08-01-18

Gezinsmaaltijd cruciaal in vormingsproces kinderen

Kinderen die geregeld de kans krijgen om maaltijden te gebruiken in het gezelschap van de rest van het gezin, kunnen op langere termijn rekenen op een betere fysieke en mentale gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Université de Montréal bij een groep kinderen die in de tweede helft van de jaren negentig van de voorbije eeuw in Quebec waren geboren. De gezinsmaaltijd lijkt volgens de onderzoek niet alleen een signaal voor de kwaliteit van de huishoudelijke omgeving, maar blijkt de ouders ook een handig instrument aan te reiken om hun kinderen een aantal vaardigheden te kunnen aanleren die in het latere leven het welzijn kunnen bevorderen.

“Er kan een duidelijke positieve band worden gecreëerd tussen een frequente gezamenlijke gezinsmaaltijd en de gezondheid van kinderen en adolescenten,” benadrukt onderzoeksleider Linda Pagani, professor psychologie aan de Université de Montréal. Wanneer op zesjarige leeftijd een positieve omgeving voor de gezinsmaaltijd kon worden ervaren, kon op tienjarige leeftijd volgens de onderzoekers in het algemeen een betere lichaamsconditie worden opgetekend, waarbij ook een kleinere consumptie van suikerhoudende frisdranken kon worden gemeld. Bovendien bleken ook superieure sociale vaardigheden. Daarentegen waren minder aanwijzingen van agressie, opstandigheid of delinquentie.

“De aanwezigheid van de ouders bij de gezamenlijke maaltijden biedt aan de kinderen een onmiddellijke mogelijkheid tot sociale interacties, waarbij kennis kan worden gemaakt met discussies over sociale onderwerpen en dagelijkse beslommeringen,” aldus nog professor Pagani. “Bovendien kunnen prosociale interacties in een vertrouwde en emotioneel veilige omgeving worden aangeleerd. De beleving van positieve vormen van communicatie, lijkt kinderen ook te helpen de nodige vaardigheden aan te kweken om betere interacties tot stand te brengen met personen buiten de gezinseenheid. Er moet dan ook gestreefd worden om kinderen optimaal van de mogelijkheden van de gezinsmaaltijd te laten profiteren.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezinsmaaltijd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.