10-01-18

Nieuwsoverzicht

In Saudi-Arabië kunnen buitenlandse investeerders voortaan tot 49 procent van beursgenoteerde bedrijven bezitten. Dat heeft de Saudische Capital Market Authority (CMA) gezegd. Met de operatie wil de Arabische overheid zijn aandelenmarkt open zetten. Bepaald werd dat één buitenlands investeerder maximaal een belang van 10 procent in een Saudische onderneming kan opbouwen. Gezamenlijk mag een groep buitenlandse investeerders een participatie van maximaal 49 procent in een onderneming uitbouwen. In zijn oorspronkelijk voorstel had de Saudische beursautoriteit de maximumgrens van een individueel investeerder nog op 5 procent bepaald. Saudi-Arabië wil zijn economie diversifiëren.

Telecom Italia overweegt om in zijn thuisland ongeveer zevenduizend banen te schrappen. Daarmee zou de groep ongeveer 14 procent van zijn Italiaanse personeelsbestand laten afvloeien. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De top van Telecom Italia volgens de bronnen met de vakbonden over de geplande sanering in gesprek zijn. De ingreep zou het bedrijf moeten toelaten om de efficiëntie van zijn activiteiten te verbeteren. Telecom Italia zou hebben voorgesteld om vierduizend personeelsleden vervroegd met pensioen te laten gaan. Voor de rest zou een vertrekpremie worden voorzien. Wel werd aangekondigd dat tweeduizend jongeren zullen worden aangeworven.

Er zijn nog vier kandidaten om de divisie speciaalchemie van het Nederlandse verfconcern AkoNobel over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De afplitsing van de chemiedivisie werd door AkzoNobel eerder al aangekondigd. De activiteit zou gewaardeerd worden op een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar. Tijdens de tweede biedingsronde zouden nog vier potentiële overnemers zijn overgebleven. In eerste instantie wordt gewezen op een combinatie van het Duitse chemieconcern Lanxess en de Amerikaanse investeerder Apollo. Daarnaast worden ook de namen genoemd van Carlyle, Advent International en Bain Capital.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Royal Dutch Shell wil onder meer van fracking gebruik maken om een snelle groei mogelijk te maken. Dat heeft Ben van Beurden, chief executive van Shell, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Van Beurden stelde dat de groei van de activiteiten van Shell het volgende decennium in belangrijke mate afhankelijk zal zijn van de verdere ontginning van schalielagen. Daarbij wil van Beurden zich vooral toespitsen op de ontginning van sites in de Verenigde Staten, Canada en Argentinië. Verder stelde de topman echter ook dat chemicaliën, elektriciteit en biobrandstoffen als sleutelsectoren voor de toekomst van het bedrijf moeten worden bestempeld.

Bij razzia's tegen de maffia in Duitsland en Italië zijn recent in totaal 169 verdachten opgepakt. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa gemeld. De actie was gericht tegen de clan Farao-Marincola, deel van de Ndrangheta uit Calabrië. Volgens het openbaar ministerie in Italië is de clan ontmanteld. Uit onderzoek was gebleken dat de maffia in verschillende economische sectoren en ondernemingen in Italië en het buitenland een aanwezigheid had uitgebouwd. De groep opereerde van de Italiaanse stad Ciro, maar had ook filialen in Frankfurt, Wiesbaden, München en Stuttgart. In Italië was de clan actief in de bakkerijsector, afvalrecyclage en visverwerking. In Duitsland zou de groep vooral Italiaanse restaurants hebben bevoorraad.

Steve Bannon, voormalig topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft ook ontslag genomen uit zijn functie als topman van het rechtse nieuwsplatform Breitbart. Volgens bronnen was Bannon in ongenade gevallen bij de familie Mercer, eigenaar van Breitbart en overtuigd volgeling van Trump. Als reden voor het vertrek van Breitbart wordt gewezen naar het boek ‘Fire and Fury’ dat zopas in verschenen en waarin Bannon een aantal kritische commentaren geeft op de Amerikaanse president. Bannon gaf eerder al aan spijt te hebben over de opmerkingen. In een commentaar had hij eraan toegevoegd het beleid en de persoon van de Amerikaanse president ondubbelzinnig te blijven steunen.

De Vlaamse overheid en de Vlaamse havenbesturen ondersteunen vanaf dit jaar zestien projecten die vrachtvervoer van de moeten weghalen en naar de scheepvaart of het treinvervoer moeten overhevelen. Dat heeft Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, bekendgemaakt. Dankzij de gelanceerde projecten zouden jaarlijks 350.000 vrachtwagens van de weg moeten kunnen worden gehaald. Tot nu toe werden al meer dan veertig projecten ingediend. Zestien voorstellen werden geselecteerd en worden daadwerkelijk geïmplementeerd. Daarbij werd volgens de minister vooral gekozen voor projecten die al op korte termijn een groot volume vracht naar alternatieve vervoersplatformen kunnen overhevelen.

Het Nederlandse verlichtingsbedrijf Philips Lighting slankt zijn onderzoeksafdeling op de High Tech Campus in Eindhoven af. In totaal zullen 118 banen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Op dit ogenblik zijn in de getroffen afdeling nog ruim 350 medewerkers actief. Opgemerkt wordt dat het onderzoek zich meer zal toespitsen op toepassingen rond het internet-of-things of intelligente verlichtingssystemen. Onderzoeksprojecten die niet op die sectoren zijn gericht, zullen dan ook worden afgebouwd. In het kader van die verschuiving werden volgens het onderzoek vorig jaar ook tachtig nieuwe medewerkers werden aangetrokken. De vakbonden vragen dat bij de afslanking een goed sociaal plan kan worden toegepast.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) ontving vorig jaar 258.124 vacatures. Dat betekende een stijging met 13,9 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt gewag gemaakt van een absoluut record. Nog blijkt dat bij hooggeschoolden een toename met 15,6 procent tot bijna 100.000 vacatures kon worden gemeld. Bij laaggeschoolden was er sprake van een stijging met 10,8 procent tot ruim 100.000 aanbiedingen. Tenslotte werd bij de middengeschoolden een groei met 16,8 procent tot 56.000 arbeidsplaatsen geregistreerd. Anderzijds wordt aangevoerd dat slechts 70,5 procent van de vacatures ingevuld raakt. De helft van de vacatures kan binnen een periode van veertig jaar worden ingevuld.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het voorbije jaar 763 commerciële vliegtuigen opgeleverd. Het jaar voordien was er sprake van 748 eenheden. Dat heeft de constructeur bekendgemaakt. Gewag wordt gemaakt van een nieuw record. Daarnaast beschikt het bedrijf over een orderboek van 5.864 toestellen. Ook dat vertegenwoordigt een nieuw record. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met 912 bestellingen. Met de nieuwe bestellingen was in totaal een bedrag van 135 miljard dollar gemoeid. Het huidige orderboek garandeert Boeing werk gedurende een periode van ongeveer zeven jaar. Er is vooral grote interesse voor het model B737 en de Dreamliner.

Koffieketen Starbucks wil een filiaal openen in het Yosemite National Park in Californië, maar die plannen stuiten op bijzonder veel verzet. Een petitie tegen de opening van het filiaal werd al vlug door duizenden Amerikanen ondertekend. Daarbij wordt opgemerkt dat multinationals geen plaats hebben in de Amerikaanse natuurparken. Verder wordt opgemerkt dat de aanwezigheid van de keten de eigenheid van Yosemite Valley Lodge zou ondermijnen. Bovendien moet volgens de actievoerders worden gevreesd dat het initiatief van Starbucks andere grote ketens zou aanzetten gelijkaardige projecten op te starten. Yosemite zegt echter dat de komst van Starbucks de bezoekerservaring nog verder moeten versterken.

Jamie Dimon, voorzitter van zakenbank JPMorgan Chase, heeft zich verontschuldigd voor de eerdere negatieve uitspraken die hij over de virtuele munt bitcoin deed. Dimon had enkele tijd opgeworpen dat de bitcoin louter fraude was. Tegenover de Amerikaanse nieuwszender Fox heeft Dimon nu gezegd spijt te hebben over die uitspraak. Hij voegde eraan toe dat blockchain, de technologie achter de bitcoin, over een solide basis blijkt te bezitten. Ook over de kapitaaloperatie die op basis van de bitcoin gebeuren, moeten volgens de bankier op individuele basis worden geëvalueerd. Dimon kreeg destijds steund van onder meer Larry Fink, topman van Blackrock. Er kwam vanuit de bankwereld echter ook zware kritiek.

De Europese vliegtuigmaker Airbus zal de constructie van zijn vliegtuigen in China gevoelig opdrijven. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Op dit ogenblik fabriceert Airbus in China vier vliegtuigen per maand. Volgend jaar moet die productie met één exemplaar per maand worden opgedreven. Tegen eind dit decennium moet het bedrijf in China de productie van zes vliegtuigen per maand kunnen garanderen. Airbus heeft een fabriek in de Chinese stad Tianjin, waar toestellen van het type A320 worden geassembleerd. Airbus startte tien jaar geleden met zijn Chinese productie. In totaal werden tot nu toe in de fabriek al 354 vliegtuigen gebouwd. Airbus heeft er ook installaties waar het type A330 kan worden geschilderd.

De Schweizerische Nationalbank (SNB) heeft het voorbije jaar een nettowinst van 54 miljard frank of 46 miljard euro gerealiseerd. Dat heeft de instelling op basis van voorlopige cijfers bekendgemaakt. De Zwitserse centrale bank kon naar eigen zeggen vooral profiteren van eerdere investereingen in buitenlandse valuta, die door de waardedaling van de Zwitserse munt gevoelig aan waarde hebben gewonnen. De waardestijgingen van die buitenlandse valutareserves zorgden voor een winst van 49 miljard frank. Investeringen in goud zorgden op hun beurt voor een winst van 3 miljard frank. Door de operatie zou de Schweizerische Nationalbank na Apple het meest winstgevende bedrijf van de wereld worden.

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van buitenlandse zaken de verkoop van een arsenaal raketten aan Japan goedgekeurd. De transactie heeft een waarde van 133,3 miljoen dollar en moet Japan helpen zijn verdediging tegenover de militaire bedreiging van Noord-Korea te versterken. De operatie, die nog wel door het Amerikaanse Congres moet worden goedgekeurd, omvat vier raketten en vier lanceerinstallaties. Daarnaast zal Japan ook kunnen rekenen op Amerikaanse technische en operationele ondersteuning. De verkoop kadert volgens het Amerikaanse ministerie ook in het engagement dat president Donald Trump tegenover bondgenoten heeft uitgedrukt. Japan kan voor 8 miljard dollar Amerikaanse wapens kopen.

08:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.