07-01-18

Spraak wordt door menselijk brein helemaal ontleed

Het menselijk brein maakt van specifieke neuronen gebruik om veranderingen in de gesproken taal te registreren en herkennen. Alleen op die manier is het mogelijk om zowel de intentie als de emotie van de gesproken woorden te herkennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. Eerdere studie hebben uitgewezen dat de hersen van mensen en andere primaten beschikken over een aantal regio’s die gevoelig zijn voor intonatie en toonhoogte, maar nu blijkt dat die mogelijkheden verder reiken. Ook veranderingen in toonhoogte kunnen immers worden gedetecteerd om de bedoelingen van de spreker te bepalen.

“Om de bedoelingen en emoties van een spreker te kunnen begrijpen, moet de toehoorder ook een inzicht hebben in de variaties in toonhoogte en intonatie van de gesproken woorden en zinnen,” aldus onderzoeksleider Claire Tang, neurologe bij het  Weill Institute for Neurosciences van de University of California. “Om dat doel te bereiken moet het menselijk brein in staat zijn om geluiden in betekenis om te zetten. Deze vaardigheid is voor het gesproken woord nagenoeg even belangrijk als melodie voor de muziek. Eenzelfde uitgesproken zin kan immers, afhankelijk van intonatie en toonhoogte, een heel andere betekenis hebben.”

“Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat elke spreker een eigen stijl heeft,” zegt Claire Tang nog. “Het brein moet al die elementen herkennen en analyseren terwijl de woorden worden uitgesproken.” De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat in het superior temporal gyrus van het brein een aantal neuronen het verschil in toonhoogte verwerkten, terwijl andere deelregio’s het onderscheid tussen fonemen of het verschil in intonatie registreerden.” De onderzoekers slaagden er aan de hand van die kennis naar eigen zeggen in om een algoritme te ontwikkelen dat kan bepalen op welke manier de complexe menselijke spraak in de hersenen wordt ontleed.

In een verdere fase hoopt het team naar eigen zeggen ook te kunnen achterhalen op welke manier het menselijk brein van al deze instrumenten gebruik maakt om spraak te creëren.

Lees Verder

12:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spraak |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.