14-01-18

Muzieksector steeds meer in teken van streaming

De muzieksector stond het voorbije jaar duidelijk in het teken van streaming. Dat is ook de conclusie van een rapport van consulent BuzzAngle. Daarbij werd opgemerkt dat de consumptie van digitale muziek het voorbije jaar met bijna 13 procent is toegenomen. Audiostreams kenden een groei met meer dan 50 procent. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije jaar elke dag twee keer meer streams dan downloads kon worden geteld. Opgemerkt wordt dat de muzieksector een uitstekend jaar achter de rug heeft, tenzij men bij de verouderde consumptiemethodes is blijven hangen. Wel blijkt dat vinyl erin is gelukt op zijn opmars verder te zetten.

Lees Verder

20:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese sociale dialoog blijft veelal een vaag begrip

Voor een groot deel van de bevolking blijft de Europese sociale dialoog een bijzonder vaag begrip. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Humanis in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië. Opgemerkt wordt dat slechts 8 procent van de ondervraagde werknemers in staat is om een goede omschrijving te geven van de Europese sociale daloog, een model dat meer dan dertig jaar door Jacques Delors werd gelanceerd. Anderzijds moest worden vastgesteld dat 47 procent van de ondervraagden geen enkele kennis over de sociale dialoog heeft. Vooral in Frankrijk moet volgens de onderzoekers een groot gebrek aan kennis terzake worden geregistreerd.

Lees Verder

20:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consumententechnologie begint aan nieuw recordjaar

De consumentenbestedingen zullen dit jaar een omzet van 351 miljard dollar laten optekenen. Dat betekent een stijging met bijna 4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Consumer Technology Association (CTA). Voor de eerste keer werden in de statistieken ook gegevens over streaming opgenomen. Die sector zou dit jaar een groei met 35 procent tot 19,5 miljard dollar laten optekenen. Er wordt echter opgemerkt dat opkomende technologieën de grootste groei zullen laten optekenen. De sector zal volgens het rapport ook kunnen genieten van een sterke beurshandel, een stijgende tewerkstelling en stabiele regels voor internationale handel.

Lees Verder

19:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pushnotificaties minder storend dan algemeen aangenomen

Pushnotificaties worden minder storend en indringend ervaren dan vaak wordt gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Localytics bij duizend smartphone-bezitters. Daarbij werd vastgesteld dat 52 procent van de ondervraagden blijkt te moeten toegeven dat pushnotificaties nuttiger zijn dan ze vooraf hadden gedacht. Slechts 10 procent van de ondervraagden is van mening dat de ervaring erger was dan oorspronkelijk was gevreesd. De onderzoekers waarschuwen dat de waarde van pushnotificaties door merken en marketeers nog altijd niet optimaal worden beseft. Er moet volgens Localytics dan ook worden bestudeerd op welke manier de notificaties beter kunnen worden gebruikt.

Lees Verder

19:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tijdperk van betaaltelevisie nog niet afgelopen

Ondanks de opkomst van een brede reeks alternatieven, kent betaaltelevisie wereldwijd nog altijd een groei. Dat is conclusie van een rapport van consulent Dataxis. Opgemerkt wordt dat tijdens het derde kwartaal van vorig jaar wereldwijd ruim 1,07 miljard abonnees op betaaltelevisie konden worden geteld. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat het grootste aantal abonnees kunnen worden vastgesteld in Asia-Pacific, dat 62 procent van het wereldwijde klantenbestand vertegenwoordigt. Asia-Pacific kende met een toename van 1,5 procent ook de sterkste groei van de hele wereld.

Lees Verder

18:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alternatieve financiële platformen winnen verder aan belang

Dit jaar zullen op alternatieve platformen wereldwijd 2,5 miljard geldtransacties worden uitgevoerd, tegenover 1,7 miljard opdrachten twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Juniper Research. Opgemerkt dat het fenomeen vooral gedragen wordt door de diensten van sociale mediaplatformen zoals WeChat of Facebook, die al een sterke groei hebben laten optekenen. Daarnaast wordt echter ook gewag gemaakt van nieuwe diensten zoals Apple Pay Cash en Zelle Pay. Er wordt aan toegevoegd dat Apple Pay Cash wellicht in de beginperiode een bescheiden start zal kennen, maar tegen het einde van dit decennium al bijna één miljard transacties per jaar zal laten optekenen.

Lees Verder

18:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emotionele ambiguïteit hindert mobiele verkoop

In de mobiele verkoop moet nog altijd met een grote hoeveelheid uitval rekening worden gehouden. De consument blijkt immers tegenover de mobiele handel nog steeds een opmerkelijke emotionele ambigue houden te hanteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of East Anglia op basis van shoppingdata uit de Verenigde Staten en Taiwan. Gewag moet daarbij volgens de onderzoekers onder meer naar het kleinere scherm van de smartphone die bij de mobiele aankopen wordt gebruikt. Indien men het gedrag van de consument wil veranderen, moeten de twijfels over de transacties volgens de onderzoekers dan ook worden geminimaliseerd.

"Statistieken tonen aan dat twee jaar geleden al bijna de helft van de wereldwijde ecommerce-trafieken afkomstig was van mobiele apparaten," aldus onderzoeksleider Nikolaos Korfiatis, docent economie aan de University of East Anglia. "Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat amper 27 procent van de mobiele aankoop-sessies ook daadwerkelijk met een transactie worden afgerond. Mobiel shoppen wordt nochtans verondersteld het winkelen gemakkelijker te maken. Toch blijkt de consument geconfronteerd met selectietwijfels en vragen over de veiligheid van de transactie. Dat leidt tot een emotionele ambivalentie, waarbij de consument sneller geneigd kan worden de aankoop af te breken."

"De smartphone kan heel gemakkelijk worden meegedragen en is bijzonder gebruiksvriendelijk," erkent Nikolaos Korfiatis. "Anderzijds moet worden vastgesteld dat de consument geconfronteerd wordt met een scherm met beperkte afmetingen. Dat geeft aanleiding tot de aarzeling, omdat de consument niet het volledige beeld kan bekijken. Hij vreest daarbij verborgen kosten of betere aanbiedingen over het hoofd te zullen zien. Gekoppeld aan twijfels over de veiligheid van het platform, ontstaat een groter risico dat de transactie vroegtijdig wordt afgebroken. Vaak kan echter vastgesteld worden dat de transactie thuis - waar op een groter scherm kan worden gewerkt - alsnog verder wordt gezet."

"Het stimuleren van impulsaankopen in een dergelijke omgeving wordt echter bijzonder moeilijk," aldus nog Nikolaos Korfiatis.

Lees Verder

17:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smzartphone |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese technologiegroep Huawei zal zijn smartphone Mate 10 Pro niet op de Amerikaanse markt kunnen verspreiden. Het toestel moest in de Verenigde Staten door telecomoperator AT&T worden verdeeld, maar dat bedrijf besliste zich uit de overeenkomst terug te trekken. Het toestl kan alleen online worden besteld. Vermoed wordt dat AT&T onder politieke druk is gezet. Huawei is wereldwijd de derde grootste fabrikant van smartphones. Met de Mate 10 Pro wou het Chinese bedrijf concurrent Apple, na Samsung de grootste partij op de markt, in eigen land onder druk zetten. Amerikaanse politici zouden echter gewag hebben gemaakt van Chinese spionage waarbij Huawei mogelijk betrokken zou kunnen zijn.

De Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines vliegt half maart twee keer per week tussen Brussel en Shenzhen. Daardoor zal luchthaven Brussels Airport voortaan vier rechtstreekse verbindingen hebben met China. Daarbij kunnen in elke richting wekelijks meer dan een dozijn vluchten worden aangeboden. Hainan Airlines vliegt op dit ogenblik al tussen Brussel en Peking. Ook die frequentie wordt vanaf eind maart van vier tot vijf verbindingen per week verhoogd. Sinds eind oktober vorig jaar heeft de Chinese maatschappij verder ook drie verbindingen tussen Brussel en Shanghai. Tenslotte start ook Cathay Pacific eind maart met vluchten vanop Brussels Airport naar Hongkong.

Het Japanse technologieconcern Sony heeft een nieuwe generatie van zijn robothond Aibo gelanceerd. De nieuwe versie is uitgerust met artificiële intelligentie, waardoor volgens Sony veel meer mogelijkheden worden gecreëerd. Een eerste versie van Aibo werd al op het einde van de jaren negentig van de voorbije eeuw op de markt gebracht. De robothond kende verschillende evoluties, tot de productie twaalf jaar geleden volledig werd stopgezet. Een prijs van 2.000 euro voor beperkte toepassingsmogelijkheden bleek niet langer haalbaar. Robotica is sindsdien echter meer betaalbaar geworden, terwijl ook meer mogelijkheden kunnen worden geboden. Aibo zou ook in zorginstellingen en scholen kunnen worden ingezet.

Jack Dorsey, chief executive van Twitter, stelt zich niet herverkiesbaar voor een bestuursmandaat bij het entertainmentconcern Disney. Datzelfde geldt ook voor Sheryl Sandberg, chief operating officer van Facebook. Dat heeft Disney bekendgemaakt. Gewezen wordt op toenemende belangenconflicten. Sandberg zetelde sinds het begin van dit decennium in de bestuursraad van Disney. Drie jaar later volgde ook Dorsey. De voorbije jaren hebben zowel Facebook als Twitter echter een aantal activiteiten ontwikkeld die concurrentie voor Disney betekenen. Onder meer in de videosector tonen beide sociale mediabedrijven steeds meer interesse. Twitter werkt bij sportuitzendingen samen met concurrenten van Disney.

Waymo, een zusterbedrijf van Google, gaat in San Francisco zijn zelfrijdende auto op de openbare weg testen. Dat heeft Waymo bevestigd. Bij de proeven zal gebruik worden gemaakt van een aangepaste Chrysler Pacifica, die ook al bij tests in Phoenix wordt ingezet. San Francisco biedt met heuvelachtig terrein en mistige weersomstandigheden volgens Waymo echter de mogelijkheid om de technologie in een omgeving met een ander karakter uit te proberen. De zelfrijdende auto van Waymo is ook al actief in Mountain View, Austin, Kirkland en Detroit. John Krafcik, topman van Waymo, zou op basis van de zelfrijdende auto’s uiteindelijk een grootschalige taxidienst willen uitbouwen.

Het Britse industrieconcern GKN Group, het moederbedrijf van het luchtvaartbedrijf Fokker, heeft een overnamebod van Melrose Industries afgewezen. Melrose had een bod van 7 miljard pond uitgebracht op GKN Group. Volgens Anne Stevens, chief executive van GKN Group, is het bedrijf meer waard dan Melrose wil betalen. Gewag wordt gemaakt van een ongevraagd bod, dat door het bestuur van GKN Group unaniem zou zijn verworpen. Opgemerkt wordt dat GKN Group er de voorkeur aan geeft zijn eigen strategie voor de toekomst uit te werken. Daarbij zou de luchtvaartdivisie worden afgesplitst van de activiteiten die zich op de autobouw toespitsen. Een deadline voor die operatie is niet bekend.

Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft het voorbije jaar 68,6 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover het jaar voordien. De bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg van 74,4 procent naar 79,1 procent. In december vorig jaar kon zelfs een bezettingsgraad van 79,7 procent worden geregistreerd. Met deze resultaten heeft Turkish Airlines opnieuw aangeknoopt met een groeitempo dat ook drie jaar geleden nog kon worden opgetekend. Het jaar nadien viel de groei echter terug tot 2,5 procent. Een aantal terroristische aanslagen en de internet politieke toestanden deden vele reizigers immers voor andere bestemmingen kiezen.

Drie groepen hebben een bod uitgebracht op de failliete luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat heeft Carlo Calenda, Italiaans minister van industrie, bekendgemaakt. De biedingen zijn afkomstig van de Duitse maatschappij Lufthansa, de Frans-Nederlandse combinatie AirFrance-KLM en de Amerikaanse investeerder Cerberus. De drie voorstellen zullen volgens Calenda nu met de bewindvoerders van Alitalia worden besproken. Daarbij zal onder meer bekeken worden welke voorwaarden bij de overnames worden gesteld. Bij Alitalia werken op dit ogenblik nog ongeveer 12.500 werknemers. Verwacht wordt dat kandidaat-overnemers een belangrijke afslanking zullen eisen.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting zal in augustus zijn fabriek voor halogeencomponenten in Aken sluiten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Door de ingreep zullen bijna honderdzestig arbeidsplaatsen verloren gaan. De beslissing betekent ook dat Philips Lighting de productie van halogeencomponenten in Europa helemaal stopzet. Benadrukt wordt dat de sluiting van de fabriek nauw samenhangt met de nieuwe strategie die het bedrijf volgt en waarbij de nadruk steeds meer wordt gelegd op de productie van intelligente systemen voor led-verlichting. Bovendien wordt gewezen op de beslissing van de Europese Unie om de verkoop van halogeenlampen te verbieden. Dat verbod wordt begin september van dit jaar van kracht.

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft zijn zeventien filialen in Zuid-Afrika tijdelijk gesloten. De maatregel is een gevolg van demonstraties tegen de groep, waarbij actievoerders de winkels waren binnengedrongen en vernielingen hadden aangericht. De acties waren gericht tegen een reclamecampagne van de onderneming, waarbij de critici gewag maakten van racisme. In de campagne werd immers gebruik gemaakt van een negerjongen, terwijl in de bijhorende slogan gesproken werd over apen in het oerwoud. Het bedrijf ontkent de aantijgingen, maar zegt dat de campagne mogelijk onvoorzichtig is geweest. De campagne is gestopt en de geadverteerde producten werden eveneens uit de verkoop gehaald.

Deutsche Bank zal door de brexit wellicht minder banen van Londen naar Frankfurt overhevelen dan algemeen wordt verondersteld. Dat heeft John Cryan, topman van Deutsche Bank, tegenover de Zwitserse kant Neue Züricher Zeitung gezegd. Deutsche Bank heeft op dit ogenblik in Groot-Brittannië ongeveer 8.600 werknemers. Volgens sommige bronnen zouden mogelijk vierduizend Britse banen verdwijnen en naar Frankfurt worden overgeheveld. Dat cijfer is volgens Cryan echter fel overdreven. Bankiers, informaties en handelaars die in Londen actief zijn, zouden immers daar ook verder willen blijven werken. Administratieve functies zouden daarentegen wel naar Duitsland verhuizen.

In Nederland onderzoeken het chemiebedrijf AkzoNobel en energieleverancier de mogelijkheden om op grote schaal duurzaam opgewekte elektriciteit om te zetten in waterstof, die vervolgens als brandstof zou kunnen worden gebruikt. De bedrijven willen daarvoor een grote installatie bouwen in het Chemie Park Delfzijl. Het complex zou met een capaciteit van twintig megawatt volgens AkzoNobel en Gasunie de grootste fabriek in zijn soort van Europa moeten worden. De installatie moet drie kiloton waterstof per jaar leveren. Dat is voldoende om driehonderd waterstofbussen te laten rijden. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over de realisatie van de plannen. Daarover zal op een later ogenblik worden beslist.

Volkswagen heeft in Canada met ongeveer twintigduizend autobestuurders een schikking getroffen rond het emissieschandaal bij de Duitse autobouwer. In totaal wordt aan de betrokken bezitters een bedrag van 290,5 Canadese dollar of 191 miljoen euro uitbetaald. Dat heeft Volkswagen gemeld. De schikking heeft betrekking op modellen van de merken Volkswagen, Audi en Porsche. Verder betaalt Volkswagen aan de Canadese autoriteiten ook een boete van 2,5 miljoen Canadese dollar. In een vergelijkbare zaak in de Verenigde Staten moest Volkswagen in totaal 1,22 miljard Amerikaanse dollar betalen aan ongeveer 80.000 chauffeurs. Volkswagen heeft voor het schandaal in totaal 30 miljard dollar gereserveerd.

Shanghai krijgt een filiaal van het Centre Pompidou. Dat werd tijdens de eis van de Franse president Emmanuel Macron naar China bevestigd. Het gebouw wordt ontworpen door David Chipperfield. De Chinese divisie van het Franse museum wordt in de lente van volgend jaar geopend. Het museum zal worden ondergebracht in een nieuw gebouw met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Het gebouw zal worden ingeplant langs de beroemde promenade naast de Huangpu-rivier, waar ook al andere musea gevestigd zijn. De collectie van het museum zal vooral aandacht besteden aan de hedendaagse Chinese kunst. De onderhandelingen rond het Chinese Centre Pompidou hebben meer dan een decennium geduurd.

In Nederland heeft De Bijenkorf aangekondigd zijn distributiecentrum in Woerden midden volgend jaar te sluiten. Door de ingreep zullen bijna honderdvijftig banen worden geschrapt. De betrokken medewerkers kunnen volgens de directie van de supermarkt echter op een sociaal plan terugvallen. Er wordt benadrukt dat de maatregel absoluut noodzakelijk was om de verdere toekomst van De Bijenkorf te kunnen garanderen. Vanuit het distributiecentrum in Woerden worden de winkels van de Bijenkorf bevoorraad, terwijl voor de online bestellingen gebruik wordt gemaakt van een distributiecentrum van Ingram Micro in Waalwijk. De Bijenkorf wil de distributie voortaan aan één externe partij toevertrouwen.

16:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese toerist denkt al aan zomervakanties

Wanneer de eindejaarsfeesten stilaan naar de achtergrond verdwijnen, begint het publiek aan zijn vakanties voor de rest van het jaar te denken. Vrije tijd wordt dan ook gretig gebruikt om met de toeristische planning van het gezin van start te gaan. Dat zegt het toeristische concern TUI Group. Daarbij wordt opgemerkt dat de zaterdagen van de maand januari in Europa op het gebied van toeristische boekingen meestal de absolute topdagen van het hele jaar zijn. TUI Group merkt daarbij op tijdens de eerste zaterdag van de maand januari van dit jaar op al zijn markten in totaal bijna één miljoen offline en online bezoekers te hebben gehad. Toch zijn er een aantal uitzonderingen.

“Psychologisch is deze reiskoorts onmiddellijk na de eindejaarsfeesten gemakkelijk te verklaren,” benadrukken experts. “De bevolking komt immers tot de vaststelling dat de gemoedelijkheid van de kerstperiode definitief tot het verleden behoort, terwijl het gewone werkritme zich opnieuw begint te laten voelen. Meestal laten ook de weersomstandigheden vooral grijze tinten zien. Het risico op de winterblues wordt rond deze periode dan ook gevoelig sterker. Die negatieve elementen kunnen echter best worden tegengegaan door zich op warmere en leukere dingen te richten, zoals een zomervakantie aan een zonnig strand. Dat zet vele consumenten aan tot een reservatie over te gaan.”

“Bovendien hebben veel gezinnen van de kerstvakantie gebruik gemaakt om al een reisplanning voor het hele jaar op te stellen,” wordt er nog opgemerkt. Er wordt echter aan toegevoegd dat niet overal op zaterdag de grootste reservatie-activiteit kan worden opgetekend. In de Scandinavische landen worden de grootste pieken niet op zaterdag, maar wel op zondag opgetekend. In die landen gebeuren de boekingen immers al massaal online. In België blijkt het hoogtepunt van de reservaties zelfs op maandag te moeten worden geregistreerd. Tevens moest worden vastgesteld dat in Nederland en Oostenrijk tot de laatste zaterdag van de maand januari wordt gewacht om te boeken.

Lees Verder

15:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Shopping belangrijkste groeipijler op applicatiemarkt

De installatie van applicaties heeft het voorbije jaar nog een groei met 6 procent laten optekenen. Dat betekent een opmerkelijke vertraging tegenover het jaar voordien, toen nog stijging met 12 procent kon worden gemeld. Dat is conclusie van een rapport van consulent Flurry. Er moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat er in de groeicijfers tussen de verschillende sectoren belangrijke variaties kunnen worden opgetekend. Daarbij wordt er onder meer op gewezen dat in op de shopping-markt applicaties een toename met 54 procent hebben laten optekenen. Ook bij de digitale portefeuilles kon een stijging met meer dan 40 procent worden gemeld.

“Ook muziek, media en entertainment lieten een stijging met 43 procent registreren,” aldus Flurry. “Dat cijfer kan worden gekoppeld aan de trend bij het publiek om bij de mediaconsumptie steeds meer naar mobiele platformen over te stappen. Dat fenomeen gaat ook gepaard met een toenemende interesse in phablets, smartphones met een groter beeldscherm, die inmiddels een marktaandeel van 55 procent hebben bereikt, tegenover 41 procent het jaar voordien. Bij de middelgrote smartphones moest daarentegen een terugval met 9 procentpunt tot 35 procent worden gemeld.” De resultaten tonen volgens Flurry bovendien dat de applicatie-markt steeds meer matuur wordt.

“In vele ontwikkelde markten bereikt de smartphone stilaan een saturatiepunt,” aldus Flurry. Dat laat zich voelen in de groei op de applicatiemarkt. Toch zijn er een aantal categorieën die nog altijd een sterke groei laten optekenen. Opgemerkt wordt daarbij dat smartphones met grotere schermen aan de consument ook toelaten om producten duidelijker te bestuderen of video’s gemakkelijker te bekijken. Bovendien wordt erop gewezen dat digitale portefeuilles zoals Apple Pay en Samsung Pay aan kopers een gemakkelijke toegang bieden tot betaalinformatie voor mobiele aankopen. De grootste terugval werd opgetekend bij applicaties voor lifestyle en games, waar een daling met respectievelijk 40 procent en 15 procent werd gemeld.

Lees Verder

15:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: applicatie |  Facebook |

Rivieren steeds meer geraakt door farmaceutische contaminatie

Farmaceutische vervuiling van de rivieren is een fenomeen dat een bijzonder aandacht nodig heeft. Er zou immers sprake kunnen zijn van een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Cary Institute of Ecosystem Studies en de Loyola University, die een analyse maakten van het water van vier rivieren in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. De onderzoekers zeggen dat er in stedelijke biotopen duidelijk sprake is van een aanhoudende farmaceutische pollutie van de microbiologische gemeenschappen in de rivieren. Tevens bleek echter dat een aantal van die organismen inmiddels een resistentie tegen geneesmiddelen hebben aangekweekt.

"Zuiveringsinstallaties zijn niet uitgerust om veel farmaceutische bestanddelen uit het afvalwater te halen," betoogt onderzoeksleider Emma Rosi, ecologe aan het Cary Institute of Ecosystem Studies. "Dat kan een impact hebben op micro-organismen die in het water leven en cruciale ecosysteem-functies vervullen. Deze organismen zijn in wezen noodzakelijk om de gezondheid van het rivierwater op peil te houden. Zij beheren de aanwezig van voedingsstoffen en zijn verantwoordelijk voor de afbraak van contaminanten. Door de toevoeging van farmaceutische vervuiling wordt de structuur van de omgeving echter gewijzigd. Dat kan voor deze organismen nefaste gevolgen hebben.

Uit het onderzoek bleek volgens de onderzoekers dat de rivieren in een stedelijke omgeving duidelijk een grotere aanwezigheid van farmaceutische restanten laten blijken. Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van stimulerende producten zoals cafeïne en amfetamines, maar ook van pijnstillers, antibiotica en producten tegen allergieën. "In vergelijking met een landelijke omgeving vertonen de rivieren in de steden een bredere waaier van geneesmiddelen, maar ook van beduidend hogere concentraties," aldus nog Emma Rosi. Een aantal geneesmiddelen hadden volgens de onderzoekers een duidelijke impact op onder meer het vermogen om een optimaal zuurstofgehalte op peil te houden.

Tevens werd echter vastgesteld dat organismen in de steden een resistentie tegen bepaalde farmaceutische producten hebben opgebouwd. "Opmerkelijk was dat in stedelijke gebieden deze organismen hun functies ook bij een farmaceutische pollutie konden blijven uitvoeren," benadrukken de onderzoekers. "In deze omgeving is de waterhuishouding wellicht al gedurende lange tijd aan een aanhoudende farmaceutische pollutie blootgesteld. Daardoor hebben ze resistentie opgebouwd die organismes in andere biotopen - zoals voorsteden en landelijke gebieden - niet hebben en dus ook niet kunnen overleven. Het is echter duidelijk dat de impact van contaminanten in de waterhuishouding verder moet worden onderzocht."

Lees Verder

15:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: farmaceutica |  Facebook |

Muzieksector moet beter met consument communiceren

Op dit ogenblik wordt voor het beluisteren van muziek slechts zelden betaald, maar dat kan veranderen indien daarvoor aan het publiek een goede reden wordt gegeven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf MusiComm naar de manier waarop muziek door de bevolking wordt geconsumeerd. De onderzoekers wijzen er onder meer op dat de gemiddelde consument er geen idee van heeft dat de creatieve krachten in de muzieksector voor hun werk onvoldoende worden beloond. Wanneer die boodschap echter duidelijk kan worden overgebracht, zou volgens het rapport bij het publiek een grotere bereidheid kunnen groeien om voor de diensten van de muzieksector te betalen.

De onderzoekers stelden vast dat 52 procent van de respondenten voor muziekdiensten nooit betaalt. Daarbij wordt opgemerkt dat 25 procent gebruikt maakt van traditionele radioservices. Daarnaast doet nog eens 15 procent beroep op gratis online muziekdiensten, terwijl 7 procent zich richt op videoplatformen op het internet. Bovendien moest worden vastgesteld dat 17 procent nooit bereid zou zijn voor muziek te betalen, terwijl 40 procent te kennen geeft in geen geval een grotere besteding voor muziekconsumptie te overwegen. Anderzijds gaf 15 procent aan tot een betaling bereid te zijn indien daardoor de muziekindustrie zou kunnen worden gered.

"De digitalisering van de muziekindustrie is voor de sector een grote uitdaging," erkent Juliet Shavit, directeur van MusiComm.  Het is niet altijd een degelijke vergoeding voor de geleverde content te krijgen. De resultaten van het onderzoek tonen echter aan dat de sector zich misschien zou moeten inspannen om duidelijk te maken op welke manier zijn digitale modellen op een rechtstreekse manier aan de auteurs ten goede komt." Consumenten blijken sneller bereid om creatieve inspanningen te belonen dan een vergoeding te betalen voor een commercieel model.  Op die manier kan de sector volgens Shavit echter duidelijk maken waarom betalende systemen belangrijk zijn en componisten en uitvoerders ondersteunen.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook |

Politieke neutraliteit voor bedrijfsleven niet altijd aangewezen

Een meerderheid van de consumenten is van mening dat merken hun standpunten over belangrijke politieke en sociale onderwerpen naar buiten moeten brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Sprout Social bij duizend consumenten in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd dat 58 procent van de ondervraagden van mening is dat ondernemingen zich over belangrijke materies duidelijk moeten uitspreken. In progressieve bevolkingsgroepen loopt dat cijfer op tot 78 procent, tegenover 52 procent in conservatieve kringen. Niet alleen van de bedrijven, maar ook van de chief executive in het bijzonder worden vaak duidelijke stellingnames verwacht.

