07-01-18

Nieuwsoverzicht

Tegen eind dit jaar zullen de bouwwerken aan de nieuwe luchthaven van de Chinese hoofdstad Peking kunnen worden afgerond. In de loop van volgend jaar zal de luchthaven vermoedelijk operationeel kunnen worden. Dat hebben de Chinese autoriteiten gemeld. De nieuwe luchthaven moet Beijing Capital International Airport helpen ontlasten. Net voor het einde van vorig jaar werden de buitenwerken aan de terminal afgerond. Nu volgt de verdere afwerking. Het hele project kost ongeveer 12,3 miljard dollar. De nieuwe site moet één van de grootste luchthavens van de wereld worden. In eerste instantie worden 45 miljoen passagiers per jaar verwacht, maar dat aantal zou snel tot 100 miljoen reizigers moeten worden opgevoerd.

Travis Kalanick, oprichter van Uber Technologies, wil 29 procent van zijn aandelen in het taxibedrijf verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Kalanick diende vorig jaar af te treden als chief executive van Uber, maar maakt nog steeds deel uit van de bestuursraad van de onderneming. Kalanick had nog een belang van ongeveer 10 procent in Uber. Het pakket dat te koop wordt aangeboden, zou een waarde hebben van ongeveer 1,4 miljard dollar. Een gedeelte van de aandelen zou tegen een bedrag van 1,25 miljard dollar door de Japanse groep Softbank worden overgenomen. Softbank zou daardoor bij belang in Uber tot 15 procent verder uitbouwen.

Het Amerikaanse concern Intel is voor de eerste keer in tweeëntwintig jaar niet langer wereldwijd marktleider in de verkoop van halfgeleiders. Dat blijkt uit een rapport van consulent Gartner. Opgemerkt werd dat de wereldwijde omzet van de sector het voorbije jaar met 22,2 procent is gestegen tot 419,7 miljard dollar. Samsung staat daarbij op de eerste plaats met ruim 61,21 miljard dollar. De omzet van het bedrijf steeg met 52,6 procent. Intel volgt op een tweede plaats met een stijging met 6,7 procent tot 57,7 miljard dollar. De toptien bestaat verder uit SK Hynix, Micron Technology, Qualcomm, Broadcom, Texas Instruments, Toshiba, Western Digital en NXP Semiconductors.

Het Antwerpse bedrijf Unifly gaat samen met de Duitse navigatiegroep Here Technologies het luchtruim in kaart brengen voor drones. Unifly is leverancier van software om droneverkeer te managen, terwijl Here zijn expertise rond navigatietechnologie inbrengt. Door de samenwerking moeten drones, tot een hoogte van 150 meter, kunnen worden geïnformeerd over toegelaten en verboden gebieden van het luchtruim. De technologie zal niet alleen een onderscheid maken tussen landelijke en stedelijke gebieden, maar zal ook gebieden identificeren die niet mogen worden overvlogen, zoals luchthavens en gevoelige infrastructuur en sites van de overheid. Later zal de informatie ook bijdragen om botsingen te vermijden.

Monaco is eind vorig jaar gestart met de bouw van zijn nieuwe wijk Portier Cove, een gebied dat zich in buurt van het Casino de Monte-Carlo bevindt, maar wordt gebouwd op terreinen die op de zee zijn gewonnen. Op die manier kan Monaco vijftien hectare aan zijn territorium toevoegen. Het project zou ongeveer 2 miljard euro kosten. Portier Cove zou tegen midden volgend decennium volledig in gebruik moeten kunnen worden genomen. De nieuwe wijk kan ongeveer duizend residenten herbergen, maar omvat ook een park, promenade en een kleine jachthaven. De constructiewerken worden geleid door de Franse groep Bouygues Travaux Publics. Monaco heeft op dit ogenblik een oppervlakte van twee vierkante kilometer.

De Brits-Nederlandse levensmiddelengroep Unilever sluit eind volgend jaar de deuren van zijn mosterdfabriek in Norwich. Dat heeft het concern bekendgemaakt. Op de site werd gedurende honderdzestig jaar mosterd van het merk Coleman’s geproduceerd. Het bedrijf telde 113 medewerkers. Een vijfentwintigtal medewerkers zouden werk krijgen in de nieuwe fabriek die in Norwich wordt gebouwd. Hier zal onder meer mosterdpoeder van Coleman’s worden geproduceerd en verpakt. Nog eens veertig medewerkers zouden een nieuwe functie krijgen aangeboden in Burton-upon-Trent, ongeveer 250 kilometer verder, waar Unilever onder meer producten van de merken Marmite en Bovril maakt.

In Japan is industrieel Tatsuro Toyoda (88) overleden. Hij was de zoon van Kiichiro Toyoda, oprichter van de Japanse autobouwer Toyota. Onder de leiding van Tatsuro Toyoda groeide het bedrijf in de eerste helft van de jaren negentig van de voorbije eeuw uit tot één van de grootste autofabrikanten van de wereld. Hij werd onder meer gezien als een pionier van de internationale industriële samenwerking. Tatsuro Toyoda trad in het midden van de jaren negentig af, maar bleef wel als adviseur aan de onderneming verbonden. Tatsuro overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Toyota wordt op dit ogenblik geleid door Akio Toyoda (61), de zoon van Shoichiro Toyoda (92), de oudere broer van Tatsuro.

