonen een grote bereidheid om de resultaten van hun studies met anderen te delen. Bij vrouwelijke wetenschappers kan die bereidheid minder snel worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Wien.

Lees Verder

11:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende