12-01-18

Nieuwsoverzicht

De Franse holding Kering wil zijn meerderheidsbelang in de Duitse sportgroep Puma afbouwen. Dat heeft François-Henri Pinault, topman van Kering, bevestigd. De Franse holding zou zich in de toekomst vooral willen toespitsen op de luxemerken uit zijn portefeuille, zoals Gucci, Saint-Laurent of Bottega Veneta. Kering nam Puma elf jaar geleden over. De Franse groep heeft een belang van 86 procent in Puma, maar zou die participatie tot 16 procent willen terugbrengen. In de operatie is voorzien dat Artemis, de holding van Arnault, een belang van 29 procent zou overnemen en daarmee een strategisch aandeelhouder van Puma zou worden. De rest zou worden verdeeld over andere investeerders in Kering.

De Amerikaanse financiële groep MoneyGram, gespecialiseerd in de afhandeling van geldtransfers, verhuist zijn Europese hoofdkwartier van Londen naar Brussel. Het Amerikaanse bedrijf heeft van de Nationale Bank van België een vergunning gekregen. Door de verhuis kan MoneyGram een vlotte toegang tot de Europese markt behouden. Volgens Johan Van Overtveldt, Belgisch minister van financiën, toont de beslissing van MoneyGram de sterke positie van Brussel als financieel centrum. Eerder al hadden ook de verzekeraars Lloyd’s of London, QBE Insurance en MS Amlin en fintech-specialist Ebury partners aangekondig door de brexit naar Brussel te zullen verhuizen.

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft het Nederlandse logistieke bedrijf Leen Menken overgenomen. Door de transactie versterkt Bpost zijn positie op de Nederlandse markt. Verdere details over de operatie werden niet gemeld. Leen Menken is gespecialiseerd in distributie van gekoelde en diepgevroren producten. Het bedrijf ging van start als logistieke partner voor horeca en catering, maar heeft zijn activiteiten uitgebreid naar de online besteldiensten. Leen Merken werkt onder meer samen met platformen zoals HelloFresh en Bloomon. Het management van Leen Menken blijft ook na de overname in functie. Er zou gestreefd worden naar een intensievere samenwerking met de divisie Fresh Food Delivery van Bpost.

Het Amerikaanse bedrijf Xerox, fabrikant van kopieertoestellen, zoekt een samenwerking met het Japanse concern Fujifilm, leverancier van filmmateriaal. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Mogelijk zou Fujifilm uiteindelijk de controle over de gezamenlijke operaties kunnen verwerven. Een volledige overname zou echter niet zijn voorzien. Xerox lijdt al enkele tijd onder de introductie van het papierloze kantoor. De activistische aandeelhouder Carl Icahn, die een belang van 9,7 procent in de onderneming heeft opgebouwd, eist dat Xerox naar meer vernieuwing zoekt. Xerox splitste vorig jaar al zijn industriële servicedivisie Conduent af.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van 66 biljoen won of 61,9 miljard dollar geboekt. Dat was een stijging met 23,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft het Zuid-Koreaanse concern op basis van voorlopige cijfers gemeld. De geraamde operationele winst steeg met 63,8 procent tot 15,1 biljoen won. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van hogere prijzen voor geheugenchips. De jaaromzet steeg met 18,7 procent tot 239,6 biljoen won. De operationele winst kende een stijging met 83,3 procent tot 53,6 biljoen won. Daarmee liet Samsung een nieuw jaarrecord optekenen. Het vorige record is vijf jaar oud.

Het Duitse biotechbedrijf Curetis sluit een overname door een grotere sectorgenoot niet uit. Dat heeft Oliver Schacht, topman van Curetis, gezegd in een interview met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in Amsterdam. Schacht wees erop dat Curetis een beursgenoteerd bedrijf is en dus altijd een overnamedoelwit kan zijn. Bovendien moet volgens de topman worden erkend dat elke onderneming met een activiteit in de moleculaire diagnostiek aan grotere partijen de kans biedt om hun portefeuille verder uit te breiden. Hij voegde er wel aan toe dat deze kandidaat-overnemers meestal wel naar garanties streven dat het doelwit over een portfolio beschikt die ook commercieel leefbaar kan zijn.

De Britse keten Marks & Spencer (M&S) heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,17 miljard pond. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Groot-Brittannië kon wel een omzetstijging met 1,1 procent worden opgetekend, maar in de internationale divisie moest een daling met 9,8 procent worden geregistreerd. Die achteruitgang is onder meer het gevolg van de sluiting van winkels in verlieslatende internationale markten. Wanneer naar de identieke omzet in vergelijkbare winkels wordt gekeken, werd ook op de Britse thuismarkt een daling met 1,4 procent genoteerd. Zowel voeding als kleding gingen achteruit.

De Amerikaanse politici Jack Reed en John Kennedy, twee invloedrijke volksvertegenwoordigers, eisen een onderzoek naar Brian Krzanich, topman van Intel. Volgens een aantal bronnen zou Krzanich zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis. Reed en Kennedy vragen dat wordt uitgezocht of de berichten inderdaad moeten worden bevestigd. Dat staat in een brief die beiden aan de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) en het ministerie van justitie hebben gestuurd. Volgens geruchten zou Krzanich aandelen van het bedrijf hebben verkocht nadat hij intern op de hoogte was gebracht van problemen met bepaald sensoren. Pas geruime tijd later zouden de problemen ook openbaar zijn gemaakt.

Het Duitse concern Beiersdorf, producent van persoonlijke verzorgingsproducten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 7,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft Beiersdorf, fabrikant van merken zoals Nivea of Hansaplast, bekendgemaakt. De groei werd naar eigen zeggen gesteund door de lancering van nieuwe producten, terwijl wereldwijd uitstekende prestaties konden worden gemeld. De cosmetica-divisie kon een omzetgroei met 4,7 procent tot 5,8 miljard euro melden. Bij de afdeling Tesa, producent van kleefstoffen, kon echter een stijging met 10,6 procent tot 1,3 miljard euro worden opgetekend.

De Zwitserse farmagroep Roche heeft officieel zijn overnamebod op het Amerikaanse bedrijf Ignyta gelanceerd. Roche wil een bedrag van 1,7 miljard dollar betalen om het Amerikaanse bedrijf te kunnen inlijven. Ignyta, gevestigd in San Diego, werd zeven jaar geleden opgericht en spitst zich toe op de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van kanker. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in onderzoek naar kanker die het gevolg is van zeldzame genetische mutaties. Roche had in december al aangekondigd het Amerikaanse bedrijf te willen overname. De transactie is al door het bestuur van beide bedrijven goedgekeurd. Verwacht wordt dat de overname tijdens de eerste helft van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

In Zweden neemt telecomoperator Tele2 de kabelmaatschappij Com Hem over. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt. Met de transactie is een som gemoeid van 2,7 miljard euro. De aandeelhouders van Com Hem krijgen een belang van bijna 27 procent in de samengevoegde groep. Na de overname beschikt Tele2 naar eigen zeggen over het snelste vaste netwerk voor telefonie, internet en televisie van het land. Ook kan een landelijke dekking aangeboden. Door de overname wordt Tele2 de tweede grootste telecomprovider van Zweden en marktleider in digitale televisie. Er zijn 3,9 miljoen klanten voor mobile telefonie, 1,1 miljoen afnemers van digitale televisie en 0,8 miljoen gebruikers van breedband.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) neemt op zijn belang in de nationale telecomoperator Telefonica een afschrijving van ruim 1,1 miljard euro. Reden voor de voorziening is de sterke koersdaling die het aandeel van Telefonica het voorbije jaar heeft laten registeren. BBVA Group heeft een belang van 5 procent in het Spaanse telecombedrijf. De afschrijving heeft volgens de bank geen invloed op de kapitaalbuffer, het totale eigen vermogen of het dividendbeleid. Sinds maart vorig jaar heeft Telefonica ruim 20 procent van zijn beurswaarde moeten inleveren. BBVA Group is na Banco Santander het tweede grootste financiële concen van Spanje.

Lingeriegroep Van de Velde heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 208,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. In de groothandel moest weliswaar een daling met 0,3 procent worden opgetekend, maar de retaildivisie kon wel een groei met 4,2 procent worden gemeld. Deze groeicijfers laten volgens waarnemers uitschijnen dat de problemen van bij de Amerikaanse dochter Rigby & Peller - het voormalige Intimacy - zijn aangepakt. Het jaar voordien hadden die activiteiten nog een omzetdaling met 20 procent laten optekenen. Wel moet er volgens de waarnemers ook rekening mee worden gehouden dat groothandel de sterkste winstmarges oplevert.

Het farmabedrijf Fagron heeft een overeenkomst ondertekend met het Canadese bedrijf CanniMed. Het akkoord heeft betrekking op de distributie van medicinale cannabisproducten. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Bepaald werd dat de producten van CanniMed langs het netwerk van Fagron in zeventien landen, met een totale bevolking van meer dan 760 miljoen bewoners, zal worden verdeeld. Daarbij wordt in eerste instantie gemikt op Duitsland, waar het gebruik van medicinale cannabis sinds vorig jaar volledig werd gelegaliseerd. Gehoopt wordt dat de eerste verkopen in Duitsland tijdens het derde kwartaal van dit jaar zouden kunnen worden gestart.

De Britse detacheerder Page Group heeft het voorbije jaar een brutowinst gerealiseerd van 711,6 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 14,6 procent tegenover het jaar voordien. Op basis van constante wisselkoersen was er een winststijging met 9,9 procent. In Groot-Brittannië kende het wervingsbedrijf een winstdaling met 3,8 procent. Daarbij wordt gewag gemaakt van uitdagende marktomstandigheden, waarbij de macro-omgeving volgens de detacheerder een negatieve impact op een groep klanten en kandidaten. De brexit heeft tot een vertraging van de Britse economische groei geleid. Op de internationale markt kon Page echter een dubbelcijferige groei melden.

10:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.