07-01-18

Ontbossing een belangrijke factor in kindersterfte

Ontbossing kan een belangrijke factor zijn in de kindersterfte. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de National University of Singapore (NUS) naar de impact van ontbossing op meer dan 35.000 gezinnen in bijna achttienhonderd gemeenschappen in Cambodja. De onderzoekers stelden vast dat de ontbossing moest worden gelinkt aan een hoger risico op diarree, koorts en ontsteking van de luchtwegen, die wereldwijd belangrijke oorzaken zijn van mortaliteit bij kinderen onder de leeftijdsgrens van vijf jaar. Onder meer bleek dat een verlies aan densiteit in de bossen met 10 procent de diagnose van diarree bij jonge kinderen met 14 procent deed stijgen.

“Er kan een duidelijk verband worden opgetekend tussen ecologische degradatie en gezondheid,” aldus onderzoeksleider Roman Carrasco, professor biologie aan de National University of Singapore. “Daaruit kan ook worden afgeleid dat een bescherming van het bosbestand ook een positieve impact zal hebben op de volksgezondheid. Er moet dan ook worden geconcludeerd dat bij de overwegingen rond de planning van landgebruik rekening moet worden gehouden met de impact van een ontbossing op de algemene gezondheid. Bovendien kan worden aangetoond dat acties simultaan de natuurbescherming en de menselijke gezondheid kunnen helpen.”

“Huishoudens in een omgeving met een ongerept bosbestand bleken opvallend minder vaak met diarree of ademhalingsproblemen bij de kinderen te worden geconfronteerd,” benadrukt professor Carrasco. “De signalen van het verband zijn verbazend duidelijk. Bij een bredere waaier gezondheidsproblemen kon telkens een link naar de ontbossing worden geregistreerd.” Een achterliggende oorzaak werd niet meegegeven, maar eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat verlies aan bosgebied een ongunstige impact kan hebben op de watercyclus. Daarbij wordt zowel van een kwalitatieve als kwantitatieve impact gewag gemaakt.

De ontbossing zou onder meer tot een groter aantal microben in het water kunnen leiden. Die slechtere waterkwaliteit kan aanleiding geven tot gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat er door het verdwijnen van de bossen ook minder water beschikbaar is. Daardoor kan ook minder water worden gereserveerd voor de persoonlijke hygiëne.

Lees Verder

15:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ontbossing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.