08-01-18

Uber mogelijk ook alternatieve ambulance-dienst

De alternatieve taxidienst Uber heeft ook een impact op het gebruik van ambulances. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas en Scripps Mercy Hospital in San Diego op basis van een analyse over de ambulance-diensten in 766 steden in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat de introductie van Uber in de steden het gebruik van ziekenwagens per hoofd van de bevolking met minstens 7 procent heeft teruggebracht. Opgemerkt wordt dat vele Amerikaanse patiënten voor niet-dringend medisch vervoer de diensten van Uber als een goedkoper alternatief voor de ziekenhuis bestempelen.

“Niet elke patiënt heeft tijdens de rit naar het ziekenhuis dringende medische zorgen nodig,” benadrukt onderzoeksleider David Slusky, professor economie aan de University of Kansas. “In dat geval kan de keuze voor Uber een belangrijke besparing opleveren. De inschakeling van een ambulance kan de patiënt of zijn verzekeraar immers honderden of soms duizenden dollar kosten. Patiënten beseffen dat ze met Uber toegang hebben tot een dienst die hen op een even veilige manier naar het ziekenhuis kan brengen. Daardoor hoeft de chauffeur geen doorgedreven medische opleiding te hebben genoten. Evenmin moet de auto met gespecialiseerde medische apparatuur zijn uitgerust.”

Professor Slusky merkt wel op dat een aantal theorieën een andere verklaring voor het verband suggeren. “Sommigen wijzen erop dat het publiek in sommige omstandigheden de voorkeur geeft aan een rit met Uber boven het gebruik van de eigen auto,” stipt de econoom aan. “Op die manier zou de verkeersdruk worden verlicht en zou ook het risico op verkeersongevallen afnemen. Dat zou vooral het geval zijn in het uitgaansleven. Uber zou er immers voor zorgen dat minder consumenten beslissen om in geïntoxiceerde toestand tot achter het stuur van de auto plaats te nemen. Daardoor zou het risico op crashes worden verminderd. Het is op dit ogenblik echter niet mogelijk om die stellingen met bewijzen te ondersteunen.”

Het is volgens Slusky zelfs niet uitgesloten dat een aantal verzekeraars hun klanten - onder meer door geschenkbonnen - aanmoedigen om voor hun verplaatsingen naar het ziekenhuis bij voorkeur op de diensten van Uber beroep te doen. Bovendien zouden wachttijden op een beschikbare ziekenwagen grotendeels verdwijnen.

Lees Verder

13:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uber |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.