11-01-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het bedrijf Ekso Bionics uit California, ontwikkelaar van exoskeletons. De samenwerking leidde tot het ontwerp van de EksoVest, een harnas dat de medewerkers van Ford kunnen dragen om het werk langs de assemblagelijn te vergemakkelijken. Dankzij EksoVest wordt onder meer het hefvermogen van de werknemer per arm met ongeveer 7,5 kilogram verhoogd. Er wordt op gewezen dat een werknemer aan de assemblagelijn van Ford 4.600 keer per dag de armen moeten optillen. Dat komt aan ongeveer één miljoen bewegingen per jaar. Ford wil de EksoVest nu in een aantal fabrieken in de wereld uittesten.

Voortaan is het ook mogelijk om op virtuele sporten te gokken. Dat heeft Richard Smith, chief executive van het virtuele gokbedrijf Pixel.bet, gemeld. Onder meer biedt Pixel.bet aan gokkers in te zetten op esport-franchises zoals Counter Strike, League of Legends, ESL One, War Gaming League of StarLadder. Het bedrijf zal zijn services in eerste instantie aanbieden in de Europese Unie. Bedoeling is echter uiteindelijk om wereldwijd online gokmogelijkheden aan te bieden. Volgens Smith tonen de traditionele gokbedrijven onvoldoende aandacht aan de wereld van de esport. De beste oplossing voor het probleem bleek volgens hem de oprichting van een bedrijf dat zich op de sector helemaal toespitst.

Eind juni dit jaar worden alle suikerhoudende dranken uit de ziekenhuizen van de Engelse National Health Services (NHS) geweerd. Dat heeft de Britse gezondheidsdienst bekend gemaakt. Ook in de cafetaria’s voor bezoekers en personeel zullen de dranken worden verboden. Engeland wordt wereldwijd de tweede natie waar suikerhoudende dranken in ziekenhuizen niet langer worden toegelaten. Portugal was vorig jaar het eerste land dat tot het verbod overging. Ook voor voedingsproducten die in de Engelse ziekenhuizen worden verkocht, werden striktere regels opgesteld. Onder meer bij sandwiches, voorverpakte maaltijden, snoep en chocolade moet het aantal calorieën voortaan onder bepaalde grenzen blijven.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft voor zijn iCloud-diensten op het Chinese vasteland een overeenkomst getekend met de lokale onderneming Guizhou-Cloud Big Data Industry. Het Chinese bedrijf, gecontroleerd door de overheid van de provincie Guizhou, zal vanaf eind februari de diensten op het Chinese vasteland aanbieden. Apple zou met de samenwerking hopen op de groeiende vraag naar clouddiensten bij de Chinese bevolking te kunnen inspelen. De overeenkomst vormt een onderdeel van een project dat Apple in juli vorig jaar aankondigde en waarin werd aangegeven dat het bedrijf voor 1 miljard dollar in nieuwe datacenters in de provincie Guizhou zou investeren.

In Vlaanderen is Michèle Sioen tot Manager van het Jaar, een initiatief van het magazine Trends, uitgeroepen. De laureate wordt daarbij volgens de jury beloond voor de duurzame groei die Sioen Industries in een moeilijke sector realiseert. Het was al de derde keer dat Michèle Sioen (52) werd genomineerd. De prijs wordt al voor de 32ste keer uitgereikt, maar Sioen is slechts de derde vrouw die tot manager van het jaar wordt uitgeroepen. Eerder werden ook al Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) en Roos Claeys (Kinepolis) bekroond. Vorig jaar ging de titel naar Bart De Smet (Ageas). Sioen Industries is een fabrikant van industrieel textiel. De onderneming heeft zesenvijftig vestigingen in drieëntwintig landen.

De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) heeft het voorbije jaar 32,7 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover het jaar voordien. De grootste stijging kon worden gemeld in Europa. Dankzij de groei kon bij de bezettingsgraad een nieuw record van 88,4 procent worden opgetekend. Dat betekende een stijging met 1,2 procentpunt tegenover het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat de maatschappij het voorbije jaar in totaal vijftien nieuwe bestemmingen aan zijn netwerk heeft toegevoegd. In totaal vliegt de maatschappij wereldwijd op 165 bestemmingen. Bij KLM Cargo diende een daling met 0,6 procent worden gemeld.

In Singapore hebben de autoriteiten zeventien mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een diefstal van petroleum uit een raffinaderij van Shell op het eiland Pulau Bukom. De diefstal was in augustus vorig jaar door Shell gemeld. Over de omvang van de buit zijn geen details bekend. Wel zouden de bankrekeningen van de verdachten zijn bevroren. Ook zouden voor miljoenen dollar cash geldvoorraden in beslag zijn genomen. Tussen de gearresteerden zouden zich ook enkele medewerkers van Shell bevinden. De autoriteiten melden dat illegale olie meestal in Zuidoost-Azië op de markt wordt gebracht. De buit zou veelal in vrachtwagens of kleine tanks in havengebieden worden opgeslagen.

De Amerikaanse groep Air Products, producent van industriële gassen, neemt de divisie steenkoolvergassing van het Brits-Nederlandse energieconcern Shell over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wel werd bekendgemaakt dat in de verkoop ook een pakket patenten is begrepen. Seifi Ghasemi, chief executive van Air Products, benadrukte dat de transactie kadert in de strategie van zijn bedrijf om een brede waaier van industriële gassen te kunnen aanbieden. Het bedrijf heeft volgens Ghasemi geen intentie om de patenten aan de hand van licenties te commercialiseren. De divisie omvat meer dan twintig hervergassingsinstallaties. De twee bedrijven gaan ook samenwerken.

Investeerder Berkshire Hathaway heeft zijn bestuur uitgebreid. Ook Gregory Abel en Ajit Jain werden aan de directie toegevoegd. Berkshire Hathaway heeft nu voortaan veertien bestuurders. De operatie lanceerde opnieuw speculaties over een mogelijke opvolging van Warren Buffett (87), nog steeds chief executive van Berkshire Hathaway. Abel en Jain worden immers als mogelijke opvolgers van Buffett bestempeld. Abel leidt op dit ogenblik de energiedivisie van de Amerikaanse investeringsgroep, terwijl Jain de afdeling herverzekeringen leidt. Voorlopig zijn er echter geen signalen dat Buffett aan een afscheid denkt. Ook vice-voorzitter Charlie Munger (94) blijft verder in functie.

De Amerikaanse farmagroep Pfizer zet het onderzoek naar de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen alzheimer en parkinson stop. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het concern zegt dat het onderzoek niet de resultaten heeft opgeleverd die patiënten zouden kunnen helpen. Pfizer zegt de vrijgekomen middelen te willen aanwenden voor onderzoek in andere belangrijke medische domeinen met een grote vraag naar oplossingen, zoals oncologie, immunologie en zeldzame ziektes. Wel wordt een investeringsfonds opgericht om extern onderzoek rond alzheimer en parkinson te ondersteunen. Door de ingreep zullen driehonderd banen worden geschrapt. De afslanking zal vooral divisies in de Verenigde Staten treffen.

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé staat dicht bij de verkoop van zijn Amerikaanse chocoladedivisie aan het Italiaanse bedrijf Ferrero, eigenaar van onder meer Nutella. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 2,8 miljard dollar zijn gemoeid. De chocoladedivisie van Nestlé in de Verenigde Staten kampt met een teruglopende omzet. Door de overname kan Ferrero zijn portefeuille merken verder uitbreiden met namen zoals Butterfinger en Baby Ruth. Het Italiaanse concern is al eigenaar van Nutella, TikTac en Ferrero Rocher. Recent werd ook het merk Ferrara Candy overgenomen, waardoor Ferrero zijn aandeel op de Amerikaanse chocolademarkt tot 4,8 procent opvoerde.

De stad New York heeft de olieconcerns Shell, British Petroleum, Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil voor de rechter gedaagd wegens hun rol in de klimaatverandering. Volgens Bill de Blasio, burgemeester van New York, wisten de bedrijven al heel lang dat hun activiteiten een nefaste impact hadden op de klimaat, maar hebben ze beslist die kennis openbaar te maken en hun gedrag aan te passen. New York eist van de bedrijven een schadevergoeding om de nodige fondsen te verzamelen om zelf de nodige klimaatmaatregelen te nemen. De Blasio kondigde verder aan dat de vijf pensioenfondsen van de stad New York, die 189 miljard dollar beheren, zich terugtrekken uit bedrijven die actief zijn in fossiele brandstoffen.

Het bedrijf Ocean Rig, exploitant van offshore boorplatformen, kijkt naar mogelijkheden om een nieuwe eigenaar te vinden. Het bedrijf heeft Crédit Suisse aangeduid om zijn strategische opties, waaronder een verkoop van de onderneming, te onderzoeken. Dat hebben een aantal bronnen gezegd tegenover het persbureau Bloomberg. Ocean Rig wordt, net zoals andere oliedienstverleners geconfronteerd met de moeizame marktomstandigheden in de oliesector. Grote aandeelhouders eisten dat het bedrijf een eventuele verkoop zou onderzoeken. De marktwaarde van Ocean Rig, dat een vloot van elf schepen en platformen heeft, bedraagt circa 2,5 miljard dollar. Ocean Rig werkt onder meer voor ExxonMobil, Chevron, Shell en Statoil.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft het voorbije jaar, met inbegrip van zijn dochterbedrijven, een recordaantal van 130 miljoen passagiers vervoerd. Tegenover het jaar voordien werd een groei met bijna 20 procent opgetekend. Met die cijfers kroont Lufthansa zich opnieuw tot grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. Het jaar voordien werd die leiderspositie ingenomen door de Ierse groep Ryanair, die dit keer een groei met 10 procent tot 129 miljoen reizigers melddeLufthansa kon profiteren van het wegvallen van AirBerlin en de inlijving van Brussels Airlines, terwijl Ryanair met een belangrijke onderbreking van de vluchten moest rekening houden. AirFrance-KLM groeide 5,6 procent tot 99 miljoen passagiers.

De autogroep Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft een belang van bijna 10 procent in de Britse navigatie-startup What3words genomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Het Britse bedrijf heeft een uniek adressensysteem ontwikkeld voor auto's die met het internet zijn verbonden. De nieuwe modellen van Mercedes-Benz zouden dit jaar al met het systeem van What3words woden uitgerust. De twee partijen werkten eerder al samen. Die collaboratie zal door de instap van Daimler in het kapitaal van What3words nog verder worden opgedreven. What3words verdeelt de wereld in 57 biljoen vierkanten van die vierkante meter.

09:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.