De Zuid-Amerikaanse staat Venezuela gaat 100 miljoen exemplaren van zijn digitale munt petro uitgeven. Dat heeft de Venezolaanse regering bekendgemaakt. De petro is gelinkt aan de olievoorraden, waardoor het totale pakket Venezolaanse virtuele munten op dit ogenblik ongeveer 4,9 miljard euro waard zou zijn. Er is echter weinig duidelijk gegeven over het achterliggende systeem. Volgens de Venezolaanse oppositie is het initiatief echter gedoemd om de mislukken. Opgemerkt wordt dat slechts weinig mensen bereid zullen zijn in de digitale munt te investeren. Venezuela verkeert immers in een diepe economische crisis en de linkse regering van president Nicolas Maduro geniet weinig geloofwaardigheid.

De Britse Financial Conduct Authority (FCA) is een onderzoek naar winstwaarschuwing die door het bouwbedrijf Carillion zijn gegeven. Carillion had begin vorig jaar gewaarschuwd voor een vertraging van orders door de uitslag van het brexit-referendum. Midden vorig jaar volgde een strategische evaluatie en een winstwaarschuwing, die aanleiding gaven tot een sterke waardevermindering van het aandeel. In november waarschuwde het bedrijf een aantal afspraken met de banken niet te kunnen voldoen. De Britse autoriteiten willen nu nakijken of Carillion de markt tijdig over zijn problemen heeft geïnformeerd. Carillion heeft benadrukt zijn volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van de overheid.

Autobouwer Tesla heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar in totaal 29.870 auto’s afgeleverd. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Bij het Model S kon van een verkoop van 15.200 exemplaren worden gemeld. Bij het Model X was er sprake van 13.120 eenheden. Het Model 3 kende een distributieniveau van 1.550 wagens. Tegenover het laatste kwartaal van het jaar voordien was er in de totale productie sprake van een toename met 27 procent. Tegenover het derde kwartaal vorig jaar werd een stijging met 9 procent opgetekend. In totaal kon Tesla van het Model S en het Model X het voorbije jaar een levering van 101.312 exemplaren melden. Dat betekende een stijging 33 procent tegenover het jaar voordien.

Michel Combes, voormalig chief executive van Alcatel-Lucent en Altice, is bij de Amerikaanse operator Sprint aangesteld tot president. Combes neemt bij Sprint ook de functie van financieel directeur op en krijgt later ook een zetel in de bestuursraad. Combes was in november vorig jaar bij Altice vertrokken nadat bij de telecomgroep een grondige herziening van de managementstructuur was doorgevoerd. Eerder in zijn loopbaan was Combes chief executive van TDF Group en Vodafone Europe. Combes was er ook verantwoordelijk voor dat Alcatel-Lucent naar een fusie met Nokia werd gestuurd. Tevens was Combes ook enkele tijd chief executive van Société Française de Radiotéléphonie (SFR), de Franse dochter van Altice.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft aan farmagroep Novartis toestemming gegeven om zijn product Kisqali verder uit te testen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker bij vrouwen in de pre-menopauze. Dat heeft Novartis bekend gemaakt. Kisqali kreeg van d autoriteiten een erkenning als doorbaaktherapie, waardoor de ontwikkeling en beoordeling van het middel kunnen worden versneld. Uit een studie zou zijn gebleken dat een orale endocrine-therapie betere resultaten oplevert wanneer een combinatie wordt geboden met Kisqali. Gebleken zou zijn dat de tumoren minder mogelijkheden kregen om zich verder te ontwikkelen en te delen.

In Bulgarije heeft president Rumen Radev geweigerd een nieuwe anticorruptiewet te ondertekenen. Radev stuurde de wet terug naar het parlement, dat de voorstellen opnieuw moet bekijken. Volgens de president ging de wet niet ver genoeg in de bestrijding van corrupte netwerken. Het Bulgaarse parlement had de wet eind december goedgekeurd. Volgens de president zouden de voorstellen echter geen onafhankelijk onderzoek kunnen garanderen, terwijl de regelgeving ook zou kunnen worden gehanteerd om politieke opponenten te vervolgen. Oppositieleidster Kornelia Ninova wierp op dat de beslissing van de president voor het Bulgaarse parlement een unieke gelegenheid is om betere maatregelen tegen corruptie te nemen.

Het Belgisch-Nederlandse concern Bosal, producent van accessoires voor de voor autosector, verkoopt zijn divisie Automotive Carrier and Protection Systems (ACPS), fabrikant van trekhaken en bagagedragers, aan de Amerikaanse investeerder TowerBrook Capital Partners. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de verkoop van de divisies plooit Bosal zich volledig terug op de productie van uitlaten, die echter de kernactiviteit van de onderneming vertegenwoordigt. De verkochte divisie heeft fabrieken in Duitsland, Hongarije, Mexico, Frankrijk en Rusland. Er werken ongeveer 1.550 werknemers voor de afdeling, die begin vorig jaar in de etalage werd geplaatst.

Nedzink, de Nederlandse zinkdochter van de groep Koramic, heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Griekse metaalbedrijf ElvalHalcor. De samenwerking moet Nedzink helpen om zijn groei verder te versnellen. Nedzink geldt als een van de grootste fabrikanten van zinkproducten voor de bouw in Europa. Het leverde recent nog materiaal voor het nieuwe hoofdgebouw van de Navo in Evere. Dat complex heeft het grootste zinkdak van Europa. Door de samenwerking krijgt ElvalHalcor een belang van 50 procent in Nedzink. Het saldo blijft in handen van de holding Koramic van de Belgische ondernemer Christian Dumolin. Ondanks de nieuwe aandeelhoudersstructuur blijkt Nedzink als onafhankelijke entiteit opereren.

08:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.