09-01-18

Nieuwsoverzicht

De biergroep Molson Coors heeft de Britse ciderfabrikant Aspall overgenomen. Dat heeft Aspall bekendgemaakt. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 40 miljoen pond gemoeid. De geschiedenis van Aspall gaat terug tot het tweede kwart van de achttiende eeuw, toen de ciderfabrikant door ondernemer Clement Chevalier werd opgericht. Sindsdien is het bedrijf gedurende acht generaties door de familie Chevalier geleid. Volgens Barry Chevalier, voorzitter van Aspall, stelde echter dat het bedrijf nood had aan bijkomende investeringen om zijn verdere groei te kunnen financieren. Onderhandelingen over een mogelijke verkoop duurden meer dan een jaar. Het management van Aspall blijft ook na de overname in functie.

De Belgische farmagroep UCB heeft bij het European Medicines Agency (EMA) een aanvraag ingediend voor Evenity, een middel voor de behandeling van osteoporose. Voor de ontwikkeling van het product werkt UCB samen met de Amerikaanse groep Amgen. Eerder al toonde UCB de werkzaamheid van het middel, maar in mei vorig jaar werd ook gewag gemaakt van hartproblemen bij een aantal proefpersonen. Dat het dossier nu door de Europese autoriteiten wordt aanvaard, betekent dat het middel voldoende is getest om voor een commercialisering in aanmerking te komen. Gerekend wordt op een mogelijke piekverkoop van 2,7 miljard euro per jaar. Huidige succesproducten van UCB zijn Cimzia, Vimpat en Neupro.

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz heeft vorig jaar ongeveer 2,3 miljoen wagens verkocht. Dat was een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, bekendgemaakt. Daarmee kan het merk voor het zevende jaar op rij een recordverkoop melden. In alle belangrijke regio’s kon een groei worden gemeld. Vooral de Chinese markt, waar een stijging met meer dan 25 procent werd geregistreerd, liet uitstekende prestaties optekenen. Op de Duitse thuismarkt werd een stijging met 3,5 procent genoteerd. Bij de zustermerken liet Smart een stijging met 6,5 procent tot 135.000 wagens optekenen, terwijl AMG een groei met 33 procent tot 132.000 exemplaren werd gemeld.

Het voorbije jaar heeft de Belgische bevolking bij de overheid 590 miljoen euro zwart geld aangegeven. Dat is een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, gemeld. De stijging wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de aangekondigde stijging van de boetetarieven, terwijl ook gewag gemaakt wordt van een verbeterde gegevensuitwisseling tussen de verschillende diensten. In totaal werden 842 aangiftes ontvangen. Het jaar voordien was er sprake van 314 aangiftes voor een totaal van 177 miljoen euro. De staat kon daarop 13 miljoen euro inkomsten voor de begroting reserveren. Dit keer zou er sprake zijn van een opbrengst van 220 miljoen euro.

De Deense farmagroep Novo Nordisk heeft een overnamebod gedaan op het Belgische biotechbedrijf Ablynx. Met het voorstel is een bedrag van 2,6 miljard euro gemoeid. Ablynx heeft het bod echter afgewezen. Al in de eerste helft van december deed Novo Nordisk een eerste bod op Ablynx. Dat voorstel werd sindsdien twee keer opgetrokken. Novo Nordisk zegt dat het bod moet bestempeld worden als een uitnodiging aan het adres van Ablynx om gesprekken over een mogelijke samenwerking op te starten. Ablynx noemt het voorstel echter een vijandig overnamebod. Peter Fellner nam inmiddels ontslag als voorzitter van Ablynx. Hij zetelt ook in de holding boven Novo Nordisk. Hij wordt opgevolgd door Bo Jesper Hansen.

Luchthaven Brussels Airport heeft het voorbije jaar ruim 24,78 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekende een stijging met 13,7 procent tegenover het jaar voordien, toen echter wel rekening moest worden gehouden met de terroristische aanslag op de luchthaven. Tegenover het vorige record, dat drie jaar geleden was gevestigd, is er echter ook sprake van een toename met 5,5 procent. Gewezen wordt op een groeiend netwerk van bestemmingen, de inzet van grotere toestellen op diverse routes, betere bezettingsgraden en de sterke groei van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Bij het vrachtvervoer kon eveneens een groei met ruim 8 procent tot 536.000 ton worden geregistreerd.

Het Amerikaanse technologiebedrijf GoPro, fabrikant van actiecamera’s en drones, heeft de bank JPMorgan ingehuurd om een mogelijke overnemer te zoeken. At hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media bekendgemaakt. Eerder al het bedrijf aangekondigd de verkoop van drones stop te zetten. Tevens werd aangekondigd dat een duizendtal banen zal worden geschrapt. Daarmee zal het personeelsbestand met ongeveer 20 procent worden afgeslankt. De operatie is de vierde ontslagronde in ongeveer twee jaar. Het jaarloon van oprichter en chief executive Nicholas Woodman wordt tot één dollar herleid. Woodman kondigde aan dat het bedrijf de kosten volgend jaar met 80 miljoen dollar wil verminderen.

De Britse autobouwer Aston Martin, fabrikant van luxewagens, heeft een waarde van ongeveer 5 miljard pond. Dat hebben een aantal bronnen gemeld naar aanleiding van de plannen die het bedrijf bekend gemaakt om later dit jaar mogelijk een beursgang te realiseren. Aston Martin zou de bijkomende middelen willen gebruiken om zijn verdere groei te financieren. Daarbij wil Aston Martin vooral nieuwe activiteiten ontwikkelen op de markt van de sportieve terreinwagen. Volgend jaar wordt in de fabriek van Aston Martin in Wales het nieuwe model DBX SUV gefabriceerd. Aston Martin verkocht het voorbije jaar meer dan vijfduizend wagens. Die grens kon voor de eerste keer in tien jaar worden overschreden.

De Zwitserse farmagroep Roche is een strategische samenwerking aangegaan met GE Healthcare voor de ontwikkeling van een gezamenlijk digitaal platform ter ondersteuning van de klinische besluitvorming. Dat heeft Roche bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. In eerste instantie zou het samenwerkingsverband zich toespitsen op de ontwikkeling van producten waarmee geïndividualiseerde behandelingsopties kunnen worden voorzien voor patiënten die met levensbedreigende condities worden geconfronteerd. Het platform moet de verschillende specialisten de mogelijkheid geven om voorgestelde behandelingen in team te bespreken en te evalueren.

Het Luxemburgse mediaconcern RTL Group neemt de Scandinavische videogroep United Screens over. Dat heeft RTL Group bekendgemaakt. Met de transactie is een bedrag van 120 miljoen Zweedse kroon of 12,4 miljoen euro gemoeid. Verder werd opgemerkt dat de nieuwe eigenaar een bedrag van 2,6 miljoen euro zal investeren in de verdere groei van United Screens in de Scandinavische landen. United Screens realiseert 50 procent van zijn omzet uit gesponsorde uitzendingen. Bert Habets, chief executive van RTL Group, benadrukte dat de overname kadert in de strategie van zijn groep om zijn activiteiten op de videomarkt verder uit te breiden. United Screens bereikt op YouTube 500 miljoen kijkers per maand.

Het farmabedrijf Galapagos heeft met een experimenteel middel tegen artrose (GLPG1972) in een tweede klinische testfase positieve voorlopige resultaten kunnen melden. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Uit het onderzoek, uitgevoerd bij dertig vrijwilligers in de Verenigde Staten, bleek dat het middel veilig is en door de patiënten ook goed wordt verdragen. Daarnaast bleek dat bij de patiënten, die artrose vertoonden in de knie of de heup, ook minder sprake was van kraakbeenafbraak. Tot op dit ogenblik is er op de markt nog geen middel beschikbaar dat artrose kan afremmen. Bestaande therapieën kunnen alleen de symptomen van de aandoening verzachten. De kans op succes wordt geraamd op 20 procent.

Het chemiebedrijf Solvay heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. In het akkoord is voorzien dat Solvay voor de productie van het model B777X composieten en aanvullende stoffen zal leveren. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De producten van Solvay zullen in verschillende onderdelen van het vliegtuig worden geïntegreerd. Solvay wijst erop één van de strategisch partners van Boeing te zijn. De twee partijen werkten eerder al samen. De ondertekening van het nieuwe akkoord toont volgens Solvay aan dat het bedrijf in staat is om aan de technische en financiële vereisten van de Amerikaanse vliegtuigbouwer te voldoen.

Het voorbije jaar werden in België 292.734 nieuwe bedrijfswagens ingeschreven. Dat betekent een stijging met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie. Gemeld wordt dat al voor het derde jaar op rij een groei kon worden opgetekend. Daarbij wordt gewezen op de positieve ontwikkeling van de economie. Opgemerkt wordt tevens dat veel werknemers bij de toekenning van voordelen nog altijd de voorkeur geven aan een bedrijfswagens. Leasefederatie Renta benadrukt dat fiscale veranderingen, zoals een premie voor de inlevering van de bedrijfswagen, op die situatie wellicht weinig impact zullen hebben.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa zal volgend jaar wellicht meer dan achtduizend nieuwe medewerkers moeten aantrekken. Vooral bij het cabinepersoneel zullen veel aanwervingen moeten gebeuren. Dat heeft Lufthansa bekendgemaakt. Bij het merk Lufthansa zouden minstens 2.500 vacatures worden geteld. Wanneer ook de dochtermaatschappijen worden meegerekend zouden meer dan 4.000 aanwervingen moeten worden gepland. De rest van de nieuwe banen zal worden ingevuld bij de andere maatschappijen van de groep. Daarbij zouden voor Eurowings ongeveer 2.700 nieuwe medewerkers moeten kunnen worden aangetrokken. Onder meer zal worden gerekruteerd bij vroegere medewerkers van AirBerlin.

Bij maaltijdbezorger Deliveroo in Brussel eisen de fietskoeriers een beter statuut. Indien de directie niet ingaat op de vragen van de koeriers, zal tot een grote actie worden opgeroepen. Deliveroo had eind oktober eenzijdig beslist dat de koeriers vanaf eind januari alleen nog als zelfstandige voor de maaltijdbezorger zullen kunnen werken. Door het statuut van zelfstandige verliezen de koeriers echter een aantal belangrijke voordelen. Onder meer een ongevallenbescherming zou wegvallen. Daarnaast klagen ze dat ook hun verdiensten door het nieuwe stelsel drastisch zouden dalen, waardoor hun activiteit niet langer rendabel zou zijn. Tot nu toe konden de koeriers met de intermediair Smart in een dienstverband werken.

08:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.