12-01-18

Video slorpt één vijfde menselijk leven op

Wereldwijd besteedt de mediagebruiker vijf uur per dag aan de consumptie van video. Dat komt overeen met 20 procent van het menselijk leven. Dat is de conclusie van een onderzoek van platform Tivo Corporation bij 8.500 consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Mexico en Colombia. Opgemerkt wordt dat gemiddeld 4,4 uur per dag naar video wordt gekeken. Nog eens achtentwintig minuten zou worden geïnvesteerd in de zoektocht naar materiaal dat het dagelijkse videoprogramma van de consument moet vormen. Opgemerkt wordt dat de sector de voorbije is gekenmerkt door een toename aan content en schermen.

“Nog nooit voordien heeft de consument zoveel schermen ter beschikking gehad om videocontent te consumeren,” stippen de onderzoekers aan. “Dat geldt zeker in Latijns-Amerika, waar het aandeel van de traditionele televisie tot minder dan 50 procent is teruggevallen en digitale alternatieven steeds meer op de voorgrond komen. In de Verenigde Staten blijkt de consument daarentegen nog altijd voor meer dan 75 procent op het traditionele televisietoestel beroep te doen. Er kan echter niet meer verwacht worden dat één enkele bron van content de woonkamer monopoliseert. Aanbieders moeten dan ook een aanbod op de markt brengen dat met geïntegreerde services en personalisering op de behoefte van de klant inspeelt.”

De grootste videoconsumptie werd opgetekend in de Verenigde Staten, waar een gemiddelde van 5,1 uur werd gemeld. Op de tweede plaats staat Brazilië met een gemiddelde van 4,7 uur, gevolgd door Groot-Brittannië (4,2 uur), Mexico en Colombia (4,1 uur), Frankrijk (3,7 uur) en Duitsland (3,3 uur). De onderzoekers stelden nog dat 90 procent van de ondervraagde gezinnen een abonnement de op traditionele betaaltelevisie hebben, terwijl 60 procent op diensten met video-on-demand - zoals Netflix, Amazon Prime of Hulu - is ingeschreven. Die ranglijst wordt aangevoerd door Netflix (82 procent), gevolgd door Amazon (47 procent) en Hulu (32 procent).

Lees Verder

18:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: video |  Facebook |

Natuur verbetert de mentale gezondheid van de stad

Ook binnen de stad moet de mens proberen in contact te blijven met de natuur. De blootstelling aan onder meer bomen en vogelgezang heeft immers een positieve impact op de mentale gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het King’s College London, de landschapsarchitecten J&L Gibbons en de kunststichting Nomad Projects bij ruim honderd stadsbewoners. De onderzoekers stelden niet alleen vast dat contact met de natuur een positieve impact heeft op het mentale welzijn, maar ook dat de voordelen vooral opmerkelijk waren bij personen met sterkere neigingen tot impulsiviteit en psychische problemen.

“Met de mobiele applicatie Urban Mind konden de respondenten geregeld in realtime over hun mentale welzijn en contact met de natuur worden bevraagd,” betoogt Andrea Mechelli, professor psychologie aan het King’s College London. “Daaruit bleek dat contact met bomen, de lucht en vogelzang onmiddellijk een positieve impact hebben op de gevoelens van welzijn. Tegelijkertijd kon echter worden vastgesteld dat deze positievere gevoelens ook geruime tijd later nog bleken door te werken. Bovendien kan uit het onderzoek worden geconcludeerd dat de natuur een helende werking kan hebben op personen die met mentale problemen worden geconfronteerd.”

“De resultaten van de studie kunnen mogelijk ook leiden tot de ontwikkeling van betaalbare interventies die de mentale gezondheid van de stadsbevolking kunnen ondersteunen,” benadrukt professor Mechelli. Volgens landschapsarchitecten Johanna Gibbons en Neil Davidson toont het onderzoek aan dat bij het stadsontwerp de inplanting van natuur niet alleen noodzakelijk is, maar ook goed moet worden overwogen. Op die manier kunnen volgens Gibbons en Davidson in de toekomst gezondere steden worden gebouwd. Voor Michael Smythe, onderzoeker bij Nomad Projects, bewijst de studie bovendien dat de smartphone aan het wetenschappelijk onderzoek belangrijke diensten kan verlenen.

Lees Verder

17:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Consument schuift ethische vragen liefst opzij

Fabrikanten van onder meer textiel worden geregeld door belangengroepen wegens een gebrek aan ethisch gedrag op de korrel genomen. Toch heeft die kritiek vaak weinig impact op de verkoop. Dat is te danken aan een typische karaktertrek van de consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University, de University of Texas en de San Diego State University. De onderzoekers zeggen immers te hebben moeten vaststellen dat vele consumenten snel het gebrek aan ethiek blijken te vergeten. Wie zich echt als een ethisch consument wil gedragen, moet zich volgens de wetenschappers bewust zijn van dit mechanisme.

“Veel consumenten hebben een weg gevonden om te kunnen omgaan met de kennis dat producten die ze begeren, niet op een ethische manier zijn vervaardigd,” betoogt onderzoeksleider Rebecca Reczek, professor marketing aan de Ohio State University. “Vaak moet worden vastgesteld dat de consument zijn kennis over het gebrek aan ethiek weer heel snel heeft verloren. Onder meer bleek dat consumenten vaak te kennen geven dat ze zich niet meer kunnen herinneren dat meubels van een aantal bepaalde merken gemaakt zijn uit tropisch hardhout en dat hun jeans gefabriceerd zijn met kinderarbeid. Het lijkt hen handig om een ongemakkelijk waarheid te verliezen.”

“In sommige gevallen blijkt het probleem nog dieper te gaan,” aldus nog professor Reczek. “Er moest immers worden vastgesteld dat vele consumenten ervan overtuigd zijn dat de geciteerde merken tot de groep fabrikanten behoren die een grote nadruk op een ethische productie leggen.” De onderzoekers waarschuwen wel dat er niet noodzakelijk sprake is van een bewuste strategie van de consument om onethisch gedrag van bedrijven over het hoofd te zien. “Er kan daarentegen gewag worden gemaakt van een aangeleerd mechanisme waardoor het mogelijk wordt ongemakkelijke informatie te wissen, zodat het leven gemakkelijker kan worden gemaakt.

Ook bedrijven mogen in ethische kwesties niet op het geheugen van de klanten rekenen. “Daarom moet er herhaaldelijk - ook op het verkooppunt - op het ethische karakter van de activiteiten van de onderneming worden gewezen,” waarschuwt Rebecca Reczek.

Lees Verder

17:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ethiek |  Facebook |

Denemarken verbetert eigen wereldrecord windkracht

In Denemarken hebben de windturbines het voorbije jaar 14.700 gigawattuur energie geproduceerd. Daarmee vertegenwoordigde windkracht 43,6 procent van het totale Deense elektriciteitsverbruik, tegenover 37,6 procent het jaar voordien. Dat heeft Lars Lilleholt, Deens minister van energie, gemeld. Daarmee heeft Denemarken zijn eigen wereldrecord verbeterd. Nergens in de wereld heeft windkracht immers een even groot aandeel in de elektriciteitsproductie dan in Denemarken. Het eerdere record dateert van drie jaar geleden, toen windkracht in het land een aandeel van 42 procent had in de totale elektriciteitsproductie. Tegen eind dit decennium moet windkracht een aandeel van 50 procent verwerven.

In totaal moet hernieuwbare energie - met inbegrip van zonnekracht en biomassa - op dat ogenblik 80 procent van de totale Deense behoefte aan elektriciteit kunnen dekken. In Denemarken zijn op dit ogenblik ongeveer 6.100 windturbines operationeel. Dat betekent wel een daling met ongeveer 20 procent tegenover het begin van deze eeuw. De huidige generatie turbines zijn echte groter en kunnen meer energie produceren. In totaal heeft de gezamenlijke capaciteit van de Deense windparken sinds het begin van deze eeuw meer dan een verdubbeling gekend. In Denemarken werd al op het einde van de jaren zeventig van de voorbije eeuw een eerste commerciële windturbine geïnstalleerd. Constructeur was Vestas.

Minister Lilleholt merkt nog op dat tien jaar geleden windenergie amper 19,3 procent van de totale Deense elektriciteit leverde. De voorbije tien jaar kon echter negen keer een nieuw record worden gemeld. De tendens zal volgens de minister wellicht ook de volgende jaren kunnen worden verder gezet. Er worden immers, onder meer in de Noordzee en de Baltische Zee, nog een aantal nieuwe windmolenparken gepland. Het Deense bedrijf Vestas is de grootste fabrikant van windturbines ter wereld. Ook Orsted, wereldwijd de grootste bouwer van offshore windparken, is eveneens in Denemarken gevestigd. Het land heeft op dit ogenblik een capaciteit van 5,3 gigawatt geïnstalleerde windkracht.

Lees Verder

17:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denemarken, windkracht |  Facebook |

Muziekstreaming groeit met meer dan 40 procent

Streaming bevestigde vorig jaar zijn status als belangrijkste platform voor de wereldwijd muziekconsumptie, maar laat een opmerkelijk gebruikspatroon optekenen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Nielsen. Onder meer kon volgens de onderzoekers een duidelijk verschil worden opgetekend in de consumptie van audio en video. In totaal werden het voorbije jaar 618,08 miljard muziekstreams bekeken of beluisterd. Dat betekende een stijging met 43 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werden negentien songs met meer dan 500 miljoen streams opgetekend. Het jaar voordien haalden slechts zes songs die grens.

Vastgesteld werd dat bij audiostreams tijdens het verloop van de werkweek van maandag tot vrijdag een toenemende consumptie kon worden opgetekend. De piek in de consumptie valt helemaal op het einde van de werkweek. Op vrijdag worden dan ook 15,3 procent van alle audiostreams geregistreerd. Daarna valt tijdens het weekend echter een opmerkelijke terugval, waarbij zaterdag en zondag respectievelijk nog een aandeel van 13,8 procent en 12,6 procent in het totale volume audiostreams laten optekenen. In totaal werden het voorbije jaar 400,4 miljard audiostreams opgetekend. Dat betekende een stijging met 58,7 procent tegenover het jaar voordien.

Bij de videostreams moet volgens Nielsen een heel ander beeld worden geschetst. Hier valt de piekconsumptie immers tijdens het weekend worden opgetekend. Op zaterdag wordt immers 16,3 procent van het totale volume muziekstreams met beeld opgetekend. Op zondag moet weliswaar al een terugval tot 14,1 procent worden gemeld, maar tussen maanden en woensdag valt de interesse in videostreams nog verder terug. Op maandag wordt een dieptepunt van 13,1 procent genoteerd. Op donderdag wordt opnieuw het niveau van zondag bereikt. Op vrijdag is er al en stijging tot 15,4 procent. In totaal werden vorig jaar 217,7 miljard videostreams geregistreerd. Dat was een stijging met 20,9 procent tegenover het jaar voordien.

De individuele lijst met muziekstreams werd vorig jaar aangevoerd door Despacito van Luis Fonsi & Daddy Yankee, die 1,32 miljard keer werd opgevraagd. Op de tweede plaats volgde Shape of You van Ed Sheeran met 999,7 miljoen aanvragen.

Lees Verder

15:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: streaming |  Facebook |

Autosector rekent ook dit jaar op wereldwijde recordverkoop

Dit jaar zullen wereldwijd ongeveer 95,9 miljoen personenwagens worden verkocht. Dat betekent een stijging met 1,5 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van IHS Markit. Opgemerkt wordt dat de wereldwijde autosector dit jaar opnieuw een recordverkoop zal laten optekenen, maar toch is er sprake van een vertraging tegenover vorig jaar, toen nog een stijging tot 2,4 procent tot 94,5 miljoen exemplaren kon worden gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat de sector inmiddels een periode van acht opeenvolgende jaren met een recordverkoop heeft laten optekenen. Dit jaar zullen de cijfers volgens IHS Markit door een aantal regionale factoren worden beïnvloed.

“Vorig jaar bleek een bijzonder succesvolle periode voor de wereldwijde autosector, zodat dit jaar een vertraging van de groei waarschijnlijk is,” benadrukt Henner Lehne, autospecialist bij IHS Markit. “Daarbij zal de verkoop door een aantal regionale factoren - zoals economische omstandigheden, incentives en geopolitieke bekommernissen - worden beïnvloed.” In de Verenigde Staten wordt een daling met 1,7 procent tot 16,9 miljoen exemplaren verwacht. Daarbij wordt onder meer gewezen aan een groter aanbod op de occasiemarkt en groeiende interesse voor autotypes die niet onder de personenwagens vallen. Daarmee zal de Amerikaanse markt voor het tweede jaar op rij een daling kennen.

In West-Europa mog volgens Lehre daarentegen een groei met 0,7 procent tot 16,3 miljoen eenheden in het vooruitzicht kunnen worden gesteld. Onder meer wordt gewezen op inspanningen van diverse overheden om autobestuurders van diesel op andere brandstoffen of toepassingen te laten overstappen. Ook in China zal volgens het rapport nog een groei met 0,2 procent tot 28,1 miljoen exemplaren kunnen worden gemeld. In het Midden-Oosten wordt, onder invloed van de stijgende olieprijzen, een stijging met ongeveer 5 procent tot ongeveer 3,4 miljoen wagens worden verwacht. Wel wordt opgemerkt dat onder meer de recente evoluties in Iran op de voet moeten worden gevolgd.

Verder wordt voor Zuid-Azië een groei met 7,3 procent verwacht. In India zou de verkoop met 11 procent toenemen, terwijl Zuid-Korea een stijging met 2 procent zou laten optekenen. In Japan daarentegen wordt een daling met 2,4 procent verwacht. In Rusland en Brazilië wordt een groei met respectievelijk 15,9 procent en 12,5 procent in het vooruitzicht gesteld.

Lees Verder

14:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autoverkoop |  Facebook |

Militaire bestedingen groeien het snelst in Oost-Europa

Wereldwijd zal dit jaar wellicht een bedrag van 1,67 biljoen dollar in defensie worden geïnvesteerd. Dat blijkt uit een rapport van de gespecialiseerde consulent IHS Jane's, waar gewag gemaakt wordt van een nieuw record sinds het einde van de Koude Oorlog. Het vorige record dateerde van het begin van dit decennium, toen een wereldwijd budget van 1,63 biljoen dollar werd gemeld. Tegenover het budget van vorig jaar is er sprake van een groei met 3,3 procent. Ook dat is de snelste toename in meer dan een decennium. De toename moet volgens het rapport worden toegeschreven aan de verbeterde economische condities in de wereld en een aanhoudende instabiliteit in een aantal belangrijke regio’s.

Fenella McGerty, hoofdanalist van IHS Jane’s, benadrukt dat op dit ogenblik gemiddeld nog ongeveer 2,2 procent van het bruto binnenlandse product aan defensie wordt besteed, tegenover 2,7 procent tien jaar geleden. “In tegenstelling tot de voorbije periode, toen de stijgingen in de militaire bestedingen vooral gedragen werden door Azië en het Midden-Oosten, zal dit jaar de sterkste groei wellicht mogen verwacht in de Verenigde Staten en Europa,” aldus het rapport. “In de Verenigde Staten mag dit jaar een groei met 4,8 procent worden verwacht, maar ook in Europa wordt een gemiddelde toename met 1,4 procent in het vooruitzicht gesteld.”

In Oost-Europa moet volgens McGerty zelfs de snelste groei van de hele wereld worden verwacht. Die trend wordt geleid door de drie Baltische staten. “Daar zullen de budgetten tegenover vier jaar geleden nagenoeg een verdubbeling hebben gekend,” aldus de analiste. “Die tendens moet vooral worden toegeschreven aan een toenemende angst voor Rusland, dat vier jaar geleden Oekraïne binnenviel. Opmerkelijk is dat de militaire budgetten in Rusland dit jaar wellicht met 5 procent zullen afnemen, nadat sinds het midden van dit decennium al een inkrimping met 10 procent kon worden gemeld. In Azië zal de groei vooral worden veroorzaakt door de toenemende invloed van China en de dreiging van Noord-Korea.

“In het Midden-Oosten moet vooral worden gewezen naar Saudi-Arabië, dat nog altijd betrokken is bij het conflict in Jemen,” aldus nog het rapport. “Anderzijds moet ermee rekening worden gehouden dat lage olieprijzen op de militaire budgetten in de regio kunnen wegen.”

Lees Verder

12:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: defensie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Franse holding Kering wil zijn meerderheidsbelang in de Duitse sportgroep Puma afbouwen. Dat heeft François-Henri Pinault, topman van Kering, bevestigd. De Franse holding zou zich in de toekomst vooral willen toespitsen op de luxemerken uit zijn portefeuille, zoals Gucci, Saint-Laurent of Bottega Veneta. Kering nam Puma elf jaar geleden over. De Franse groep heeft een belang van 86 procent in Puma, maar zou die participatie tot 16 procent willen terugbrengen. In de operatie is voorzien dat Artemis, de holding van Arnault, een belang van 29 procent zou overnemen en daarmee een strategisch aandeelhouder van Puma zou worden. De rest zou worden verdeeld over andere investeerders in Kering.

