05-01-18

Nieuwsoverzicht

China heeft het voorbije jaar in totaal 1,38 miljoen patentaanvragen ingediend. Dat betekende een stijging met 14,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Shen Changyu, hoofd van het Chinese State Intellectual Property Office (Sipo), gemeld. In totaal 744.000 patenten werden verwerkt en afgerond. Er werd aan toegevoegd dat in totaal 51.000 internationale patentapplicaties werden ontvangen. Dat was een stijging met 12,5 procent tegenover het jaar voordien. Shen wees erop dat op het Chinese vasteland 1,35 miljoen patenten werden geteld. Dat betekende een gemiddelde van 9,8 patenten per tienduizend inwoners. Het aantal administratieve patenten steeg met 36,3 procent tot 67.000 dossiers.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bij de Britse luchtvaartautoriteiten een Air Operators Certificate (AOC) aangevraagd. Daarmee wil Ryanair ook na de brexit in Groot-Brittannië binnenlandse vluchten kunnen blijven uitvoeren. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Met de aanvraag van een Britse licentie volgt Ryanair het voorbeeld van concurrent Wizz Air, die enkele maanden geleden al dezelfde vergunning aanvroeg om zijn Britse activiteiten veilig te stellen. De impact van de brexit op de Britse luchtvaart is nog niet duidelijk. Michael O’Leary, topman van Ryanair, heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor catastrofale gevolgen indien het vrije luchtvaartverkeer zou worden afgebroken.

De Canadese technologiegroep BlackBerry gaat samen met de Chinese zoekmachine Baidu werken aan zelfrijdende auto's. Daarbij zal BlackBerry, de voormalige smartphonemaker, het besturingssysteem voor Apollo, de software van Baidu voor zelfrijdende wagens, leveren. Baidu kondigde vorig jaar aan onder de naam Apollo aan software voor zelfrijdende auto's te ontwikkelen. Daarbij werd een samenwerkingsverband met een zeventig bedrijven gemeld. Die partners omvatten ook een aantal autofabrikanten en grote technologiebedrijven, zoals Microsoft. Baidu ziet Apollo als een openbaar platform, waardoor de ontwikkeling van zelfrijdende wagens zou moeten kunnen worden versneld.

Westinghouse Electric, de nucleaire divisie van het Japanse concern Toshiba, wordt overgenomen door het Amerikaanse concern Brookfield Business Partners. Met de transactie is een som gemoeid van 4,6 miljard dollar. Westinghouse ging vorig jaar failliet, te wijten aan vertragingen bij projecten en zware kostenoverschrijdingen. De nucleaire divisie bracht ook moederbedrijf Toshiba, dat op Westinghouse al miljarden dollar diende af te schrijven, in moeilijkheden. Daardoor dreigde het concern ook van de beurs van Tokio te worden geschrapt. Toshiba had tot maart dit jaar respijt gekregen om een oplossing voor de problemen te vinden. De transactie moet nog wel door de faillissementsrechtbank worden goedgekeurd.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft van een rechtbank in Bordeaux de toelating gekregen om het Franse energiebedrijf Exosun, gespecialiseerd in zonnetechnologie, over te nemen. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Exosun, dat zijn hoofdwartier heeft in Martillac in het zuidwesten van Frankrijk, ontwikkelt en verkoopt systemen die zonnepanelen zullen laten draaien om het zonlicht te kunnen volgen. Exosun heeft ruim veertig medewerkers en heeft volgens de nieuwe eigenaar op dit ogenblik wereldwijd al meer dan vijfenvijftig project afgerond. Exosun zal worden geïntegreerd in de project-divisie van ArcelorMittal, dat zelf al in de sector actief is met de constructie van metaalstructuren voor zonneparken.

Brian Krzanich, topman van Intel, heeft aandelen in zijn bedrijf verkocht nadat hij was ingelicht over twee beveiligingslekken in chips van het concern. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse nieuwszender Consumer News and Business Channel (CNBC) gezegd. Krzanich wordt beticht van handel met voorkennis. Intel zou in juni van het lek op de hoogte zijn gebracht. In november verkocht Krzanich een deel van zijn aandelen in Intel, voor de informatie over het lek bij het publiek bekend raakte. Intel benadrukt echter dat de transacties zijn verlopen door een geautomatiseerd verkoopproces, een systeem dat specifiek werd ontwikkeld om handel met voorkennis onmogelijk te maken.

De Duitse bedrijven Bosch en Continental, toeleveranciers van de autosector, nemen elk een belang van 5 procent in het navigatiebedrijf Here Technologies. De participaties werden overgenomen van de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler, de huidige grootaandeelhouders van Here Technologies. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Here werd drie jaar geleden van het Finse technologieconcern Nokia afgesplitst en wordt geleid door de Nederlander Edzard Overbeek. Het bedrijf heeft ook zijn maatschappelijke zetel in Amsterdam. Bosch en Continental zeggen hun belang niet louter als een financiële investering te zien, maar streven ook naar een operationele samenwerking.

Het voorbije jaar zijn in België 2.149 horecazaken failliet gegaan. Dat was een stijging met 8,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Graydon. De horeca bleek ook het voorbije jaar binnen de Belgische economie het meest kwetsbaar. In totaal werden vorig jaar in België 10.831 faillissementen geteld. De horeca vertegenwoordigde dan ook bijna één vijfde van alle faillissementen. Bovendien kende de horeca  alleen zes jaar geleden nog meer faillissementen. Toen moesten 2.200 horecazaken de deuren sluiten. In Brussel en Wallonië steeg het aantal horeca-faillissementen vorig jaar met respectievelijk 20 procent en 17 procent. In Vlaanderen kon een daling met 1,3 procent worden gemeld.

De Amerikaanse verfgroep PPG Industries heeft in Nederland het bedrijf ProCoatings overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. ProCoatings is een groothandel in verf. De onderneming heeft drieëntwintig filialen en verkoopt onder meer professionele bouwverven, lakken, industriële coatings, vloersystemen en schildersgereedschappen. Door de overname kan PPG Industries naar eigen zeggen zijn aanwezigheid op de Nederlandse markt verder versterken. PPG Industries waagde vorig jaar een vergeefse poging om zijn Nederlandse sectorgenoot AkzoNobel in te lijven. Het dispuut leidde ook tot onrust in de bestuurskamer van AkzoNobel en de Nederlandse politiek.

Het Turkse gerecht heeft de arrestatie van de 68 grootste aandeelhouders van Bank Asya bevolen. De aandeelhouders worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische organisatie. Twee aandeelhouders zouden inmiddels naar het buitenland zijn gemeld. Bank Asya werd in het midden van de jaren negentig opgericht. Drie jaar geleden werd het concern onder het toezicht van de Turkse regering geplaatst. De bank, die meer dan honderdvijftig vestigingen telt, wordt gelinkt aan de Gülen-beweging, de organisatie die volgens Turks president Recep Tayyip Erdogan in juli twee jaar geleden verantwoordelijk was voor een mislukte staatsgreep. Daarvoor zijn in Turkije al meer dan 50.000 mensen gearresteerd.

Het Amerikaanse nutsbedrijf Scana wordt overgenomen door sectorgenoot Dominion Energy. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 7,9 miljard dollar. Ook neemt Dominion 6,7 miljard dollar schulden van Scana over. Door de transactie kan Dominion in totaal 6,5 miljoen klanten in achttien Amerikaanse staten bevoorraden. Scana werd de voorbije periode geconfronteerd met de impact van een mislukt project in South Carolina, waar de onderneming twee nucleaire reactoren zou bouwen. De constructie kwam echter in het gedrang toen Westinghouse, de belangrijkste partner van het bouwproject, vorig jaar failliet ging. Midden vorig jaar gaf Scana te kennen dat het project helemaal stopgezet diende te worden.

Rewind Therapeutics, een spinoff van de Universiteit Leuven, heeft bij verschillende investeerders, waaronder de farmagroepen Boehringer Ingelheim en Merck, een bedrag van 15,2 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om het onderzoek naar een middel van de behandeling van multiple sclerose te versnellen. Met de huidige geneesmiddelen is het alleen mogelijk om de ziekte af te remmen, maar Rewind Therapeutics wil een product ontwikkelen dat de schade kan herstellen en tot genezing kan leiden. De instap van grote groepen zoals Boehringer Ingelheim en Merck, wordt geen toeval genoemd. De markt zou wereldwijd een waarde hebben van 15 miljard euro.

Telecomoperator Proximus heeft geen goed jaar achter de rug. Dat heeft Dominique Leroy, chief executive van Proximus, in het radioprogramma De Inspecteur (VRT) toegegeven. Leroy erkende onder meer dat teveel klanten zich verplicht zagen een klacht te deponeren. De topvrouw wees erop dat het callcenter van Proximus dagelijks ongeveer 45.000 vragen van klanten moet behandelen. Terwijl vele verzoeken snel kunnen worden aangepakt, kunnen een aantal problemen door hun complexe aard volgens Leroy niet terstond worden aangepakt. Er wordt volgens de topvrouw gewerkt aan een efficiëntere werkwijze, maar onder meer de facturatieproblemen zouden nog tot midden dit jaar kunnen aanslepen.

De Zweedse streamingdienst Spotify wil nog dit jaar een introductie op de beurs van New York. De onderneming heeft volgens Amerikaanse media op het einde van vorig jaar bij de Securities & Exchange Commission (SEC) de nodige documenten ingediend. Spotify zou daarbij kiezen voor een directe notering, waarbij geen nieuwe aandelen worden uitgegeven of verkocht. Volgens die plannen zou Spotify dan ook geen plannen hebben om vers kapitaal op te halen. De waarde van Spotify, dat opgericht werd door de Zweedse ondernemer Daniel Ek, zou op dit ogenblik minstens 19 miljard dollar waard zijn. Spotify heeft een catalogus van meer dan dertig miljoen songs en heeft 140 miljoen actieve gebruikers.

De winkelketens Kruidvat en Trekpleister zetten de verkoop van sigaretten volledig stop. De maatregel geldt voor de 1.373 filialen die de groep in België en Nederland heeft. Dat heeft Gerard van Breen, topman van Kruidvat, tegenover het Nederlandse Algemeen Dagblad gemeld. Van Breen zegt dat de twee winkelketens zich steeds meer op gezondheid willen toespitsen. In dat concept is volgens de topman geen ruimte meer voor de verkoop van sigaretten. De operatie zal anderhalf jaar in beslag nemen. De groep wil van de gelegenheid immers gebruik maken om ook de winkels ombouwen, waarvoor de nodige tijd moet worden voorzien. Ook financieel zou een abrupte stopzetting niet verantwoord zijn.

09:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.