“De hedendaagse consument wil zich betrokken voelen bij de merken die worden gekocht,” aldus de onderzoekers. “Dat is niet louter een emotionele band, want er moet voor het publiek ook sociaal en politiek een band kunnen worden ervaren. Daarbij moest worden vastgesteld dat 66 procent van de ondervraagden verlangt dat hun persoonlijke mensen ook door de merken worden gedeeld. Tevens bleek dat vooral op sociale media een vertolking van standpunten belangrijk kan zijn. Vastgesteld werd immers dat 58 procent van de consumenten erkende gevoelig te zijn voor dergelijke standpunten die op sociale platformen worden gedeeld. Op radio en televisie valt dat terug tot 47 procent en op gedrukte media tot 25 procent.

Tevens bleek dat op sociale media 28 procent van de consumenten bereid blijkt om openlijk zijn steun te bieden aan bedrijven die zijn eigen persoonlijke stelling delen. Slechts 28 procent zou daarentegen een contrasterende visie van een onderneming op sociale platformen aanvallen. “Soms is het aangewezen om het stilzwijgen te bewaren,” benadrukt Andrew Caravella, analist bij Sprout Social. “In andere gevallen zal de onderneming het zich echter niet kunnen veroorloven geen duidelijke stelling in te nemen. Belangrijk daarbij is dat de onderneming vooraf de mogelijke opties en consequenties duidelijk analyseert.”

Lees Verder

13:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek |  Facebook |

Ook de orang-oetan gebruikt de natuur als een apotheek

Ook orang-oetans maken, net zoals mensen, gebruik van planten om gezondheidsproblemen te bestrijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Borneo Nature Foundation op basis van observaties bij een populatie orang-oetans in het Sabangau Forest op Borneo. Vastgesteld werd dat de dieren op bepaalde ogenblikken bladeren van de plantensoort dracaena cantleyi over hun lichaam wreven. Dezelfde planten worden volgens de onderzoekers ook door de lokale bevolking gebruikt om ontstekingen van spieren en gewrichten te behandelen. De wetenschappers maken gewag van een opmerkelijke vaststelling.

De onderzoekers lukten er ook in het fenomeen op video vast te leggen. “Daarbij kan worden bekeken hoe de vrouwelijke orang-oetan Indy op de bladeren van de plant kauwt om een wit zeepachtig schuim te produceren,” benadrukt onderzoeksleider Helen Morrogh-Bernard, directeur van de Borneo Nature Foundation. “Het schuim werd vervolgens gedurende ongeveer zeven minuten over de linker bovenarm gewreven. De bladeren werden nooit doorgeslikt.” De onderzoekers merken op dat deze studie voor de allereerste keer tekenen van zelfmedicatie bij orang-oetans heeft kunnen vaststellen. Het is volgens hen ook de eerste keer dat een uitwendig gebruik van een geneesmiddel in de dierenwereld kon worden gemeld.

“Uit laboratoriumonderzoek bleek dat de bladeren van de dracaena cantleyi wel degelijk een ontstekingsbestrijdende werking hebben,” benadrukken de onderzoekers. Helen Morrogh-Bernard wijst er nog op dat de zelfmedicatie vooral bij vrouwelijke dieren kon worden vastgesteld. Dat kan volgens de wetenschappers mogelijk worden verklaard dat de dieren de werking van de plant gebruiken om pijnen aan de spieren en gewrichten te verzachten die mogelijk het gevolg zouden kunnen zijn van het extra gewicht van de kinderen die moeten worden meegedragen. Die nakomelingen vormen tijdens klimpartijen en andere tochten door het woud immers voor een extra belasting.

De studie toont volgens de onderzoekers ook het belang van tropische bossen voor de selectie van medicinale planten. Bovendien rijst volgens de wetenschappers de vraag of de orang-oetans nog andere planten voor medicinale doeleinden gebruiken.

Lees Verder

11:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geneeskunde |  Facebook |

Wereld toont toenemende interesse in Ierse whiskey

Ierland heeft het voorbije jaar voor ongeveer 600 miljoen euro whiskey geëxporteerd. Dat betekent een stijging met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien, gedreven door een toenemende interesse vanuit Noord-Amerika. Dat blijkt uit een rapport van consulent Bord Bia. Opgemerkt wordt echter dat ook de export van Ierse likeuren een stijging met 10 procent tot meer dan 300 miljoen euro konden laten optekenen. Onder invloed van beide producten kon de totale Ierse drankenexport het voorbije jaar een groei met 8 procent tot bijna 1,5 miljard euro laten optekenen. De grootste afzetmarkten zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland en Frankrijk.

"De consument zoekt naar merken met een grote status," aldus Bord Bia. "De associatie met Ierland blijkt een uitstekend verhaal om op de wereldwijde markt naar voor te brengen." Opgemerkt wordt dat de export van Ierse whiskey ook het jaar voordien al een groei met 8 procent tot 505 miljoen euro had laten optekenen. Volgens Bord Bia zal die interesse ook de volgende jaren verder blijven toenemen. Daarbij wordt geopperd dat de Ierse drankensector tijdens de tweede helft van dit decennium zijn export wellicht zal kunnen verdubbelen. Het volgende decennium zou nog eens een verdubbeling volgen.