De Amerikaanse financiële groep MoneyGram, gespecialiseerd in de afhandeling van geldtransfers, verhuist zijn Europese hoofdkwartier van Londen naar Brussel. Het Amerikaanse bedrijf heeft van de Nationale Bank van België een vergunning gekregen. Door de verhuis kan MoneyGram een vlotte toegang tot de Europese markt behouden. Volgens Johan Van Overtveldt, Belgisch minister van financiën, toont de beslissing van MoneyGram de sterke positie van Brussel als financieel centrum. Eerder al hadden ook de verzekeraars Lloyd’s of London, QBE Insurance en MS Amlin en fintech-specialist Ebury partners aangekondig door de brexit naar Brussel te zullen verhuizen.

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft het Nederlandse logistieke bedrijf Leen Menken overgenomen. Door de transactie versterkt Bpost zijn positie op de Nederlandse markt. Verdere details over de operatie werden niet gemeld. Leen Menken is gespecialiseerd in distributie van gekoelde en diepgevroren producten. Het bedrijf ging van start als logistieke partner voor horeca en catering, maar heeft zijn activiteiten uitgebreid naar de online besteldiensten. Leen Merken werkt onder meer samen met platformen zoals HelloFresh en Bloomon. Het management van Leen Menken blijft ook na de overname in functie. Er zou gestreefd worden naar een intensievere samenwerking met de divisie Fresh Food Delivery van Bpost.

Het Amerikaanse bedrijf Xerox, fabrikant van kopieertoestellen, zoekt een samenwerking met het Japanse concern Fujifilm, leverancier van filmmateriaal. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Mogelijk zou Fujifilm uiteindelijk de controle over de gezamenlijke operaties kunnen verwerven. Een volledige overname zou echter niet zijn voorzien. Xerox lijdt al enkele tijd onder de introductie van het papierloze kantoor. De activistische aandeelhouder Carl Icahn, die een belang van 9,7 procent in de onderneming heeft opgebouwd, eist dat Xerox naar meer vernieuwing zoekt. Xerox splitste vorig jaar al zijn industriële servicedivisie Conduent af.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 66 biljoen won of 61,9 miljard dollar geboekt. Dat was een stijging met 23,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft het Zuid-Koreaanse concern op basis van voorlopige cijfers gemeld. De geraamde operationele winst steeg met 63,8 procent tot 15,1 biljoen won. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van hogere prijzen voor geheugenchips. De jaaromzet steeg met 18,7 procent tot 239,6 biljoen won. De operationele winst kende een stijging met 83,3 procent tot 53,6 biljoen won. Daarmee liet Samsung een nieuw jaarrecord optekenen. Het vorige record is vijf jaar oud.

Het Duitse biotechbedrijf Curetis sluit een overname door een grotere sectorgenoot niet uit. Dat heeft Oliver Schacht, topman van Curetis, gezegd in een interview met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in Amsterdam. Schacht wees erop dat Curetis een beursgenoteerd bedrijf is en dus altijd een overnamedoelwit kan zijn. Bovendien moet volgens de topman worden erkend dat elke onderneming met een activiteit in de moleculaire diagnostiek aan grotere partijen de kans biedt om hun portefeuille verder uit te breiden. Hij voegde er wel aan toe dat deze kandidaat-overnemers meestal wel naar garanties streven dat het doelwit over een portfolio beschikt die ook commercieel leefbaar kan zijn.

De Britse keten Marks & Spencer (M&S) heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,17 miljard pond. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Groot-Brittannië kon wel een omzetstijging met 1,1 procent worden opgetekend, maar in de internationale divisie moest een daling met 9,8 procent worden geregistreerd. Die achteruitgang is onder meer het gevolg van de sluiting van winkels in verlieslatende internationale markten. Wanneer naar de identieke omzet in vergelijkbare winkels wordt gekeken, werd ook op de Britse thuismarkt een daling met 1,4 procent genoteerd. Zowel voeding als kleding gingen achteruit.

De Amerikaanse politici Jack Reed en John Kennedy, twee invloedrijke volksvertegenwoordigers, eisen een onderzoek naar Brian Krzanich, topman van Intel. Volgens een aantal bronnen zou Krzanich zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis. Reed en Kennedy vragen dat wordt uitgezocht of de berichten inderdaad moeten worden bevestigd. Dat staat in een brief die beiden aan de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) en het ministerie van justitie hebben gestuurd. Volgens geruchten zou Krzanich aandelen van het bedrijf hebben verkocht nadat hij intern op de hoogte was gebracht van problemen met bepaald sensoren. Pas geruime tijd later zouden de problemen ook openbaar zijn gemaakt.

Het Duitse concern Beiersdorf, producent van persoonlijke verzorgingsproducten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 7,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Beiersdorf, fabrikant van merken zoals Nivea of Hansaplast, bekendgemaakt. De groei werd naar eigen zeggen gesteund door de lancering van nieuwe producten, terwijl wereldwijd uitstekende prestaties konden worden gemeld. De cosmetica-divisie kon een omzetgroei met 4,7 procent tot 5,8 miljard euro melden. Bij de afdeling Tesa, producent van kleefstoffen, kon echter een stijging met 10,6 procent tot 1,3 miljard euro worden opgetekend.

De Zwitserse farmagroep Roche heeft officieel zijn overnamebod op het Amerikaanse bedrijf Ignyta gelanceerd. Roche wil een bedrag van 1,7 miljard dollar betalen om het Amerikaanse bedrijf te kunnen inlijven. Ignyta, gevestigd in San Diego, werd zeven jaar geleden opgericht en spitst zich toe op de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in onderzoek naar kanker die het gevolg is van zeldzame genetische mutaties. Roche had in december al aangekondigd het Amerikaanse bedrijf te willen overname. De transactie is al door het bestuur van beide bedrijven goedgekeurd. Verwacht wordt dat de overname tijdens de eerste helft van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

In Zweden neemt telecomoperator Tele2 de kabelmaatschappij Com Hem over. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt. Met de transactie is een som gemoeid van 2,7 miljard euro. De aandeelhouders van Com Hem krijgen een belang van bijna 27 procent in de samengevoegde groep. Na de overname beschikt Tele2 naar eigen zeggen over het snelste vaste netwerk voor telefonie, internet en televisie van het land. Ook kan een landelijke dekking aangeboden. Door de overname wordt Tele2 de tweede grootste telecomprovider van Zweden en marktleider in digitale televisie. Er zijn 3,9 miljoen klanten voor mobile telefonie, 1,1 miljoen afnemers van digitale televisie en 0,8 miljoen gebruikers van breedband.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) neemt op zijn belang in de nationale telecomoperator Telefonica een afschrijving van ruim 1,1 miljard euro. Reden voor de voorziening is de sterke koersdaling die het aandeel van Telefonica het voorbije jaar heeft laten registeren. BBVA Group heeft een belang van 5 procent in het Spaanse telecombedrijf. De afschrijving heeft volgens de bank geen invloed op de kapitaalbuffer, het totale eigen vermogen of het dividendbeleid. Sinds maart vorig jaar heeft Telefonica ruim 20 procent van zijn beurswaarde moeten inleveren. BBVA Group is na Banco Santander het tweede grootste financiële concen van Spanje.

Lingeriegroep Van de Velde heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 208,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. In de groothandel moest weliswaar een daling met 0,3 procent worden opgetekend, maar de retaildivisie kon wel een groei met 4,2 procent worden gemeld. Deze groeicijfers laten volgens waarnemers uitschijnen dat de problemen van bij de Amerikaanse dochter Rigby & Peller - het voormalige Intimacy - zijn aangepakt. Het jaar voordien hadden die activiteiten nog een omzetdaling met 20 procent laten optekenen. Wel moet er volgens de waarnemers ook rekening mee worden gehouden dat groothandel de sterkste winstmarges oplevert.

Het farmabedrijf Fagron heeft een overeenkomst ondertekend met het Canadese bedrijf CanniMed. Het akkoord heeft betrekking op de distributie van medicinale cannabisproducten. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Bepaald werd dat de producten van CanniMed langs het netwerk van Fagron in zeventien landen, met een totale bevolking van meer dan 760 miljoen bewoners, zal worden verdeeld. Daarbij wordt in eerste instantie gemikt op Duitsland, waar het gebruik van medicinale cannabis sinds vorig jaar volledig werd gelegaliseerd. Gehoopt wordt dat de eerste verkopen in Duitsland tijdens het derde kwartaal van dit jaar zouden kunnen worden gestart.

De Britse detacheerder Page Group heeft het voorbije jaar een brutowinst gerealiseerd van 711,6 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 14,6 procent tegenover het jaar voordien. Op basis van constante wisselkoersen was er een winststijging met 9,9 procent. In Groot-Brittannië kende het wervingsbedrijf een winstdaling met 3,8 procent. Daarbij wordt gewag gemaakt van uitdagende marktomstandigheden, waarbij de macro-omgeving volgens de detacheerder een negatieve impact op een groep klanten en kandidaten. De brexit heeft tot een vertraging van de Britse economische groei geleid. Op de internationale markt kon Page echter een dubbelcijferige groei melden.

10:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |