08-01-18

Slaapgebrek ondermijnt productiviteit werkvloer

Een gebrek aan slaap ondermijnt de productiviteit van de werkvloer. Dat is de conclusie van een onderzoek van organisatie Sealy bij vijfduizend werknemers. Vastgesteld werd dat 70 procent van de respondenten toegaf dat ze met een betere nachtrust ook betere prestaties zouden kunnen leveren. Bovendien bleek dat 4 procent moest toegeven tijdens het werk al eens in slaap gevallen te zijn. Bovendien bleek dat 11 procent door een slaapgebrek op de werkvloer al bij een ongeval betrokken is geweest. Nog bleek dat slaapdeprivatie het vaakst moet worden opgemerkt in de horeca-sector (86 procent), terwijl transport en communicatie (76 procent) het minst te lijden hebben.

“Slaaptekort creëert op de werkvloer dagelijks problemen,” stippen de onderzoekers aan. Vastgesteld werd dat 65 procent door een gebrekkige nachtrust gemakkelijk hun geduld verliezen of zich tegenover collega’s irritant gedragen. Bovendien erkent 30 procent een gebrek aan productiviteit, terwijl 19 procent toegeeft door slaapgebrek geregeld laattijdig op het werk verschijnt of vakantie opneemt. “Vermoeidheid vertegenwoordigt een zware uitdaging voor de mogelijkheid van de mens om goed te functioneren,” benadrukt Kate Russell, managing director van Russell HR Consulting. “Het fenomeen is vaak de basis voor een verlaging van de productiviteit en een toename van vergissingen en ongevallen.”

“Deze problemen kunnen de bedrijven miljarden ponden schade per jaar opleveren,” beklemtoont Kate Russell. “Het management moet het slaaptekort bij zijn werknemers ernstig nemen. Wanneer men de prestaties wil opdrijven, moet aan dit probleem aandacht worden besteed. Inspanningen die gedaan worden om het personeel voldoende rust te bieden, vormen dan ook onderdeel van een intelligente zakelijke strategie.” Guy Meadows, directeur van de Sleep School, wijst er ook op dat een gebrek aan slaap bijzonder erge gevolgen kan hebben. “Slaap ondermijnt op korte termijn de prestaties en vormt op langere termijn een bedreiging voor de gezondheid,” benadrukt hij.

Lees Verder

17:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slaapgebrek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.