06-01-18

Nieuwsoverzicht

Het Suezkanaal heeft het voorbije jaar 5,3 miljard dollar inkomsten gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 5,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Mohab Mamish, voorzitter van de Suez Canal Authority, gemeld. In totaal passeerden het voorbije 17.550 schepen door het kanaal, dat de Middellandse Zee met de Indische Oceaan verbindt. Het jaar voordien waren 16.833 passages gemeld. De groei van de trafieken en het cargovolume toont volgens Mamish ook de economische haalbaarheid van het New Suez Canal. Het Suezkanaal vormt één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Egyptische overheid en een cruciale activiteit voor buitenlandse investeringen en toerisme.

De Verenigde Staten zullen een groot gedeelte van hun territoriale wateren openzetten voor de winning van olie en gas. De ontginning zal ook kunnen gebeuren in regio’s die vroeger beschermd gebied waren. Dat heeft Ryan Zinke, Amerikaans minister van binnenlandse zaken, bekend gemaakt. In totaal zouden bijna vijftig boorgebieden worden voorzien, waaronder negentien sites rond Alaska, zeven in de Stille Oceaan, twaalf in de Golf van Mexico en negen in de Atlantische Oceaan. Daarmee zou voor de eerste keer ook langs de Atlantische kusten een booractiviteit worden toegelaten. Diverse lokale besturen hebben al tegen de boorplannen van de Amerikaanse regering geprotesteerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Amazon zal wellicht een bod doen op de streamingrechten van de Premier League in Groot-Brittannië. Dat heet Richard Broughton, onderzoeksdirecteur bij consulent Ampere Analysis, gezegd. Volgens Broughton zal Amazon heel waarschijnlijk een bod doen op één van de kleinere pakketten uitzendrechten van de Premier League die in mei dit jaar zullen worden geveild. In totaal zullen daarbij zeven pakketten te koop worden aangeboden. Prime Video van Amazon biedt gebruikers al toegang tot uitzendingen van de Amerikaanse National Football League (NFL) en de Association of Tennis Professionals (ATP) aan en wil zijn sportaanbod nog verder uitbreiden.

Het voorbije jaar hebben de luchthavens Schönefeld en Tegel in totaal bijna 33,33 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. Op Schönefeld werd een stijging met 10,4 procent tot 12,9 miljoen passagiers opgetekend. Daarmee is Schönefeld groter geworden dan de luchthavens van Keulen en Bonn. In Tegel was er daarentegen sprake van een daling met 3,7 procent tot 20,5 miljoen reizigers. Tegel werd vooral geraakt door de stopzetting van de activiteiten van luchtvaartmaatschappij AirBerlin. De Berlijnse luchthavens boden vorig jaar in totaal rechtstreekse vluchten op 195 bestemmingen. Dit jaar start ook een verbinding met Singapore.

De Amerikaanse winkelketen Macy's sluit elf filialen. Daarbij zullen ook vijfduizend banen worden geschrapt. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Door de afslanking zal niet alleen het winkelpersoneel worden getroffen, want ook in andere divisies zouden ontslagen vallen. De ingrepen zouden Macy’s een besparing van ongeveer 300 miljoen dollar per jaar kunnen opleveren. Dat bedrag zal volgens Macy’s opnieuw in de activiteiten van de keten worden geïnvesteerd. De onderneming zegt zijn retailactiviteiten te moeten aanpassen aan de veranderende smaak bij het publiek en de onzekere vooruitzichten waarmee de sector wordt geconfronteerd. Macy’s heeft de voorbije drie jaar al 124 winkels gesloten.

De heropstart van Reactor Drie in de kerncentrale van Doel moet verder worden uitgesteld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) gemeld. Opgemerkt wordt dat in de bunker, het niet-nucleaire gedeelte van de reactor, betonrot is vastgesteld. Daardoor is een bescherming tegen de impact van een ramp, zoals een aardbeving, volgens het agentschap niet langer gegarandeerd. Er wordt aan toegevoegd dat de reactor pas opnieuw kan worden opgestart wanneer die garantie wel is gegeven. De nucleaire autoriteit verwijt Electrabel, eigenaar van de centrale, een gebrek aan onderhoud. De reactor werd in september voor onderhoud stilgelegd. Een heropstart was voorzien midden april dit jaar.

Windmolens op de Noordzee hebben het voorbije jaar voldoende elektriciteit geleverd om het gemiddeld stroomverbruik van 800.000 gezinnen te dekken. Daarmee vertegenwoordigde de offshore productie 2,7 procent van de totale Belgische elektriciteitsvraag. Dat blijkt uit cijfers van het Belgian Offshore Platform. Berekend werd dat de vier windparken voor de Belgische kust in totaal het voorbije jaar een productie van 2.867 gigawattuur opleverden. In totaal beschikt het Belgische offshore windturbinepark een geïnstalleerd vermogen van 877 megawatt. Door de opening van Rentel later dit jaar zal de productie oplopen tot 3.600 gigawattuur. Dat vertegenwoordigt het verbruik van één miljoen gezinnen.

Het Japanse farmaconcern Takeda wil het biotechbedrijf Tigenix uit Leuven overnemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 520 miljoen euro. De raad van bestuur van Tigenix heeft unaniem met het Japanse voorstel ingestemd. De twee partijen werkten eerder al samen en Takeda had al een belang van 4,2 procent in Tigenix opgebouwd. De Japanse groep zou vooral interesse hebben in Alofisel, een product dat Tigenix ontwikkelt voor de behandeling van fistelvorming bij patiënten die aan de ziekte van Crohn lijden. De twee bedrijven sloten vorig jaar al een overeenkomst om het middel in de Verenigde Staten commercieel op te markt te brengen. In Europa wordt nog gewacht op formele toestemming.

