07-01-18

Italiaanse wijn is ouder dan algemeen aangenomen

De Italiaanse wijn is ouder dan tot nu algemeen werd aangenomen. Dat blijkt uit archeologische vondsten van een team wetenschappers van de University of South Florida op de site van Monte Kronio in Agrigento langs de zuidwestelijke kust van Sicilië. Algemeen werd aangenomen dat de Italiaanse wijnproductie zijn oorsprong vond in het midden van de Bronstijd, tussen dertienhonderd en elfhonderd voor de huidige tijdrekening. Een chemische analyse van potten die op de site van Monte Kronio werden teruggevonden, wijzen daarentegen op een wijncultuur die minstens teruggaat tot ruim vierduizend jaar voor de huidige tijdrekening.

De site van Monte Kronio levert vondsten op uit de Kopertijd. “De chemische analyse toonde dat de potten restanten van wijnsteenzuur en mineraalzout bevatten,” benadrukt onderzoeksleider Davide Tanasi, professor archeologie aan de University of South Florida. “Deze stoffen kunnen organisch worden aangetroffen in druiven en de wijnproductie. Het materiaal levert dan ook de allervroegste getuigenissen over een Italiaanse wijnproductie.” In een volgende fase van het onderzoek hopen de archeologen naar eigen zeggen te kunnen achterhalen of er bij die vroege productie sprake was van rode of witte wijn.

“De vondst heeft belangrijke archeologische en historische betekenis,” aldus nog Davide Tanasi. “De conclusies wijzen immers op een landbouwactiviteit die zich richt op de wijnproductie. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met een eventuele handel in wijn.” Omdat de site in de Monte Kronio voor religieuze doeleinden werd gebruikt, kan volgens de archeologen mogelijk ook gesproken worden over een wijnoffer. Ook de wijnexpert Alessio Planeta maakt gewag van een belangrijke ontdekking. Tot nu toe werd immers aangenomen dat de Siciliaanse wijncultuur van start was gegaan bij de kolonisatie van het eiland door Griekse veroveraars.

Lees Verder

09:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.