Wel wordt opgemerkt dat de biersector op die positieve tendensen niet is kunnen meegaan. Het voorbije jaar heeft Ierland volgens Bord Bia voor 280 miljoen euro bieren uitgevoerd. Dat vertegenwoordigde een lichte daling tegenover het jaar voordien. De grootste terugval werd opgetekend in de Verenigde Staten, waar een achteruitgang met 8 procent tot 40,5 miljoen euro werd geregistreerd. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika kon wel een stijgende populariteit worden opgetekend. De verkoop liep met bijna 10 procent op bijna 44 miljoen euro, vooral dankzij Frankrijk, Duitsland en Italië. Net zoals in andere landen, bieden ook in Ierland de ambachtelijke bieren volgens Bord Bia belangrijke opportuniteiten

Lees Verder

10:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: whiskey |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Bin Ladin Contracting Group bouwt op de Deira Islands in Dubai een nieuw vakantiepark. Het bedrijf werd door ontwikkelaars Nakheel en RIU Hotels & Resorts uit een groep van tien aannemers geselecteerd. Met het project is een investering van 385 miljoen dirham of 104,8 miljoen euro gemoeid. Bin Ladin moet daarbij op de Deira Islands een vakantiecomplex met achthonderd kamers en een waterpark bouwen. Nakheel zegt dat de ontwikkeling van de Deira Islands in totaal ongeveer 8 miljard dirham zal kosten. Het complex moet volgend jaar worden opgeleverd. Deira Islands moet de kustlijn van Dubai met 40 kilometer uitbreiden. Het gebied krijgt 250.000 inwoners en moet ongeveer 80.000 banen creëren.

België gaat toch geen onderzoek instellen naar de eventuele bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat heeft de ministerraad beslist. Eerder was gemeld dat Marie-Christine Marghem, minister van energie, zou laten onderzoeken of mogelijk een nieuwe kerncentrale zou moeten worden gebouwd om de Belgische energiebevoorrading in de toekomst te garanderen. Er is volgens vice-premier Alexander De Croo echter geen sprake dat aan de bouw van een nieuwe nucleaire centrale zou worden gedacht. Hij wees erop dat België met een bijzonder grote meerderheid voor een kernuitstap heeft gestemd. Ook wordt erop gewezen dat de bouw van een nieuwe kerncentrale bijzonder duur zou uitvallen.

De baguette, het traditionele Franse stokbrood, moet door de Unesco worden erkend als immaterieel werelderfgoed. Dat heeft Dominique Anract, voorzitter van de Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française (CNPBF), gezegd. De Franse bakkers spiegelen zich daarbij aan Italië, dat de pizza als erfgoed heeft laten erkennen. Anract kondigde aan voor de erkenning van de baguette steun te zullen vragen bij de Franse president Emmanuel Macron, zodat bij de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, een dossier zou kunnen worden ingediend. Anract wees er daarbij ook op dat de baguette, samen met de Eiffeltoren, één van de sterkste symbolen van Frankrijk is.

Investeringsmaatschappij Gimv verkoopt zijn belang in het Duitse bedrijf Mackevision, gespecialiseerd in speciale effecten op basis van driedimensionale technologie, aan consulent Accenture. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De Vlaamse investeerder had vier jaar geleden in Mackevision, onder meer verantwoordelijk voor de speciale effecten in de televisiereeks Games of Thrones, een belang genomen. Mackevision heeft vestigingen in Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, China en Japan. De Duitse onderneming heeft meer dan vijfhonderd werknemers. Het bedrijf moet de portefeuille contentproductie en digitale dienstverlening van Accenture versterken.

De Belgische School for Butlers and Hospitality breidt zijn activiteiten naar andere markten uit. Dat heeft Vincent Vermeulen, oprichter en directeur van het instituut, bekendgemaakt. Tijdens de laatste week van de maand januari worden activiteiten opgestart in Luxemburg, terwijl in september ook een afdeling in Italië wordt geopend. Vermeulen benadrukt daarbij dat in Luxemburg een grote vraag naar opgeleid huispersoneel kan worden opgetekend. Meer dan achttienduizend Luxemburgse gezinnen zouden huispersoneel in dienst hebben. Daarbij zal ook samengewerkt worden met Villeroy & Boch, waar onder meer opleidingen in het onderhoud van servies aan bod zal komen. In Italië wordt extra nadruk gelegd op wijn.

Het Amerikaanse concern Dole Food, verkoper van fruit en groenten, heeft de plannen voor een beursintroductie opgeborgen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. David Murdock, eigenaar van Dole Food, had in april vorig jaar van een mogelijke beursgang gewag gemaakt. Eind vorig jaar leek de Amerikaanse groep echter door het Belgische voedingsconcern Greenyard te zullen worden overgenomen. Die gesprekken werden echter zonder een akkoord afgebroken. Een reden voor de beslissing om uiteindelijk ook van een beursgang af te zien, werd niet gegeven. Er is ook weinig bekend over de verdere plannen die Murdock (94) met Dole Food heeft. Het concern moet voor een aantal financiële knelpunten een oplossing vinden.

De Nederlands-Britse oliegroep Shell koestert plannen om een overnamebod te doen op Eneco, aanbieder van duurzame energie. Dat hebben een aantal bronnen tegen Nederlandse media gezegd. Shell zou een Amerikaanse zakenbank hebben ingehuurd om een mogelijke bieding voor te bereiden. Eneco is op dit ogenblik in handen van ruim vijftig Nederlandse gemeentebesturen. Een meerderheid van die aandeelhouders hebben echter aangegeven het energiebedrijf te willen verkopen. Ook de Franse oliegroep Total zou echter al mogelijke interesse in Eneco hebben laten blijken. Total nam twee jaar geleden in België met Lampiris ook al een leverancier van duurzame over.

