06-01-18

Polynesië en Micronesië leiden wereld in jongeren-obesitas

Over vier jaar zal de wereldpopulatie kinderen en adolescenten meer door obesitas dan door ondergewicht worden gekenmerkt. Dat is de conclusie van een rapport van het Imperial College London en de World Health Organization (WHO). De onderzoekers merken op dat het probleem van obesitas bij jongeren tussen vijf en negentien jaar de voorbije vier decennia een vertienvoudiging heeft gekend. Indien niet wordt ingegrepen, zal obesitas bij de jongerenpopulatie van de wereld over vier jaar volgens het rapport een groter probleem zijn geworden dan ondervoeding. In totaal werden midden dit decennium wereldwijd 124 miljoen obese jongeren geteld, terwijl nog eens 192 miljoen leeftijdsgenoten aan overgewicht leden.

In het midden van de jaren zeventig werden bij minder dan 1 procent van de kinderen obesitas vastgesteld. In het midden van dit decennium bleek dat aantal echter te zijn opgelopen tot bijna 6 procent bij meisjes en nagenoeg 8 procent bij jongens. “Bovendien moet bij nog meer jongeren een probleem van overgewicht worden gemeld, maar is de grens van obesitas niet overschreden,” waarschuwt onderzoeksleider Majid Ezzati, professor volksgezondheid aan het Imperial College London. “Vooral in landen met een lager inkomen neemt het probleem nog altijd toe. In rijke landen is recent een status-quo opgemerkt, hoewel het obesitas-niveau ook in die naties nog altijd onaanvaardbaar hoog blijft.”

Het probleem lijkt het grootst in Polynesië en Micronesië, waar bij 25,4 procent van de meisjes en 22,4 procent van de jongens obesitas zou zijn vastgesteld. Bij meisjes wordt echter een piek van 33,4 procent opgetekend in Naura, terwijl bij de jongens Cook Islands de ranglijst aanvoert met 33,3 procent. In Europa heeft Malta de hoogste graad van obesitas bij meisjes (11,3 procent), terwijl bij de jongens Griekenland de ranglijst aanvoert (16,7 procent). Moldavië blijft daarentegen van obesitas het meest gespaard. Daar is slechts 3,2 procent van de meisjes obees, terwijl het probleem ook bij jongens beperkt blijft tot 5 procent.

Lees Verder

15:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: obesitas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.