07-01-18

Onderwijs wapen tegen later dementie-risico

In de Verenigde Staten genieten senioren uit de grote steden mentaal een duidelijk betere gezondheid dan hun leeftijdsgenoten uit landelijke gemeenschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Rand Corporation. De onderzoekers zeggen te hebben moeten vaststellen dat dementie en cognitieve achteruitgang bij senioren uit landelijke gebieden consistent vaker moet worden geregistreerd dan bij generatiegenoten uit de grotere stadsgebieden. Toch is inmiddels die kloof enigszins verkleind, dankzij de investeringen die in het begin van de twintigste eeuw werden gedaan om ook in landelijke regio’s langer onderwijs te promoten.

“Door de vergrijzing van de babyboomers dreigt het probleem van dementie tegen het midden van deze eeuw in de Verenigde Staten een verdubbeling te kennen,” aldus onderzoeksleider Regina Shih, professor sociale wetenschappen bij de Rand Corporation. “Vaak wordt bij de studie van dementie gekeken naar individuele factoren, zoals raciale en etnische origines, maar er moet ook met een mogelijke invloed van omgevingsfactoren rekening worden gehouden.” Uit het onderzoek kon worden vastgesteld dat bij het begin van deze eeuw bij 7,1 procent van de landelijke senioren dementie werd vastgesteld, tegenover 5,4 procent in stedelijke regio’s.

Begin dit decennium was in de landelijke regio’s echter nog sprake van 5,1 procent dementie bij senioren in landelijke regio’s, tegenover 4,4 procent in een stedelijke omgeving. Bij andere mentale gezondheidsproblemen konden gelijkaardige tendensen worden opgetekend. “Het feit dat dementie en andere mentale gezondheidsproblemen bij landelijke senioren sneller afneemt, vindt zijn belangrijkste verklaring in de genoten opleiding,” stippen de onderzoekers aan. “Personen die meer dan twaalf jaar onderwijs hebben genoten, blijken 83 procent beter tegen dementie beschermd te zijn.” Professor Shih benadrukt wel dat in de Verenigde Staten landelijke regio’s nog altijd sneller vergrijzen dan de stedelijke gebieden.

Lees Verder

16:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dementie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.