In Frankrijk wordt het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung door de organisaties Peuples Solidaires en Sherpa voor de rechter gedaagd. De organisaties betichten Samsung van misleidende handelspraktijken en schending van de fundamentele mensenrechten. De aantijgingen hebben betrekking op een aantal Chinese fabrieken die componenten voor de smartphones van Samsung leveren. Betoogd wordt dat de Chinese fabrieken gebruik maken van kinderarbeid en ook ander personeel onder onmenselijke omstandigheden tewerkstellen. De klachten zijn gebaseerd op rapporten van de organisatie China Labor Watch. Samsung heeft de betichtingen echter nadrukkelijk afgewezen en benadrukt alle ethische regels te volgen.

Brouwerij Huyghe, producent van onder meer Delirium Tremens, wil meer dan 20 miljoen euro investeren in een verdere uitbreiding van zijn activiteiten. Dat heeft Alain De Laet, chief executive van Huyghe, tegenover de krant De Tijd bevestigd. Huyghe kan al op een sterke verkoop rekenen in onder meer Frankrijk, China en de Verenigde Staten, maar wil nu een export naar India en Afrika opstarten. Daarnaast zal worden geïnvesteerd in een toename van de opslagcapaciteit van de brouwerij in Melle. De voorbije vijf jaar heeft de groep in de brouwerij al een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd. Daardoor kon onder meer de brouwcapaciteit tot 350.000 hectoliter worden opgevoerd.

Het Amerikaanse ecommerce-groep Amazon gaat in de Duitse stad Mönchengladbach een nieuw distributiecentrum bouwen. Het nieuwe magazijn zou meer dan duizend nieuwe banen moeten creëren, maar op piekmomenten zou de tewerkstelling nog gevoelig kunnen toenemen. Financiële details over het project werden niet bekendgemaakt. Het nieuwe magazijn krijgt een oppervlakte van 110.000 vierkante meter. Vanuit Mönchengladbach zou Amazon niet alleen een gedeelte van de Duitse markt kunnen bestrijken, maar ook België en Nederland kunnen bevoorraden. Mönchengladbach ligt op 50 kilometer van Maaseik. Amazon is na Zalando de tweede grote online handelaar die zich in Mönchengladbach vestigt.

Het bouwbedrijf De Clercq Aannemingen (DCA) uit Beerse neemt de controle over voetbalclub KFCO Beerschot-Wilrijk over. Het bouwbedrijf was al hoofdsponsor van de Antwerpse club, maar heeft nu een bijkomende investering aangekondigd om de club op korte termijn terug te kunnen brengen naar de hoogste reeks van de Belgische voetbalcompetitie. Concrete cijfers over de investering van het bedrijf werden niet meegedeeld, maar wel wordt gewag gemaakt van een aanzienlijke kapitaalinvestering over de volgende vijf jaar. Het huidige bestuur van de club blijft in functie, maar wordt mogelijk door enkele vertegenwoordigers van het bouwbedrijf aangevuld. Benadrukt wordt dat de nieuwe structuur de lokale verankering garandeert.

De investeerders BNP Paribas Fortis en Invale nemen een minderheidsbelang in de Belgische tomatenproducent Stoffels. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Stoffels is sinds het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw teler en verkoper van tomaten. Het bedrijf is de grootste onafhankelijke tomatenproducent van België. Stoffels haalt een productie van 10.000 ton per jaar en levert onder meer aan grote supermarktketens in België. Het bedrijf, dat een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen euro realiseert, zegt met de inbreng van de twee partners niet alleen financiële armslag te hebben gewonnen, maar ook de nodige expertise te hebben aangetrokken voor een verdere Europese uitbreiding.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verhoogt zijn minimumsalarissen tot 11 dollar per uur. Op hanteert het concern nog een minimumloon van 10 dollar per uur, maar dat bedrag zal begin februari worden opgedreven. Niet alleen worden echter aangepast, want Walmart maakte tevens bekend dat fulltime werknemers in de toekomst ook recht hebben op tien weken betaald zwangerschapsverlof en zes weken vaderschapsverlof. Bij de adoptie van een kind kan op dezelfde rechten beroep worden gedaan, aangevuld met een premie van 5.000 dollar. Tevens wordt een bonus voorzien tussen 200 dollar en 1.000 dollar. De ingreep is volgens Walmart ingegeven door de bijstelling van het Amerikaanse fiscale stelsel.

Biscuiterie Seghers neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Euro Pâtisserie over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Beide bedrijven zijn actief als producent voor de huismerken van grote supermarktgroepen, maar kennen naar eigen toch een grote complementariteit. Op die manier kan zowel het productaanbod als het afzetgebied dankzij de fusie gevoelig worden uitgebreid. Seghers is actief in vijftien landen, terwijl Euro Pâtisserie een afzet heeft in ruim veertig landen, maar toch vooral uitvoert naar Groot-Brittannië en Duitsland. De fusiegroep realiseert een omzet van 85 miljoen euro, maar wil tegen eind dit decennium doorgroeien naar minstens 100 miljoen euro.

Supermarktgroep Carrefour heeft een belang van 17 procent genomen in het Franse bedrijf Showroomprivé, gespecialiseerd in flash-sales.  Met de transactie is een bedrag van meer dan 17 miljoen euro gemoeid. In mei vorig jaar was Showroomprivé, opgericht door de ondernemers Thierry Petit en David Dayan, overgenomen door de groep Conforama, dochterbedrijf van de Zuid-Afrikaanse groep Steinhoff. Door de verkoop van het belang in Showroomprivé kan echter de druk op Steinhoff, worden verlicht. Voor Carrefour betekent de aankoop een verdere uitbreiding van de verkoopkanalen. Oprichters Petit en Dayan behouden een belang van 27,17 procent in Showroomprivé, maar ook 40,42 procent van de stemrechten.

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |