08-01-18

Welzijn werknemer ook voor bedrijf van belang

Slechts weinig ondernemingen bestempelen het welzijn van de werknemer als een belangrijke pijler van een optimale bedrijfsstrategie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de stichting Continental Automated Buildings Association (Caba) bij meer dan tweeduizend werknemers en bijna tweehonderd personeelsverantwoordelijken. Vastgesteld werd dat 33 procent van de personeelsverantwoordelijken aan een welzijnsbeleid slechts een beperkte prioriteit zou verlenen. Anderzijds blijkt dat 51 procent beseft dat de werknemers moeilijk presteren wanneer hun welzijn is bedreigd, terwijl 49 procent een toename ziet van het ziekteverlof. Bovendien ziet 47 procent een stijging bij de mentale gezondheidsproblemen.

Bij de werknemers blijkt echter 35 procent teveel angst voor sancties te hebben om ziekteverlet op te nemen. Bovendien bleek dat 21 procent angst toonde om, zelfs met een legitieme reden, te laat op het werk te komen. Bovendien zou 17 procent niet als eerste openlijk het kantoor willen verlaten, om te vermijden dat een perceptie van onvoldoende inzet zou kunnen worden gecreëerd. Nog bleek dat de werknemers bij de impact op het persoonlijke welzijn in eerste instantie wijzen naar een financiële beloning (25 procent), gevolgd door geschikte werkuren (22 procent) en een uitstekende bedrijfscultuur (15 procent).

Lucy Whitehall, welzijnsconsulent bij Caba, benadrukte dat de werkgever een belangrijke impact kan hebben het welzijn in hun organisatie. “Het welzijn van de werknemer gaat vaak gepaard met de doelstellingen van het bedrijf,” aldus Whitehall. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat ook de werkgevers bij de zakelijke strategieën een bredere kijk moeten hanteren. Ook de onderneming leeft immers niet langer in een wereld waar werk en privé duidelijk van elkaar gescheiden. Wanneer problemen geïsoleerd worden bekeken, zal volgens Kath Haines, chief executive van Caba, dan ook geen oplossingen worden gevonden. Er is volgens haar dan ook een holistische benadering noodzakelijk.

Lees Verder

16:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: welzijn |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.