07-01-18

Geuren worden ook door emoties omgeving gestuurd

Percepties over geur worden mee door de emoties van anderen beïnvloed. Dat is de conclusie van een onderzoek van neuropsychologen aan Ruhr-Universität Bochum. Opgemerkt wordt dat de emotionele gelaatsuitdrukkingen van omstaanders vaak een impact heeft op de positieve of negatieve percepties over een geur. De basis van dat effect moet volgens de Duitse onderzoekers worden gezocht in een hersenregio die gelinkt is aan het reukvermogen en zelfs wordt geactiveerd vooraleer de geur wordt ervaren. De appreciatie van vele geuren kan volgens de onderzoekers op die manier met behulp van specifieke gelaatsuitdrukkingen worden bijgestuurd. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.

“Wanneer men opmerkt dat de omgeving op bepaalde geuren negatief reageert, zal men zelf ook een onaangename reactie ervaren,” benadrukken de onderzoekers Patrick Schulze, Anne-Kathrin Bestgen en Boris Suchan. In het onderzoek kregen proefpersonen een beeld voorgeschoteld van een gelaat dat vrolijkheid of afkeer uitstraalde of zich neutraal opstelde. Daarna werden ze aan twaalf verschillende geuren blootgesteld. Daarbij kon worden vastgesteld dat de beelden een duidelijke impact hadden op de appreciatie van de geuren. Een vrolijk gelaat leidde ook tot een grotere waardering van de geuren, terwijl afkeer de appreciatie voor de aroma’s deed afnemen.

“Die conclusie kon worden vastgesteld bij geuren zoals caramel of citroen, maar eveneens voor zweet of look,” stippen de onderzoekers aan. “Er moest echter één grote uitzondering worden opgetekend. De negatieve reactie op de geur van uitwerpselen kon niet door een vrolijk gezicht worden afgezwakt.” Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de piriformis cortex, een hersenregio die geactiveerd wordt vooraleer het individu een geur waarneemt. De piriformis cortex registreert volgens de wetenschappers een visuele impressie en creëert een verwachting over de geur die mogelijk zal worden ervaren.

De Duitse wetenschappers zeggen te vermoeden dat het verband een sociale component bevat. Boris Suchan geeft daarbij aan dat een gelijkaardige studie wordt voorzien waarin de rol van de piriformis cortex in de perceptie van het menselijk lichaam zou worden onderzocht.

Lees Verder

14:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.