De Chinese overheid is van plan het elektriciteitsverbruik van een aantal bitcoin-miners te limiteren. Dat heeft de Chinese centrale bank gemeld. De productie van de virtuele munt vergt immers grote hoeveelheden energie. Door een beperking van het elektriciteitsverbruik zou dan ook de productie kunnen worden beperkt. In China wordt een grote mining-activiteiten opgetekend. Gevreesd wordt dat die activiteit, waarbij gespecialiseerde bedrijven grote serverparken proberen inzetten, in bepaalde Chinese regio’s de reguliere elektriciteitsvoorziening in het gedrang zou kunnen brengen. De mining-sector zou inmiddels al evenveel elektriciteit verbruiken als 3,4 miljoen Amerikaanse huishoudens.

In India worden op de site van de Taj Mahal voortaan nog slechts veertigduizend bezoekers per dag toegelaten. De maatregel is noodzakelijk om de bescherming en het behoud van het monument te kunnen garanderen. Dat heeft de Archaeological Survey of India (ASI) meegedeeld. De beperking heeft echter geen betrekking op buitenlandse toeristen, die voor de toegang tot de Taj Mahal een bedrag van 1.000 roepie (13 euro) betalen. De limiet geldt enkel voor binnenlandse bezoekers, die een toegangsticket voor 40 roepie kunnen kopen. De Taj Mahal ontvangt op een gemiddelde dag tussen tienduizend en vijftienduizend bezoekers. Tijdens de weekends kan dat cijfer echter oplopen tot zeventigduizend eenheden.

De overname van het Amerikaanse fruitconcern Dole door de Belgische groep Greenyard, gaat toch niet door. Dat heeft Hein Deprez, topman van Greenyard, bevestigd. Greenyard zegt alle mogelijke inspanningen te hebben gedaan om een akkoord te bereiken dat voor alle betrokken partijen belangrijke financiële en strategische meerwaardes zou hebben geboden. Desondanks kon met Dole toch geen vergelijk worden gevonden. De combinatie zou de grootste fruitgroep van de wereld hebben gecreëerd. Deprez benadrukte wel dat Greenyard ook op eigen kracht probleemloos verder kan. Wel blijft Greenyard volgens hem verder uitkijken naar interessante overnamemogelijkheden op de Amerikaanse markt.

De Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen kan definitief onder water worden gezet. Dat heeft de Nederlandse Hoge Raad beslist. Aangegeven werd dat de Nederlandse overheid de onteigening van het gebied kan verderzetten, zodat de polder aan de natuur kan worden teruggegeven. De ontpoldering van het gebied is noodzakelijk om de waterhuishouding in het bekken van de Westerschelde in evenwicht te houden. De ingreep is een onderdeel van de uitdieping van Westerschelde. Door de beslissing zal 295 hectare landbouwgrond opnieuw natuurgebied worden. Nederland moet met Géry De Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder, nog wel een financiële overeenkomst voor de onteigening sluiten.

Het Amerikaanse bedrijf GoPro, fabrikant van actiecamera’s, schrapt tussen tweehonderd en driehonderd banen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Ook vorig jaar moesten bij GoPro al honderden banen worden geschrapt. De sanering zal vooral de drone-divisie van GoPro treffen. Gopro werd de voorbije jaren geconfronteerd met een toenemende concurrentie, die goedkopere versies van zijn compacte camera’s op de markt brachten. Daarnaast was er ook de toenemende concurrentie van smartphone-camera’s. Het bedrijf spitste zich daarop sterker toe op de ontwikkeling van zijn drone Karma. Ook in die sector begint echter de druk van de concurrentie steeds groter te worden.

In september dit jaar kan begonnen worden aan de bouw van het Kristal Solar Park in Lommel. Negen maanden later zouden de installaties moeten kunnen worden opgestart. Dat heeft Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, bekend gemaakt. Het Kristal Solar Park krijgt een piekvermogen van bijna honderd megawatt. Jaarlijks kunnen de installaties een productie van 83 gigawattuur opleveren. Dat komt overeen met het verbruik van 24.000 gezinnen. De volledige productie zal echter worden afgenomen door de nabijgelegen zinkproducent Nyrstar, één van de grootste verbruikers van elektriciteit in Vlaanderen. Het park krijgt anderhalve decennium 6 miljoen euro subsidies per jaar.

De Nederlands-Zwitserse groep Trafigura, één van de grootste grondstoffenhandelaars ter wereld, is op geen enkele manier betrokken bij een illegale verkoop van olie aan Noord-Korea. Dat heeft het concern gezegd in een reactie op aantijgingen van Zuid-Korea. De verkoop van olie aan Noord-Korea is een inbreuk tegen de sancties die eind vorig jaar door de Verenigde Naties tegen Noord-Korea werden ingesteld. Het vrachtschip Lighthouse Winmore zou echter die sancties hebben genegeerd en toch olie hebben geleverd. Trafigura zegt wel de betrokken olie te hebben geleverd, maar werd de lading verkocht aan het bedrijf Global Commodities uit Hongkong. Trafigura zegt ook geen eigenaar te zijn van het schip.

08:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.