08-01-18

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse bedrijf Port-Liner wil op de Nederlandse en Belgisch waterwegen schepen met elektrische aandrijving inzetten. Daarmee zou de Nederlandse onderneming een wereldprimeur realiseren. Verwacht wordt dat al volgende zomer de eerste elektrische schepen zullen kunnen worden ingezet. Port-Liner heeft voor de ontwikkeling van de schepen 7 miljoen euro Europese subsidies ontvangen. In eerste instantie zouden elf schepen worden gebouwd. Eén van de kleinere schepen, die vierentwintig containers en 425 ton bulk kunnen vervoeren, zou ook op trajecten op de haven van Antwerpen worden ingezet. Grotere boten zouden 270 containers kunnen vervoeren. De schepen kunnen tussen vijftien en vijfendertig uur varen.

Het internetbedrijf Google overweegt om dochter Zagat, gespecialiseerd in restaurantbesprekingen, te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De wortels van Zagat gaan terug naar het einde van de jaren zeventig van de voorbije eeuw. Toen lanceerde het echtpaar Tim en Nina Zagat, die een gids met besprekingen van restaurants over de hele wereld. De onderneming werd zeven jaar geleden door Google voor een bedrag van 151 miljoen dollar overgenomen. De voorbije jaren heeft Google echter al een deel van zijn activiteiten buiten de strikte internet-omgeving afgesloten. Onder meer Boston Dynamics, Schaft als Terra Bella werden van de hand gedaan. Ook aan een verkoop van Nest zou worden gedacht.

In de Verenigde Staten is de Turkse bankier Mehmet Hakan Atilla door een rechtbank schuldig bevonden aan pogingen om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Attila, een hoge bestuurder van de Turkse staatsbank Halkbank, zou geholpen hebben Iraanse petroleuminkomsten wit te wassen. De Turkse bankier riskeert een celstraf van dertig jaar. In april wordt de strafmaat bepaald. In Turkije heeft de overheid met verontwaardiging gereageerd op de veroordeling van de bankier. Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken maakte bovendien gewag van een ongekende inmenging in een interne Turkse aangelegenheid. Ook de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab is in het dossier betrokken.

In Groot-Brittannië hebben de bestbetaalde bedrijfsleiders al na tweeënhalve werkdag in het nieuwe jaar evenveel verdiend als het salaris van een gemiddeld werknemer over twaalf maanden. Dat heeft het Britse High Pay Centre bekendgemaakt. Aangegeven wordt dat een chief executive van een groot beursgenoteerd bedrijf in Groot-Brittannië meer dan 1.000 pond per uur verdient. Het loon van de gemiddelde werknemer bedraagt 28.200 pond per jaar. Het High Pay Centre heeft het over een verontrustende tendens en herinnert eraan dat de Britse premier Theresa May verregaanse economische hervormingen heeft beloofd om de gigantische verschillen tussen bedrijfsleiders en werknemers af te bouwen.

Het Chinese ecommerce-concern JD.com heeft een eerste filiaal van zijn hightech-supermarktketen Seven-Fresh geopend. In het filiaal worden online en offline winkelconcepten met elkaar gecombineerd. Onder meer wordt gebruik gemaakt van zelfrijdende winkelkarren die de klanten volgen en registreren welke producten door de consument worden gekozen. Daarbij wordt op een scherm ook verdere informatie over de betrokken goederen verstrekt. JD.com is na Alibaba en Amazone de derde grote ecommerce-groep die een fysieke winkel opent. De eerste winkel van Seven-Fresh is gevestigd in het Dazu Plaza Shopping Center in Peking. Uiteindelijk mikt het concern over een periode van vijf jaar op duizend Chinese winkels.

De Chinese hoofdstad Peking heeft het voorbije jaar gedurend 226 dagen een aanvaardbare luchtkwaliteit gekend. Dat is achtentwintig dagen meer dan het jaar voordien. Dat heeft het Bureau voor Milieubescherming in Peking gemeld. De aanwezigheid van fijn stof in de lucht boven de Chinese metropool het voorbije jaar een niveau van 58 microgram per kubieke meter had laten registreren. Dat betekende een daling met 35,6 procent. De Chinese overheid eiste vijf jaar geleden dat het niveau onder de grens van 60 microgram zou worden teruggebracht. Dat cijfer ligt nog wel veel hoger dan de veiligheidsnorm van 10 microgram die door de World Health Organisation (WHO) wordt gehanteerd.

De technologiegroep Barco overweegt zijn productie in Fredrikstad in Noorwegen te stoppen en naar zijn hoofdkwartier in Kortrijk te verhuizen. Dat heeft de onderneming tegenover zijn Noorse werknemers gezegd. Barco nam zes jaar geleden het Noorse bedrijf Projectiondesign, ontwikkelaar van compacte projectoren voor een brede waaier professionele markten, over. Barco zegt nu de integratie van zijn Noorse dochter nu nog verder te willen doorzetten. Op dit ogenblik telt Projectiondesign nog honderdzestig medewerkers. Door de integratie zouden mogelijk vijfenzeventig banen moeten worden geschrapt. Een deel zou wel terechtkunnen in een onderzoeksdivisie die Barco in Noorwegen zou behouden.

Het Zwitserse horlogemerk Rodania wil zich in de toekomst vooral toeleggen op producten voor het hogere marktsegment. Daardoor zal de activiteit op het gebied van sporthorloges worden ingeperkt. Dat heeft de groep Montebi, het moederbedrijf van Rodania, gemeld. Door de maatregel zal Rodania volgens William Longueville, chief executive van Montebi, onder meer zijn aanwezigheid in wielerwedstrijden gevoelig afbouwen. Gedurende meer dan zestig jaar was Rodania met zijn typische reclamemelodie in de wielersport aanwezig. De melodie werd in het midden van de jaren vijftig door Manfred Aebi, de toenmalige topman van Rodania, bedacht. De sector van de sporthorloges is inmiddels bijzonder concurrentieel.

In de Japanse hoofdstad Tokio heeft de beroemde Tsukiji-vismarkt in de wijk Chuo zijn laatste nieuwjaarsveiling gehouden. De vismarkt wordt al meer dan acht decennia georganiseerd, maar zal dit jaar naar een nieuwe locatie verhuizen. In oktober wordt in Toyosu, op de site van een vroegere gascentrale in het oostelijke deel van de stad, de nieuwe markt geopend. Tsukiji is de grootste vismarkt van de wereld. De markt was omgeven door een grote verzameling restaurants en winkels en was daarmee toch een internationale toeristische attractie uitgegroeid. In totaal worden op de markt 480 zeeproducten en 270 soorten groenten en fruit verkocht. Het meest bekend was de markt echter voor zijn tonijnveilingen.

Het Belgisch-Amerikaanse modehuis Diane von Furstenberg heeft de Brit Nathan Jenden aangetrokken als creatief directeur. Jenden wordt bij het modehuis de opvolger van Jonathan Saunders, die recent is vertrokken. Voor Jenden betekent de opdracht een terugkeer naar zijn vroegere werkgever. Zeventien jaar geleden voerde hij bij Diane von Furstenberg zijn eerste opdrachten uit. Zeven jaar geleden nam Jenden echter afscheid van het Belgisch-Amerikaanse label. Hij werd opgevolgd door achtereenvolgens Yvan Mispelaere, Michael Herz en Jonathan Saunders, die uiteindelijk slechts anderhalf jaar bij het label actief bleef. In februari zou Jenden al zijn eerste collectie bij zijn nieuwe opdrachtgever voorstellen.

In België werden het voorbije jaar 263.693 nieuwe benzinewagens verkocht, tegenover 239.319 exemplaren het jaar voordien. Daarmee hebben benzinewagens op de Belgische markt ook de grootste populariteit verworven. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie Febiac. Benzinewagens vertegenwoordigen nu 48 procent van de totale Belgische autoverkoop. Bij dieselauto’s was er nog sprake van een verkoop van 253.322 voertuigen, tegenover 279.425 exemplaren het jaar voordien. Daarnaast werden ook nog 24.157 hybride wagens verkocht, tegenover 16.430 eenheden het jaar voordien. Ook werden vorig jaar 2.713 elektrische auto’s verkocht, tegenover 2.005 eenheden twee jaar geleden.

Bij het bedrijf Adient in Assenede worden tachtig banen bedreigd. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Reden voor de afslanking is de beslissing van Adient, het voormalige Johnson Controls, om de nachtploeg te schrappen. Adient levert autozetels aan Volvo Gent, maar daar wordt de productie op een ander model overgeschakeld. Daardoor zullen ook minder zetels moeten worden geleverd. Alternatieve klanten konden niet worden gevonden. Bij de nachtploeg van Adient werken honderdzestig mensen. De helft van het team zou echter naar de dagploeg kunnen worden overgeheveld. Bij Adient werken op dit ogenblik in totaal nog zeshonderd mensen.

In de Verenigde Staten heeft het Federal Bureau of Investigation (FBI) een nieuw onderzoek opgestart naar de Clinton Foundation. Daarbij zou worden nagegaan of Hillary Clinton als minister van buitenlandse zaken aan geldschieters van de stichting politieke gunsten zou hebben beloofd. Bij de Clinton Foundation wordt echter gezegd dat het onderzoek slechts wordt gebruikt om de aandacht af te leiden van de contacten die de entourage van Amerikaans president Donald Trump zou blijken te hebben onderhouden met een aantal Russische partijen. Eerder werd ook al onderzocht of de Clinton Foundation zou zijn gebruikt om individuele politieke campagnes te financieren. Hillary Clinton heeft in de organisatie geen formele functie.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Monsanto heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard dollar. Dat bekende nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 29 miljoen dollar naar 169 miljoen dollar. Daarbij moet wel worden onthouden dat de verkoop van onderdelen een bedrag van 85 miljoen dollar heeft opgeleverd. Met het oog op de toekomst waarschuwde het bedrijf voor moeilijke omstandigheden op de markten voor maïs en sojabonen. Het Amerikaanse concern zei er echter van overtuigd te zijn dat de vraag naar zijn nieuwe technologieën op een hoog niveau zou blijven.

Het voorbije jaar zijn in Europa en de Verenigde Staten in totaal 138 nieuwe geneesmiddelen toegelaten. Dat betekent een stijging met bijna 41 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Reuters. De groei moet in belangrijke mate worden toegeschreven aan de introductie van snellere erkenningsprocedures bij de autoriteiten. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaf vorig jaar een vergunning voor 46 nieuwe geneesmiddelen. Dat betekende een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Het European Medicines Agency (EMA) liet 92 nieuwe geneesmiddelen tot de markt toe. Dat betekende een stijging met ruim 13,5 procent tegenover het jaar voordien.

07:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.