07-01-18

Werk en ontspanning moeten strikt gescheiden blijven

Zaken en ontspanning moeten strikt gescheiden blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Zürich bij nagenoeg tweeduizend werknemers. De Zwitserse wetenschappers benadrukken dan ook dat het organisatiebeleid en de bedrijfscultuur zouden moeten worden aangepast, zodat werknemers geholpen kunnen om op een efficiënte manier een grens te trekken tussen de professionele verwachtingen en het persoonlijke leven, zodat het welzijn niet in het gedrang komt. Daarbij moet volgens de onderzoekers worden beseft dat een verlies aan welzijn ook een negatieve impact heeft op productiviteit en creativiteit.

“In de hedendaagse economie wordt nagenoeg verwacht dat werknemers ook na de normale arbeidsuren en tijdens vakanties minstens bereikbaar blijven,” aldus onderzoeksleider Ariane Wepfer, professor psychologie aan de Universität Zürich. “Het vervagen van de grenzen tussen werk en privé kan echter het gevoel van welzijn aantasten en kan aanleiding geven tot uitputting. Werknemers die geen duidelijke grens tussen hun beroepsactiviteit en hun persoonlijk leven trokken, bleken veel minder geneigd deel te nemen aan activiteiten die ontspanning boden of hulp konden bieden om van de professionele druk te herstellen. Daardoor wordt het risico op uitputting beduidend groter.”

“Dit gebrek aan herstellende activiteiten verklaart waardoor vaak een tekort aan welzijn wordt ervaren wanneer de professionele loopbaan in het persoonlijke leven wordt ingevoerd,” benadrukt professor Wepfer. Het is volgens haar belangrijk dat werknemers de kans krijgen om een optimale scheiding tussen hun professionele carrière en hun persoonlijke leven te handhaven. De ondernemingen moeten volgens Wepfer een beleid voeren waarbij de medewerkers ondersteund worden om de verschillende aspecten van hun leven beter te segmenteren. Van een dergelijk beleid halen ook de bedrijven zelf volgens de wetenschapster belangrijke baten.

Lees Verder

16:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.