10-01-18

Meerderheid autochauffeurs positief tegenover zelfrijdende auto

Meer dan de helft van de autobestuurders is bereid om over te stappen op zelfrijdende wagens. Dat blijkt uit een onderzoek van Harris Interactive en Accenture bij meer dan twintigduizend autobestuurders in negentien verschillende landen. Vastgesteld werd dat 54 procent van de respondenten bereid bleek om in de toekomst als een passagier in een autonome auto mee te rijden. Vooral mannelijke vijfenvijftigplussers uit de hogere inkomenscategorieën zouden weinig problemen hebben om zich in de toekomst door een zelfrijdende wagen te laten voeren. Eén op drie consumenten zien ook technologiebedrijven als de beste leverancier van autonome voertuigen.

“De interesse in zelfrijdende wagens wordt mee door de leeftijd bepaald,” stippen de onderzoekers aan. “In de leeftijdsgroep tussen veertien en zeventien jaar zou 71 procent bereid zijn om met een autonome wagen als passagier mee te rijden. Ook in de categorie tussen achttien en vierendertig jaar blijkt nog altijd 61 procent geen enkel probleem te hebben om het stuur uit handen te geven en zich volledig door technologie te laten vervoeren. Tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar bleek dat cijfer echter al te zijn gedaald tot 53 procent. Bij de vijfenvijftigplussers is nog amper 37 procent bereid om op zelfrijdende wagens beroep te doen.”

Tegelijkertijd blijkt volgens de onderzoekers ook een invloed van het inkomen. Daarbij wordt aangevoerd dat bij de hogere inkomens 62 procent van de respondenten zich tegenover de introductie van de zelfrijdende auto positief opstelt. In de middencategorieën valt dat aandeel echter al terug tot 54 procent. Bij de lagere inkomensgroepen zou nog slechts 47 procent zich met een autonome wagen willen laten vervoeren. Autoconsulent Edmunds geeft aan dat de autonome besturing één van de elementen is van een brede waaier aan technologische innovaties die de volgende jaren in de autosector zullen kunnen worden opgemerkt.

Een aantal van die toepassingen zullen volgens Edmunds nog vele jaren op zich laten wachten, maar andere innovaties zouden al op korte termijn mogen worden verwacht.

Lees Verder

14:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: auto |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.