01-01-18

Nieuwe moeders hebben steun omgeving nodig

Vrouwelijke chimpansees die weinig sociale ondersteuning genieten, stellen het moederschap uit. Die vaststelling maakt duidelijk dat nieuwe moeders de steun van hun omgeving nodig hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Duke University.

Lees Verder

 

21:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Renovatie wordt mogelijk grootste jobcreator van Europa

De renovatie van bestaande immobiliën kunnen de volgende periode mogelijk de grootste jobcreator van Europa worden. Dat zegt Adrian Joyce, campagne-directeur van de organisatie Renovate Europe, die het energieverbruik van het vastgoed in de Europese Unie tegen het midden van de eeuw met 80 procent hoopt te kunnen verminderen.

Lees Verder

 

20:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Technologiegebruik jonge kinderen vooral afgestemd op digitale video

Smartphones en sociale media vormen de speerpunten van het technologiegebruik van de jongere generaties, maar kinderen vallen vooral terug op digitale video. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent eMarketer.

Lees Verder

 

20:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dienstbaarheid vindt zijn oorsprong op jonge leeftijd

Kinderen die op leeftijd een gewoonte van vrijwilligerswerk en dienstbetoon aankweken en daarbij ook op een sterke ondersteuning kunnen rekenen, blijken meer geneigd te om levenslang een gewoonte van hulpbereidheid te ontwikkelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Birmingham.

Lees Verder

 

19:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gepeste jongeren verschijnen vaker gewapend op school

Amerikaanse jongeren die gepest worden, vertonen een grotere neiging om wapens mee naar school te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Cohen Children's Medical Center of New York.

Lees Verder

 

19:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Religie frequente basis voor Amerikaanse haatmisdrijven

Racisme vormt de grootste voedingsbodem voor de toename van haatmisdrijven in de Verenigde Staten. Daarbij heeft religie vaak een centrale rol. Vooral joden en moslims worden steeds vaker geviseerd. Dat zegt Sophie Bjork-James, professor antropologie aan de Vanderbilt University.

Lees Verder

 

18:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Obesitas en diabetes bedreiging voor westerse levensverwachting

Een daling van het aantal overlijdens door hartaanvallen en beroertes in landen met hoge inkomens zou kunnen worden bedreigd door de toenemende niveaus van obesitas en diabetes. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Society of Cardiology (ESC).

Lees Verder

 

18:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Zwitserland zijn ongeveer zesduizend autobezitters een groepsgeding gestart om van de Duitse autobouwer Volkswagen een schadevergoeding te ontvangen voor de emissiefraude die bij het concern was vastgesteld. De slachtoffers hebben voor ondersteuning beroep gedaan op de Zwitserse Stiftung für Konsumentenschutz (SKS), die ongeveer 15 procent van de aanschafprijs van de dieselwagens als claim naar voor zou schuiven. Er wordt daarbij op gewezen dat de wagens door het dieselschandaal op de occasiemarkt een groot waardeverlies hebben geleden. Ook Amag, de lokale importeur van Volkswagen, wordt door de actie geviseerd, maar benadrukt zich nooit aan misleiding schuldig te hebben gemaakt.

Game of Thrones voerde het voorbije jaar de ranglijst aan televisieseries die het meest illegaal werden gedownload. Dat blijkt uit een rapport van TorrentFreak. Opgemerkt wordt dat Game of Thrones al voor het zesde jaar op rij de rangschikking aanvoert. Op de tweede plaats staat The Walking Dead, gevolgd door The Flash en de Big Bang Theory. Daarop volgen nieuwkomers Rick and Morty, Prison Prison Break en Sherlock. De top tien bestaat verder nog uit Vikings, Suits en Arrow. TorrentFreak betoogt dat er geen nieuwe records werden opgetekend. Een piek werd bereikt na de seizoensfinale van Game of Thrones, toen 400.000 gebruikers op bittorrent actief een aflevering deelden. TorrentFreak wijst wel op het toenemend gebruik van streamingplatformen.

Het voorbije jaar werden wereldwijd meer dan 3.520 miljard dollar aan fusies en overnames gerealiseerd. Dat betekende wel een daling tegenover het jaar voordien, toen met fusies en overnames een niveau van 3.850 miljard euro werd gehaald. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Dealogic. Het absolute record werd twee jaar geleden geboekt, toen een totaalbedrag van 4.600 miljard dollar werd betaald. De grootste transactie van het voorbije jaar was de overname van de filmstudio’s van 21st Century Fox door Disney voor een bedrag van 69 miljard dollar. Het grootste aantal transacties werd opgetekend in de technologiesector met een bedrag van meer dan 560 miljard dollar, gevolgd door vastgoed met 476 miljard dollar.

De Amerikaanse golfclub-operator Troon International gaat ook het management van de Al Hamra Golf Club in het emiraat Ras Al Khaimah verzorgen. Daarover heeft Troon International een overeenkomst ondertekend met ontwikkelaar Al Harma Group. Benoy Kurien, general manager van Al Hamra Group, benadrukt dat Troon wereldwijd een aantal van de meest succesvolle golfclubs uitbaat. De Al Hamra Golf Club werd ontworpen door architect Peter Harradine en werd een tiental jaar geleden in gebruik genomen. Jaarlijks worden ongeveer twintigduizend bezoekers uit de hele wereld ontvangen. Het golfparcours van de Al Hamra Golf Club is gecentraliseerd rond vier lagunes die met elkaar zijn verbonden.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in Europa een patent aangevraagd voor augmented reality smartglasses. Dat heeft de websites Patently Apple gemeld. In het patent wordt gewag gemaakt van een bril waarvan de lenzen zich dicht bij de ogen van de gebruiker zouden bevinden. Tevens wordt gewag gemaakt van draadloze verbindingen die met het apparaat zouden kunnen worden opgezet. In oktober had Tim Cook, chief executive van Apple, nog te kennen gegeven dat de technologie voor een goede bril voor augmented reality nog niet bestaat. Cook had daarbij laten verstaan dat Apple pas een toestel op de markt zou brengen wanneer de technologie op punt staat en een superieure beleving kan bieden.

Het voorbije jaar werden in België voor een bedrag van 24 miljard euro overnames en fusies geboekt. Dat betekent een sterke toename tegenover het jaar voordien, toen een niveau van 15,5 miljard euro werd genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van de krant De Tijd. In de overnames van vorig jaar zit wel de overeenkomst tussen Dole en Greenyard, die voor een bedrag van 2 miljard euro werd ingeschreven, maar op het einde van het jaar nog niet helemaal was afgerond. Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar ook een grotere betrokkenheid van investeringsfondsen bij de grootste transacties kon worden opgetekend, zoals eerder ook het elders in Europa het geval was. Tevens wordt opgemerkt dat in België steeds minder vaak grote transacties worden gerealiseerd.

Gulf Islamic Investments (GII) heeft voor nagenoeg één miljoen vierkante voet logistieke centra van Amazon in Duitsland gekocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 144 miljoen dollar. De investeerder, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, wordt door de operatie de eigenaar van twee distributiecentra in Dortmund. Vanuit de twee eenheden worden goederen verspreid over negenentwintig andere vestigingen. De betrokken complexen zullen met een langdurig leasecontract door Amazon worden gebruikt. De investeerder wijst erop dat Dortmund één van de grootste logitistieke draaischijven in heel Europa is. De groep heeft interesse in vastgoed in vooral de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland.

De Amerikaanse popzangeres Katy Perry is dit jaar de beroemdheid met het grootste aantal volgers op het sociale netwerk Twitter. Wereldwijd noemen zich ruim 107,82 miljoen gebruikers van Twitter een volgeling van de zangeren. Op de tweede plaats staat Justin Bieber met bijna 104,70 miljoen volgelingen. De top drie wordt afgerond door voormalig Amerikaans president Barack Obama, die 98,30 miljoen volgelingen heeft. De top vijf bestaat verder uit de zangeressen Taylor Swift (85,83 miljoen) en Rihanna (84,89 miljoen). In de top tien staan verder Ellen DeGeneres (76,60 miljoen), Lady Gaga (75,60 miljoen), YouTube (70,78 miljoen), Cristiano Ronaldo (66,91 miljoen) en Justin Timberlake (64,57 miljoen).

Het voorbije jaar zijn wereldwijd 6,7 miljard vaten nieuwe reserves olie en gas, zonder rekening te houden met fracking. Dat betekent een opmerkelijke daling tegenover het jaar voordien, toen 8 miljard vaten aan nieuwe reserves konden worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van consulent Rystad Energy. Vooral in Senegal, Mexico en Guyana werden het voorbije jaar nieuwe reserves ontdekt. Rystad wijst er echter op dat de nieuwe reserves slechts 11 procent van de totale jaarproductie vertegenwoordigden. Zes jaar geleden werd nog een vervangingsratio van meer dan 50 procent opgetekend. Twaalf jaar geleden was de laatste keer dat het volume nieuwe reserves even groot was als de jaarlijkse productie.

Keukenfabrikant Dovy uit Roeselare investeert 35 miljoen euro in de inrichting van elf nieuwe toonzalen. Daardoor wordt het netwerk van het bedrijf de volgende vier jaar uitgebouwd tot vijfendertig vestigingen. Dat heeft Donald Muylle, topman van Dovy, tegenover de krant De Tijd bevestigd. Met de nieuwe investering wil Dovy een landelijke dekking bereiken. Alleen in Brussel zal de groep geen fysieke aanwezigheid hebben. Die leemte is een bewust keuze die volgens het bedrijf moet worden toegeschreven aan de situatie op de Brusselse markt, waar slechts relatief weinig woningen met echte keukens kunnen worden aangetroffen. Dovy produceert op dit ogenblik 4.000 keukens per jaar, tegenover 2.800 exemplaren vijf jaar geleden.

De Nederlandse bank ING Groep heeft voor een bedrag van 1,89 miljard Chinese yuan of 289 miljoen dollar aandelen van de Bank of Beijing gekocht. De transactie vormde onderdeel van een kapitaaloperatie die Bank of Beijing in totaal een bedrag 21,70 miljard yuan bezorgde. Door de operatie kon de Chinese bank zijn kapitaalratio van 8,5 procent naar 10,2 procent opvoeren. Door de transactie verwatert het belang van ING Groep in de Chinese bank wel van 13,6 procent naar 13 procent. Toch blijft ING Groep de grootste aandeelhouder van de Chinese bank. De Nederlandse groep nam midden vorig decennium een minderheidsbelang in de Chinese bank, waarmee wordt samengewerkt op het gebied van retailbankieren en risicobeheer.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft van de Amerikaanse investeerder Indigo Partners een definitief order voor de levering van 430 nieuwe vliegtuigen ontvangen. Indigo bestelde 274 exemplaren van het type A320neo en 156 eenheden van het model A321neo. De toestellen zijn bedoeld voor de maatschappijen Frontier Airlines in de Verenigde Staten, JetSmart in Chili, Volaris in Mexico en WizzAir in Hongarije. Het order heeft een waarde van 50 miljard Amerikaanse dollar. Airbus en Indigo hadden over de bestelling tijdens de Dubai Air Show in november al een voorakkoord gesloten. Indigo benadrukt dat de vliegtuigen klantvriendelijk en efficiënt zijn en daarom ook uiterst geschikt zijn voor de vloot van budgetmaatschappijen.

In China heeft het amfibievliegtuig AG600 zijn eerste vlucht gemaakt. Het toestel wordt bestempeld als een belangrijk onderdeel van de grootscheepse modernisering van de uitrusting van het Chinese leger. De AG600 is het grootste amfibievliegtuig van de wereld en kan op één tank een afstand van 4.500 kilometer afleggen. Het toestel kan 53,5 ton gewicht meenemen en kan op twintig seconden tijd 12.000 liter water opslaan. De AG600 is ongeveer even groot als een Boeing B737 en kan tot vijftig passagiers vervoeren. Het vliegtuig is vooral bestemd voor reddingsoperaties en de bestrijding van natuurbranden. Het toestel kan ook op water opstijgen en landen. Aan de ontwikkeling van de AG600 werd acht jaar gewerkt.

Het voorbije jaar hebben rampen minstens 306 miljard dollar schade veroorzaakt. Dat betekent een duidelijke toename tegenover het jaar voordien, toen een schadebedrag van 188 miljard dollar werd genoteerd. Dat blijkt uit een rapport van herverzekeraar Swiss Re, gebaseerd op voorlopige cijfers. Vooral de orkanen Harvey, Irma en Maria zorgden voor veel schade en slachtoffers. Er wordt aan toegevoegd dat de rampen in totaal aan ongeveer 11.000 mensen het leven hebben gekost. Dat betekent een status-quo tegenover het jaar voordien. Het grootste deel van de schade was onverzekerd. In totaal moesten verzekeraars voor 136 miljard dollar uitkeren aan gedupeerden. Dat is het hoogste bedrag dat Swiss Re ooit heeft geregistreerd.

De Chinese hoofdstad Peking heeft 112.600 oplaadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd. Dat hebben lokale autoriteiten bekend gemaakt. Tevens werd gemeld dat een mobiele applicatie is gelanceerd waarmee chauffeurs van elektrische of hybride wagens de locatie van het meest nabije beschikbare oplaadpunt kunnen opvragen. Waarnemers merken op dat Peking steeds meer elektrische oplaadpunten telt, maar de plaatsen zijn vaak bezet door wagens met een conventionele motor. De Chinese hoofdstad wordt immers geconfronteerd met een gigantisch tekort aan parkeerruimte. Ook de stadsdiensten van Peking maken steeds meer gebruik van elektrische voertuigen. Onder meer stadsbussen, maar ook vuilniswagens hebben vaak elektrische motoren.

17:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |